pühapäev, 15. juuni 2014

Võimu ja väega naised - 10



Valitsema asudes oli ta 33 aastane, võim saabus 9.07.1762.aastal. 22.septembril 1762.aastal saab Katariina Moskvas Uspenski katedraalis Novgorodi peapiiskopilt õnnistuse ning võib nüüd nimetada ennast “võimsaks valitsejannaks ja daamiks Katraiina II-ks, kõikide venelaste keisrinnaks ja ainuvalitsejaks” Aga 9.juuli  päevaseisud sellised:
Päiksel kvadratuur Marsiga, Neptuunil trigoon Pluutoga, Merkuuril ühendus Katharinaga Lõvis. Sõnnis palju võimuasteroide – Pandora, Patria, King, Hera ja Russ. Lõvis on Reguluselt väga täpne ühendus Varunaga! See tagas ülemaalise tuntuse ja kuulsuse. Igati sobilik seis keisrinnaks olemisele. Lõvisse jäävad peale Merkuuri, Veenuse ja Neptuuni veel Attila, Midas ja Cesaro.
Siis, kui Katariina II võimule tuli, siis ei osanud ükski tema nõunikest vastata küsimusele, kui suur on Venemaa territoorium ja rahvaarv. Peatselt õnnestus Katariinal bürokraatiale päitsed pähe panna ning muuta mahajäänud hiiglane Euroopa suurriigiks.
Kui Katariina 1762.aastal trooni päris, sai ta kaasavaraks ka varasemate valitsejatele suure peavalu valmistanud Ivan VI. Ta oli nimetuse all vang nr 1 taga tsaaririigi varjatud probleemene laps. Kui noormees oleks vanglast välja pääsenud, ohustanuks ta kogu impeeriumi julgeolekut. 1740. aastal kuulutati sülelaps tsaariks, kuid kui Peeter III tädi Jelizaveta paleepöörde korraldas ja võimule tuli, peideti tollal alla kaheaastane Ivan vangla keldrikongi. Noormehel ei lubatud suhelda ümbritseva maailmaga, ka ei olnud ta oma pereliikmeid kordagi näinud. Mõnda aega kaalus Peeter III Ivani vanglast vabastamist. Kuid pärast seda, kui ta oli Ivani maa-alust vangikongi külastanud, loobus ta plaanist.

                                                                     Ivan VI nataal
Trellide taga elatud elu oli teinud Ivanist nõrgamõistliku olendi, kes ei teadnud, kes ta on. Enamiku oma elust veetis Ivan VI Neeva jõe suudmes paiknevas Schlüsselburgi vanglas. Vaatamata Ivani vaimsele seisundile kartsid nii Jelizaveta I, Peeter III kui ka Katariina Suur, et vang nr 1 võis vabadusse pääsedes sõjaväe koguda ja talle seaduslikult kuuluva trooni tagasi võtta. Seetõttu oli valvuritele antud käsk Ivan tappa, kui keegi peaks püüdma teda vabastada.
1764.aastal saadeti kõrvuni võlgades leitnant Vassili Mirovitsh teenima vanglasse, kus Ivani hoiti. Elu ebaõiglusest kibestunud leitnant hakkas kavandama vabastamisaktsiooni, loomulikult rikkalikku tasu lootes. 1764.aasta 5.juuli (vkj.) kesköö paiku püüdis ta koos talle ustavate meestega Ivan vabastada, kuid valvurid täitsid viivitamatult oma kohust ja kui Mirovitsh Ivani kongi juurde jõudis. Lebas noormees seal vereloigus. Ka Mirovitsh hukati pärast ebaõnnestunud vabastamiskatset.

                                                                     Ivan VI tapmine
Katariina II oli andekas ja mitmekülgne naisterahvas, kes juhtis riiki, mis tema valitsemise ajal veelgi kasvas, kindlakäeliselt nagu majapidamist.Ta on olnud kõige tegusam naissoost võimukandja üldse. Oma poega Pauli ta eriti ei armastanud, tema hoolitsus poja eest oli pinnapealne. Poja suureks sirgudes pidi Katariina loovutama trooni pojale aga seda ta ei teinud. Tema suurim probleem oli see, et ta poeg Paul ei anna troonipärija mõõtu välja. Paul oli samasugune nagu tema ametlik isa: ta käitus lapsikult ja oli ükskõikne riigiasjade suhtes. Seetõttu otsustas Katariina pojalt troonipärimisõiguse ära võtta.
Ta koostas saladokumendi, milles määras enda tõeliseks pärijaks Pauli esmasündinud poja Aleksandri. 1789.aasta Prantsuse revolutsiooni ajal riiki haaranud kuningavõimuvastasus vapustab Katariinat sügavalt. Tsarinna tahab iga hinna eest kindlustada tsaaridünastia võimu jätkamist Venemaal. See oli ka üks motiividest, miks ta nimetab ametlikult troonipärijaks Aleksandri. Kuid võimu külge klammerdunud Katariina ei jõua oma plaani ellu viia. 17. novembril 1796.a. saab ta insuldi ja sureb vaid üks nädal enne seda, kui tema valitud uus tsaar ametlikult ametisse pidi nimetatama.
Katariina tahte vastaselt tõuseb troonile hoopis tema 42 aastane Paul. Uus tsaar langeb mõne aastaga aadli ebasoosingusse, ta mõrvatakse 1801.aastal. Nüüd täitub Katriina soov ja 23 aastasest Aleksandrist saab valitseja.
Katariina II valitses Venemaad kokku 34 aastat ja elas 67 aastaseks, kauem kui ükski varasem valitseja enne  teda. Temast jäi maha nii territooriumilt kui alamate arvult kasvanud impeerium.
Katariina II nataal                                      Katariina II keisrinnaks
Päike 11 tau                                                   Põhjasõlm 8 tau
Marss 8 tau                                                    Jupiter 6 tau (MC valitseja)
Marss 8 tau                                                    Pandora 8 tau
Varuna + Queen`s 16-19 can                         Päike 17 can
Regulus 26 leo                                               Varuna 26 leo
Bellona 16 vir                                                Queen`s 16 vir
Attila 7 sag                                                    Hidalgo 6 sag
Russia 11 aqu                                                Utopia 10 aqu
Põhjasõlm 20 aqu                                          Must Kuu 20 aqu
Saturn 7 pis                                                    Fanatica 8 pis
King 21 pis                                                    Russia 22 pis
Patria 14 ari                                                   Uraan 13 ari
Chiron 22 ari                                                  Saturn 23 ari
Kleopatra 14.22 Lõvis konj. Veenus-Merkuuriga, trig. Uraaniga, kvad. Patria ja Kingiga Sõnnis
järgneb...

Kommentaare ei ole: