neljapäev, 6. mai 2021

Hephaistose lapsed - 7

 

St.Helens

Vulkaan asub Kordiljeeride läänepoolses harus Kaskaadides, mis ulatuvad Kanada lõunaosast Vaikse ookeani rannikuga rööbiti läbi Washingtoni ja Oregoni osariigi Põhja-Californiasse. Vulkaan ärkas oma 123 aastat kestnud uinakust 20.märtsil 1980.


 

                                            St. Helens 18.05.1980

Peapurse toimus 18.mail 1980.a. kell 08:32 kohaliku aja järgi. Vulkaan paiskas õhku tuhka ja gaase 10 - 12 km kõrgusele. Vulkaanist 6,5 km kaugusel asuva Windy Ridge`is hukkusid kõik elanikud. Teadlase arvutasid välja, et vulkaani plahvatamisel tekkinud rohkem kui 300-kraadine lööklaine levis kiirusega kuni 1000 km/h. Selle kõrval tundub tormituule kiirus 117 km/h süütu kohinana. Purse nõudis kokku 57 ohvrit. Õigeaegne hoiatus hoidis ära halvima.Vulkaan asub suht hõredalt asustatud alal. 1980.aastal toimus veel viis väiksemat purset, mis paiskas tuhapilvi 10 km kõrgusele. Teadlaste hinnangul kulub vähemalt sada aastat, enne kui 18.mail tekkinud kraater täitub ja vähemalt paarsada, enne kui St.Helens saavutab oma endise kõrguse 2950 m üle merepinna. 6.jaanuaril 1990 toimus St.Helensi viimase nelja aasta tugevaim purse, mis oli teadlastele täielikuks ootamatuseks, sest tavaliselt purskele eelnevad väikesed maavärinad jäid seekord ära. Vulkaan oli enne 1980.a. purset viimati aktiivne 1857.a.

Kuuloomine 23.50 Sõnnis ühendus Hephaistosega 14.mail 1980. Loomise kraad opositsioonis Uraaniga Skorpionis


                                     Pildil St. Helensi purse

Keskpunktid:

Kuu / Veenus – konj. Washingtonia Vähis

Päike / Pluuto – konj. Pele Lõvis

Pluuto / põhjasõlm – konj. Vulcaneifel Neitsis

Saturn / Pluuto – konj. Must Kuu Kaaludes

Vulkaan purskab ja samade seisudega toimub Lõuna-Koreas mäss. Sureb inglise muusik Jan Curtis.

Pinatubo

Asub Filipiinide pealinnast Manilast 110 km kirdesse, 1475 m kõrgune. Ärkas 2.aprillil 1991.a. Kümme nädalat hiljem kulmineerus Pinatubo kasvav aktiivsus võimsa plahvatusliku purskega. Võimsaim purse toimus 15.juunil kell 10 hommikul. Võimsuseks hinnati VEI 6. Kolossaalne tefrapilv tõusis 40 km kõrgusele, moodustades hiiglasliku 200 - km läbimõõduga seenekujulise pilve. Pinatubo ümbrus muutus tõeliseks põrguks. Muda-ja tuhalaviinid laastasid vähemalt 100 ruutkilomeetrit maapinda. Filipiinidel sadas maha umbes 1 kuupkilomeetrit tuhka. Hävis 80 000 ha riisipõlde. Nagu oleks vulkaanipurskest veel vähe olnud, täiendas hävitustööd taifuun Yunya. 12-30 km kõrgusele sattunud purskeained vähendasid Maani jõudnud päikesekiirgust, mille tagajärjel maapind jahtus 18 kuu jooksul vähemalt 1 kraad Celsiuse võrra ja õhutemperatuur 0,3-0,5 kraadi võrra. Aasta ilma suveta, nagu see juhtus pärast Tambora purset ja suvet 1816.aastal polnudki,  jäi õnneks siiski ära.


                                         Pinatubo 15.06.1991

Vulkaani ärkamise ajal tegi Kuu ühenduse Phlippina ja Pluutoga Skorpionis. See kolmik opositsioonis Veenus-Hephaistos ühendusega Sõnnis. Ärkamisele eelnenud Kuuloomine toimus 25 kraadi Kalades olles opositsioonis Pelega Neitsis. Peapurskele eelnenud Kuuloomine toimus 21 kraadi Kaksikutes 12.juunil 1991. Merkuuri peal.


                                 Pinatubo purse 15.06.1991

Keskpunktid:

Selles juhtumis on üllatavalt pea olematu planeetide keskpunktid mis teeksid ühendusi vulkaane esindevate asteroididega. Mõned siiski on: Merkuur /  Neptuun – konj. Oceana Jääras. Veenus / Saturn – 7 kraadi Skorpionis ja see kraad on opositsioonis Hephaistosega Sõnnis. Aga see eest on keskpunktidel ühendusi vulkaani ärkamisel:

Marss / põhjasõlm – konj. Päike Jääras

Päike / Marss – kraad opositsioonis Pluutoga Skorpionis

Merkuur / Jupiter – konj. Typhon Kaksikutes

Jupiter / Pluuto – konj. Pele Neitsis

Saturn / Pluuto – konj. Must Kuu Amburis

Neptuun  /põhjasõlm – konj. Pinatubo Kaljuitses

Millal vulkaan ärkab? Seda on keeruline fikseerida. Tavaliselt algab kõik sellest kui sagenevad nõrgad maavärinad. Vulkaanist hakkab kergelt väljuma suitsuvinet.Tunda on gaasi lõhna. Looma ja linnuriik reageerib ning lahkub vulkaani läheduselt. Kui õnnestub aeg fikseerida siis võimalik, et planeetide keskpunktid teevad ka ühendusi vastavate asteroidide või muude oluliste punktidega sodiaagis.

Sinabung

Sinabungi külgedel on palju vanu laavavoole, mis pärinevad aastal 1600 toimunud viimasest purskest. Enne 2010. aasta purset täheldati Sinabungi vulkaanilist tegevust viimati 1912. aastal ning selleks olid solfastaarid ehk praod, mille kaudu maapinnale ilmus laavat või väävlirikast auru. 

                                            Sinabung 9.06.2019
 

Sinabung asub 40 km kaugusel Toba järvest. 70 tuhat aastat tagasi toimus Toba vulkaani purse, millest suuremat pole hiljem toimunud kusagil maailmas. Selle käigus Toba vulkaan hävis ja selle asupaigas on praegu järv.

Vulkaan hakkas purskama 29.augustil 2010 pärast keskööd. Enne seda polnud see pursanud üle 400 aasta.

28.augustil oli vulkaan terve päeva suitsu ja tuhka välja paisanud kuni 1500 meetri kõrgusele. Vulkaanipurse toimus kohaliku aja järgi pärast südaööd. 30. augustil tõusis vulkaanikraatrist suitsu - ja tuhapilv rohkem kui kahe kilomeetri kõrgusele. Vulkaani ümbrustest evakueeriti 29. augusti seisuga ligi 10 000 inimest.

Kuuloomine 12 kraadi Kaksikutes 3.juunil 2019.Loomise kraad opositsioonis Vulkaneifeliga Amburis.

Keskpunktid:

Merkuur / Veenus – konj. Hephaistos Kaksikutes

Marss / Jupiter – konj. Pele Kaaludes

 

järgneb ...

Kommentaare ei ole: