kolmapäev, 17. juuni 2009

Taevavõti

Artikkel on koostatud materjalide põhjal, mis on ilmunud Tähetargutaja lisas – “Heironi raamat” (koostas Marja-Leena) ja Valori konspektide ning arhiivi kasutades.

Heironi nime kirjaviis on eestipärane, kuna ladina tähtedega kirjutatud Cheiron (nagu esineb kentauri nimi mütoloogias) on juba roomapärane kuju kreeka nimest. Chiron (asteroidile antud nimi) on omakorda ingliskeelne variant mütoloogilise tegelase nimest. Venelased kutsuvad vana tarka kentauri Hironiks. Eestikeelne antiigileksikon kirjutab kõnesolevast hobumehest, kasutades ladinapärast nimekuju Cheiron, millele annab häälduseks (hei:ron).

Teised mütoloogiliste tegelaste järgi nimetatud planeedid, mis on eesti keeles kodunenud, kannavad kauneid eestipäraseid nimesid, näiteks Veenus (ladinapäraselt Venus), Saturn (ladinapäraselt mütoloogilise tegelasena Saturnus) jt. Kui räägime 1977.aastal avastatud taevakehast, on täpne kasutada nimekuju Chiron (astronoomialeksikon pakub häälduseks (hi:ron), kui mütoloogilisest kentaurist, siis Cheiron. Astroloogilisest uurimisobjektist kirjutades, võiksime aga kasutada nimekuju Heiron, kuna ta pole enam paljalt astronoomiline taevakeha ega üksnes mütoloogiline olend, vaid nii ühte kui teist ja veel tüki kolmandat. See oleks nii heironlik, kui ta oleks mitu erinevat nimekuju sõltuvalt sellest, kas räägitakse astronomilisest objektist, mütoloogilisest kentaurist või astroloogilisest planeedist (asteroidist). Selle artikli koostajana eelistan aga kirjapildis kasutada Chironi varianti.


Kui Palomari observatooriumi astronoom Charlses Kowal 1. novembril 1977. aastal võrdles omavahel kahel järjestikusel ööl 1,22 meetrise Schmidti teleskoobiga tehtud Jäära tähtkuju ühe ala fotosid, siis leidis ta tähesarnase objekti jälje, mis ööpäevaga oli liikunud 3 kaareminutit. Tema liikumiskiirus tähtede suhtes oli tavatult aeglane. See jäi kolm korda alla Jupiteri kaugusel liikuvate asteroidide nurkkiirustele. Liikumine oli tüüpiline Uraani kaugusel liikuvale objektile. Et Uraani kaugusel asuvaid asteroide sellal ei tuntud, siis äratas Kowali veidralt aeglase liikumisega objekt kohe astronoomide tähelepanu. Esialgne tähis oli 1977UB. Täiendavad uurimused, arvutused lubasid juba paar kuud hiljem anda täpse orbiidi. Uus objekt osutuski kaugelolevaks. Tema tiirlemisperioodiks ümber Päikese tuli 50,68 aastat, orbiidi kalle ekliptika suhtes on 6,7 kraadi. Orbit on mõõdukalt ekstsentriline, ebapüsiv, periheelis on ta Päikesest 8,54 a.ü.(1 a.ü. = 149,6 milj.km) ja afeelis 18,88 a.ü. kaugusel. Enamuse ajast liigub ta Saturni ja Uraani orbiitide vahel. Avastaja ettepanekul pandi talle nimeks Chiron ja registrinumbri sai 2060.

Astronoomiliselt on Chiron kõige laiemast kohast 170 +/- 20 km läbimõõduga komeedilaadne objekt.Tänini pole astronoomid ühisele seisukohale jõudnud, kas see keskmise eesti kartuli moodi lopergune taevakeha on asteroid, läbipõlenud komeet või planetoid. Selge on aga see, et Chironi orbit kulgeb väljavenitatuna Saturni ja Uraani vahel. Neid objekte, mille orbiit kulgeb Saturni ja Neptuuni vahel, nimetatakse kentaurideks. Seega on ka astronoomia-Chiron kentaur. 1988-ndast aastast läks Chironi jälgimine huvitavamaks, tema heledus hakkas kasvama oodatust kiiremini, aasta lõpuks oli Chiron asteroidide heledusseaduse põhjal prognoositust terve tähesuuruse (2,5 korda) võrra heledam. Ükski tuntud väikeplaneet polnud kunagi niiviisi käitunud. Lihtsaim seletus vaadeldule oli see, et Chiron pole asteroid, vaid ikkagi komeet. 1988.a. jõudis väikekeha sellisele kaugusele Päikesest, et tema pinda kattev jää hakkas temperatuuri tõustes sublimeeruma ja tahke tuuma ümber moodustus jääosakeste ja tolmu pilv.
Asja kontrollimiseks läksid käiku suured teleskoobid. Tulemus oli üksmeelne – tõepoolest, Chironi tähelise kujutisega kaasnes nüüd kaugetele komeetidele iseloomulik nõrk udune ümbris. 1990. aastal oli see ümbris jälgitav tuumast kuni 20 kaareseksundi kaugusele, millele lineaarmõõdus vastas peaaegu 200 000 kilomeetrit. Lisauurimised andsid tulemuse, et Chiron on komeet nii asukoha poolest Päikesesüsteemis, kui ka pinnase aurumis-sublimeerumisomaduste poolest. Efektne saba puudub tal vaid seetõttu, et tema orbiidi perifeel jääb Päikesest suhteliselt kaugele. Vaatamata ilmsetele komeedi tunnustele ei ole Chironit seni siiski kustutatud asteroidide nimekirjast. Kui tuntud asteroidide seas (v.a. ülikauged) on Chiron tuuma mõõtmete poolest kusagil 40-dal või 50-dal kohal, siis komeetide seas ( kui ikka on komeet) on ta üks suuremaid, kui mitte suurim. Kuulsa Halley komeedi tahke tuum on Chironi tuuma kõrval armetu kääbus, nende ruumalade suhe on umbes 1:5000.
Astroloogias peetaks teda ka oluliseks, miks muidu on ta ainuke asteroid näiteks N.F. Michelsoni efemeriitides. Avastamise hetkel asus Chiron 3.9.49 Sõnnis R, opositsioonis Päikesega, kvadratuuris Marsiga ja sekstiilis Jupiteriga.

Mütoloogia.
Kentaur Cheiron oli erinevalt teistest hobu-inimestest tuntud oma headuse, andekuse, südamlikkuse, mitmekülgsuse ning tarksuse poolest. Temas on inimlikku (jumalikku) palju rohkem kui loomalikku ja sedagi loomaomaduste loetelu positiivselt poolelt. Ta tundis nii sõja- kui ravimiskunsti, mõistes valmistada nii relvi kui arstirohtusid. Cheiron oli osav atleet, muusik ja arst, kes valdas kõige muu kõrval ka veel ennustamiskunsti. Tema leiutas maailma kõige tundlikuma muusikariista – lüüra. Cheironil olid erilised ja osavad käed (cheir “käsi”).

Cheiron sündis Kronose ja okeaniid (ehk Okeanose tütar; merenümf) Philyra salaabielust. Seepärast arvatakse tema sugupuud just ema järgi ning kutsutakse sageli filüriidiks. Kronos olla end hobuseks muundunud, et kalli nümfi juurde hiilides tema naine Rhea midagi ei kahtlustaks. Seepärast sündinud ka nende poeg poolenisti hobusena. See aga olla lapse ema niivõrd kohutanud, et too jätnud oma poja maha ja palunud jumalatel end pärnaks muuta (philyra “pärn”). Päikesejumal Apollo võtnud aga noore kentauri enda hoole alla, kasvatanud ja õpetanud teda.
Noore Cheironi õpetajana mainitakse päikesejumala kõrval ka Kuu- ning jahijumalanna Artemist.
Tänapäeva Ameerika interneti-artiklid jätavad Cheironi sootuks isata ning väidavad, et tema isa pole üldse teadagi. Ju pole siis nood autorid eesti- või venekeelseid raamatuid lugenud.

Pelioni mäel hoolitses täiskasvanud Cheiron heeroste noorte poegade eest, treenides ning õpetades neid. Vana targa kentauri juures võis õppida: ravikunsti (sealhulgas valupeletavat manamist ja võlujookide valmistamist), jahipidamist, ratsutamist, relvakunsti (nii sõjariistade meisterdamist kui kasutamist) ja muusikat. Teiste hulgas õppisid tema juures Trooja kangelane Achilleus, kõikidele tuntud pooljumalast kangelane Herakles, arstiteaduse rajaja Askleipos, maailmarändur ja Kuldvillaku otsija Jason, dolopite valitseja Phoinix ning kütt Aktaion jpt.
Cheironi õpilastest peetakse tuntuimaks arstiteaduse rajajat Asklepiost. Temast kõneleb lugu nõnda:
Apollon, tõejumal, armastas neidu, kes aga pettis teda. Karistuseks mõisteti neiu surma. Viimasel hetkel halastas tõejumal neiu lapse peale ning päästis poisi; ema ga läks tuleriidale.
Pisikese Askleipose viis Apollon vana hea Cheironi juurde Pelioni mäe koopasse, et see poisi üles kasvataks. Nutikas Askleipos oli Cheironi lemmik, kuigi paljud õilsad inimesed tõid oma lapsed talle kasvatada. Askleipos jõudis arstina õpetajast kaugemale ning oli tuntud heategija (Askleiposest on astroloogiliselt kirjutatud kodulehel artiklis “Arstikutse ja asteroidid” 2007. aasta sügisel).

Cheironi surmast teab jutustada üks vana lugu, mis pajatab Heraklese külaskäigust noorte heeroste kooli. Ta tuli nimelt oma kentaurist sõpra Pholost vaatama. Tormakas ja kergesti süttiv Herakles algatas veiniuimas tüli, mille käigus sai asjasse mittepuutuv Cheiron Heraklese lendulastud mürginoolest raskelt haavata. Tema haavad põhjustasid põrgupiina. Kuna ta oli aga surematu, polnud surmast abi oodata. Vana tark kentaur palus Zeusi, et too lubaks Cheironil surra ja halastaks ka kalju külge aheldatud Prometeuse peale ning annaks tema, Cheironi, surematuse hoopis Prometheusele. Zeus nõustus ja Prometheus vabastati.
Teine allikas räägib, et Cheiron andestas Heraklesele mürginoole loo ning kinkis oma surematuse talle. Selles on aga jutuvestjad ühel nõul, et peajumal Zeusil oli hea Cheironi surma pärast kurb meel ning ta tõstis kaheksandal päeval kentauri taevasse, kus hobumehest sai Amburi tähtkuju (Sagittarius).

Chiron astroloogias
Astroloogiliselt on Chiron tulevikuastroloogia võtmekuju, kellel tänapäeva astroloogias ei ole valitseda ühtegi sodiaagimärki. Kuigi kaasaegsed astroloogid hakkasid Chironit kasutama sellest ajast peale, kui ta 1977.aastal avastati, on teada, et varasemal ajal tunti sama planeeti kentauri (siin on mütoloogiline seos) nime all ning kasutati astroloogias juba 3.sajandil e.Kr.

Oma väga kummalise orbiidi tõttu Saturni ja Uraani vahel pendeldades, kutsuvad astroloogid Chironit Taevavõtmeks. Chiron on võti, mis sattudes Saturni ligi (lukuauku) keerab lahti ukse Taevasse (Uraan-Uranos “taevas”).
Chiron on kõige tugevam Kaaludes ja kõige nõrgema mõjuga Jääras. Amburis on ta kõrgendatud, Kaksikutes languses. Hästi tunneb ta end Sõnnis aga Skorpionis sandisti. Vähis on tal üsna mõnus, Kaljukitses aga ebamugav olla.

Chironi liikumiskiirus on väga ebaühtlane. Täistiiru teeb ta 50,7 aastaga. Kalades, Jääras ja Sõnnis liigub Chiron aeglaselt, püsides Jääras 8 aastat ja 3 kuud. Lõvist, Neitsist ja Kaaludest tõttab üsna kiiresti läbi, olles Kaaludes vaid aasta ja 9 kuud. Chironil esineb retrograadse liikumise perioode. Direktiivsed planeedid on elektrilised, retrograadsed aga magneetilised – st. direktiivsed (ehk näiliselt õigetpidi liikuvad) planeedid annavad energiat välja, retrograadsed (ehk näiliselt tagurpidi liikuvad) planeedid aga koguvad energiat. Retrograadne Chiron kogub suurt tarkust ning sensitiivsust tulevikust, olevikust, minevikust ja igavikust ühekorraga.

Chironi funktsioon on laiendada inimese teadvust ning näidata teed alama mina juurest kõrgema poole. Chiron evib vaimsust, oma kõrgema mina kuul(a)mise võimet. Ausus avab kõrvad kõrgema mina nõuandeile. Heatahtlik Chiron tunneb end hästi ekstreemsetes situatsioonides ning äärmustega tegeledes. Kui Merkuuril on tohutult informatsiooni (ja see on kaootiliselt segamini), siis Chironi informatsioon on seinast seina ning kindla ülesehitusega.

Pahatahtlik Chiron paneb äärmuse valinud inimese kannatama. Inimese valitud meetodid või käitumisviis pöördub ta enese vastu – näiteks: kuuludes kahte erinevasse erakonda, lähevad need omavahel kisklema ning ta heidetakse mõlemast välja; või seob meremees endale perekonna ühte ning teise sadamasse, naised on aga näiteks sugulased, saavad olukorrast aru ning jätavad mõlemad meremehe maha.

Chironi märk annab inimese kõrgemale minale psühholoogilised omadused, viitab põlvkonna iseärasustele ning alternatiivravi viisidele. Chironi majapositsioon märgib elualasid ja valdkondi, kus isik satub kummalistesse või ekstreemsetesse olukordadesse, kus on nii kurb, et naera või lõhki; ehk siis nii naljakas, et nuta või silmad peast.

Meditsiiniliselt on Chiron vastutav tasakaalu (eriti vedeliku tasakaalu) eest organismis. Ta on veel seotud endokriivse süsteemiga läbi neerupealsetega, ta mõjutab hormoonide kujunemise ja immuunsuse tekke eest. On seotud nakoosi ning teadvusekaotusega (teadvus on sel ajal jumalate juures kosmoses). Siia kuuluvad ajusurmajuhtuid. Chiron võib mõjuda ka ravimite doosi (teeb selle kummaliseks. Inimene vajab kas oluliselt suuremat või hoopis oluliselt väiksemat ravimiannust).Veel vastutab ta naha allergiliste haiguste eest, mis on seotud ainevahetuse häiretega. Tervikuna Chiron vastutab haiguse kulgemise ja tema vormide üle.

Ameerika astroloogid peavad Chironile pea-aegu kõige paremaks paigaks Neitsit., kui meditsiiniga seotud märki. Minu meelest on Chironi ravimine kõike muud kui neitsilik ning märgipositsiooni nõrkuselt Kaljukitse järel viies koht.
Chiron sümboliseerib omapärast tasakaalu ja kummalist elus. Ühest küljest on ta seotud tervise ja tervendamisega, teisest küljest tarkuse, õpetamise ja elukogemustega. Ta on surmapiindes vaevlev surematu, kuid ta võib tõsta sureliku surematuse tasandile. ÕPETAJA JA RAVIJA. Chiron on uus tasand.

Alati, kui on tegemist vasturääkivuste või konfliktidega, on Chiron platsis, sest tema oskab neid lahendada. Seepärast on aktiivse (aspektiderikka) Chironiga inimene läbilöögivõimeline. Chironil on imetabane võime ühendada vastandeid. Nii võib näiteks chironlik inimene elada kahes kohas korraga (maal ja linnas); pidada kahte meest või naist (meremehel pere igas suuremas sadamas) või kuuluda korraga kahte erinevasse erakonda.

Chiron on harmoniseeriv ja tasakaalustav planeet, andes inimesele hea kohanemisvõime ning vastandite sidumise oskuse. Nõrga või passiivse (väheaspekteeritud) Chironiga inimene on sageli huumorimeeleta, otsustusvõimetu või ei oska eristada olulist ebaolulisest (nende konspekt näeb välja nagu loengu stenogramm – kõik on sõna-sõnalt kirjas, ka köhatused ja aplausikoht).

Chiron tegeleb perekondlike, sotsiaalsete ja armastussuhetega, sest ta vastutab meie tasakaalust ning harmooniast arusaamise eest. Ta õpetab meil märkama maailma ebaisikuliselt, annab võime “kõrvalt jälgida”, vaadata ennast selja tagant. Kogu tema õpetus põhineb ilusa, harmoonilise, armsa äratundmisel.

Aasta-aegadest kuulub Chironile sügis – murdeaeg, kus inimene mõtleb hääbuvas looduses ilu ning harmooniat märgates tundeelu tõeliste väärtustele, neile, mis ei sure sügisel ega lõpe surmaga…
Chiron on esimeseks juhatajaks ja saatjaks teel kõrgemate sfääride poole.
järgneb...

Kommentaare ei ole: