teisipäev, 18. jaanuar 2011

1996 TL 66

Astroloogias peetakse Maast kaugemaid planeete ja suuremaid asteroide mõjuvõimsamateks kui Maale lähemaid. Esimesel pilgul üpris paradoksaalne, eks ole! Liiati on mõned kauged planeedid hoopis väikesed võrreldes hiigelplaneetidega. Lähtudes ainult materiaalsetest mõjudest, pole veel kellelgi asja ära seletada õnnestunud. Kasutades vaimse hierarhia mõistet, muutub olukord aga üsna loogiliseks.
Mida kaugemad planeedid ja teised taevakehad, seda kõrgemad ja võimsamad vaimud on. Nad küll sekkuvad inimeste ellu harva. Mõnede madala vaimse tasemega inimest ei huvita neid hoopiski. Kui nad aga juba sekkuvad, siis üsna põhjalikult. Sama võib öelda ka ajaloos toimunud sündmuste kohta. Nad kujundavad tulevasi pikemaid protsesse, annavad algimpulsi.....need mõtteread on kunagi ammu öelnud Villu Põldma. Ja kuna neptuunitagused on mind alati köitnud, siis jätkan nende uurimist ja avaldamist.

Seekord tutvustan lugejatele ühte väga kauget väikeplaneeti.Ta on seda väärt, et temaga tutvust teha. Usun, et lähitulevikus, siis kui ta omale ka nime saab ja tema olemus uue jõu omandab, hakatakse astroloogias teda rohkem arvestama ja mõjusid jälgima. Olen temast varem mitmel korral artiklites kirjutanud. Ise kasutan teda pea alati, kui kaarti teen, vaatan, kus asub ja mis aspektid on, millistes protsessides osaleb, mis mõjud võiksid olla, kui on. Kui ei leia seoseid või arvan, et pole oluline, siis artiklis ei maini.

Koondan siia ühte kokku enam vähem kõik, mis mul teada asteroid 1996 TL 66-st. Kasutasin materjali, mis on leida interneti vahendusel ja oma arhiivist näiteid mundaanastroloogiast ja isikute kaartidest. Peamiselt astroloogide Zane Stein, J.A. Revilla ja A. Maslovi arvamusi ja näiteid TL olemusest. Toon ära mõningad varasemad seisunäidud ja lisan uusi juurde. Mugavuse ja lihtsuse mõttes kasutan edaspidi tähist ilma aastaarvuta ja numbrita..

Neli aastat tagasi astroloog Abhi kirjutas listis: ”Julgen ennustada, et ka veel nimetu asteroid TL 66 mängib taevases filosoofias olulist rolli”. Seda kirjutas ta seoses siis veel nimetu kääbusplaneedi Erise`ga seotud loos.

Selle kauge väikeplaneedi kohta üldiselt midagi head ei räägita. Temas on üksjagu salakavalust, alatust ja varjatud pingeid. Pea alati on ta osaline kurjades sündmustes, õnnetustes ja katastroofides. Isiku tasandil pole tema osa samuti harmooniline. Püüame siis näidete varal selgust saada tema olemusest, kas ikka nii üdini halb või on ka temas mingeid positiivse energia osakesi edasi anda. Ei saa nii olla, et üks taevakeha on ainult halb, temas peab olema tasakaaluks ka midagi head.

Asteroid 1996 TL 66 avastati 9.okt. 1996. aastal Mauna Kea observatooriumis kell 03.29. Avastamise ajal liikus ta Sõnni kolmandas kraadis (tehes mu Päikesele opositsiooni, ehk sellepärast ta mulle imponeerib? Ja kes siis veel ei peaks kirjutama skorpionlike omadustega väikeplaneedist, kui mitte päikesemärgilt Skorpion). Üks tema mitteametlikest nimedest oleks Tartar või Tartaros. Costa Rica astroloog Juan Antonio Revilla pakkus tema nimeks Typhon, kuid nüüdseks kannab seda nime üks teine kauge asteroid (2002 CR 46 nr. 42355). Veel on nimeks pakutud Nero, Rooma keiser, kellest algas impeeriumi langus. Kuulub Scattered disk objektide gruppi (SDO). Loetakse Kuiperi vöö kaugemate taevakehade hulka.

Tema tiirlemisperiood on üsna pikk, pikem näiteks kui kääbusplaneedil Eris, kuid lühem Sedna omast. Seda mõõdetakse 779 aasta ja 302 päevaga (teistel andmetel 754 a.). Kataloogis kannab numbrit 15874. TL orbiidi kaugeim punkt (afeel) on 132,87 au ja lähim punkt (perifeel) 35,010 au. Orbiidi ekstsentrilisus on 0,582 ja kalle ekliptika suhtes 24 kraadi (Pluutol 17 kr., Erisel 44 kr.) Orbiit on ellipsi kujuline. TL läbimõõt ei ole suur, kõigest 575 /+ -115 km. Seega väikesm kui näiteks Marsi orbiidi tagusel asteroidide vöö suurimal Ceresel ja väiksem enamikest meile tuntud cubewano gruppi kuuluvatest taevakehadest (Quaoar, Varuna). Kolm korda väiksem kui ülikauge Sednal ja üle kahe korra väiksem kui Erisel.

TL oli meile kõige lähemal 16.juulil 2001.a.(Sõnni 13-s kraadis). Enne seda oli ta seda 12. aprillil 1240.a.( Sõnni esimeses kraadis). Kaugeim positsioon (afeel) oli TL-il 1.mail 1623.a.(Skorpioni 7-s kraadis). Ja avastati TL samuti siis, kui oli meile kõige lähemal. Seega saab öelda, et kõige kauem viibib ta Skorpionis ja kõige lühema ajaga läbib ta Sõnni märgi.

Avastamise kaardis torkab silma yang märkide tugev esindatus. TL disposiitor Veenus asub Neitsis täpselt avastuse kaardi atsendendil. Esimeses majas asuvad samuti kaardi valitseja Merkuur ja Kuu. Neli planeeti asuvad maamärkides (TL ise välja arvatud). Esinduslik on XII maja, seal on Marss, mis valitseb maja milles TL ise asub. Marsi lähedale jääb Must Kuu ja TL ise on Musta Kuu ja Neptuuni keskpunktis. TL on VIII maja lõpus, sisuliselt ühenduses IX maja tipuga. Astroloogiline traditsioon seob VIII maja surmaga ja IX võimalust avardada teadvust. Seda siis avastatud väikeplaneet kahe maja piiril peaks endas kandma, vana hävingut ja uue teadvuse ärkamist.

Paljude aspektide hulgast, mida TL teeb, on harmooniline ainult tema trigoon märgi valitseja Veenusega. Kaart ei jäta hirmutavat või pingete ülekuhjumise muljet. Pigem võib selles näha isiklikku intiimset problemaatikat (viis planeeti atsendendi ümbruses), hõivatud on esimene, teine ja kaheteistkümnes maja. See loob tugeva aktsendi kaardi idapoolses sektoris. Viitab isiku tasandil psühholoogilistele keerukustele, hoolivuse ja usalduse ning arusaamade valdkondadele. Isik vajab tungivalt usaldamist, hoolitsust ja arusaamist (Veenus, Kuu, Merkuur). Kuid just sellist suhtumist on raske saavutada: kaardi tugevaim ja ühtlasi valitseja Merkuur on opositsioonis Saturniga ja asub Päike-Kuu keskpunktis. Väga täpne on Merkuuri trigoon Uraaniga, võimaldab uutmoodi mõtlemist, kui ära kasutada mõlema planeedi positiivne osa.

Päike asub II majas, isiklikud väärtused, valitseb XII maja. Kuu on I majas ühenduses AC ja Veenusega. II majas asub ka Põhjasõlm, see võib viidata, et praktiliselt on võimalik saavutada kergelt edu.

Väga huvitavad seosed on TL avastamisega seotud teiste planeetide avastamise ja positsioonide vahel. Mõtlemisainet pakkuvad faktid. TL avastamise kraad on 3 Sõnn, Chiron avastati (1977) samas kraadis asudes. Huvitav oleks nende kahe omavahelist suhet ja seoseid uurida! Chiron oli ka Uraani avastamise ajal selles kraadis! Viimati olid Chiron ja Pluuto konjunktsioonis 1941.aastal 3.46 Lõvis, tehes siis Sõnni kolmandale kraadile täpse kvadratuuri.Chiron on võti mõistmaks seda, mis toimub kaugemal, Neptuuni orbiidi taga.

TL avastamise ajal oli Päike 16.32 Kaaludes ja Chiron 19.45 Kaaludes. Vahe TL ja Chironi avastamise vahel on umbes üks sõlmede täisring. Chironi avastamise kaardis asub Pluuto 15.04 Kaaludes konjunktsioonis Veenusega (19.30), planeediga, mis valitseb TL ja Chironi nende avastamise positsiooni märki. TL oli meile kõige lähemal (periheelis) 2001.aastal. Kas võib teda lugeda uue aastatuhande alguse signifikaatoriks? Võimalik, et TL avastus toimus just õigel ajal ja on seotud tuumakatsetuste keelustamise lepingu sõlmimisega 24.09.1996.a. ja selle heakskiitmisega 15.11.1996.a.”Tehnoloogiline kontroll ja elektrooniline testimine” võiksid olla tema üheks peaprintsiipideks.

Astroloogiliselt TL näib olevat seotud: millegi lõpetamisega, ebainimlikkusega, inetusega, kättemaksuhimuga, taevaliku ettekuulutusega, vaimne valgus.Veel oleks tema printsiipideks hävitamine, meeleheide, laastamistöö, kannatused, tagakiusamine, hävitamine, ilmutused, millegi müstilisus, sõnatu teadmine, hegemoonia, imperialism, vallutused. Juurde võiks lisada kõrvalkalded, seksuaalsed hälbed, kättemaksja, pommitamine, veresaun, olematus, puhastustuli, kõrgema sünteesi elu ja surm. TL 66 on tugevalt seotud massihävitus relvadega. Ah et miks näib olevat seotud, aga seepärast, et asteroidi on veel liiga vähe uuritud ja kõiki tema printsiipe veel ei teata. Olemasolevadki vajavad veel kinnitamist. Kuid näited peaksid siiski neid printsiipe kinnitama või ümber lükkama. Väga palju on vaja veel uurida, analüüsida, võrrelda, et saaks kindlamalt väita loetletud printsiipide õigsust.

Kui TL 66 saab nimeks Tartar ( või Tartaros), siis mütoloogias on Tartaros allilma vangla, kuhu näiteks Ixion oma pattude eest vangi pandi. Peajumal Zeus pani sinna ka Sisyphose, salakavala mehe, kes pettuste eest seal oma karistust pidi kandma. Sisyphos on tuntud ka Korintose rajajana.

Nende loetletud printsiipide järgi on tekkinud arvamus, et TL on üdini kuri ja midagi positiivset temas ei ole. Siis kui viimase planeedina oli tuntud Saturn, peeti teda surma sünonüümiks. 20.saj. oli selleks Pluuto. Ja iga uue planeedi avastamisega kandus kurjuse oreool edasi uuele planeedile. Nüüd kui TL ja teiste väga kaugete planeetide avastamine on toimunud, püütakse seda kurjuse mõistet siduda just neile. Et TL ei osale mitte alati negatiivsetes sündmustes, seda näitavad mitmed positiivsed näited ja taevaseisud. Sellest siis allpool lähemalt. Alustame kaugemast ajaloost, ära on toodud erinevad sündmused, et saaks üldise pildi, millistes TL on tugev ja kuri osaline ja millistes mitte.
järgneb....

Kommentaare ei ole: