teisipäev, 2. juuli 2024

Everest

 

Vaadates vahel filmi mägedest ja alpinismist või lugedes artiklit sellest, siis mul tekib pea alati küsimus,et mis vägi või mis tegur sinna kõrgustesse küll inimesi tõmbab? On see eneseületus, auahnus,  tahe end proovile panna või veel miskit hoomamatut. Samas see hobi odav ei ole.Lisaks on alpinism ka väga ohtlik ala. Eriti on iha valutada maailma kõrgeim, Himaalaja Everest. Tema tipus on käidud tuhandeid kordi. Hukkunuid on sadu. Tipus käinute seas on ka kaheksa eestimaalast, neist kaks naised.

                

                                                                George Everest

Everest või ka Dzomolungma on 8848 m merepinnast on nimetatud briti maamõõtja ja geograafi auks, tegutses Indias. Tema kosmogrammis asub asteroid Everest 22.kraadi Neitsi ja teeb ühenduse Marsiga. Asteroid on kvinkunksis Pluutoga Veevalajas. Panna kõrgema mäe nimeks tegi briti ohvitser Andrew Scott Waugh 1865 aastal. Mehel endal asub Everest 23.kraadi Kaksikutes ja olulisi aspekte ei tee.


                                        Andrew Scott Waugh

Vaatame meie kaheksa alpinisti kosmogramme, eelkõige, et näha asteroid Everest (33002) osa alpinistide  ettevõtmistes.

Esimese eestlasena vallutas Everesti Alar Sikk ja tegi seda 22.mail 2003.aastal. Tema kosmogramis on asteroid Everest 20 kraadi Neitsis ja ühenduses Uraan-Pluuto ühndusega. See kolmik teeb kvadratuuri Jupiteriga Kaksikutes. Jupiter omakorda opositsioonis Merkuuriga Amburis.Merkuuri opositsioon asteroid Estoniaga, viide,et planeedil on mida öelda eesti rahvale ja riigile.

                                                                        Alar Sikk


Uraan-Pluuto ühendus 1965-1966 aastatel on andnud maailmale palju andekaid, tegusaid ja ettevõtlikke inimesi. Alar ise on Päiksemärgilt Kaljukits.Kuu arvatavasti Kaksikutes ühenduses Kuu põhjasõlmega. Päike laias laastus trigoonis Neitsi kolmikuga.Merkuur kvadratuuris Everestiga.  Chiron on opositsioonis Everestiga.

Everesti vallutas ta päeval kui Päike tegi ühenduse tema Kuu põhjasõlmega Kaksikutes. Asteroid Everest aga tegi kokkupuute nataali Neptuuniga Skorpionis. Transiitne Neptuun tegi ühenduse nataali Veenus-Marss ühendusele Veevalajas.


                                                        Alar Sikk Everestil

Alariga koos jõudis tippu Leedu alpinist Saulius Vilius. Mees märgilt Ambur. Tema Everest on nataalis ühenduses Estoniaga Skorpionis !Asteroid Litva 25 Sõnnis trigoonis Alari Neitis märgi kolmikuga. Koos Alarga tippu jõudes tegi transiitne Päike ühenduse tema nataali Saturniga. Sauliuse Päike on koos Alari Merkuuriga Amburis.



                                    Saulius Vilius

 järgneb....

2 kommentaari:

Ganesh ütles ...

Kui veidi üldistada, mulle näib, et Merkuuri märgid ehk Kaksikud ja Neitsi kipuvad veidi rohkem esile tulema, kui tegemist on mägironimisega. Näiteks mägironijatel on mõni oluline planeet üsna tihti Kaksikutes või Neitsis, aga ka vallutuse kaardi transiidi mõttes, näiteks Päike Kaksikutes jne. Selles võib olla teatav loogika, tipus on palju õhu elementi ning maapinnast kõrgemal ongi vahel üsnagi tuuline. Õhk on "kaama" (traditsiooniliselt, nt õhutrigoon, märkide ja ka traditsiooniliste majadena) ning teooria järgi näitab tendentslikult pigem selliseid soove, mis on nõ lõbu või naudingute sugemetega (tahaks kogeda, pakub rahuldust, kuid pole eluliselt hädavajalik tegevus). Üks asi on elukutseline töö, teine asi on siiski kirglik soov "lihtsalt" ära teha või antud ettevõtmisest omamoodi kaifi kogeda.

Siinkohal võiks mõelda ka hobi-langevarjuritele. Olen küsinud inimestelt, kes käivad aegajalt sellise hobiga tegelemas ning neil polegi väga kaalukaid selgitusi, lihtsalt meeldivat ja kõik (kõrgus, õhk, vabaduse tunne, omamoodi ekstreem jne).

Mis puutub õhu elementi, nii mägironimine kui ka näiteks langevarjuhüpe, mõlemal võib olla teatav üsna praktiline külg - see võib aidata mentaalse ja kehalise komponendi ühtsuse terviklikkust, paremat koostööd. Tõenäoliselt on sarnaste hobidega inimestel mingeid omapäraseid kogemusi, millest võibolla alati ei räägita, näiteks tunnetatav muutus spirituaalsel tasandil või tajude ning arusaamade paranemine. Kas see nüüd igal konkreetsel juhul sedasi läheb, ilmselt mitte, kuid üldjoones vast küll. Astroloogilises mõttes õhu elemendi lõbu võib olla oma praktilise komponendiga, isegi nõ teraapiline, kuid ellujäämiseks pole see nii prioriteetne.

Suhteliselt ekstreemsete hobidega inimestel on küllalt tihti tegemist ka iseloomulikult positsioneeruvate Kuu sõlmedega (ekstreem, äärmused, keerulised olukorrad).

Seda kipub märgata olema ka kuulsatel motosportlastel, näiteks Giacomo Agostini (Kuu põhjasõlm Neitsis, kolmandas majas), Valentino Rossi (Kuu põhjasõlm Neitsis, esimeses majas), Wayne Rainey (Kuu põhjasõlm Neitsis, üheksandas majas ehk samas Kuu lõunasõlm kolmandas majas) jt - üsna palju on tendentsi, et Kuu sõlmed on vähemasti mingil määral näiteks traditsioonilistest õhu märkide majades ja lisaks ka Merkuuri märgis või on näiteks planeet Merkuuri vastav positsioon.

Kirglik tegevus, mis hõlmab ka psüühilise komponendi üsna olulisel määral, ekstreem, spirituaalne komponent, soov ületada barjääri.

Kui Marss on rohkem praktiline või konkreetse indiviidi isiklikku elurada toetav (individuaalsus, isiklik vajadus ja suund), Merkuur on veidi laiema profiiliga ning kaasab vahel üsnagi ebapraktilisi tegevusi (mentaalne rahuldus võib olla suurem, võrreldes praktilise materiaalse keskkonnaga).
Marss ja Merkuur on omavaheliselt küllaltki vaenulikud planeedid, suurimad sõbrad nad pole. Mõne koolkonna õpetuse järgi olevatki teemaks nende iseloom – Marss olevat väga individuaalse lähenemisega ja üsna praktiline ehk tegeleb konkreetse subjekti või objekti sügavalt isikliku vajaduse ja suundumusega. Merkuur aga kipub olema pigem juhuseotsija ning „sirgeldaja“, nõ liiga muutlik baasvajaduste lahendamisel ja sügavalt isikliku teema edendamisel.

Ganesh ütles ...

Mõlemad planeedid on olulised, lihtsalt agenda on teatud küsimustes erinev ning sealt ka teatav konfliktivõimalus. Loomulikult loeb ka iga konkreetse kaardi lahendus ja kindlasti ka planeetide kvaliteet – kvaliteetne Marss ei ole tülinorija ega ühiskondlik egoist, ta teab hästi, mida on vaja teha ning mis on individuaalselt tõesti vajalik ning oluline (siit ka mõningane pinge ühiskonnaga, kuid kvaliteetne Marss oskab enamvähem tasakaalukalt oma mina-vajan teemat ellu viia). Kvaliteetne Merkuur oskab hästi suhelda, leida võimalusi, ühendada konkreetse subjekti spirituaalset ja materiaalset komponenti, luua ühendusi. Kvaliteet on ikka väga oluline, milline see ühes või teises konkreetses kaardis väljendub. Siit ka see, miks võimumängudes (ka rahvusvahelises poliitikas, mitte ainult inimeste kui indiviidide vahel) on väga palju Marsi „nudimist“ ehk surutakse alla individuaalsust ja isiklikku tahet (konkreetsele indiviidile vajalikku asjade käiku, lahendusi, „liiga kõrget“ mina-teadvust). Liidud (sh poliitilised) on juba eos konfliktsed ning konfliktid kipuvad olema ka inimestel oma kehalise ja spirituaalse komponendi suhtes, terviklikkus võib olla sünnipöäraselt mõne takistava raskusega ning lisaks elu jooksul toimuvad rütmilised muutused. Nii püüavadki inimesed vahel matkarajal käia või looduses tuulutada, miks ka mitte nt sokke kududa või internetis ringi luusida – see kõik on omamoodi ühendava mõjuga, kuid merkuurlik tegevus võib olla ka omamoodi lõks, kui pole piisavalt hoolikas. Seitsmes maja on traditsiooniline õhu elemendi maja ning see võib tingida Marsi energia kahjustatust – mõnel juhul võib tekkida ebarealistlik arusaam, milleks seda kõike vaja on ning kas on üldse vaja (x jõu võimalik pealetung, mõju).

Huvitav oleks, kui teaks täpseid kaarte, millal mõni mäetipp vallutati ja millised on täpsed alpinistide sünniajad. Sealt leiaks hulganisti lisainfot. Sellega on muidugi juba keerulisem lugu ning igat kaarti rektifitseerida, natuke liiga palju ettevõtmist.

Kõrvale põigates, ka EV 1991.a. kaart on võrdlemisi "kirglik", seda küll rohkem organisatsiooni ehk võimuaparaadi perspektiivis. Maakeeli: liiga palju tegeletakse loosungitega, ollakse agiteeritud välismõjudest, "hurraa" mentaliteedi ilmnemine - natuke liiga palju tendentsi ebaefektiivsusele. Võimuaparaadi rahulolu iseendaga võib muidugi üsna suur olla ning riik tervikuna kipub jääma x kollektiivile teenivasse rolli (turgutab võimuaparaadi rahulolu), kuigi tegelikult on vähemasti ideaalis siiski just võimuaparaadil teeniv roll riigi rahva ees. Aga see selleks.

Polnud mahti mägironijate kaartidesse väga süveneda, kuid tundub, et tegemist on mentaalse stimulatsiooni ja sisemise-välimise komponendi ühendamise teemaga, võrdlemisi ekstreemses toonis.