reede, 4. mai 2007

Neptuuni avastamine

Jätkaks teemaga, mis kajastab planeetide avastamise horoskoope. Viimasena “vanadest” planeetidest vaatame lähemalt Neptuuni avastamisega seotud asjaolusid, et siis juba üle minna viimastel aastatel avastatud mitmete väikeplaneetide lähmat tutvustamist.

Olukord Neptuuni avastamisel on keerulisem, kui Uraani või Pluuto avastamisel. Ta avastati Johann G.Galle (1812-1910) poolt 23.09.1846.a. õhtul Berliinis. Mitmed uurijad on pakkunud kellaajaks 21:40 GT(1 variant). Samas on mõned uurijad seisukohal, et avastus leidis aset 24.09. kell 00:14 ( 2 variant) kohaliku Berliini aja järgi.
On olemas ka dokumentaalsed tõestused, et juba 28.12.1612. a. kella kolme ajal öösel, olevat Florentsias planeeti jälginud G.Galilei. Kuid eksikombel pidas planeeti kinnistäheks. Prantsuse astronoom Laland kandis Neptuuni tähekaardile 1795. a., pidades teda samuti kinnistäheks.
Kaks avastamise kaarti 1846 aastast erinevad AC märgilt: esimesel juhul oleks see Vähk ja teisel juhul Lõvi. Kuid mõlemas on täidetud iseloomulikud „nõuded“ ( või „reeglid“) 1 ja 7 majade valitsejate tugevuse suhtes. Seda näitasid ka eelnevad Uraani ja Pluuto avastamiste kaardid.
Esimeses varjandis on AC valitsejaks Kuu, asudes ise pagenduse märgis Skorpionis ( kolmas kord seal asuda!).

Teises varjandis AC valitsejaks on Päike, asudes samuti oma languse märgis Kaaludes. Aga 7 valitsejad mõlemas varjandis on Saturn ja seda omas märgis (Veevalajas). Kusjuures täpses ühenduses Neptuuniga.
Seda võiks pidada nende astroloogide plussiks, kes peavad Neptuuni eksaltatsiooni märgiks Veevalajat.

Neptuunil on vastasseis Kuu perigeega (Must Kuu), orb 1 kraad. See rõhutab uue planeedi tähendust – piiride lahusus, hingeline sügavus ja isiksuse (isekuse) lahustumine.( Uraani avastamise kaardis oli Neptuun Valge Kuuga ühenduses). Niimoodi Valge Kuu (Selena) iseloomustab avastava planeedi printsiipi.
Musta Kuu ühendus 1996TO66-ga veelgi rõhutab Neptuuni printsiipi.
Aga see fakt, et nii geo-kui heliotsentrilistes kaartides pole Kalade märgis ühtegi planeeti, tekitab küsimuse. Kas ikka on õige pidada Neptuuni Kalade valitsejaks?
Tähelepanu võiks pöörata asteroididele Stargrazer, Photographica, Astronomia ja Zvezdoshot ühendusele Chironiga:
Stargrazer 8.13 Kaalud
Photographica 9.38 Kaalud
Chiron 10.25 Kaalud
Astronomia 11.21 Kaalud
Zvezdotshot 14.42 kaalud
See temaatiliste asteroidide ühendus Chironiga näitab väga ilmset ebatraditsioonilist planeedi avastust. Neptuuni avastamiseks kasutati tõesti uut lähenemisviisi avastamiseks. See baseerub (põhines) matemaatilistel arvutustel. Prantsuse matemaatik Urbain Le Verrier arvutas välja Uraani taga oletatava tundmatu planeedi võimalikuse gravitatsiooni häirete olemasolu põhjal. Ning astronoomide edasine ülesanne oligi ainult hoolikalt läbi viia vaatlusi antud taevasektoris.
Ceresel on veel konjunktsioon Ixioniga, orb alla 2 kraadi.Viimane on seotud lisaks muudele printsiipidele ka usuga. Ixion teeb Kuule kvinkunksi – religioon, spiritism massidesse. Peale Neptuuni avastust läks moodi tegelemine spiritismiga.

Planeetide rohkus Neitsis ning 3 majas ja Cerera asumine Kaksikutes kaardi AC/MC keskpunktis suurepäraselt kirjeldab sellist arvutus-matemaatilist meetodit.
Neptuuni ühendust Saturniga võiks interpreteerida järgnevalt: Neptuun „püüti kinni“, pannes ta Saturni kitsastesse raamidesse.
Erise lähedus MC-l võiks tähendada tema sekkumist erinevate religioosete eesmärkide saavutamisel, tülidesse usuvoolude vahel. Kaardis saatuse sõrme moodustavad alusena täpse sekstiiliga Saturn/Neptuun ja Pluuto, tipuks aga Marss. Neptuuni pidev sekkumune Marsi asjadesse saab lahendada ainult läbi Pluuto printsiibi muutuste teel.Enamik sõdu peetakse ikka usuerinevuste pärast.
Veenuse kvadratuur Varunaga viitab sellele, et kõik religioonitemplid on tuntud oma ilu poolest, on imposantsed ehitised, lummavad oma müstilisusega ja on kohaks suhtlemaks kõrgemate jõududega.

Neptuuni avastamise kaardi suhe teistesse avastuste kaartidesse.
Uuesti tulevad esile samad sodiaagiringi kraadid, mis Uraani ja Pluuto kraadideski. Päike on „maailma teljel“ esimeses Kaalude kraadis. Prenataalne Päikesevarjutus toimus 5.04 Sõnnis, täpselt Uraani ja Pluuto Kuu põhjasõlmedel.
Üldiselt kõigi kolme avastamise horoskoobid tugevalt resoneeruvad üksteisega.Eriti Neptuuni avastamise kaart ( 24.09.1846.kell 00.14, ehk 2 variant), tugevasti sarnaneb Pluuto avastamise horoskoobiga.
a) nurgapunktid Neptuunil ja Pluutol on samades märkides, kusjuures AC ja Vertex on peaaegu samades kraadides.
b) Kuu on kõigis kolmes kaardis samas märgis (Skorpion) ja suht lähedastes kraadides – 13,7,8.
c) Uraanid- Neptuuni ja Pluuto kaartides on ühenduses üksteisega ( s.o. Neptuuni omas on Uraan 12.43 Jäär ja Pluuto omas on Uraan 9.05 Jäär) – ja Uraani kaardis on Merkuur 11.45 Jääras.
d) Veenused Uraani ja Pluuto horoskoopides on täpses ühenduses ( 2 kr. Kalad).
e) Pallas on Neptuuni ja Pluuto kaardis ühenduses Uraaniga.
f) Cerera on Neptuuni ja Pluuto kaardis ühenduses üksteisega Kaksikutes ning Jupiter asub mõlemas kaardis Kaksikutes.
g) Neptuuni kaardis on kaks Kuu telge kokku langenud Uraani kaardi nurkadega.Kuu ise asub AC-l, aga Kuu orbiidi telg langeb kokku meridiaaniga.
h) Kuu orbiidi apogee-perigee telg Pluuto kaardis langeb ühte AC-DC teljega Neptuuni kaardis.
Huvitav on ka järgmine. Kui nõustuda vene astroloogi S. Masloviga, et Uraan avastati hoopis kell 22:30 LMT. Siis tuleb välja, et kõik peamised astronoomilised avastused toimusid esimese avastatud planeedi horoskoobi tundlikel punktidel. Seda näitab ilmekalt kolmik-komposiitkaart.
Neptuun avastati tema transiidil IC-l Uraani kaardis.Pluuto avastati täpselt 9 maja tipul., 1992 QB1 – täpselt musta Kuu peal ja 5maja tipus., Quaoar – täpselt 2 maja tipus, Damoclos – AC-l. Sedna – DC-l., Orcus – MC-l.

Võrdluseks vaatleme Galilei aegset Neptuuni horoskoopi. Kui 1846 aasta kaardis on Neptuun ühenduses Saturniga,siis Galilei omas on ühendus Jupiteriga, kusjuures samas kohas, kus avastamise kaardis on täpne ühendus Marss-helio.
Kuid erinevus on selles, et 7 maja valitseja Veenus on nõrk, on pagenduses,asudes Skorpionis.Ning on maksimaalselt Päikesest eemal. Ka Neptuun ning Jupiter ise asuvad Neitsis, üsna ebameeldivas nende jaoks märgis.
Sodiaagi kardinaalsed punktid pole kaasatud, va.retrograadne asteroid LD31. Kalade kolmas kraad on samuti tühi. Küllaltki irooniline näib seis - Neptuuni oppositsioon Astrometria ja täpne T-kvadraat horoskoobi valitsejal Marsil Photographicaga ning Heurekaga.
Seega võiks öelda, et avastust ei toimunud! Kusjuures Quaoar seisab nimelt selles sodiaagi kraadis, mis kerkib esile 200.a. pärast uuesti ( avastamise 2 variant). Mis aga üllatab, on see, et Neptuun jällegi on täpses vastasseisus Kuu orbiidi perigeega e. Must Kuuga.See fakt, et siis ei toimunud avastust, ei tohiks meid segada aru saama Neptuunist kui alateadvuse, kollektiivse või isegi kosmiliste rütmide planeedist. Ühendus Jupiteriga seletab ära, miks Neptuuni harilikult vaadeldakse kui Kalade märgi kaasvalitsejat tol ajal. Iseloomulik on veel see, et Galilei aegses kaardis on Uraani avastamise kaardiga suurem resonants, kui Neptuuni 1846.a. omaga. Uraani avastamine (1781) toimus ajal, mil ta jõudis samasse 1612 aasta positsioonile. Mõlemas kaardis on Uraanil ühendus Vertexiga. Mõlema kaardi AC-d langevad samuti kokku. Mustad Kuud on samades positsioonides. Pluuto 1612.a. kaardis seisab 4-das Sõnni kraadis, mis edaspidistes avastustes mitmel korral esile kerkib. Uraani avastamise kaardis on seal näiteks Chiron.

Neptuuni avastamise näide kinnitab, et retroperspektiivid planeetide horoskoopide analüüsimisel omavad olulist rolli. See aitab sügavamalt mõista antud planeedi mõjusid. Esmavaatluse horoskoopi võiks isegi nimetada kui planeedi „eostamise“ horoskoobiks, sest ta võib meile näidata mõningaid olulisi momente, mida ei ole avastuste kaartides.
Eriti hinnaliseks näitajaks planeedi astroloogilise tähenduse mõtestamisel oleks samade seisude kordumine erinevates avastuste kaartides. Kuid kvaliteedilt on peamine siiski planeedi tõeline avastamise kaart.

Kokkuvõtteks. Parim viis kirjutatust aru saada on kõigi kolme planeedi avastamise kaartide silmside, trükituna välja. Avastamise horoskoop sisaldab mitut info taset. Ta näitab antud avastamise ajalist olukorda, tema erilisusi. Kaart annab juhiseid, kuidas inimkond peaks vastu võtma uue planeedi energeetikat. Missuguste sündmustega maa peal ta seotud antud ajal on.Veel see kaart sisaldab infot selle kohta, kui tähtis on inimkonnale uus avastus (planeedi avastuse kaardis on 7 maja valitseja tugevam kui 1 oma). Avastuse kaart (ka esmavaatluse oma) näitab, kuidas peaks uut planeeti interpreteerima. Eriti tähtis on siin avastuse 1 maja ja maja, kus asuvad avastatud ise.
Ei teeks paha, heliotsentriline kaart, mis annab enam üldise ülevaate planeedi iseloomu astroloogilisest palest.
Lisaväärtusi annavad temaatilised asteroidid – Photographica, Heureka, Astronomia, Astrometria, Zvezdotshot, Stargrazer ja IAU. Ning heliotsentrilises kaardis ka asteroid Helios.
Suurte planeetide avastamise kaartides ei paistnud silma, ei kerkinud esile asteroid MPC. Seda aga on palju paremini näha asteroidide avastamise kaartides.

Artikli koostamisel kasutatud raamatut D.Kutalev “Astrologia novõh planet” ja isiklikke tähelepanekuid.

Kommentaare ei ole: