esmaspäev, 17. mai 2021

Hephaistose lapsed - 9

 

Potensiaalselt kõige ohtlikumateks vulkaanideks peetakse:

Popocatepetl Mehhikos

Sakurajima Jaapan

Galeras Columbia

Merapi Indoneesia

Myiragongo Kongo

Ulawun Paapua Uus-Guinea

Taal Filipiinid

Mauna Loa Hawaii

Hawaii vulkaanide Mauna Loa ja Kilauea`ga on seotud vulkaanijumalanna Pele pärimus. Tema eluasemeks peeti Halemaumaud – Igavese Tule Maja – ja kes enne purskeid ilmutab ennast vana naise kujul. Tema järgi on nime saanud peened, tuulega laialikantavad laavaniidid, nn. Pele juuksed.

20.sajandi seitsmekümnendatel aastatel võis täheldada vulkaanilise tegevuse erakordset aktiivsust paljudes maakera paikades. Nagu kokkuräägitult ärkasid kuulsad tulemäed Hekla, Etna ja Krakatau. Mõned kõige eredamad faktid:

1970.aastal elavnes Hekla Islandil. Vulkaan Islandi lõunaosas on alates aastast 874 pursanud üle 20 korra. Üks kraater Pluutol on nimetatud tema auks. Peruus ärkasid pärast pikka und Misti, Ubinas jt. tulemäed. Aasta algul oli Jupiter Skorpionis opositsioonis Saturniga. Marsil ühendus Kuu põhjasõlmega Kalades. Aasta lõpus Jupiteril hakkas tegema ühendust Neptuuniga Amburis.

1971.aastal hiilgas erilise aktiivsusega Etna Sitsiilias. Pärast hingetõmmet möllas ta uuesti 1976.ja 1977.a. Suvel 1971. tegi Saturn Kaksikutest opositsiooni Jupiter-Neptuun ühendusele.

1972.aastal ärkas unest koletis Krakatau, mis oli veerand sajandit rahus viibinud. Ka 1975.ja 1978.a oli ta hästi aktiivne. Suvel 1972 Saturni ja Uraani trigoon.

1973.aasta jaanuaris toimus Helgafelli vulkaani tugev purse Islandile kuuluva Heimaey saarel. Viimati purskas vulkaan 6000 aastat tagais. Kui hõõguv mass Vestmannaeyjari linna tungis ja hakkas ohustama sadamat, kus baseerus suurem osa Islandi kalalaevastikust, pidasid päästemeeskonnad mitu nädalat võitlust laavavoogudega. Pealetungiv, kuni 110 kraadini kuumenenud laava valati üle külma mereveega ning hangunud laava püstitas endale ise tõkke.Vulkaan paiskas õhku 250 miljonit kuupmeetrit tuhka. Linn mattus 7-100 m tuhakihi alla. Peagi kaevati linn, mida nüüd kutsutakse „20. sajandi Pompeiks“ tuhalademe alt välja. Jaanuaris Jupiteril kvadratuur Uraaniga ja Saturnil opositsioon Neptuuniga Amburis. Suvel Marsil opositsioon Pluutoga Kaaludes.

1974.aastal  Guetemala läänepiirkonnas ärkasid korraga kolm vulkaani. Kümned tuhanded inimesed olid sunnitud oma kodudest põgenema. Aasta keskel Jupiter kvadratuuris Kuu sõlmedega.

1975-1979. olid aktiivsed Kamtshatka vulkaanid.

1976.aastal ärkasid mitu vulkaani Filipiinidel.Marsil ühendus Jupiteriga Jääras.

1977-1979.aastatel paistsid suure aktiivsusega silma paljud tulemäed maakeral – Jaapanis, Islandil, Lõuna-Aasias.Pluuto Kaaludes, Uraan Skorpionis ja Neptuun Amburis.

Hekla

Hekla on Islandi kõige aktiivsem vulkaan. Alates 874.aastast on teada üle 20 purske. Viimati tegutses 2000.aastal. 1491 meetri kõrgune vulkaan asub saja km kaugusel Reykjavikist on üks Islandi aktiivsemaid ja kardetumaid vulkaane, mida on rahvasuus ka põrguväravateks nimetatud. Viimase tuhande aasta jooksul on Hekla pursanud umbes 20 korda, viimati 11 aasta eest.

Etna

Asub Sitsiilia saarel Itaalias. Viimaste kümnendite pursetest oli pikaajalisim 13. mail 2008 alanud aktiivsusperiood, mis kestis kuni 6. juulini 2009. 3.jaanuaril 2011 paiskus kraatrist kive ja suitsu. 12.jaanuaril hakkas voolama laavat. Seni viimane purse leidis aset 3.detsembril 2015.

Paricutini

1943.aasta aprillikuus muutus Mehhiko talupoeg Dionisio Pulido põld tuliseks ja varsti keset põldu kerkis maapõuest suitsusammas. Maapind hakkas pragunema ja kummi ajama. Algasid plahvatused, taeva poole lendasid kivid ja tuhk, voolas laavat. Varem tasasele kohale kerkis mägi. Kolme päevaga tekkis 140 meetri kõrgune ja aastaga kasvas ta 430 meetrini. Nimeks pandi talle Paricutini. Vulkaan töötas jutti 9 aastst

Kesk-Ameerikas asuva Nikaraagua ajaloos on olnud huvipakkuv intsident, kus peaosa mängis oma pursetega endale halva kuulsuse teeninud Momotomba vulkaan. Asi selles, et kui töötati välja Atlandi ja Vaikse ookeani ühendava kanali projekti läbi Põhja- ja Lõuna-Ameerikat ühendava maakaela, pandi ette kaks projekti. Üks neist nägi ette kanali rajamise Nikaraagua territooriumile, mööda selle järvi ja jõgesid. Teise variandi järgi oli kanali asukohaks Panama maakitsuse kõige alumisem osa.

Kanali ehitamine tõotas hiigelkasumeid, mistõttu USA bisnesmenid läksid kavaluse peale välja. Nad ostsid just välja tulnud Momotombo tulemäe purske kujutisega kirjamarke, kleepisid need tühjadele ümbrikutele ja saatsid need kongresmenidele ja senaatoritele. Vihje oli kõigile hästi arusaadav – see oli hoiatus, et kui kanal ehitada läbi Nikaraagua, võib vulkaan raskendada selle ekspluateerimist ja üldse tekitada paksult pahandust. Üksmeelselt hääletasid kongresmenid soovitud varindi poolt.

Kõige kõrgem planeedi Maa vulkaan on Argentiinas asuv Tupungato, tema majesteetlik koonus kerkib 6800 m kõrgusele üle merepinna. Teisel ja kolmandal kohal on Ecuadori hiiglased Cotopaxi (5896 m) ja Sangay (5410 m). Üks aktiivseim vulkaan on Etna Sitsiilias.Alates aastast 1500 eKr kuni siiamaani on kaasa toonud umbes 20 000 ohvrit.  Pursekeid on olnud üle 130. Talle järgnevad Jaapani vulkaanid Aso ja Asama, mis on unest virgunud 70-80 korral.

Ojos del Salado

Maaima kõrgeim vulkaan. Asub Tshiili ja Argentiina piiril Andides. 6879 m. Esimeste inimestena tõusid vulkaani tippu 26.veebruaril 1937.a. poolakad Jan Alfred Szczepański ja Justyn Wojsznis. Peetakse kustunud vulkaaniks sest pole kordagi ajaloo teada pursanud. Kui arvestada ka veealust osa, on kõrgeim vulkaan ja üldse kõrgeim mägi Maal Hawaii saarel asuv Mauna Kea, mille kõrgus jalamilt on üle 10 km.

 

Llullaillaco tegev vulkaan asub samuti Tsiili ja Argentiina piiril Andides, 6739 m. Purskas viimati mais 1877.


 

1500-1900 on vulkaanipursete tõttu maakeral hukkunud ligi 200 000 inimest ning tohutult kariloomi ja palju on hävinenud materiaalseid väärtusi.

 

 

Kommentaare ei ole: