pühapäev, 18. oktoober 2020

Hephaistose lapsed - 4

 


Ärajäänud suvi.Vulkaanidega on nii, et nad annavad endast märku tükk aega varem kui toimub peapurse. Vahel võtab see mitu kuud aega, vahel isegi aastaid. Seepärast kirjeldatakse vulkaani tegevust peamiselt peapurske järgi. Nii ka järgmise vulkaani tegemise kirjeldamisel.

Tambora

Sumbawa saarel Indoneesias asub vulkaan Tambora. Tema gigantne kraatrisuudme (kaldeera) ülaäär kõrgub 2850 meetrit üle merepinna. Varem oli mäel hoopiski teine ilme – samas paigas seisis uhkelt ligi 4000 meetri kõrgune teravatipuline püramiid. Aedadest ja asulatest ümbritsetud Tambora tukkus sajandeid. Ja keegi elanikest ei aimanud, et nad elavad tõelise põrgu lael. Suur õnnetus tuli 1815.aastal. Tohutu plahvatus pani saare vappuma, vulkaanikuppel purunes pihuks ja põrmuks ning moodustus 11 kilomeetrise läbimõõduga kraater, millest hakkas välja voolama laavamass. Taevasse paiskusid gaasi-ja tuhapilved. Borneo saarel, mis asub 750 km tulemäest eemal, langes nii palju tuhka, et sealsed elanikud hakkasid isegi aega arvestama suurest tuhasaju aastast peale.Purske tagajärjed olid hirmsad. Hetkega hukkus 10 000 inimest. Kokku hukkus  90 000 -117 000 inimest. Tambora heitis tookord maapõuest välja 100 miljardit kuupmeetrit tahket ainet. See oli viimase 800 aasta kõige suurem kõikidest vulkaanide katastroofidest maailmas.See kahe sajandi tagune vulkaanipurse mattis enda alla väikese Indoneesia kuningriigi.

Purskega paiskus atmosfääri 400 milj. tonni väävligaase ning umbes sada kuupkilomeetrit kivimeid. Vääveldioksiid kerkis 43 km kõrgusele, tekitades keemilise ahelreakstsiooni, mis jahutas troposfääri terve aasta.Õhku paisatud sulfaadiaerosool suurendas päikesekiirguse tagasipeegeldust. Tekkis nn tuumatalve efekt. Kliima jahenes. Seepärast nimetatakse järgmist 1816.aastat ilma suveta aastaks.Isegi USA idarannikul Uus-Inglismaal möllasid juulikuus lumetormid.

Vilets ja vihmane suvi jättis jälje ka maailma kirjanduslukku, sest halb ilm sundis Sveitsis puhkavat perekonda Shelleyt ja nende sõpru tihti majas istuma. Sealsete jutuajamiste ja kihlvedude tulemusena sündis Mary Shelley sulest tuntud õudusromaan „Frankenstein“.


 

                                        Tambora, kauged astroidid

Peapurse toimus 10.aprillil 1815.a. õhtul kella 19:10 ajal. Purske võimsuseks hinnati VEI 7. Vulkaani aktiivsus algas juba aastal 1812. Oma maksimumi saavutas siis aprillis 1815.

Keskpunktid:

Marss/põhjasõlm – konj. Hel Jääras

Veenus/Pluuto – konj. Päike Jääras

Põhjasõlm /Must Kuu – konj. Hel Jääras

Merkuur/põhjasõlm – konj. Veenus Sõnnis

Marss/Uraan – konj. Typhon + lõunasõlm

Merkuur/Neptuun – konj. Must Kuu Veevalajas

Päike/põhjasõlm – konj. Hephaistos Sõnnis

Jupiter/Neptuun – konj. Chaos Skorpionis


 

Tambora purse toimus samuti Kuuloomise päeval 19 kraadi Jääras 10.aprillil 1815.a. seda asteroidil Hel`ga ühenduses. Merkuur-Pluuto ühendus Asheriga Kalades.

Kommentaare ei ole: