kolmapäev, 9. märts 2016

Ceres ja Pluuto



Artikli aluseks on internetis leitud Cerese teema käsitlus. Seda ma siis omapoolselt täiendasin, otsisin juurde näiteid. 

2015.aastal toimus kaks astronoomilist sündmust, mis esmapilgul pole nagu otseselt seotud, kuid lähemalt vaadates on nad  omavahel läbi põimunud mütoloogiliselt. Nimelt 6.märtsil jõudis Cerese orbiidile kosmosesond Dawn (Koit) ja 14.juulil möödus  Pluutost sond New Horizons. Seos nendes kahes toimunud sündmuses selline. Rooma mütoloogia Ceres, kreeka Demeter, tema tütar on  Persephone (rooma Proserpina), kelle röövis allilma Hades (Pluuto). Ceres ja Pluuto seega mõlemad aasta fookuses. Sümboolne on see, et mõlemad sondid jõudsid just ühel ja samal aastal nende väikeplaneetideni ja viimased on siis läbi mütoloogia tihedalt seotud.
Eesti Vikipedia jutustab sellest järgmiselt....

Demeteri tütre, kevadeneiu Persephone (rooma Proserpina) röövis allilma jumal Hades, et teha Persephonest allilma kuninganna. Hades varastas Persephone, kui too lilli korjas. Demeter läks tütart otsima, kuni lõpuks jõudis Päikese juurde, kes rääkis talle kõik ära. Murest murtud Demeter asus elama maa peale.
Ta rändas Eleusisesse, kaevu äärde, kus neli õde teda aitasid ja oma koju viisid. Õdede ema, Metaneira, pani Demeteri oma noorimat poega Demophoni hoidma. Salajas võidis Demeter last ambroosiaga ja pani ta öösel ahju, et anda talle surematu noorus. Ükskord nägi ema seda pealt ja ehmatas. Demeter sai seepeale pahaseks ning ilmutas end jumalannana. Ta käskis naistel ehitada suur tempel, et taas võita Demeteri soosing. Nii tehtigi.

Too aasta oli inimestele julm ja raske, sest Demeter oli kurb ja üksik. Ükski vili ei tärganud ning inimsugu jäi nälga. Lõpuks saatis Zeus Hermese allilma Persephone järele. Hades pidi sõna kuulama, kuid andis Persephonele granaatõuna seemneid süüa, et too tagasi tuleks. Kui Persephone oli maa peal, saadeti Demeteri järele Rhea. Ema ja tütar kohtusid, ent ainult neljaks kuuks, siis pidi Persephone tagasi allilma minema. Nii kordub see igal aastal: kui Persephone naaseb maa peale, tuleb kevad ja vili hakkab kasvama, kui ta aga allilma laskub, tulevad sügis ja talv.

Hadese kohta on lühidalt kirjas järgmist...
Hades (vanakreeka keeles ᾍδης) on vanakreeka mütoloogias nii allilma ehk surnute kuningriigi kui ka selle valitseja ehk surnute jumala nimi.
Hades oli Kronose ja Rhea poeg, Zeusi, Poseidoni,Hera,  Demeteri ja Hestia vend, Persephone abikaasa.
Sõna hades päritolu ja tähendus on üheselt määratlemata, enamasti antakse selle vasteks "nähtamatu". Algselt kasutati sõna nominatiivis ainult jumala tähenduses ja genitiivi vorm haidou (kreeka keeles ᾍδου) märkis jumal Hadese elupaika. Hiljem võeti ka nominatiiv kasutusele allilma tähenduses.
Vanarooma  mütoloogias samastatakse Hadest Pluto või Plutoniga (kreeka keeles Πλούτων). Roomas kasutati allilma jumala kohta veel nimesid Dis Pater ja Orcus.
Piiblis ja kristlikus traditsioonis on sõna hades tõlgendatud erinevalt. Erinevates kontekstides võib see märkida põrgust, surma või hauda.

Sisuliselt on Ceres ja Pluuto üksteisele vaenlased, kuid vaatamata sellele on nad ühe arheotüüpiga seotud. Nende omavaheline suhe on nataalkaartides äärmiselt huvitav. Sellest lähemalt allpool. Planetoloogide arvates on Ceres ja Pluuto oma päritolult ühes ja samas kohast tekkinud. Kas siis Pluuto moodustus asteroidivöö kandis ja pärast mingite kosmiliste mõjude tõttu eemaldus oma praegusele orbiidile. Või siis on Ceres tekkinud sealkandis, kus asub Pluuto ja aegade jooksul sattus praegusele asukohale. Mõlemitel on sarnane ehitus. Umbes 98 % Pluuto pinnast moodustab lämmastikjää. Suurem osa Cerese pinnast on samuti külmunud lämmastikjää. 


                                                        Dawni start 27.09.2007

NASA sond Dawn oli esimene kosmoselaev, mis külastas kääbusplaneeti. Sond startis 27.septembril 2007.aastal kell 11.34 UTC. Stardi kaardis on mitmed asteroidid kenasti esinemas. Rhea ühenduses stardi AC-ga Neitsis. Persephone trigoonis Neptuuniga, Proserpina kvinkunksis Pluutoga. Phaeton ja Daedalus omavahel täpses sekstiilis. Tõin mängu ka Hamburgi koolkonna elemendid. Kronos ühenduses Phaetoniga Vähis, Hades ühenduses stardi MC-ga Kaksikutes, Proserpina Skorpionis trigoonis Uraaniga. Ceres ise 23 Sõnnis ja retrograadne, kvinkunksis Pluutoga.


                                                             Dawn Cerese orbiidile 6.03.2015

Dawn jõudis Cerese orbiidile 6.märtsil 2015.a. Jääras Marsi, Veenuse ja Uraani kolmik ühendus, mis trigoonis Jupiteriga Lõvis. Pluutol ühendus NASA-ga Kaljukitses. Hüpoteetilised Hades ja Kronos Vähi esimeses dekaadis ning Proserpina 20 Skorpionis. Ceres ise 21 kraadi Kaljukitdes ühenduses NASA-ga!


                                                     New Horizons start 19.01.2006

NASA New Horizons kosmoselaev oli esimene, mis küllalt lähedal tegi möödalennu Pluutost. Kosmoselaeva start toimus 19.jaanuaril 2006.a kell 14.00 Cape Canaverali kosmodroomilt. Stardi kaardis jällegi sarnased seisud nagu seda olid Dawni omas. Eriti nendes, mis puudutab Cerese ja Hadese mütoloogiat.
Stardi AC on ühenduses Persephone ja NASA-ga Kaksikutes. Proserpina ühenduses stardi MC-ga Veevalajas. Kuul ühendus Daedalusega Neitsis. Hamburgi koolkonna Hades opositsioonis Pluuto ja Karma ühendusega Amburis. Kronos opositsioonis Pluuto avastaja auks nimetatud asteroidi Tombaugh-ga Kaljukitses. Proserpina ühenduses Jupiteriga Skorpionis. 


                                             New Horizons jõudis Pluutoni 14.07.2015

Pluutost möödumisel oli seis järgmine. Pluutol opositsioon Merkuur, Marss ja Päikese kolmikühendusega Vähis. Tombaught ühenduses Musta Kuuga Neitsis. Jääras on kolm asteroidi koos – Scientia, Persephone ja Discovery + Karma ja Uraan. Icarus ühenduses Saturniga. Hamburgi koolkonna Hades koos Kronosega Vähis ühenduses Kuuga. Proserpina üsna Icaruse ja Saturni lähedal. 

Nagu kahe kosmoselaeva stardid ja kohalejõudmiste seisud näitavad, olid kõik mütoloogiaga seotud elemendid kenasti tegevad ja nagu ette määratult omal kohal. Ja rohkem lisadetaile, asteroidide näol või mõne muu astroloogilise elemendi lisamisega, polegi vaja juurde panna. Sest niigi on kõik kõigega seotud. Nagu näiteks leht- või okaspuu iga leheke, oksake või okas on seotud tüvega ja see omakorda juurestikuga,. Nii ka taevane muster, kas planeedil või asteroidil on aspekt või mitte, on ta siiski seotud terve taevase mustriga.

järgneb...

Kommentaare ei ole: