pühapäev, 29. juuli 2012

Jumalad töötavad taevas 4


Mütoloogia Päike 2

Mütoloogia andmeil on Päikesel Phaetoni kõrval veelgi lapsi. Tuntuim neist on vast Kirke, vägev nõid, kes elas üksildasel saarel. Ta päästis merehätta sattunud seilajaid, lustis pisut meestega (naisi polevat tema saarele sattunud) ja kui neist ära tüdis, muutis nad sigadeks. Ühel rännul sattus Odysseuski (rooma Ulixes) sinna saarele, kuid nutikust kasutades ja tarkust ilmutades pääses mees pakku kärssnina ja rõngassabata.

Päikeselikul olemusel on ka varjuküljed. Kuigi astroloogia peab planeeti vaieldamatult meesplaneediks, on naisterahva isiklikus horoskoobis Päike üsna tugeva mõjuga ja peamiselt isiksuse olemuse kirjeldaja. See tähendab, et Päikeselgi on oma nn naispool; kas just alati kirkelik, kuid naiselik kindlasti. Samas on elu näidanud, et ega mehedki ole naiselikkusest ega kirkelikkusest päris priid.

Tundmatud pole ka päikesejumala poeg Aietes ja tütar Pasiphae. Aietes olnud kuulus kuningas, kelle käest argonaudid käisid kuldvillakut – kuldse lamba kuldset nahka – nõutamas ning pidid hulga keerulisi ülesandeid lahendama enne, kui villaku oma valdusesse said. Kuldvillaku hankimise lugudest saab vihjeid isiksuse arenemise nende viidete kohta, mis toovad kaasa raskeid ülesandeid ning katsumusi. Seepärast on astroloogiline Päikegi seotud isiksuslike väljakutsetega ja ego probleemidega.

Heliose teine tütar, kuninganna Pashipae, kuningas Minose abikaasa ja tuntud Sõnn-mehe Minotauruse ema esindab oma looga Päikese varjupoolele jäävate kiusatuste valda. Kuidas jumalatütrest koletise ema sai, jutustab järgmine lugu:

Võimsal kuningal Minosel olnud imekena naine Pasiphae. Kord kinkinud vetevalitseja Poseidon (rooma Neptunus) Minosele imeilusa sõnni, et mees saaks selle vetejumalale ohverdada. Kuningas polnud eales nõnda kaunist looma näinud ning ta ei raatsinud seda ära anda, vaid pidanud sõnni enesele. Poseidon vihastanud ning teinud nõnda, et kuninga imekaunis emand armunud jumala kingitud looma hullupööra. Sõnni ja emanda armastus kandunud vilja. Kuninganna Pasiphael sündinud poeg – poolenisti sõnn, poolenesti mees. Kuningas ei julgenud naise poega ära tappa, vaid lasknud ehitada koletise tarvis keerulise labürindi, kus Minotauros, nõnda seda Sõnn-meest kutsuti, elas oma elu otsani.

Kauni emanda ja imeilusa looma kohtumisest sündis koletis. Nõnda võiks kirjeldada ka egotasandi inimlike nõrkuste või kiusatuste kohtumisel loomalike instinktidega sündivaid omadusi, nagu näiteks ahnus, armukadedus jms. Lugu sisaldab peale Päikese vihjet teiselegi astroloogilisele planeedile Neptuunile – mütoloogias esindab seda taevakeha vetejumal Poseidon (rooma Neptunus). Astroloogias seostatakse Neptuuni illusioonide, unistuste, segaduse, pettuse, unenägude, seletamatut asjaolude jms.sarnasega. Siit loost kooruv moraal võiks olla järgmine – kui ahnus on suur ja reaalsustunne kadunud, ilmuvad ellu koletised. Kuidas reaalsuse ja isiksuse arengu vajadustega jälle kontakti saada, kui midagi sarnast nihu hakkab minema, saab juhatust isikliku sünnihoroskoobi Päikese ja Neptuuni seisude kaudu. Seda enam, et Neptuunil on ka helgem külg, kõrgem vaimsus, loomingulisus ning ideaalid, varuks.

Teatavas mõttes viitavad kõik lood päikesejumala lastest laiemas tähenduses isiksusliku arengu hälvetele ja ülevoolavale minatähtsustamisele või siis oma tõelise olemuse kaotamisele ja ego varjukülgedele. Teades, kuhu ennast on võimalik ära kaotada, saab ka teada, kust kandist umbes otsima peaks, kui päriselus asi üsna hulluks kipub minema. Muistsete juttude kõrval tuleb muude tõhusate vahendite kõrval abiks astroloogia. Isiklikust astroloogilisest sünnihoroskoobist on võimalik Päikese asendi ning aspektide kaudu välja lugeda, mis probleemidega igal konkreetsel juhul tegu on, ja kuidas neid lahendada saab. Koostöös astroloogiaga võib olla tõhus ja horoskoobi vihjed asjalikud, kuid otsuste vastuvõtmine ning vastavate sammude astumine jääb siiski inimese enda hooleks. Paljas horoskoop ei aita.

järgneb...

Kommentaare ei ole: