esmaspäev, 2. juuli 2018

Marss ja tuli


Marsi vastasseis Pluutoga = tulekahju
ehk tulekukk Eestimaad laastamas

1939.aasta maikuu oli Eestile karm mitmete sündmuste poolest. Kui poliitilised aspektid välja jätta, siis oli kevad kahe suure tuleõnnetusega „õnnistatud“. Esimene neist toimus Võhandu jõe kaldal asuvas Võõpsu alevikus 12.mail 1939.aastal. Kell pool kuus õhtul Aia tänava elanik Ella Munsk märkas Haari tislerikojast leeke välja löövat.Ta haaras kodust oma mehe tuletõrjepasuna ja tõstis häiret. Kuna Peipsi järve poolt puhus tugev tuul, oli peagi kogu maja leekides ja poole tunni pärast lõõmasid juba terve kvartali majad. Tuli levis kohutava kiirusega, hävitades oma teel ka vabatahtliku tuletõrjeühingu maja. Enam kui kolm tundi möllanud kahjutulele suudeti piir panna Võõpsu algkooli kivimaja juures. Tulekahjus hävis ühtekokku 150 ehitist, neist 32 elumaja. Enam kui 230 inimest jäi peavarjuta. Kahjusumma arvutati kokku enam kui pool miljonit krooni. Oli suur õnn. Et inimohvreid polnud.

Selline suur õnnetus peab lihtsal jälgitav olema ka päevakaardis ja samuti riigi horoskoobis. Päevakaardis on siis tulekahju esindav Marss Kaljukitses opositsioonis hävitaja Pluutoga Vähis.Vastasseisu planeedid kvadratuuris Veenus, Saturn ja Merkuuri kolmikühendusega Jääras. Päikesel ühendus Uraaniga Sõnnis (ootamatus ja maine vara). Marss, Päike ja Neptuun moodustasid suure maamärkide trigooni. Saturnil Jääras täpne opositsioon Pandora-Karma ühendusega Kaaludes. Peamised tegurid olid siis Marsi ja Pluuto vastasseis ja T-kvadratuur. 

Päeva Merkuur jõudis ühendusse sündmusele eelnenud Päikesevarjutuse kraadiga, toimus 19.04.1939. Karmal ühendus Pandoraga Kaaludes ja ühendus sündmuse AC-ga. Lilith ühenduses Uraaniga. Apophis ühenduses Pluutoga.Transiitsed Veenus, Saturn ja Merkuur EW 8 majas Jääras. Riigi 6 maja, õnnetuste maja valitseja Uraan tulekahju päeval ühenduses Päikesega Sõnnis. 8 maja valitseja Marss riigi kodu sümboliseerivas 4 majas.Kuu enne Veevalajast lahkumist tegi kvinkunksi Pluutoga Vähis. Kuu viimane ühendus oli Damoclesega Veevalajas ja sellele järgnes ühendus Chaosega.

Enne tulekahju Kuuloomine ja ühtlasi  päikesevarjutus toimus 28 kraadi Jääras (19.04.1939). Tulekahju päeval tuli sinna Merkuur ja Pluuto tegi sinna kvadratuuri. Samuti tegi kvadratuuri sinna Marss. Kuuloomisele järgnenud täiskuu toimus 12 kraadi Skorpionis, mis oli ühtlasi ka kuuvarjutus (3.05.1939). Juba nende kõikide tegurite ja seisude, transiitide põhjal võis eeldada, et tulemas on mingi õnnetus.
Maailmas toimus nende taevaste seisudega samuti mitmeid olulisi sündmusi. Üks neist oli sõjategevuse algus (11.mai) N Liidu ja Jaapani vahel Halking-Golis Mongoolia pinnal.
Võõpsu tulekahju koordinaadid on võetud Värska järgi. Telgede asukohad ei tohiks olla suure erinevusega võrreldes Võõpsuga.



Seosed riigikaardiga. Päeva Kuu ühenduses riigi Päikesega Kalades. Kuu on vastasseisus päeva Estoniaga Neitsis. Merkuur trigoonis riigi põhjasõlmega. Päeva Jupiter täpses opositsioonis riigi Marsiga.

Nädalapäevad hiljem, 24.mai hommikul puhkes tulekahju Petseris. Süüdlaseks oli peaparanduse jaoks nujanud Aleksander Terezihhin, kes kättemaksuks, et ei saanud ema käest viina jaoks raha, süütas puukuuri. Ta lootis, et saab kuuri hävimise eest kindlustuse raha, millega siis oma janu kustutada. Tule kiirele levikule aitas kaasa ka ilm, millest ebasoodsamat on raske ette kujutada. Puhus 8-9 palline tormituul, lisaks polnud kaua aega vihma sadanud. Tuli levis metsiku kiirusega. Leegid levisid ka Petseri linnast edasi lähedalasuvatesse küladesse, kus hävis kokku 30 hoonet. Abiväge tuli Võrust, lähilinnadest ja sõjaväe osadest.Kella poole kolmeks oli tuli haaranud oma võimusse üle saja maja. Siiski oli ka õnn, et tuul ei puhunud uue linnaosa ja kloostri suunas, mis leekidest seetõttu pääsesid. Tulekollete lõplik kustutamine võttis palju aega, tuletõrje töötas öö läbi ja teise päeva, kokku 36 tundi. Tules hävis kolmandik Petseri linnast – 212 elumaja 650-st. Tuleroaks sai linnavalitsuse ja vallavalitsuse hooned, kaks panka, kaks restorani, hotell, kini jt. hooned. Leekides kaotas elu 9 inimest, peavarjuta jäi üle 1500 inimese. Kogu kahju ulatus enam kui 2,5 miljoni kroonini.



Päevaseisud. Koordinaatideks samuti võtsin Värska. Päeva Kuu just tõusmas horisondi kohale Lõvis. Viimase ühenduse tegi Kuu Pluutoga ja seejärel Apophisega Lõvis. Marsil Kaljukitses täpne opositsioon Pluutoga Vähis. Mõlemad planeedid märkide viimastes kraadides. Merkuuril ühendus Uraaniga Sõnnis. Veenusel ühendus lõunasõlmega Sõnnis. Marss-Pluuto kvadratuuris Saturniga Jääras. Mõlemis tulekahjus siis samade planeetide T- kvadratuur. Marss on tuli, Pluuto häving ja Saturn ehitised, majad.

Päeva Päikesel ühendus Gorgoga Kaksikutes (õudus, mis toimus). Pandoral jätkuvalt ühendus Karmaga ja vastasseis Satuniga.Veenus jõudis Sõnni kraadi kus toimub sündmusele järgnev Kuuvarjutus (28.10.1939).Kuu viimane ühendus oli Pluutoga ja järgmine Neptuuniga.Mitmed tegurid olid samad, mis Võõpsu tulekahju puhkemisel.Samal ajal kui toimus Petseri tulekahju, külastas Eestit John F. Kennedy.

Seosed riigikaardiga. Päike riigi Jupiteril Kaksikutes. Kuu riigi Saturnil. Veenus kvadratuuris riigi Neptuuniga. Apophisel ühendus riigi Neptuuniga.

 Tulekahjude kirjeldus pärineb Eesti Ekspressi artiklist Mai 1939: tulemöll hävitas Eestis mitusada maja(26.06.2018). Järgmises artiklis vaatame EW kehtimise aegseid teisi tulekahjude kaarte lähemalt. Plaanis ka Taasiseseisvuse aja tulekahjusid. On ju praegu (2018) pea ülepäeva kusagil nii meil kui maailmas mõni suurem tuli lahti.Teema seega peaks olema aktuaalne.

Kommentaare ei ole: