esmaspäev, 28. november 2011

Venemaa - võim ja tähed 10

Moskva asutamine


Aastatel 1132 – 1167 valitses Kiievis veel 18 suurvürsti. 1125.a saab Novgorodi vürst Mstislav Kiievi suurvürstiks (-1132). Sel aastal suurvürst sureb ja Vana-Vene (Kiievi) riik laguneb lõplikult.


Kuulsaim nendest 18-st oli Juri Vladimirovitsh Dolgoruki. Rjurikovide soost Rostovi ja Suzdali suurvürst (aastail 1096-1149), sai oma hüüdnime võõraste alade vallutamise eest. Püüdluse eest igale poole jõuda, soovi eest sirutada kätt võõra vara järel ning olla pidevalt kõikide tülide ja intriigide keskel saigi vürst Juri endale hüüdnime Dolgoruki (pikakäeline). Ta pidas terve elu kurnavat ja poliitilises plaanis mõttetut võitlust Kiievi trooni omandamise nimel. Ta allutas endale Muromi, Rjazani, suure osa Volga-äärsetest maadest, Volga-Bulgaaria. Oma auhanetel vallutustel kasutas tihti polovetside, samuti vaenutsevate perekondade abi. Pika võimuvõitluse tulemusel oli ta aastail 1149-1151 ja 1155-1157 Kiievi suurvürst.


Vallutatud aladele rajas Dolgoruki uusi linnu. Ehitama hakkas ta ka Neglinnaja jõe suudmes laiuvatele okasmetsade vahele, püstitades kõigepealt Kremli, mille ümber hakkas kujunema ja kasvama Moskva – vürstiriigi ja hiljem suurvürstiriigi pealinn. Esimest korda on Moskvat kui Juri Dolgoruki linna mainitud kroonikas seoses aastaga 1147. Dolgoruki otsene käsk asutada linn pärineb aastast 1156. Ehitusmaterjalina kasutati sealkandis külluses kasvavat okaspuud, peaasjalikult mändi. Sellest on tulnud ka esimese linnaosa ja linnasüdamiku nimetus - Kreml. Kremliks või kremnikuks kutsusid slaavlased männipuust kaitseehitist.

6.mail 1147.a. (Moskva esmamainimine) oli Saturnil konjunktsioon Pluutoga 26.12 Sõnnis, uue omavahelise tsükli algus. Nende vahele jäid Moskva ja Põhjasõlm. Jupiteril ühendus Varunaga Kaksikutes, kusjuures sama kooslus on ka Rjurikute kaardis ja samuti Kaksikutes. Et tulevikus saab sellest võimu ja ideoloogia pealinn, seda näitab ka Jupiteri asend Kaksikutes ja kindlasti Neptuuni opositsioon Sõnni märgi planeetidele. Neptuun on kohas, kus Rjurikutel oli viis taevakeha Skorpionis. Kuu on Jääras, seal oli Rjurikute Pluuto. See sümboliseerib vast kohta, kuhu tulevikus koondub kogu võim. Pealegi oli samas kohas Rjuriku eelne Jupiteri ja Pluuto ühenduse tekkimise kraad. Jupiter kui ideoloogilne võim ja Pluuto masside üle valitsemine.


Jäära märk on ikka seotud olnud millegi uue tekkimise ja alustamise kohaks. Rjurikute eelne Saturn-Pluuto ühendus oli 5 Jääras. Nüüd linna esmamainimise ajal asus sinna asteroid Perun. Tagatipuks oli Saturni ja Pluuto ühenduse uueks tsükliks just maikuus 1147, tehes täpse ühenduse asteroid Moskvaga. Kõik viited ja märgid ütlesid, et sinna tuleb suurlinn ja suure maa võimukeskus. Asteroid Dolgorukij on kaardis 15 Vähis sekstiilis Päikesega. Samuti langeb see kokku Rjuriku Päikesega.


Jäära valitseja Marss on Kaaludes teeb täpse kvadratuuri Rjuriku Uraaniga. Marsi nõrkust (pagenduses) märgis kompenseerib Päike Jääras. Moskva asutati Uraan-Neptuun uue tsüklile järgnenud ajal. Tsükkel algas 1136. aastal 27 Kaaludest ja see kraad oli Moskva esmamainimise ajal täpses vastasseisus asteroid Russiaga. Moskva Must Kuu Lõvis on opositsioonis Valge Kuuga (Selena, 6.16 aqua), viitab alalisele probleemile, kus võimulolijad peavad valima hea ja kurja vahel.
Veel teinegi tsükkel pani oma osa mängu, Uraan-Pluuto tsükli vastaseis oli ära olnud (algas 1090.a. 1 ari), täpne oli 1141- 42. aastal. Kui kahe planeedi konjunktsioon tähistab lõputut subjektiivset muutuste potensiaali, siis opositsioon on selle objektiivne väljendus – tulemus. Tavaliselt on see tsükli ekstremaalne kriisiline periood. Eks seda näitabki 18 vürsti valitsemine antud perioodil, ei olnud pikka võimul olemist ühelgi valitsejal.


Rjuriku kaardi suhtes tegi progressiivne Marss täpse opositsiooni Pluutole ja Päike oli sisenenud Sõnni märki.
Astroloog Vetashi järgi on Moskva sünnikaardi aluseks uue kalendri järgi11. aprill 1147.a. Nende väga vanade kuupäevadega on üldse palju segadust ja vasturääkimisi. Juba kahe kalendri erinevused toovad sisse vigu ning erinevusi. Seepärast tuleb tolle aja sündmustesse suhtuda teatud reservatsiooniga ja kasutada ka teisi daatumeid.


Kustkohast olen võtnud Moskva esmamainimise kuupäeva (6.05.), ega ei mäleta küll aga aluseks ma ta võtsin, sest arvan, et see on õige. Juba see, et asteroid Moskva asub täpses ühenduses Saturni ja Põhjasõlmega peaks midagi olulist ütlema. Võimalik, et eksin, mine tea. Vetash arvab, et Moskva on sõnnilik linn, (Kuu-Merkuur-Saturn-Pluuto-Põhjasõlm Sõnnis) kuigi Päike on Jääras. Ainult, et minu antud kaardis on Päike Sõnnis ja Kuu Jääras, kuid Vetashil Päike Jääras ja Kuu Sõnnis ühenduses Saturniga. Ka Rjuriku kaardis on Kuu Saturniga koos!


Kas Vetashi Moskva kaart resoneerub näiteks Sankt Peterburgi kaardiga? Tema järgi jah, Moskval on Kuu-Saturn (Pluuto lähedal) opositsioonis Neptuuniga. Peterburgil samad planeedid osalevad natuke teises konfiguratsioonis, Saturn-Neptuun (trig. Pluutoga) on opositsioonis Kuuga.Samuti on mõlemad Kuud Veenuse märkides.


Huvitav on seegi, et mõlematel pealinnadel on ca saja aastane tsükkel, kui oluliselt midagi juhtub ning muutub. Moskval 1610-12 segaduste aeg, 1713 pealinna staatuse kaotus, 1812 Napoleon vallutas linna. Ei tea, kas 2012 ka seda nimekirja täiendab. Peterburgil kaks kõige suuremat üleujutust (1824 ja 1924). Kuigi Peterburgil on pigem 120 aastane tsükkel rohkem omasem, 1703 asutamine, pluss 120 = 1824 (kõige suurem üleujutus), edasi 1824 pluss 120 = 1944, blokaadi lõpp. Järgmine oleks aasta 2064, kuid see juba hüpoteetiline võimalus.


Moskva on kui finatsmonstrum (kõik riigi rahalised vahendid asuvad seal), seda need viis (+Medvedev ja Karma) kaardi elementi Sõnnis näitavad. Lisaks on Veenus koos Jupiteriga Sõnn/Kaksikud piiri lähedal. Planeetide rohkus Veenuse märgis on ka viide, et enamus tähtsaid üleriigilisi kultuuriasutusi (teatrid, kinostuudiod, ülikoolid) koonduvad riigi pealinna.


Kui panna Moskva kaardil liikuma transiidid, siis on päris hästi näha linna ajaloos olnud suuremad sündmused. Nii kauge ajatagune kaart töötab siiamaani ja on tuleviku prognoosimisel vajalik abivahend aga see juba teine teema ja vajab eraldi artiklit. Kuid vastavalt kronoloogia kulgemisele toon mõningad seisud ära, kus on näha kuidas riigi pealinna arengus transiidid töötavad.


Otsese käsu aasta (1156) suvel oli aga asteroid Russia Vähis, sisuliselt Rjuriku kaardi Merkuuri ja Uraani peal. Moskva oli Lõvis, sümboliseerides siis, et kunagine pealinn saabki olema märgile omaste joontega. Kus siis mujal ikka peaks pealinn olema, kui mitte suursuguse Lõvi kodus. Venemaad sümboliseeriv Medvedev oli Jääras ning üsna Rjuriku Pluuto lähedal. Jäärast lähtuvad nagu eespool sai mainitud, ikka uued algatused ja tegemised. Varuna-Ixion`t jälgides leiame, et Ixion on koos Moskvaga Lõvis ja Varuna oli üle läinud Rjuriku Marsist.


Nagu eespool sai märgitud, valitsesid Kiievit aastail 1157-1169 veel viis suurvürsti. Viimasena oli Kiievi suurvürstiks Mstislav II Izjaslavitsh (1167-1169). Märtsis 1169 vallutas Kiievi Rjurikovitshite soost Suzdali vürst Andrei Bogoljubski, kes oli kokku koondanud 11 vürsti väed, teiste seas ka rahulolematud Kiievi alamad.Bogoljubski võtab endale tiitli “suurvürst”.


Taevaseisud märtsis 1169: Saturn liikus Veevalaja kolmandas dekaadis, Uraan Kalade keskel, Neptuun Kaljukitse esimeses dekaadis ja Pluuto Kaksikute teises dekaadis. Jupiteri ja Neptuuni vahel oli kvadratuur.

järgneb....

Kommentaare ei ole: