kolmapäev, 26. november 2008

Makemake



Suvel 2005 sai maailm teada, et on avastatud tervelt kolm uut väikeplaneeti. Planeedid ise avastati varem ja kuni teatamiseni tegeleti nende planeetide parameetrite täpsustamistega, kontrolliti orbiite ja täpsustati muid andmeid. Üks siis avastatud väikeplaneedist oli Makemake. Nüüd, kus talle on antud ka nimi, tema mõju hakkab üha selgemini toimima.
Kääbusplaneet Makemake 2005FY9 (136472) avastati 31.03.2005.


Tema peamised astronoomilised parameetrid on:
afeel 53.074 au
perifeel 38.509 au
inklinatsioon 28.96 kraadi (nurk taevakeha orbiidi tasandi ja Maa orbiidi tasandi vahel, ulatusega 0 -180 kraadi)
orbiidi ekstsentrilisus 0.159
diameeter 1300-1900 km
orbiidi periood 309.88 aastat, ehk ca 310 aastat


Avastamise päeval asus ta 20.15 Neitsis, oli retrograadne ja tegi täpse sekstiili Saturnile Vähis ja väga täpse kvinkunksi Erisele. Discoveryl konjunktsioon Merkuuriga Jääras, Päike oli just sealt üle läinud. Opositsiooni Makemakele teeb veel Pandora. Avastamise au kuulub meeskonnale, kes varem on avastanud Sedna, Orkuse, Erise ja Quaoari ning palju teisi kaugeid taevakehi, milledel veel puuduvad nimed. Juhib seda meeskonda Michel E.Brown. Temal asub Makemake 7.1 Lõvis ja konjunktsioonis Discoveryga!!! Kes veel oleks pidanud selle väikeplaneedi avastama kui mitte tema?? Ja avastamise ajal tegi avastamise Discovery-Merkuur Jäärast ilusa trigooni Browni nataali Makemake ja Discovery ühendusele Lõvis.Veel on temal Makemakel sekstiil Jupiteriga.
Meeskonda kuulusid veel C.Trujiillo, kellel on Makemakel kvinkunks Veenusega, väga täpne opositsioon Damoclesega ja Discoveryga Veevalajas. Kolmanda meeskonna liikme kohta on teada ainult sünniaasta (1960), siis oli Makemake Lõvi märgi alguses. Huvitav oleks lähemalt vaadatata, kus asusid ja milliseid aspekte tegid teised nende poolt avastatud planeedid nende kaartides. See lausa omaette teema, mis pikema artikli mõõdu välja annab. Uute planeetide avastuse teatamise päeval (29.07.2005) tegi Päike konjunktsiooni Browni Discoveryle!!! , ühtlasi trigooni ka avastmise Discoveryle endale. Veel oli sellel päeval Makemakel kvadratuur Pluutoga ja kvinkunks Erisega. Huvitav on veel fakt, et Rapa Nui saar avastati lihavõtte pühade ajal ja Makemake avastati samuti natuke enne seda püha.


Makemake on Rapa Nui (Lihavõttesaar) peajumal, kes lõi inimesed ning andis neile igal aastal süüa, ajades merelinnud lähedusse pesitsema. Igal aastal sai üks saare pealikutest keeruka tseremoonia käigus Makemake ehk Linnumehe maapealseks elavaks kehastuseks. Ta riputas püha muna oma onni,ajas pea paljaks ja palvetas, et austada Makemaket ja innustada muna toitu tooma.
Orongo pühapaigas kujutavad koopajoonised Makemake koljumaski, tema naise Haua häbet (viljakusesümbol), fregattlind-jumalat Viekanat ning püha Linnumeest.
Austamistseremoonia.
Orongos kogunesid hõimud ootama merelinde, kes pesitsesid saartel igal aastal. Head ujujad läksid oma pealikule esimesi mune korjama, aga teised lugesid ja laulsid loomismüüte, milles nad olid lihtsalt jumalate „paadid“.


Lihavõttesaar (hisp.k. Isla de Pascua) on vulkaaniline saar Vaikse ookeani idaosas Polüneesias; pindalal 165 km2. Võrdluseks, et meie Vormsi on väiksem (92km2) ja Muhu saar on suurem (200 km2). Saare avastas hollandlane J.Roggeveen (1659-1729) lihavõttepühal 5. aprillil 1722.Ülemaailmse tuntuse tagab saarele ca 10 m kivikujud. Lihavõttesaar on üldse üks müstiline koht. Nimelt on tema maakera vastaspunktiks Tiibetis asuv püha mägi Kailas. Ja üle maailma asuvad pühapaigad on läbi kindlate vahemaade seotud selle saarega. Ühe versiooni järgi asus kunagi iidsetel aegadel seal Maa esimene ajalooline Põhjapoolus. Seda lähemalt kõike paari lausega ära ei seleta ega tutvusta, aga nüüdseks on ilmunud eesti keeles Ernst Muldashevi raamat „Läkitus iidsetelt inimestelt“ esimene raamat Jumalate linna otsingul, kus pikemalt sellest kõigest juttu. Raamatu teises köites on juttu Nepaali pealinnas asuvatest stuupadest. Üks neist, Swayambhunathil on kujutatud kõikenägevad silmad, mis on suunatud Kailase suunas ja teine stuupa Boudhanathi silmad aga suunatud Lihavõtte saare suunas. Lugesin seda paar aastat tagasi venekeelses väljandest, nüüd saab seda teha ka eesti keeles.


Makemake asus siis 9.52 Kaalude märgis koos teise kääbusplaneedi Haumeaga (7.12 Kaalud). Üheskoos oldi opositsioonis Merkuuriga. Avastamise asteroid Discovery oli kvadratuuris Pandoraga.
Saare avastajal endal on Makemakel mitmed väärikad aspektid. Konjunktsioon Jupiteriga Lõvis, kvadratuur Saturniga, trigoon Põhjasõlmega. Makemake on koos Haumeaga ja selline ühenduste jada kordub veel teisteski märkides, millest lähemalt allpool.
1888. aastal Tsiili alustas Lihavõttesaare koloniseerimist. Sellel aastal oli Makemake Jäära lõpukraadises ja olulisi aspekte kaugemate planeetidega ei teinud.


Vaikse ookeani regiooni on uurinud mitmed kuulsad ja tuntud maadeuurijad-meresõitjad. Esimesena jõudis ookeani kallastele hispaanlane V.N.de Balboa 30. septembril 1513 aastal, seda Panama maakitsusel. Ta nimetas selle Lõunamereks (Mar del Sur). Siis oli Makemake 6 Kaljukitses tehes konjunktsiooni teisele kääbusele – Ceresele. Veel oli Makemake trigoonis Veenuse ja Jupiteriga. Balbaol endal oli arvatavasti Makemakel trigoon Saturniga, sekstiilid Quaoari ja Chaosega. Kuna teadmata on tema sünnikuu, siis enam täpsemalt Makemake aspekte ei saa määrata.


Nimetus Vaikne ookean pärineb F. de Magalhaesilt, kes esimesena ületas ookeani oma ümbermaailmareisil 1520-22. Selle reisiga tõestas ekspeditsioon Maa kerakujulisust ja ühtse maailmamere olemasolu. Makemake oli siis Kaljukitse märgi keskel. Vaiksele ookeanile jõudis Magalhaes novembri lõpus 1520 aastal. Ainsa aspekti tegi Makemake Uraanile ja see oli trigoon. Magalhaesil endal on sünnikaardis (sünd. kevad 1480) Makemakel mitu olulist aspekti. Esiteks konjunktsioon Neptuuniga Amburis, sekstiil Chaosega ning kvinkunks Jupiteri ja Põhjasõlme ühendusega Vähis. Magalhaesi ümbermaailmareisi lõpetas tema kaaslane J.S.Elcano 6. septembril 1522. aastal. Reisi lõppedes oli Makemakel konjunktsioon Jupiteri ja musta Kuu ühendusega Kaljukitses. Elcano sünniaeg on täpsemalt teadmata, kusagil 1486/87. Makemake asus neil aastatel Amburis. Suur meresõitja ise hukkus Filipiinide saarestiku Mactani saarel kokkupõrkes kohalike elanikega 27. aprillil 1521 aastal.Siis oli Makemake trigoon Päikesele ja sekstiil mustale Kuule.


Ookeani lõunaregiooni on uurinud veel itaalija meresõitja Alessandro Malaspina, kellel sünnikaardis on Makemakel vägevad aspektid. Päikesel konjunktsioon Marsi ning Makemakega Skorpionis ja ühendus teise Vaikes ookeani rahvaste jumala – Haumeaga. Veel on Makemakel sekstiil Jupiteri-Pandora ühendusega Neitsis, trigoon Uraani, kvadratuur Neptuuniga. Veel teinegi mees, kes uurinud Vaikese ookeani regiooni, on samal aastal sündinud (1754) shotlane Archibald Menzies. Temal on Makemakel samuti konjunktsioon Haumeaga ja trigoon Uraani-musta Kuu ühendusega Kalades ja kvadratuur Jupiteriga. Veel on sealkandis uurimist teostanud prantslane Marc-Joseph Marion du Fresne(sünd.1724), kellel on Makemakel olulised aspektid – kvadratuurid – Saturni, Varuna ja Chaosega (kaks viimast on omavahel konjuktsioonis Vähis). Makemake on ka siin ühenduses Haumeaga Skorpionis.


Polüneesia uurija Fletcher Christian (sünd. 1764), kes osales William Blihti kuulsal reisil laevaga „Bounty“, on Makemakel ainult täpne trigoon Jupiteriga ja samuti ühendus Haumeaga Skorpionis.
Teisena ümbermaailmareisi teinud inglasest meresõitja Francis Drakel on Makemakel palju aspekte. Esiteks konjunktsioon Pluutoga Veevalajas, trigoon Saturniga, opositsioon Uraaniga, sekstiil Neptuuni ja Chaosega. Oma reisi alustas ta novemberis 1577. Makemakel lähiplaneetidega aspekte ei olnud, kahekraadise orbiga olid kvadratuur Chaosega, sekstiil Damoclesega ja trigoon Varunaga.


Tuntud on norralasest etnograaf ja seikleja Thor Heyerdahli ekspeditsioon balsaparvega „Kon-Tiki“ üle Vaikse ookeani.Tsitaadis „Oskamatu ümberkäimine tsivilisatsiooni viljadega rikub looduse tasakaalu“ on kogu selle mehe, kes oli samaaegselt nii nüüdisaja edumeelne teadlane kui ka Looduse vägevuse ees kummardav ning Taevast ja Ookeani jumalustena austav metslane, elumoto. Temal on Makemake trigoonis Päikesega, kvadratuur Varunaga. Ekspeditsioon algas 28. aprillil 1947.aastal. Makemakel kvadratuur Merkuuriga, trigoon Damoclesega. Sellest merereisist võtsid osa veel Bengt Danielsson, kellel on Makemake kvadratuur Saturniga, trigoon Damoclesega.
Ekspeditsiooni liige Knut Hauglandil on Makemakel kvinkunks Pandoraga. Neil kahel ei ole Makemake eriliselt väljendunud, sisuliselt põlvkondlikud aspektid ainult.


Et leida Makemake prinsiibi põhimõtted on olemas mitu varianti. Seda saab otsida näiteks läbi avastamise horoskoobi. Nii nagu ma kirjeldasin seda Quaoari ja Varuna kohta käivates artiklites. Teine võimalus on leida Makemake kõige sagedasemad esinemised, tüüpsituatsioonid läbi kronoloogiliste sündmuste ja inimeste elukutsete või ametite vaatlemise järgi.
Proovime leida tema printsiibi avaldumised läbi sündmuste ja isikute. Kõige tugevamini väljendub printsiip läbi ühenduse Päikesega. Lühike ülevaade möödunud sajandi algusest saati.


Makemake konj. Päikesega:
9.05.1901 – Austraalias Melbournis avati esimene parlamendiistung
Makemake konj. Päikesega Sõnnis


13.05.1902 – algas Hispaania kuninga Alfonso XIII valitsemisaeg
Makemake konj. Päikesega Sõnnis


15.05.1905 – asutati Las Vegas Nevadas
Makemake konj. Päikesega


24.05.1911 – Mehhikos tulistati meeleavaldajaid, kes protesteerisid diktaator Diazi vastu
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


28.05.1913 – Pariisis esietendus Stravinski balett The Rite of Spring
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


29.05.1914 – hukkus ookeanilainer „Empress of Ireland“ Lawrence lahes, huk. 1012 in
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


29.05.1915 – Teofilo Braga sai Portugali presidendiks
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


4.06.1917 – anti välja esimesd Pulitzeri preemiad
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


4.06.1919 – USA-s anti naistele hääletamisõigus
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


18.06.1923 – Etna vulkaanipurse, koduta jäi 60 000 in
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


17.06.1928 – aviaator Amelie Erhart startis esimese naisena lennukil üle Atlandi
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


30.06.1936 – ilmus Margareth Mitchelli romaan „Tuulest viidud“
Makemake konj. Päikesega Vähis


30.06.1938 – ilmus trükist esimene koomikssari Superman
Makemake konj. Päikesega Vähis


2.07.1939 – New Yorgis toimus maailma esimene ulmeteaduse konverents - the 1 st World science fiction convention
Makemake konj. Päikesega Vähis


3.07.1942 – Teise maailmasõja käigus langes Guadalcanal Jaapani kätte
Makemake konj. Päikesega Vähis


5.07.1943 – algas Kurski tankilahing
Makemake konj. Päikesega Vähis


8.07.1945 – USA pakkus Jaapanile rahulepingut, et lõpetada sõda
Makemake konj.Päikesega Vähis


10.07.1947 – printsess Elisabeth teatab oma kihlumisest Philip Mountbatteniga
Makemake konj. Päikesega Vähis


16.07.1951 – Belgia kuningas Leopold II loobus troonist oma poja kasuks
Makemake konj. Päikesega Vähis


19.07.1952 – algas Helsingi OM
Makemake konj. Päikesega Vähis


19.07.1955 – tööd alustas Eesti televisioon
Makemake konj. Päikesega Vähis


25.07.1959 – reise alusta üle Inglise kanali õhkpadjal sõiduk SR-N1
Makemake konj. Päikesega Lõvis


27.07.1960 – Pariisis asutati OECD
Makemake konj. Päikesega Lõvis


31.07.1962 – Alzeeria kuulutas välja iseseisvuse, Ahmed Ben Bella sai 1 presidendiks
Makemake konj. Päikesega Lõvis


1.08.1965 – Briti tv-s näidati esmakordselt sigareti reklaami
Makemake konj. Päikesega Lõvis


5.08.1967 – Pink Floyd lasi välja oma debüütalbumi „The Piper at the Gates of Dawn“
Makemake konj. Päikesega Lõvis


Päike niisiis toob välja selle kääbusplaneedi prinsiibi. Sündmusi vaadeldes leiame, et Makemake väljendub vägagi erinevates sündmustes. Seda nii poliitikas, kultuuris kui spordis. Lühike ülevaade muidugi ei luba teha põhjapanevaid otsuseid Makemake printsiibist ja toimest.Vaatleme veel mõningad sündmused, kus Makemakel oma kindel osa sündmuse formeerumisel. Ehk see annab lisateavet tema kohta selleks läheme ajas rohkem tagasi.


jätkub...

Kommentaare ei ole: