kolmapäev, 22. märts 2017

Marss ja sõda



Kas sõjajumal Marss õigustab oma nime
Pühendatud kõikidele sõdades hukkunud inimeste mälestuseks

Mütoloogia
Sõjajumal Mars, Juno poeg, oli Rooma panteoni tähtis figuur. Romuluse ja Remuse, Rooma rajajate isana oli ta koos Jupiteri ja sabiinlaste sõjajumal Quirinusega üks kolmest peajumalast, keda austati Rooma Kapitooliumil. Mars oli abielus jumalanna Neroiga („Jõud“), keda vahel samastatakse Rooma sõjajumalanna Bellonaga. Mars arenes etruskide jumalast Marisest, kellel oli pigem põllunduslik kui sõjaline roll. Mars säilitas sideme põllundusega, eriti kui teda austati Mars Silvanusena või Mars Paterina (Isa Mars). Mars Paterina kaitses ta vilja haiguste ja halva ilma eest ning kindlustas selle kasvu ja küpsemise. Marsi peatempel oli Roomas Via Appial. Marsil oli altar ka Campus Martiusel (Marsi väljakul), mis oli Rooma sõdurite treeningupaik. Mars muutus maa valvurist sõjakaks jumalaks, nagu ka Rooma riik ise muutus uusi maid võites agressiivsemaks ja ambitsioonikamaks. Planeedi Marss traditsiooniline sümbol pärineb jumal Marsi noolest ja kilbist. Vanasti paiknes sümbolil mateeriat tähistav rist vaimu tähistava ringi peal, sümboliseerides loomingulist jõudu, mis surub oma tahet peale. Tänapäeval on rist asendatud iha tähistava noolega. On ka veel teistsuguseid seletusi.

Vanas-Kreekas oli sõjajumalaks Ares. Ta oli Zeusi ja Hera võitlushimuline poeg. Iliases on ta troojalaste poolel ja annab meestele vaprust võitluseks ahhaialastega ning ükskord koguni võitleb nende poolel. Ta oli julm ja vägivaldne – tema oma isa nimetas teda „kõige vastikumaks jumalaks“. Ares sarananes Rooma jumala Marsiga, ent on brutaalsem ja mitte nii tsiviliseeritud. Arest ei armastatud seetõttu, et ta võitles vaid enda hüvanguks. Tema õnnetu tüliarmastava loomusega ei käinud kaasas Athena strateegiline tarkus ning sõjajumala kohta üllatavalt kujutatakse Arest sageli kaotajana. Teda võitsid Athena, Diomedes, Herakles ja isegi Poseidoni pojad Otos ja Ephialtes, kes sulgesid Arese kolmeteistkümneks kuuks pronkspuuri, enne kui Hermes, teine Zeusi poeg, ta päästis.
Ares oli esimene olend, keda süüdistati mõrvas, sest tappis Poseidoni poja Halirrhothiose oma õe Alkippe vägistamise eest. Tema üle peeti kohut Ateenas areopaagil (Arese künkal), akropolist läänes, ning kohtunikeks oli kaksteist jumalat (hiljem mõistsid ateenalased seal kohut kõigi mõrvarite üle). Aresel oli Aphroditega kolm last: Harmonia, Phobos ja Deimos (Harmonia, Paanika ja Hirm). Aga isegi tema armastus Aphrodite, oma venna naise vastu, oli armukade armastus. Kui Aphrodite sünnitas Küprose printsile Adonisele tütre, võttis Ares kuldi kuju ning puksis Adonise surnuks. Ares oli lihtsameelne jumal, kes tormas lahingusse, huvitumata sellest, kes kaotas või kes võitis, peaasi, et veri voolas.

Kõige eredamalt väljendub Marss Jääras, Kaljukitses, Skorpionis ja Lõvis ning Amburis. Kaaludes ja Sõnnis on ta pagenduses, Vähis languses. Marss mundaanastroloogias omab palju printsiipe: avangardism, avantürism, agressioon, arsenal, rünnak, mäss, plahvatused, sõjaväelased, sõjamasinad, sõda, relvastus, raev, põlengud, röövimine, jämedus, jonnakus, metsikus, kaklus, katk, raud, teras, konfliktid, kriitilised olukorrad, verevalamine, vägivald, oponendid, politsei,  jms. Marss on ka riigi vajadus omada vaenlasi, väljendada oma agressiivsust, ühiskonnavastased teod, sõjaväe osalus riigivalitsemises.

Positiivsetena saab Marsiga seostada: sport, seiklused, tegutsemine, sõbralik mõõduvõtt, karastus, initsiatiiv, jõu rakendamine, mehisus, julgus, vaprus, esmaavastaja, seks, püüdlused, ehitamine, töökus, soojus jms.
Nüüd siis vaatame, kuidas Marss on käitunud sõdade väljakuulutamstel, sõja lõpetamisel ja suuremates lahingutes, riigipööretes,  ja mässudes ning rahukõnelustes. On ta olnud peamine tegelane või ainult kõrgemate jõudude käsutäitja ja elluviia. Arvan, et Marss saab niiöelda käsu (energeetilise infoimpulsi) kõrgematelt planeetidelt ja asub seda siis täide viima. Seda käsuliini näitavad siis aspektid. Ja käsk tuleb mite ainult kõrgematelt planeetidelt. Ka Jupiter ja Saturn võivad need käsuandjad olla. Peenmaailmas asi formeerub ja see realiseerub allilmas. Nii nagu üleval nõnda ka all. Sõda on tagajärg mitte põhjus. Sõda on valikute tagajärg. Aga enamasti valitakse see kõige hullem variant – sõda.

Näiteid on üksjagu palju. Mida rohkem näiteid ära toon seda kindlamalt saab väita, et Marsi osalus ja aspektid viivad lõpuks sõjani ja toovad kaasa suuri muutusi. Eeldan siis, et Marss peab olema disharmoonilistes aspektides nii mitmegi teiste planeetidega. Kuid ka harmoonilised aspektid sisaldavad endas varjatud negatevismi. Marss „peab“ olema kuri ja agressiivne, muidu ei oleks maailmas sõdu ja mässe? On ka erandeid kui sõda jääb puhkemata, näiteks Kuuba kriis.

Võtame alustuseks varasemate aegade sõjad ja lahingud. Kuna sõda on seotud suurema ulatusega „ettevõtmine“, siis see puudutab sageli laialdast tsivilisatsiooni heaolu ja valu, siis orbid on sageli suuremad kui üksikjuhtumi puhul arvestatakse. Näited seda ka kinnitavad. Arvan, et sõdade küpsemise ja algamise taga on ka need plutiinod, mis sarnased oma printsiibilt Pluutoga – Arawn (Arawan) nr. 15810, Orcus (90482) ja Ixion (28978). Aga ka sellised väikeplaneeid nagu Hathor (2340) ja Sekhmet (5381). Hathor astroloogias sümboliseerib ja esindab meie maailma kui ühte universumi osa, meie Päikesesüsteemi ja Sekhmeti printsiip on instinkt hävitamisele, ohjeldamatu raev. 

Hathor oli vanas Egiptuses mütoloogias emaliku ja lihaliku armastuse jumalanna, kes toitis inimkonda oma piimaga, oli lehmakujuline. Ta oli naiste kaitsja, kes aitas neil eostuda ja sünnitada, ning teda peeti vaaraode emaks. Veel on Harhori kohta kirjas, et ta oli Egiptuse taevajumalanna, päikesejumal Ra tütar. Ta põetas haigeid ja kandis surnud allmaailma.
Sekhmet, ka Sehmet või Sahmet (vägev) oli sõja, haiguse ja tervenemise jumalanna, kurjuse eest kaitsja. Teda kujutatakse metsiku, sõjaka ja hirmuäratava lõvipeaga naisena, kes kannab peas päikeseketast. Tema lõvisuust väljuvad kõrbetuuled. Ta on sõjakas jumalanna, kes kehastab kõrvetavat päikest. Ra maksab tema kaudu kätte mässulistele inimestele. Sehmeti hõõguv keha ja säravad nooled hävitavad kuninga vaenlasi. Ta võis tuua konflikte, epideemiaid ja surma, kuid preestrid võisid teda palvetega leebeks teha, nii et ta oma ähvardused tagasi võttis.

Veel olen kasutussse võtnud asterodi (897) Lysitrata (Lysitrate). Lysitrate on vana Kreeka kirjandusteostes naine, kes lõpetab sõja. Tegi ta seda Sparta ja Ateena Peloponnesose sõjas kavalal kombel – läbi naiseliku seksuaalsuse „streigi“. Samuti Bellona (28), ta oli vanarooma sõjajumalanna. Mars ilmus sõjaväljale koos Bellonaga, keda peeti nii tema naiseks, õeks kui ka tütreks.
Mitte vähem oluliseks on Kuu aspektid enne ja pärast sündmuse käivitamist. Kuu viimane ühendus enne sündmuse algust viitab sellele, mis tingimused ja olukord valitses. Kuu esimene ühendus aga sündmuse tulemusi. Seda on vahel raske lahti mõtestada aga proovida ju võib. Samuti peaks vaatama seda, millised aspektid teeb Kuu enne märgist lahkumist.

Kaardile võib lisada palju igasuguseid elemente aga siis tuleb teha valik, jätta kõrvale vähem olulised ja koondada tähelepanu peamistele. Siiski võiks lisada sellised „kurjad“ nagu Lilith (1181), Lucifer (1930) ja mõnda veel. Selles artiklis ma seda teen, lisan juurde mõningad, sest nad vägagi ilmekalt kirjeldavad antud olukorda. Samuti on kõnekad riikide ja linnade nimelised asteroidid ja printsiipide asteroidid - merendus, lennundus. Artikli koostamisel kasutasin kirjalõike ja sain inspiratsiooni mitmetest raamatutest, nimekiri on artikli lõpus.

järgneb...

Kommentaare ei ole: