esmaspäev, 13. mai 2013

Jumalad töötavad taevas 9

Sel kevadsuvel tõmbab blogi end natuke tagasi. Et aga päris blogi kuivale ei jääks, siis hakkab ilmuma möödunud aasta augustis pooleli jäänud arhiivimaterjal. Selleks on kunagi ajakirjas Avanemine ilmunud Marja-Leena Uluotsa kirjatükk Jumalad töötavad taevas. Arhiivimaterjali vahele tuleb mõni tõlkeartikkel, kui seda mulle saadetakse. Kui kellelgi lugejatest on oma kirjatükk ja kodulehte või blogi pole ja on soov see teisteni tuua, siis on võimalus läbi selle blogi oma materjal oma nime all avaldada.
Viimane avaldatud osa oli Junost. Järgmisena tuleb siis Merkuur ja teised planeedid. Soovin kõikidele ilusat kevade jätkumist ning tegusat suve.

Valor

Merkuuri lugu

Merkuur on üks igavesti põnev tegelane nii astroloogilises, astronoomilises kui ka mütoloogilises mõttes. Kuigi ta ei kuulu isiklike lemmikute hulka – liiga palju sahmimist, sehkendamist ja informatsiooni – on temaga läbisaamine igapäevases elus oluliselt vajalik. Kirjutamine isegi kuulub selle vägeva valitsuse alla, nii et virisemisele või näpuga näitamisele pole siin kohta.

Astronoomiliselt on Merkuur Päikesesüsteemis Päikesele kõige lähedasem planeet. Välimuselt sarnaneb ta paljuski maalastele hästi tuttava Kuu omale. On arvatud, et Merkuur iidammustel aegadel, kui praegu, kuulus mõne planeedi kaaslaste hulka. Sellistel juhtudel sokutatakse Merkuuri peamiselt Veenuse kaaslaseks. Päikese kasvades tõmbas meie päevatäht ta enda ligi ära, sest Veenus, kes on Päikesest oluliselt väiksem, ei jõudnud teda enam oma orbiidil kinni pidada. Võib-olla neis lugudes peitubki Merkuuri-loo algus – tema kui liikumise väljendaja ja sõnumitooja, kellel lubatud siseneda sellistesse kohtadesse, mis teistele, isegi vägevatele olümpolastele, keelatud.

Niisiis on Merkuur Päikesele lähim planeet, keskmine kaugus Päikesest – 0,387 astronoomilist ühikut, tiirlemisperiood – 87,97 Maa ööpäeva, pöörlemisperiood – 58,65 Maa ööpäeva. Merkuuri enda ööpäev kestab 176 Maa ööpäeva. Planeedi läbimõõt on 4878 km, mass on 18 korda väiksem Maa omast.

Maalt vaadatuna on Merkuuril faasid ning pind näib laiguline. Planeedi pind on kaetud meteoriidikraatritega, nagu Kuugi. Merkuurile ainuomased, kuni kolme kilomeetri kõrgused ja mitmesaja meetri pikkused astangud on tõenäoliselt tekkinud planeedi jahtumisel, kui selle rauast tuum kokku tõmbus.

Astronoomias on antud Merkuurile ametlikeks nimedeks: ladinapärane Mercurius ja kreekapärased Stilbon ja Hermes. Need nimed ja see, kuidas kutsutakse planeeti astroloogias, ongi jumalanimelise planeedi mütoloogilise uurimise aluseks.

Tuntuim mütoloogiline tegelane on muidugi Hermes (rooma vaste Mercuriusele). Hermes elas teiste jumalate seltsis Olümpose mäel. Ta on meeldiv ja kärmas ning kannab jalas tiivulisi sandaale. Tiivad ehivad ka Hermese madalapõhjaslist kübarat ning võlujõuga heeroldikeppi. Kui hakata kõiki Hermese krutskeid üles lugema, läheb päike enne looja, kui me selle nimekirjaga lõpule jõuame. Ta on kindlasti kõigist jumalaist nutikam ja kavalaim ning üliosav. Tema sügelevad pikad näpud tegid tast varga, kes alustas karjääri juba esimesel elupäeval, varastades ära päikesejumal Apolloni karjad. Zeus käskis loomad tagasi anda ja Apollon leppis Hermesega ära, kui viimane talle lüüra kinkis. Selle pilli leiutas Hermes ise ning nikerdas valmis kilpkonna koorikust.

Hermes oli kaubanduse ja turu jumal ning kaupmeeste kaitsja. Samas oli ta ka surnute pidulik teejuht, heerold, kes näitas hingedele teed viimasesse koju. Ja pikanäpumehi kaitses ta ka. Kes seda täpselt teab, kas selle pärast, et Merkuuri valdkonda kuulub kirjandus, informatsioon ja muu sarnane, või seetõttu, et Hermes oli jumaliku sõnumi kättetoimetaja, on temast kirjanduses ja müütides kõikidest antiikjumalatest kõige sagedamini juttu. Merkuur on ka astroloogide hulgas armastatud, eriti kolmapäeviti...

Hermese, eriti aga Mercuriuse ajaloolises kujunemises selliseks jumalaks, nagu ta just prasjagu sai, mängib suurt rolli tema päritolu. Hermes on Atlase tütre Maia ja Zeusi poeg. Zeusil oli lapsi palju ning sellel asjaolul pole antud juhul erilist tähendust. Eriliseks teeb aga Hermese tema ema Maia. Titaani tütrena kuulub temagi jumalate vanemasse kultuurilisse kihistusse. Antiigi õitsengu eelsel ajal austati teda kui vägevat maajumalat, kes oli seotud saladuste, maa-aluste müstiliste varade ja peidetud aaretega.

Emalt päris Hermes oma kujunemisloos õiguse siseneda surnuteriiki (mida teised jumalad muidugi teha ei võinud) ning temast sai surnute pidulik saatja. Samuti pärineb Maia asutusaegadest lootus, et keegi võiks kätte näidata peidetud aardeid. Ennevanasti usuti Maiat seda tegevat, antiigi ajal loodeti Hermese peale.

Astroloogiliselt näitab Merkuuri asend isiklikus horoskoobis selle inimese mõtlemist, väljenduslaadi, kõnet ja liigutusi. Ta juhib nii kehalist kui vaimset liikuvust, teadmishimu, kohanemisvõimet ja huumoritaju. Liigutuste kiirus ja eriti näpuosavus kuulub otseselt Merkuuri valitsusalasse. Astroloogia seisukohalt on Merkuur puhta mõistuse, intellekti, mälu ja loogika planeet. Merkuur võimaldab inimestel vastu võtta ja alal hoida väliseid muljeid, koondada ja korraldada oma mõtteid, säilitada saadud kogemusi, arendada mõttekäiku, kujundada mõisteid, moodustada mõttekujutlusi ja jõuda teatud otsustele.

Talle allub loov tegutsemine vaimsel alal. Merkuuri märgipositsioon annab oma iseloomuliku mõjutuse isiku mõtlemislaadile ja suhtlemisoskusele. Samuti viitab inimese käelisele tegevusele ja käitumistüübile. 

järgneb... 

Kommentaare ei ole: