kolmapäev, 24. august 2011

Briti kuninglikud pulmad

Viimase teemana oli astropäeval ülevaade Briti kuninglikest pulmadest. Allpool siis kogu see kirjalik tekst, mis üritusel osaliselt ettekandmata jäi.

On hilissügis aastal 2010. Ajalehtede- ja ajakirja veergudele ilmuvad ridamisi uudiseid Suurbritanniast. Mida meie oma Eesti ajakirjandus, toetudes välisallikatele, siis kirjutas? Pealkirjad olid sellised ja sisu järgmine:

“Nüüd on see kindel: prints William peab järgmisel aastal pulmi”. Briti kuningakoda kinnitas ammu ringelnud kuuldusi, et prints William viib oma pruudi Kate Middletoni järgmisel aastal altari ette. Noorpaar – mõlemad 28 aastased – kihlusid oktoobris Kenyas. Nende armusuhe sai alguse kaheksa aastat tagasi St Andrew` Ülikoolis, kus nad elasid ühes majas. Prints Charlesi ja Diana vanema poja kihlusest andis õukond teda napi pressiteatega. “Walesi printsil on rõõm teatada prints Williami kihlusest preili Catherine Middletoniga. Pulmad peetakse 2011. aasta kevadel või suvel Londonis. Täpsemad üksikasjad pulmapäeva kohta antakse teada edaspidi”

Pressiteate kohaselt teatas William kihlusest kuningannale ja oma lähimatele pereliikmetele ning palus luba ka Kate`i isalt. Pärast abiellumist hakkab paar elama Põhja-Walesis, kus prints William jätkab Kuninglikus Lennuväes teenimist.

“Viimaks ometi! Prints William võtab naise”. Brittidel oli hale imekaunist Kate Middletonist, kes tembeldati lausa Waity-Katyks – Ootaja- Katyks. Tulevane kroonprints William ei tahtnud ega tahtnud oma kallimat altari ette viia. Nüüd on ootus läbi ja pulmad tulekul!

2007. aastal läksid noored lahku. Väidetavalt põhjustas nende vahel pingeid ajakirjanduse pealetükkiv tähelepanu. Kuid juba paar kuud hiljem nähti neid peol tantsimas ja suudlemas. Jäi mulje, et nad olid lihtsalt vajanud aega omaette olekuks ja järelemõtlemiseks.

Seda, et pulmad peetakse ilmselt järgmisel aastal, kui Williami ema-isa – kadunud printsess Diana ning Walesi prints Charlesi – laulatusest täitub kolm aastakümmet, sahistati juba mõnda aega. Kuuldused said hoogu juurde pärast Rootsi kroonprintsessi Victoria ja lihtsast perest pärit Daniel Westlingi uhkeid pulmi tänavu juunis (2010).

Novembri algul kirjutas Daily Mail, et Kate`i vanemad veetsid nädalavahetuse koos prints Charlesiga tema Šoti häärberis, kus käisid üheskoos jahil. Kate`i isa on endine lennudispetšer, ema töötas varem stjuardessina. Visiiti peeti kindlaks märgiks, et keskklassi pere on soojalt õukonna rüppe võetud. Nüüd selgub, et Kate ja William olid selleks ajaks juba kihlatud.

Tulevane kuningas tutvus Kate`iga 2001. aastal St Andrew` ülikoolis, kus mõlemad õppisid kunstiajalugu ning elasid ühiselamus lähestikku. Kuulu järgi kaotas William südame Kate`ile 2002. aasta märtsis heategevuslikul moeetendusel, kus piiga läbipaistvat musta kleiti esitles. Kindel paar sai neist väidetavalt alles 2003. aasta jõulude paiku. Briti ajakirjandus jõudis romaani jälile 2004. aastal Šveitsi suusakuurordis, avaldades noortest musifoto. Kuid William kuulutas: “Ma ei taha abielluda enne, kui olen vähemalt 28 või 30.”

“Piltuudis: prints kinkis pruudile oma ema Diana kihlasõrmuse.” Sinise safiiriga sõrmuse kinkis Williami isa prints Charles oma pruudile Dianale 1981. aasta veebruaris. Noored poseerisid St Jamesi palees esmakordselt fotograafidele kui kihlatud paar. Fotograafid klõpsisid usinalt Kate`i sõrmes säravat briljantidest ümbritsetud ovaalse safiiriga sõrmust. William tegi oma kauaaegsele kallimale abieluettepaneku oktoobrikuisel Kenya reisil. Edaspidi kutsutakse printsi väljavalitut Catherine`iks.

“Williami ja Kate`i tulevasest abielust sai äridele kullaauk.” Pärast teadet pulmadest asusid mitmed suveniiriärid vorpima noorte piltidega ehitud meeneid. Soovijad võivad endale saada noorpaari kujutistega tasse kui ka taldrikuid. Kuid lauanõud pole ainus rahateenimise idee – juveeliärid on tootmisesse võtnud koopia printsess Diana kunagisest kihlasõrmusest. Väidetavalt on koopiast kihlujate seas juba suur hitt saanud.

“Britid: Charles, astu kõrvale, las William saab kuningaks.” Suur osa britte eelistaks, et järgmiseks valitsejaks saaks prints William ehk tema isa loobuks oma õigusest troonile. Loobumist toetaks küsitluse põhjal enam kui 55 % inimestest, vahendab News of the World. Ja koguni 64 % leiab, et Williami ja tema kihlatu Kate Middletoni saamine riigi esipaariks oleks monarhiale pikas perspektiviis kasulikum. Hiljuti ütles Charles esimest korda välja, et tema kuningaks saamisel võiks abikaasa Camilla saada tema kõrval kuningannaks. Siiski ei soovi Charles enda sõnul praegu kuningaks saamise peale mõelda, kuna ”see tähendaks tema ema surma ja ei oleks nii lüüriline põhjus trooni pärida”. See ütlus pani kihama Buckinghami palee, kuna vanemad õukondlased on Camilla ja Charlesi 2005. aastal toimunud abiellumisest saati olnud liidule vastu, rõhutades, et Camillast ei saaks head kuningannat. Osalt puudutab see Camilla rolli varalahkunud printsess Diana ja prints Charlesi lahkuminekus.

Kombekohaselt saab Camillast siiski kuninganna, kui ta seda tahab, kuna on abielus tulevase kuningaga. Vaid 14% küsitletutest arvas, et Camilla peaks kroonitama kuningannaks, samas kui 52% oli selle vastu. Pooled vastanutest leidsid, et kuninganna Elisabethi II surma korral peaks valitsejaks saama prints William (William V). Juhul kui Elisabeth II elab sama vanaks kui tema ema, kes oli surres 101 aasta vanune, on Charles kuningaks saades 80 aasta vanune ja William 45 aastane.

“Prints Williami armastus vermiti mündile.” Suurbritannias läksid ametlikult käibele Mani saare rahandusameti tellitud ühekroonilised hõbemündid. Selle ühel poolel on kuninganna Elisabeth II kujutis, teisel poolel Buckinghami palee ning prints Williami ja tema kihlatu Catherine (Kate) Middletoni nimetähed. Hõbemündid kaaluvad 28,28 grammi ja neid vermitakse vaid 10 000 tükki. Samasuguseid 38,6 millimeetrise läbimõõduga münte tehakse piiramatul arvul ka niklisulamist.

“Kate Middletoni ema peab eluohtlikku dieeti”. Pruudi ema peab kevadisteks pulmadeks valmistudes ranget dieeti, mida eksperdid nimetavad eluohtlikuks. Carole Middleton ise kiidab nn Dukani dieeti, mille abil ta võttis nelja päevaga ligi kaks kilo alla. Dieet sisaldab ohtralt valke, enamik süsivesikuid on keelatud. Peamiseks toiduks on kodujuust, krevetid ja liha. Dukani dieet sisaldab liiga palju soola ning liiga vähe C-vitamini ja kiudaineid. See toitumisprogramm võib põhjustada tõsiseid haigusi.

Veel kirjutas välisajakirjandus järgmist: Kuninganna Elizabeth II nõudmine, et prints William kihluks oma kallima Kate Middletoniga, võis olla põhjuseks, miks paar lahku läks.

Paar kaalus juba ammu, kuidas oma suhtega edasi minna. Nad said teada, et kuninganna plaanib nende seljataga kihlust, kirjutab ajakiri Grazia.

«Kuninganna Elizabeth II nõudis prints Williamilt, et ta Middletoniga kihluks. Põhjuseks asjaolu, et naine on Suurbritannias väga populaarne ning nende kihlus oleks olnud hea reklaam õukonnale,» sõnas allikas.

Ajakirjanduse sõnul tekitasid kihlusjutud prints Williamis ja Kate Middletonis ärevust ning paar leidis, et mitte keegi ei saa nende eest otsustada. «William ja Kate leidsid, et mitte kellelgi pole õigust nende elu üle otsuseid langetada. Nende arvates oli lahkuminek olukorra parim lahendus,” selgitas allikas. Kinnitamata andmetel soovis kuninganna Williami ja Kate Middletoni kihluse välja kuulutada kohe pärast juulis toimuvat printsess Diana mälestuskontserti. “Kate Middleton sai aru, milliseks kujuneks tema elu prints Williami kõrval. Ta ütles printsile, et tema jaoks on väga solvav, et õukond tema eest otsustab. William nõustus temaga”.

Aprilli lõpus on oodata suuri pulmi. Kas neid saab nimetada sajandi pulmadeks nagu seda oli Williami ema ja isa paariminek või veelgi varem toimunud kuninganna Elisabeth II ja prints Philipi oma? Eks aeg näita! Suursündmus ta igatahes on.


järgneb...

Kommentaare ei ole: