kolmapäev, 21. aprill 2021

Hephaistose lapsed - 6

 

Alanud aasta põnevad ja kardinaalsed sündmused jätkuvad – Covid, sõjaoht, majanduse ja finantside keerukused, kliima ja loodushoid jms. Teemad on ära leierdatud, midagi uut oleks vaja. Aasta alguse olulisemate sündmuste sügavam analüüs jääb tuleviku plaanidesse.Värskemat kirjutist ootab ka blogi sisu. Kuid enne uusi teemasid tuleb vana teema, ära lõpetada. Seepärast jätkan eelmise aasta sügisel pooleli jäänud vulkaanide teemaga edasi, et see lõpuni viia.

Novarupta

Katmai ehk Novarupta vulkaan

VEI 7 tugevusega purskeid toimub siiski harva. VEI 6 tugevusega purskeid on aegade jooksul olnud mitmeid – Novarupta purse 6-8 juuni 1912. Vulkaan asub Alaskas naabriks vulkaan Katmai. Purske tugevuseks fikseeriti VEI 6. 20. sajandil toimus kolm vulkaanipurset tugevusega VEI 6. Novarupta oli üks neist. Vulkaani purset oli kuulda 1200 km kaugusel. Vulkaan paiskas välja 20 miljardit kuupmeetrit magmat. Purske tagajärjel tekkis Kümne Tuhande Auru org. Vulkaan ei põhjustanud inimestele suurt häda kuna asub inimtühjas metsikus maakohas. Järgnes erakordselt külm suvi Ameerikas ja Euroopas. Seda purset loetakse üheks võimsamaks, Krakataust ka võimsamaks, mis maakeral viimase 800 aasta jooksul on olnud.

 

Mitmed asteroidid planeetide keskpunktidena on hästi kaasatud:

Päike / põhjasõlm – konj. Hephaistos Sõnnis

Merkuur / Saturn – konj. Vulcano Kaksikud

Päike / Merkuur – konj. Alaska Kaksikud

Merkuur / Neptuun – konj. Pluuto Kaksikud

Lõunasõlm / Must Kuu – konj. Jupiter Amburis

Kuuloomine 16.mail 25.38 Sõnnis kinnistähe Algol ja Saturni osavõtul. Kuuloomise ajal Tsunemi ja Flood ühenduses Veenusega Kaksikutes. Vulkaani purskel Flood ühenduses Päikesega.

Kaugetest vajab äratoomist Varuna ühendus Lilithiga Kalades. Damoclese ühendus Musta Kuuga Veevalajas. Orcuse täpne ühendus Kuu põhjasõlmega Jääras. Makemake ühendus Veenusega Kaksikutes.

Pelee

Täiesti ainulaadne ja sõna otseses mõttes õudne oli Pelee vulkaani purse Antilli saarestikus asuval Martinique saarel. 8.mai 1902.a. hommikul veidi enne kella kaheksat saabus kummaline, õudust tekitav vaikus. Siis aga pääses valla põrgu. Mäetipp lõhenes võimsa mürinaga ja lõhest paiskus välja kohutav hõõguv pilv, tulesein, mis kujutlematu kiirusega nõlva mööda alla tormas. 1902.aastal purskas tulemäest tohutu hõõguv gaasi- tuha ja kivimite pilv, mis veeres suure kiirusega mööda vulkaaninõlva alla ja muutis mõne minutiga tuhaks Saint Pierre`i linna. Eluhooned ja muud ehitised põlesid ära koos elanikega. Katastroof nõudis 28 000 inimelu.

Mulje mõjul, mille oli jätnud Saint-Pierre`i kohutav katastroof, unustati peaaegu hoopis eelmisel päeval (7.mai) La Soufriere`i vulkaani purskega seotud õnnetus Saint Vincenti saarel. Sealgi oli mööda tormanud lõõmpilv, mis mõne minutiga nõudis saare elanike seast ligi 1700 ohvrit.

 

Prenataalne Kuuloomine 16.25 Sõnnis 7.mail 1902. Vulkaan purskas päev pärast Kuuloomist. Purskeaja Kuu täpses ühenduses kinnistähe Algoliga Sõnnis. Selle taevapidiga sai võimule Hispaania kuningas Alfonso XIII.

Keskpunktid:

Päike / Jupiter – konj. Veenus

Päike / Veenus – konj. Hephaistos Jääras

Marss / lõunasõlm – konj. Vulcano Lõvis

Kuu / Uraan – konj. Typhon Kalades

Krakatau

Sellest vulkaanist koos Lakiga olen pikemalt kirjutanud august 2008 artiklis. Krakatau tegutes ka 1928. ja 1933.aastal. http://valor-tahetark.blogspot.com/2008/08/looduskatastroofid-vulkaanid.html

 


järgneb ...

Kommentaare ei ole: