esmaspäev, 2. jaanuar 2012

Venemaa - võim ja tähed 13



Jäälahing


Selle lahinguga oli Venemaa pikemaks ajaks peatanud Saksa rüütlite tungi itta. Nevski sõlmis rahulepingu Norraga ja kindlustas Rootsiga sõdides Venemaa loodepiiri. Lahingu Päike tegi ühenduse Põhjasõlme ja Karmaga Jääras, olles opositsioonis Varuna-Moskva ja Pandora ühendusega Kaaludes. Põhjasõlmel kvadratuur Orcusega. Jällegi on Ixionil opositsioon Salaciaga, nagu seda oli Kalka lahingu ajal Jäär-Kaaludes, kuid nüüd siis Sõnn-Skorpionis. Eks edaspidi näe, kas ka järgmistes sõjades see tandem mängib mingit rolli? Seos Rjuriku kaardiga - Päikese kooslus oli Rjuriku kaardi Pluuto peal. Ixionil opositsioon Marsiga, kvadratuurid Damoclese, Quaoari ja Sednaga.


Saksamaad sümboliseeriv asteroid Alemannia on Russia lähedal ja nende vahele jääb Neptuun. Sümboliseerib seega nii kahe maa vahelist kokkupuudet kui ka tegevuse kohta järvejääl. See kolmik on opositsioonis Chaosega, Alemannia jaoks täpsem kui Russiale. Jäälahingu Pluuto oli täpselt Nevski Uraani peal ja Uraan tegi opositsiooni tema Jupiterile. Mõlemad A. Nevski juhitud lahingud toimusid siis, kui Pluuto oli oma sügispunkti lähedal ja teel languse poole aga Neptuun oma kõrgpunktis. 1201.a. algas neljas Uraan-Pluuto ühenduse tsükkel (29 Vähk) peale Rjurikut. Lahingu ajaks olid Uraan ja Pluuto omavahel kvadratuuris ja Uraan tegi opositsiooni tsükli alguskraadile.


Rjuriku progressiivne Päike Vähi kriitilises viimases kraadis.
Jäälahing otsustas igaveseks ida ja lääne piirid? Nendele 1240-1242. aastate sündmustele on eri ajaloolased andnud eri hinnanguid. Vene/Nõukogude käsitluses on Aleksander tulevikku vaatav Vene patrioot, kes näeb, et läänest ähvardab suurem oht kui idast, ning selle tagasilöömiseks alistub mongolitele. Jäälahingule on omistatud maailmaajaloolise tähenduse ja lahing on ka suureks puhutud.


K..Marx ja enamik Vene ajaloolasi on Neeva ja Jäälahingus näinud katset alistada Venemaa katoliku usule ning rootslastele ning sakslastele. Katse löödi tagasi ja sellega pandi alatiseks paika ida- ja läänekristluse piir. Lääne ajaloolased on sündmustes näinud Stensby lepingu (1238) paratamatuid tagajärgi: kuna leping ei rahuldanud päriselt kumbagi poolt, siis oli vaja ühist vaenlast ja sõda, mis lepitaks Liivimaa maaisandaid ja tasandaks pingeid. Kindlasti ei olnud Neeva ja Jäälahing maailmaajalooliselt lõpliku iseloomuga ega otsustava tähendusega ei Venemaale ega Liivimaale ja Rootsile.


Venemaa lõunaosas loovad mongolid Kuldhordi riigi (1283-1502). 1237.a. Mongolid asuvad vallutama Venemaad. 1238.a. võtavad nad ära Vladimiri, Jaroslavli ja Rostovi. 1240.a. vallutatakse Kiiev.


1248. aastal pidi Aleksandr tegema väga olulise otsuse, kas ühineda Rooma katoliku kiriku ettepanekuga moodustada liit Kuldhordiga võitlemise vastu või jääda Kuldhordi vasalliks. Tema valik oli viimase kasuks. See oli küll häbiväärne otsus, kui arvatakse, et sellega ta päästis Venemaa? Täpselt 666 aasta hiljem (1914) pidi tsaar Nikolai II tegema analoogse otsuse. Kas osaleda I Maailmasõjas või mitte ja kelle poolel. Ja kas üldse oli valiku võimalust? Nähtavasti oli kogu Euroopa jaoks kogunenud sedavõrd suur “musta karma” kogus, et valikuid ei olnud kellelgi.


järgneb...

Kommentaare ei ole: