neljapäev, 21. august 2008

Looduskatastroofid: Vulkaanid



Reedel 22. augustil linastub ETV-s kaheosaline film Krakatau. Viimased päevad.
Juba möödunud aastal valmis artikkel vulkaanide ja astroloogia seostest. Seni ponud head võimalust seda avaldada ja nüüd üks selline võimalus tuli. Pealegi oli hiljuti Päikesel ühendus Vulcanoga Lõvis ja sellest (Krakatau) sündmusest möödub 23. augustil 125. aastat. Alljärgnevalt siis kaks osa pikemast kirjutisest, millest teine annab ülevaate Krakatau vulkaanipurskest läbi astroloogia prisma.


SISSEJUHATUS
Igasugused katastroofid, suurõnnetused ja avariid on inimesi läbi aegade paelunud oma võimsa jõu, hirmutava vaatepildi ja tulemuste poolest. Emake maa uuendab, kujundab ümber oma keskkonda just nimelt läbi erinevate kataklüsmide. Enamikel juhtudel annab ta sellest aegsati ka märku. Vulkaanipurse ei tule ühtäkki nagu välk selgest taevast. Enne peapurset on ikka eelmäng ja kõikidele nähtavad tunnused. Teine asi on maavärinatega. Enamasti ei oska keegi neid päris ette näha. Kuigi selles suunas tehakse uuringuid, vaatlusi ja prognoose. Põlislaante suurtulekahjud on tihti looduse enda poolt korraldatud, et mets saaks uueneda, vana eest ära kaduda.


Astroloogias kehtib põhimõte, nii nagu üleval, nii saab olema ka all. Kui lähemalt uurida ja analüüsida neid taevaseise looduskatastroofide toimumiste ajal, saame ehk paremini aru sellest toimemehhanismist. Kunagi noorpõlves oli huvi vulkaanide vastu üsna suur. Loetud sai palju raamatuid, mis kirjeldasid tulemägede lugusid. Nagu paljud murdeealised noored, kes tihti vahetasid elukutse valikuid, tahtsin ise üksvahe saada vulkanoloogiks. Ja ega see huvi pole nüüdki kuhugi kadunud. Kui ikka jookseb Discovery kanalilt film tulemägedest, jääb mõni teine saade kindlalt tahaplaanile. Nüüd ühildasin aga selle huvi juba teise hobiga – astroloogiaga. Vulkaanide purustav, hävitav, samas lummav vaatepilt, eriti öösel, on paljudele tuttav läbi telekanalite ja filmide. Astroloogilist seost vulkaanidega eesti keeles ei ole nagu silma jäänud. Selle lünga püüan siis ise natuke ära täita mõnede näidete varal.


Vulkaane on maailmas umbes 2500, neist tegutsevaid loetakse 850 ümber.
Vulkanismil on olnud erakordselt tähtis tegur Maa tänapäevase ilme, tema siseehituse, maakoore ainelise koostise ja struktuuri ning reljeefi kujundamisel. Eriti tema arengu varasematel etappidel.


PÄIKESETA SUVI EUROOPAS
Kõige rohkem on inimkonnale teada need vulkaanipursked, mis on toimunud vahetult nende elukohas või mis on toonud kaasa suuri purustusi. Vulkaanid, mis asuvad inimtühjas, kaugel asustatamata aladel, oma purustava tegevusega ei pruugi laiale üldsusele tuntuks saada. Üks selline on suht hõreda asustusega Islandi saareriigi vulkaan, mis kannab nime Laki või siis teistel andmetel Skaptar Jokull ja on ainult 818 meetrit kõrge.
Tema purset loetakse üheks hukatuslikumaks. Pärast 8 päeva kestnud tugevaid maavärinaid toimus 8. juunil 1783. aastal kujuteldamatu ulatusega vulkaanipurse. See algas võimsa plahvatuste seeriaga, milles paiskus välja tohutu hulk tuhka. Tuhk levis tumeda pilvena ulatusliku territooriumi kohale ja kahjustas isegi Shotimaa ning Norra viljapõldusid. Purske jooksul väljavoolanud laava kattis lõpuks 565 km2 suuruse ala.Veelgi tõsisemad olid aga purske kõrval- ja järelmõjud. Äärmiselt hõredast asustusest hoolimata purustasid vee-ja mudamassid palju talusid, põlde ja metsi ning hävitasid koduloomi. Kogu saart haaranud tuhasadu puistas täielikult või osaliselt üle karjamaad. Lisaks rippus kogu 1783. aasta suve saare kohal rikkalikult väävligaase sisaldanud ja rohukasvu pidurdanud “sinine sumu”. Järgnesid näljahäda ja tõved. Vulkaan tegutses aktiivselt kuni veebruarini 1784, millele järgnes nö. “päikeseta suvi” Euroopas. Laki purse oli saareriigile üldrahvuslik katastroof.


Et lähemalt uurida neid taevaseise, mis peegeldasid Laki katastroofi, kasutasin kõigepealt lisainfona otseseid temaatilisi asteroide – Vulcano (kreeka) ja Hephaistos, rooma vaste Vulcanole. Samuti Typhoni, kes kehastas hävitavaid loodusjõude, eriti vulkaane. Veel on olemas asteroid Vulkaneifel, mille samuti ülevaatesse panin.
Hephaistos oli vana-kreeka tule-sepatöö ja vulkaanilise tegevuse jumal. Ta oli lahke rahuarmastav tulejumal. Seevastu Typhon seda aga mitte ei olnud.
Typhon on kreeka mütoloogias saja maopeaga koletis, Tartarose ja Gaia poeg. Echidna abikaasa, Kerberose, Orthose ja Lerna hüdra isa. Kui Typhon tõstis Zeusi vastu mässu, võitis Zeus raske võitluse ja viskas Typhoni Tartarosesse ning veeretas talle Etna mäe peale.


Vulkaanid seostan eelkõige Pluuto ja Marsiga. Neptuun esindab gaase ja tuhka, Uraan ootamatut plahvatust. Tähtis osa on Kuul, tema on üks käivitajatest. Abiks oleks talle siis temaatilised asteroidid. Võimsust ja suurust aga Jupiteriga. Saturni roll on kutsuda esile väga tugevaid struktuuri muutusi maastikule. Samuti mitmeid kaugeid asteroide, kui neil oli otsene seos aspektide kaudu sündmusega.
Planeedid küll loovad eelduse sündmuse tekkeks, kuid nad ei näita kõiki nüansse, mis siis ikkagi konkreetse sündmuse vallandab. Ühel ja samal ajal toimub siin maailmas väga palju erinevaid asju ja planeedid ei seleta kõiki nende toimimist. Vulkaanide katastroofide vaatlemisel tuli abiks võtta üsna palju temaatilisi taevakehi, et paremini aru saada neist toime mehhanismidest, mis vulkanismis toimivad. Ja kui ma nad lisasin sündmuse kaarti, siis enamik neist haakus väga hästi sündmuse kirjeldusega.


Selle päeva taevast seisu uurides jäi siis esiplaanile - Kuu täpne konjunktsioon Neithiga Neitsis ja opositsioon Nessusele, Vulcano konjunktsioon Quaoari ja Damoclesega Kalades. Oht vulkaanide poolt on alati olemas!
Vulcano ja Vulkanoneifel omavahel konjunktsioonis Kalades.
Uraani täpne trigoon Vulcanole ja Rhadamanthusele moodustas suure veetrigooni.
Hesphaistose lähedus Päikesele Kaksikutes, tõi siis esile asja olemuse. Küsimus muidugi kus kohas ja miks just seal, Islandil? Ehk aitab astrokartograafia seda lahendada? Päikesel on veel ühendus saatuse jumalanna Moiraga (1.25) ja kaose maagilise jõu sümboliga Charybdisega (0.45) Kaksikutes. Päike toob selle ühendusega nende taevakehade printsiibid rohkem esile.
Päikesel kvadratuur kasvavale Kuule ja trigoon Typhonele ning sesquikvadrant (135) Jupiteriga. Marsi kaugenev ühendus Vulkaneifeli ja Vulcanoga ja lähenev ühendus Sednale Kalades. Vulcanol opositsioon Orcusega, rooma surmajumalale, surmaohule. Saturn tegi ühenduse Ixioniga Kaljukitses, ning on opositsioonis Merkuuri ja Uraani konjunktsiooniga Vähis.
Päikesel on veel kaks kvadratuuri, seda siis Sedna ja Lakrimosaga, mis moodustas konfiguratsiooni - T kvadratuuri. Lakrimosa näitab leina ja itkemist.


Mustal Kuul on konjunktsioon cubewanoga 2002TX300-ga Vähi esimses kraadis.
Erise konjunktsioon Requimi ja Ixioniga Kaljukitses viitab vast maa karmalisele küljele. Varuna konj. Neithiga ja Lakrimosaga Neitsis jäädvustas inimmällu selle suurõnnetuse.
Merkuuri opositsioon Saturnile ja Ixion-Eris-Requimi kolmikule viitab sellele, et ei võetud kuulda hoiatust vulkaani oletatava ohu eest. Juba nädal enne katastroofi oli selge, et tuleb purse ja oleks saanud võtta meetmeid elanikonna ning kariloomade päästmiseks.
Pandora asus Neptuuni ja Typhoni vahel Kaaludes, sisuliselt nende kahe taevakeha keskpunktis. Pandora sümboliseerib esmase kaose tagasipöördumatuid tagajärgi.
Vulkaanipurske vallandajaks oleks siis Kuu, mis tegi ühenduse Neithiga. Viimane sümboliseerib looduse tervendavat toimet. Vulkaani enese seisukohalt oli seda siis tarvis. Eelmängu toimemehhanismiks kaks vulkaani sümboliseerivat - Vulcano ja Vulkaneifeli lähedus, millest Marss üle käis.


Allilma valitsejal Pluutol otseslt pingeaspekte ei olnud. Trigoonid 1996TO66-le ja Pandorale ning Hephaistosele. Mitte alati ei ole trigoon ainult harmoonia ja soodsa toimega. Seda Quaoari ühendust Vulcanoga võiks seletada kui vulkaani dünaamilist vajadust muutuda. Olen varemgi märganud Quaoari osalust looduskatastroofide toimumisel ja tema ühendusi kas planeetide või konkreetse asteroidiga. Tegelikuses arvan, et looduses ei ole head ega halba seisu, on tema mitmepalgelisus, mis väljendub siis vihmas, päikesepaistes, lumetormis, põuas jne. Nagu mõned ütlevad, pole olemas halba ilma on vaid valesti valitud riietus ilmastikku arvestades.


KRAKATAU
Paljude plahvatuslike vulkaanipursete seas väärib erilist esiletõstmist Sunda väinas Jaava ning Sumatra vahel Ana Krakatau saarel paiknev Krakatau vulkaani plahvatus. Pühapäeva, 26.augusti pärastlõunal aastal 1883 algas seeria plahvatusi, mida märgati möödasõitnud laevadelt. See oli aga alles eelmäng järgmisel päeval kell 10.20 alanud rängimate tagajärgega vulkaanikatastroofile. Hiigelplahvatus rebis tükkideks kaks vulkaanikoonust ja plahvatuse müra kostis 3600 km kaugusele Austraaliasse ja isegi 5000 km kaugusel India ookeanis olevale Rodriguesi saarele. Võimas plahvatus kutsus esile tohutu õhusurvelaine, mida registreerisid kõik Maa barograafid, ja hiigelsuure tõusulaine-tsunaami, mille kõrgus ulatus 40 m-ni. Katastroofis hukkus 36 000 inimest.


Selle vulkaani astroloogilise pildi andmete kogumisel pidi minema natuke sügavamale kui ainult nende asteroidide uurimisel, mida ma harilikult kasutan. Nimelt jäi kirjanduses silma, et tema mägi koosneb kolmest kunagi kokkusulanud tipust, millel igaühel oma nimi – Rakata, Danan ja Perboewan. Otsides neile taevaseid nimekaime jäin pidama kõlalt sarnastele nimedele – Rakhat, Raksha, Danae. Sumatijain- seda seostasin Sunda väinaga (kuigi sarnasust on vähe) ja Kraklingbo vulkaani enda nimega. Pannes need sündmuse kaardile olin üsna üllatunud! Need asteroidid olid samuti sündmusega läbi aspektidega igati seotud. Aga peamised seisud sel päeval:


Päikese sekstiil Kuu tõususõlmega
Päikese kvadratuurid Veenuse, Saturni, Pluuto, Hylonome ja Chironiga
Jupiteri (can) täpne opositsioon Varuna /Nessuse konjunktsiooniga
Pluuto (gem) väga täpne opositsioon Hylonomega
Marss kui peamine äkilise jõu ja plahvatuse näitaja omab täpset vastasseisu Scyllaga.
Merkuuri konjunktsioon Uraaniga Neitsis.
Kuu konjunktsioon Cerese ja Memoriaga Kaksikutes, ajalooline sündmus jäi kindlalt rahva mällu.
Kuu nõrk lähenev kvadratuur Uraaniga
Kuul sesquikvadrant (135) musta Kuuga
Vulkaani sümbiliseeriv Hephaistos konjunktsioonis Neptuuni ja Memnoniaga Sõnnis.
Varuna-Nessuse konjunktsioon Kaljukitses opositsioonis Jupiteriga, viitab võimsale ja hiljem ajaloos tuntuks saanud juhtumile.


Veenuse konj. Neithiga Lõvis.DC valitseja Veenus, mis oleks inimkonna sümboliks saab kasu looduse tervendavast toimest ehk lihtsamalt öeldes, põllumaad muutuvad viljarikkamaks tuha ja laava näol kunagi hiljem.
Neptuuni konjunktsioon Hephaistosega Sõnnis, 135 Volcanoga
Hephaistose opositsioon Requimiga – plahvatus toob kaasa ohvreid.
Mälestuste jumalanna Mnemosine opositsioonis leinaga - Lakrimosaga.
Varuna (cap) trigoon Hephaistosega tegi selle vulkaani maailmas hästi tuntuks
Vulcano konjunktsioon Asiaga Kaaludes, vulkaan asub Aasia maailmajaos.
Erisel opositsioon Pandora ja Leviathaniga näitab tõelise kaose vallandumist.


See Leviathani ühendus mõne “kurjakuulutava” taevakehaga paistab olevat üks viiteid katastroofidele. Laki juhtumis oli ta ju koos teise “kurja” asterodi 1996TL66-ga, mille kohta pole veel kohanud mõnda positiivset näidet. Ka järgmise vulkaani Mount Pelee puhul on Leviathanil konj. Musta Kuuga. Sellest aga juba lähemalt järgmises osas.
Lutcifer, kui saatana sünonüüm, on koos hirmsa kättemaksu sümboliseeriva Tisiphonega Kaalude alguses lähenemas Vulcanole.
Saatuse jumalanna Moira vastasseis Damoclesele, oht vulkaani näol on alati olemas.
Kaose maagilist jõudu, mida sümboliseerib Charybdis, on ühenduses Päikesega Neitsis alguskraadides olles siis opositsioonis Pholuse ja Rhadamanthusega.
Sündmus ilma trigooniteta ka ei olnud, Erise trigoon Quaoariga (1).Chaose trigoon Pandoraga (0.45).
Pholuse konj. Rhadamanthusega (surnuteriigi kohtunik) Kalades


Aspektid ja nimetused räägivad iseenda eest.
Kaarti vaadates silmasin, et kõik planeedid olid horisondi peal. Peamiste planeetide vahel pole opositsioone. Sodiaagiringi 12-st märgist on planeete ainult viies. Kosmogramm kauss-tüüpi. Äärmisteks on Neptuun ja Merkuur. Keskseks planeediks oleks Jupiter – moodustub kujundi kahekordne sekstiil. Katastroofi majas 8-ndas olid Ceres, Kuu ja Marss. Sealjuures pole Kuul ja Ceresel ühtegi harmoonilist aspekti peamiste planeetidega. Õnnetused käivad mööda 6-ndat maja, selle valitseja Marss ongi katastroofide majas 8-ndas. Kaardi AC on Skorpionis (sümboliseerib siis vulkaani ja minu arust märk sobib igati sellega). Märgi valitseja Pluuto on 7 majas, see esindab kogu inimkonda kui nii võib väljendada. Pluuto näitas ühiskonnale, milleks ta võimeline on.


Kaugetest asteroididest on enamik horisondi all, ainult Quaoar ja Ixion asuvad seniidi lähedal, Ixion lausa kaardi MC-l. Kaardi tegin kohaliku ajavööndi järgi kell 10.20 peale. Orcuse konj. IC-ga.
Kuu viimane ühendus enne katastroofi toimumist oli Saturniga, seda tõlgendaks kui tulevasi innareljeefi muutusi, tema struktuuri muutusi. Ja järgmine ühendus saab olema Marsiga. Selle Kuu viimase ja järgmise ühendusega püüan seletada toimemehhanisme.


Nüüd neist kolmest tipu nimest. Nad kõik olid Neitsi märgis, kuid omavahelised täpsed ühendused puudusid. Rakshal konj. Merkuuriga, mis valitseb 8 ja 11 maja. Danael konj. Päikesega ja kvadratuur Pluutoga!! Ainult Rakhat ei olnud selle sündmusega seotud.
Huvitav on veel see, et välja valitud kõla ja vähese sarnasuse poolest Sumtijain (Sunda) on opositsioonis Kraklingboga (Krakatau) ja mõlematel on Kuuga harmoonilised aspektid – vastavalt trigoon ja sekstiil.


Möödunud aasta 9. novembril ilmus Delfi vahendusel järgmine teade:
Indoneesias Jaava saare idaosas asuv Anak Krakatau vulkaan on ärganud pikaaegsest unest.
Anak Krakatau (Krakatau laps) on viimase 18 päeva jooksul näidanud üles suurt aktiivsust ja vahet pidamata pursanud. Vulkaan purskab kivimeid kuni 700 meetri kõrgusele, kirjutab ANTARA News.
Eile registreeris kohalik seismoloogiline jaam oma töö ajal (12 tunni jooksul) 195 purset ja 54 vulkaanilist tõuget. Juhul kui pursete ja tõugete arv oluliselt ei vähene, võib laavavool hakata ohustama lähedal asuvaid asulaid.
Associated Press teatab, et seoses vulkaani aktiivsusega on juba evakueeritud tuhanded Keludi mäe jalamil elavad inimesed. Osadele elanikele andsid võimud neljapäeval loa kodudesse tagasi pöörduda.
17 000 riigile kuuluval saarel on kokku ligi 70 aktiivset vulkaani. Kuna Indoneesia asub kolme tektoonilise (maakoore) lamiku liitekohas on vulkaanipursked ja maavärinad piirkonnas sagedased külalised.
Anak Krakatau vulkaan tekkis merest kerkimise tagajärjel 1930. aastal ja on kasvanud sellest ajast peale. Kuigi Anak-lapse nädalapäevi kestnud võimsad pursked on enam kui muljet avaldavad, on need vaid aevastused võrreldes naabervulkaani Anak-isa vägitegudega.
Isavulkaani 1883. aasta purske järeltõugetes ja tekkinud tsunaamides hukkus 36 000 inimest, plahvatust ennast oli kuulda 4000 km kaugusele. Vulkaanist välja lennanud tuhk ja tolm lendasid atmosfääri ning mõjutasid ilmanähtusi veel aastaid.

Kommentaare ei ole: