esmaspäev, 20. september 2010

Kirjanduslikud tegelaskujud ja sodiaagimärgid


Päikesemärk on üks peamisi inimest iseloomustav näitaja. Seda ei pea üle kordama ja selle kohta näiteid tooma. Nii see on, kuid siis tekkis mõte, et kui see on meie maalimas nii, siis kas seda saab üle kanda ka kirjanduslikele tegelaskujudele ja kas selles fantaasiamaailmas on asjad samamoodi.

Kuna ma olen olnud üsna kehv ilukirjanduse lugeja, isegi kooliprogrammi kohustusliku kirjanduse lugemisest sai mööda hiilitud kuivõrd see võimalik oli, siis nüüd on raskusi meelde tuletada neid väheseid, kelledest lugenud olen. Minu peamiseks lektüüriks nooruses oli sarja “Maailm ja mõnda” teosed, igasugused reisikirjeldused, ulmeromaanid ning ajaloolised raamatud. Eriline koht oli Julies Verne raamatutel. Natuke parem on asi võrreldes ilukirjandusega asi muinasjuttudega. Kuigi sellest on ajast on palju vett ajamerre voolanud, on siiski mõndagi meeles.

Proovime siis seostada tegelaskuju tema päikesemärgi või mõne iseloomuliku planeediga. Nii nagu inimeste maailmas, pole ka seal kindlat ja seda ainast märki, mis iseloomustaks tegelast. Algul seda päikesemärgi mõtet kirja pannes tundus asi lihtne olema, kuid kui hakkasin päikesemärke tegelaskujudele panema, siis tekkis tõrge. Ega ühe märgi järgi ikka ei saa iseloomustada tegelast. Tahes tahtmata tuleb juurde lisada ka teised märgid. Puhtal kujul ei ole seda võimalik kirjeldada.

Kuldvõtmekese lugu. Buratino või teisti tuntud kui Pinokkio, kes võiks olla. Oma olemuselt oli Buratino põikpäine ja samas ka visa. See omane Jäärale. Heatahtlikus, naiivsus on rohkem Kaladele omane. Üks tegelane selles muinasjutuloos oli Pierro, kurbade luuletuste kirjutaja, kes unistas abielluda Malvinaga. Tundeline, oma pesa loomisest unistaja,tema märgiks pakuks Kalade ja Vähi märki. Malvina ise oli aga nõudlik pisiasjades, kontrollis, kas ikka enne sööki on käed puhtaks pestud, kas ikka hambaid ka pestakse. Tema märgiks sobiks hästi pedantne, kontrolliv ja puhtust taga ajava märgina Neitsi.

Lumekuninganna. Gerda ja Kay. Tüdruk unistas leida Kay ning ka saavutas, realiseeris oma unistuse. Läbi raskuste prügija, trotsides paljusid takistusi ja ohte, see iseloomulik Kaljukitsele. Lumekuninganna kannab endas Skorpioni ja Kaljukitse negatiivseid omadusi.

Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi. Võõrasema selles muinasjutus oleks kindlasti Skorpion ja Musta Kuuga selles. Salakavalus oleks Neptuun ja 12 maja. Seitse pöialpoissi võiks olla seitse septeneri planeeti, esindavad planeetide printsiipe. Lumivalgeke oleks aga Vähk, oma emaliku hoolitsuse, koduhoidja ja lahke südame poolest.

Karupoeg Puhh ja tema sõbrad. Puhhile oli raske midagi pakkuda, igast märgist sobiks talle midagi. Jänes oleks ehk praktilise poole pealt Sõnn-Neitsi, teadmiste osas aga Kaksik või Ambur. Saabastega kass oma leidlikuse, vahendaja ja eesrääkija osaga on Kaksikute arheotüübi esindaja.

Väikemees ja Karlsson. Poisile paneks Vähi märgi ja unistajana Kalade. Karlsson aga esindaks juba mitmeid märke ning planeete. Oma originaalsuse on ta võlgu Uraanile, paigalpüsimatuse Merkuurile Kaksikutes. Oma tähtsuse ja vahel eputamise paneks Lõvi ja Päikese teeneks. Sõrmuste isanda raamatus oleks Frodo minu arust sobilik Vähi märgi omaduste esindaja.

Ühes Vene multifilmist on jäänud meelde tarkur (znaika), kes toppis igale poole oma nina, uuris kõike ja kõikjal. Oli püsimatu,luges valikuta palju raamatuid, lootis ehitada lendavat õhupalli. Tema ma paigutaks Kaksikute alla. Vastand znaikale oli neznaika. Otsides võlukepikest, reisis autoga, mis kasutas kütusena gaseeritut vett. Kuhu mujale ikka paigutada kui mitte Veevalajasse.

Multifilmis Kolm Prostokvashinost kass Matrjoskin, kindlalt praktilise meele, kokkuhoidlikuse, vahel natuke kade ja peremehelik tegelaskuju oleks Sõnn. Postiljon Petskin samas multifilmist esindab Kaksiku ja Merkuuri printsiipe.

Multifilmis tsirkuse lõvi Bonifacius on ehe Lõvi, tahab olla rambivalguses, olla kõige säravam, rõõmustab lapsi oma trikkidega ja naudib kuulsust ning rõõmustab aplauside üle.

Tuhkatriinu. Oma puhta hinge ja tagasihoidlikusega, terve päeva puhastade, koristades on ta klassikaline Neitsi. Töökas ja armas olevus, sobiks vast ka Vähk. Võõrasema selles jällegi Skorpionile omased negatiivsed omadused. Võõrasõed oma eputamise ja uhkeldamisega kannavad osalt Lõvi märgi negatiivseid omadusi.

Ühes multifilmis (nime ei mäleta) oli eesel, kes ei suutnud valida, kumbast heinakuhjast peaks sööma. Siin on mängus Kaaludele sageli omane otsustamatus, ebakindlus valikute suhtes.Kaalude alla paigutaks ka sellised paarid nagu Aadam ja Eva, Tristan ja Isolde, Romeo ja Julia.

Skorpioni esinaja alla käivad enamus nõidu, shamaane, muidu kurje ja salakavalaid tegelasi. Baba Jaga on üks selline tegelaskuju laste filmides. Samuti Surematu Koshei, gnoomid. Sõrmuste isanda kaks võlurit – Gandolf ja Saruman esindavad Skorpioni märgi kahte poolt. Esimene märgi positiivset osa ja teine negatiivset.

Kuhu aga paigutada Jõuluvana ehk Santa Claus. Täites oma missiooni, tuues rõõmu ja õnne, olles teatud salapärasusega looritatud, tema sobiks siis Amburi märk, Jupiter ja kaasatud ka Neptuun. Jupiterlik tegelaskuju oleks ka Gulliver J. Swifti loomingust. Autor ise ka Ambur. Muinasjutu maailmast on meeles lugu maailmarändurist konnast, kes unistas kaugetest maadest ja uute horisontide avastamisest. Konn kui romantik, rändur, vahel uhkustaja, uudishimulik ning unistaja, tema märgiks võiks olla siis samuti Ambur.

Veevalajalikke omadusi väljendavad filmides ja raamatutes õuenarrid. Breemeni moosekandid paigutaks samuti Veevalaja alla, sest nad olid teistsugused kui teised. Uraanlikku arheotüüpi leiab muinasjutus Küüselg-sälg. Ivan lollike on tüüpiline uraanlik tegelaskuju. Kogu L. Carolli loomingu Alice imedemaal tegelaskujud on vägagi veevalajaliku maailma esindajad.

Kaladele iseloomulikke tegelaskujusid leiab Anderseni muinasjuttudes.

On täheldatud, et paljudes filmides mängivad vastava märgi omadustega just need näitlejad, kes ise on sama päikesemärgiga.

Kirjandusest on rohkem meelde jäänud tegelaskujud just oma lemmikraamatutest. Igale poole jõudev, kartmatu, varandusi otsiv, leidlik seikleja, suur fantasöör ja krutskeid täis poiss oli Tom Sayer. Temas on mitme märgi omadusi, liider omasuguste seas viitab Jäärale. Kartmatus, fantaasia aga Skorpionile, ettearvamatus aga Veevalajale.

Kultusfilmis “Martix” on Neo samuti suur süstematiseeria ja süsteemis olev, püüdes kagu suurest mustrist aru saada. Ka peaosas esinev näitleja Keanu Reevers on märgilt Neitsi.Üks hea klassikaline näide Neitsi märgi omadutest on Sherlok Holmsi kuju.Tema puhul töötab Neitsi-Kalade telg, deduktiivne ja süstemaatiline uurimine ja teisalt salapärasus, maskeeringud, hea intuitsioon.

Kolm musketäri. d`Artanian, osav ja julge, abivalmis ja kartmatu, naistekütt ning veel paljude muude omadustega tegelane. Temas on näha samuti mitme märgi omadused, eelkõige vast Jäära. Samuti teised tulemärgid on tugevalt esile tulnud. Porthose märgiks pakuks Sõnni, Athose`le aga Kaljukitse. Aramis oleks siis nii Kaksik kui ka Lõvi. Kardinalile sobiks Skorpion koos Neptuuni ja 12 majaga. Mileedi aga kannab endas Skorpioni omadusi.

Punased purjed. Noor naine, elas enda loodud muinasjutus, unistas punastest purjedest. Vene filmis mängis seda osa Vertinskaja. Tundlik, unistaja, teises maailmas elas – Neptuun ja Kalad oleks tema planeet ja märk.

Julies Verne Saladuslik saar, üks vähestest raamatutest, mida loetud mitmel korral. Insener Smith, merehädaliste juht ja liider. Ühe märgi alla ei anna kuidagi paigutada. Juhina oleks Jäär-Lõvi, oma leidlikuse järgi aga Veevalaja. Tema sihikindlus oleks Kaljukits. Teadmiste rakendamine viib Merkuuri ja Neitsi juurde. Kapten Nemo, Kalad kui salapärasus ja Veevalaja kui vabaduse ja orjanduse vastu võitleja.

Meie oma maa kirjanusest. Lutsu Kevad ja selle järjed. Tootsile pakuks tulemärke, eelkõige Jäära. Teelele aga Lõvi. Arnole, kui unistajale Kalad. Kiir on ainus koondkuju, kellel ei olnud prototüüpi. Tema on mitmete märkide ja dünaamika omaduste kandja. Kellamees Lible, ühest küljest Kalad oma ameti ja elufilosoofia pärast, teisalt ka midagi muudest märkidest.

Tõnisson on tüüpiline Sõnn, töökas, armastas hästi süüa, oli täiesti maamehe tüüpi tegelane.
Tegelaskujusid on väga palju. Nils Holgerson, Kalle Blomkvist jne. Neile kõikidele saab otsida nende päikesemärgi või planeetide printsiipe leida. Puhtaid printsiipe leiab harva, ikkagi on see segaseotus määravam nagu meie maailma inimestegi puhul

Kommentaare ei ole: