neljapäev, 30. november 2017

Marss ja sõda - 24



Operatsioon Market Garden 17.09.1944.a. Liitlaste kiire edasiliikumise järel Prantsusmaal 1944.aasta juulis ja augustis tempo aeglustus ning ameeriklased ja britid hakkasid kannatama kütuse ja varustuse nappuse käes. Siiski oli neil rohkelt lennukeid ja feldmarssal Sir Bernard Montgomery kavatses seda ülekaalu ära kasutada, et korraldada dessantoperatsioon, mis õnnestumise korral oleks võinud sõja lõpetada juba 1944.aastal.

Tema plaan ehk operatsioon Market Garden nägi ette kolme õhudessantdeviisi allaheitmist ning Eindhoveni, Grave, Nijmegeni ja Arnheimi sildade vallutamist (need kulgesid üle Maasi, Waali ja Nederrijni jõgede). Nii oleks mööda mindud sakslaste Siegfriedi liinist, Briti II armee oleks saanud tungida otse Saksamaale ning sõja lõpp oleks märkimisväärselt lähemale nihkunud.Tõsistest kahtlustest hoolimata kiitis liitlasvägede kõrgem ülemjuhataja Eisenhower plaani heaks. Toimus Hollandi pinnal.

Operatsiooni esimene etapp kulges edukalt. Edasi aga ei läinud kõik plaanipäraselt ja 25.septembril andis Montgomery korralduse tagasi tõmbuda. Tema auahne plaan lõppes nurjumisega ja tõi kaasa liitlaste suured kaotused. Marss 17.septembril 12 kraadi Kaaludes trigoonis Uraaniga Kaksikutes ja kvadratuuris Saturniga Vähis.
Päikesel ühendus Musta Kuuga Neitsis. 
Kuul täpne ühendus Musta Kuuga Neitsis. 
Merkuuril ühendus Hathori ja Arawniga Neitsis. 
Lysitratal ühendus Hollandiaga ja Pluutoga Lõvis.
Kõik Lääne-Euroopa vabastamise lahingud on seotud ka Normandia dessandi ajaga, seostega.                                                                                                                                                Operatsiooni Pluuto Normandia dessandi Marsil Lõvis
Opertatsiooni Jupiter Normandia Mustal Kuul Neitsis. 
Operatsiooni Päike ja Must Kuu Saksamaa Jupiteril Neitsis. 
Operatsiooni Marss trigoonis Saksmaa Päikesega Veevalajas
4.08.1944.a. Kuuvarjutus 11 kraadi Veevalajas, Päikesel ühendus Pluutoga Lõvis. Varjutuse kraad opositsioonis Pluutoga. Kuu viimane ühendus oli Jupiteriga Neitsis ja esimene ühendus tuli Päikesega aga vahepeal oli Must Kuu. Vanal Kuul alustatud ei tõotanud samuti edu võimalust. 

Leyte lahing 23 – 25.10. 1944.a. Mariaanide kaotamisest hoolimata uskus Jaapani ülemjuhatus, et Vaiksel ookeanil on endiselt võimalik võita, ning koostas plaani „otsustavaks lahinguks ameeriklastega“. See plaan ehk operatsioon Sho I pidi andma Filipiinidel USA mereväele purustava hoobi. Jaapanlased koondasid operatsiooniks väga suured jõud, sest see lihtsalt pidi õnnestuma: kui operatsioon oleks nurjunud, poleks kaotusi enam millegagi korvata olnud. Paraku hakkas jaapanlaste plaan kohe algusest peale lagunema. Miks? Sellest pikemalt tuleb lugeda interneti vahendusel ajaloo ürikutest. Meresõja ja ajaloo suurim lahing lõppes Jaapani mereväe halava kaotusega. Jaapan kaotas 26 ja ameeriklased 6 laeva. Jaapani võim merele oli sama hästi kui murtud.
Marss 23.oktoobril 6 kraadi Skorpionis trigoonis Saturniga Vähis ja bikvintiilis Uraaniga Kaksikutes
Veenusel ühendus Sekhmetiga Amburis.
Americal opositsioon Lysistrataga Lõvis. 
Bellona opositsioonis Arawniga Neitsis. 
Lahingu Päike USA Americal Kaaludes.
 Lahingu Saturn USA Jupiteril Vähis. 

Ardennide operatsioon 16.12.1944 – 16.01.1945.a. Sügiseks 1944 olid sakslased läänes tõrjutud peaaegu Saksamaa piirile. Wehrmacht võitles aga ägedalt ja vägesid juhiti asjatundlikult, lisaks tekkis liitlastel raskusi varustuse järeletoomisega. See ajendas Hitlerit unistama hulljulgest pealetungist läänes. Selleks sai operatsioon Wacht am Rein, tuntud ka kui Ardennide operatsioon. Nii suurejoonelise sihi saavutamiseks koondasid sakslased oma viimased tankide, laskemoona ja kütuse reservid Belgia piirile. Sakslaste pealetung valmistas liitlastele täieliku taktikalise ja strateegilise üllatuse. Kaks USA divisi löödi puruks. Ometi lõpuks said sakslased lüüa. Ardennide pealetung nurjus ja Saksamaa lõi läbi oma viimased reservid.

Marss 16.detsembril 14 kraadi Amburis opositsioonis Uraaniga ja trigoonis Pluuto-Europa ühendusega Lõvis. 
Merkuur-Belgica ühendus opositsioon Saturniga Vähis. 
Veenusel ühendus Hathoriga Veevalajas.
Neptuunil ühendus Musta Kuuga Kaaludes.
 Marss USA AC lähedal Amburis
29.12.1944.a. Kuuvarjutus 7 kraadi Vähis Saturnil. Varjutused peale sündmuse algust viitavad ülesandele, mis tuleb täita. Saturn oli aga üheks teguriks, et operatsioon ei õnnestu. 

järgneb...

Kommentaare ei ole: