neljapäev, 12. september 2019

ESB


Enamus meist mäletab ja on tv vahendusel oleme näinud, mis juhtus WTC kaksiktornidega. Palju vähem aga teatakse,et 73 aastat tagasi juhtus sarnane lugu, kui lennuk rammis New Yorgi kõrghoonet – Empire State Buildingut. Seda küll palju väiksemas mastaabis. Empire State Building ja WTC kaksiktornidega juhtunud võiks isegi võrrelda. See jääb vast tuleviku plaanidesse.Proovin siiski ka mõningaid seoseid ja võrdlusi välja tuua.
 
WTC kaksiktornide kokkuvarisemise loos on veel üks kummaline nüanss. Tegelikult varises kokku kolm torni, WTC 7 ka. Ei tea millest ja miks küll? Mis tegelikult juhtus kaksiktornidega, miks juhtus, kuidas juhtus, kellele oli see kasulik või kahjulik jne., neid teooriaid on sadu ja sadu. Enne saab ööpäev otsa kui jõuab kõik neid üles lugeda. Astroloogia keeles on sellest sündmusest eesti keeles mitmeid kirjatükke avaldatud. Keda asi rohkem huvitab, siis Horoskoop.ee lehel on mitmeid artikleid ja kommentaare.

Wiki: Empire State Building ['empair steit b'ilding] on USA New Yorgis asuv 102-korruseline pilvelõhkuja. Selle kõrgus on 381 m, koos antenniga 449,5 m. Hoone on ard deco kunstisuuna üks paremaid arhitektuurilisi näiteid. Hoone valmis 1931. aastal. Kuni 1972. aastani, mil valmis Maailma Kaubanduse põhjatorn, oli see maailma kõrgeim hoone. Enne Empire State Buildingit oli maailma kõrgeim ehitis aasta varem valminud Chrysler Building (77 korrust, 282m kõrge, koos antenniga 318,9m), mis paikneb sealsamas kõrval.Empire State Building asub 5. avenüü ja Lääne 34. tänava ristmikul. Hoone aadress on 350 Fifth Avenue. Hoone avas Usa president Herbert Hoover 1.mail 1931, lülitades nupuvajutusega Washingtonis sisse hoone välisvalgustuse. Kuid hoone tiputulesid kasutati esimest korda alles 1932. aasta novembris selleks, et teatada Franklin Roosvelti võitu presidendivalimistel Hooveri üle.

Hoone avati ülemaailmse majanduskriisi ajal. Selle tulemusena ei õnnestunud kogu hoonet kaua aega välja rentida. Seda põhjustas osalt hoone vilets asukoht 34. tänaval, suhteliselt kaugel ühistranspordipeatustest: nii lähim raudtee- kui autobussijaam asub rohkem kui 5 kvartali kaugusel. Paremas asukohas olevatel kõrghoonetel, näiteks Chrysler Buildingil, seda probleemi polnud. Üürnike vähesuse tõttu nimetasid njuujorklased seda hoonet Empty State Building. Alles 1950  oli esimene aasta, mil hoone suutis omanikele kasumit teenida. 1951  ostis hoone Roger L. Stevens koos oma äripartneritega 51 miljoni USA dollari eest ja sel ajal oli see läbi aegade kõrgeim summa, mida kunagi ühe hoone eest makstud on. Ameerika Ehitusinseneride Ühing valis Empire State Buildingi seitsme kaasaegse maailmaime hulka, kuhu kuuluvad 7 viimase poolteise sajandi jooksul rajatud kõige tähelepanuväärsemat ehitist. Selles nimestikus on ta ainus maja.

Niisiis nagu Maailma Kaubanduskeskusse, nii ka Empire State Buildingisse on lennuk sisse sõitnud. See juhtus laupäeval, 28.juulil 1945  kell 9.40, mil pommitaja B-25 Mitchell, mida juhtis kolonelleitnant William Franklin Smith noorem, sõitis tiheda udu tõttu hoone põhjatiiba sisse. Lennuk tabas 79. ja 80. korrust, kus asusid Riikliku Katoliikliku Heaolunõukogu ruumid. Õnnetuses hukkus 14 inimest.Üks lennuki mootor lendas majast läbi ning kukkus järgmises kvartalis oleva maja katusele. Puhkes tulekahju ja see maja hävis. Teine lennukimootor ja osa telikust kukkusid Empire State Buildingi liftišahti ja tekitasid tulekahju, mis kustutati 40 minutiga.


järgneb...

Kommentaare ei ole: