kolmapäev, 17. aprill 2013

Sila - Nunam 7

Gröönimaa
Taani Kuningriigi koosseisu kuuluv maailma suurim saar, pindalaga 2,166 (2,188) milj. ruutkm.Ta on ligi 50 korda suurem kui Eesti. Elanikke 56,6 tuhat. Gröönimaa gröönikeelne nimi Kalaallit Nunaat tähendab grööni keeles ”Inimeste maa”. Taani keelne tähendab rohelist maad. Kõrgeim mägi on 3694 meetrine Gunnbjörn Fjeld saare kaguosas.

Esimesena vallutati see tipp 16. augustil 1935. aastal. Sila-Nunam 8 Sõnnis opositsioonis Marsiga ja sekstiilis Saturniga Kalades.

Saare loodeosas asub USA lennuväe baas Thule, mis ehitati 1943. aastal.Seal toimus tõsine intsident. 21. jaanuaril 1968. aastal lennuk B- 52 Stratofirtress kukkus Thyle lähedal alla ja kaotas tuumapommi. Õnneks pomm ei lõhkenud ja ainult purunes. Radioaktiivset leket ei täheldatud. Sila-Nunam oli siis 16 Kaksikutes kvadratuuris Americaga Neitsis. Sedna kvadratuuris Bombeniga. Danmark ühenduses Lõunasõlmega Kaaludes.

21. juunist 2009 hakkas Gröönmaal kehtima uus staatus, “isevalitsus” (taani Selvstrye), mis annab muu hulgas Gröönimaale kontrolli oma maavarade üle ja grööni keelele riigikeele staatuse. Ametlikud keeled on grööni- ja taani keel. Sila-Nunam 8 Lõvis sekstiilis Merkuuriga Kaksikutes ja täpses kvadratuuris Danmarkiga Sõnnis.

22. mail 1974. aastal loodi Norheast Greenland National Park.See on maailma suurim kaitseala, tema pindala on 972 tuhat ruutkm ja võtab enda alla kogu Kirde-Gröönimaa.Gröönimaal asub ka maailma pikim fjord Scoresby Sund.Fjordi harud ulatuvad 350 km kaugusele avamerest. Sila-Nunam kaitseala moodustamisel oli 24 Kaksikutes täpses trigoonis Uraaniga Kaaludes. Sedna Sõnnis täpses sekstiilis Saturniga Vähis.Saturnil täpne ühendus Pandoraga Vähis

Teravmäed
Avastamisest oli juttu eespool. Teravmäed on Norra halduses olev saarestik, pindalalt umbes Leedu suurune – 62 000 km2. Millest 65 % moodustavad looduskaitsealad. Teravmäed on looduslik geoloogiamuuseum, geoloogia aabits, siin on kõik ajastud silmaga nähtavad, käega katsutavad. Halduspiirkonnana kannab nime Svalbard. Pealinn on Longyearbyenis, kus elanikke 2000. Saarestikus elab 2500 inimest aga jääkarusid loendatakse 3000 ringis.Püsiv elanikkonda on seal alles viimased sada aastat. 

Eestist on sinna umbes 2000 km ja pooluseni 1000 km. Pealinnas on peaaegu kõik maailma põhjapoolseim – tänapäevane linnake, kirik, kool, luksuslik hotell koos saunaga jne. Kohalik majandus toetub kolmele vaalale: söe kaevandamine, turism ja teadustegevus. Söetööstus tähistab sajandat sünnipäeva 2016. aastal (1916).Wikipedia andmetel aga 1906. Pealinna nimi Longyearbyen sündis tänu kaevandamisele, nimelt asutas ameeriklane John Longyear siin söekompanii. 1. jaanuarist 2002.a. Svalbard incorporated.

Svalbardis on ehitatud ka maaalune hoiukoht (Svalbard Global Seed Vault), kus hoitakse maailma kultuurtaimde seemnete tagavara.Säilitusruumi pindala ca 1000 m2. Asub ta Longyearbyeni lennujaamast 1 km kaugusel. Ehitisele pandi nurgakivi 19. juunil 2006.a. Sila-Nunam 5 Lõvis ühenduses Marsiga ja kvadratuuris Jupiteriga Skorpionis. Päikesel oposisioon Pluutoga Amburis. Seemnepank avati ametlikult 26. veebruaril 2008.a.Sila-Nunam 7 Lõvis. Sednal täpne oposisioon Norgega Skorpionis. Päikesel oposisioon Saturniga Neitsis.

Seda artiklit alustasin ma kokku kirjutamist aasta tagasi. Kaugemale esilehest ei jõudnud, jäi kuidagi mõte toppama, paremat aega ootama. Nüüd siis võtsin kätte ja Jõulude ajal hakkasin edasi tegema. Heitsin pilgu peale praegusele taevaseisule ja mis ma näen. Scientia on mu Päikesel, oligi paras aeg teha uurimistööd edasi. Sila-Nunam ise liigub Lõvi keskel, otseselt enda kaardi suhtes aspekte ei tee.

Mulle on alati meeldinud avastusretked, geograafilised reisid, näpuga atlases järgi vedades uurida kus-mis asub, millal miski uus maa avastati, kes seda tegi. Polaaralad on enim paelunud ja üsna palju selle kohta sai nooruses loetud, filme vaadatud. Mulle on ka räägitud, et kusagil ammustes eludes olen olnud viiking, kes mingis lahingus haavatut kaaslast aitas. Ise on selline tunne, et olin vist ka meremees mõnel põhjamaa ekspeditsioonil ja saanud tugevasti kannatada külma. Miks muidu vananedes üha enam ei talu külma. Kas on see mõne eelmise elust pärit kannatus, mis nüüd tunda annab? Kuid lõunamaade poole ei kisu, Sümpaatia ikka sinna põhjaaladele suunatud.

Kommentaare ei ole: