reede, 5. märts 2010

Aspektitud planeedid


Kui planeetidel on horoskoobis aspektid, siis seda loetakse tugevaks näitajaks. On aga horoskoope, kus üks või mitu planeeti ei tee ühtegi peamist aspekti. Ja see on samuti oluline tegur. Siiski on parem omada näiteks Saturni opositsiooni või kvadratuuri, kui ilma aspektita Saturni. Aspektituks loetakse planeeti siis, kui tal puuduvad mazoorsed ja kvinkunks aspektid. Üldiselt loetakse mazoorseteks aspektideks peaaspekte, kuid leidub ka natuke teistsuguseid tõlgendusi. Vahel nimetatakse sellist planeeti “pimedaks planeediks”.
Esineb ka sellist olukorda, kui kaks planeeti on omavahel aspektis, kuid kumbki neist ei ole millegi muuga seotud. Sellele nähtusele on pandud nimeks mitteaspektne duett ja selle mõlemad planeedid kujutavad endast mõjuvõimsaid tunnuseid, mis ei allu inimtahtele. Muidugi võib tekkida küsimus siis, kui suurt orbi lubada, et mahuks aspekteerituse alla. Eks see ole rohkem tunnetuse asi. Kasutada tuleks traditsioonilisi orbide lubatavuse tabeleid.

Aspektitu planeet ei ole nõrk nagu seda varem arvati. Ta samuti väljendab end läbi oma printsiipide ja läbi märgi ja maja omaduste kus asub. Kuid tema toime inimese jaoks sageli on ootamatum, vähe teadvustatum. Astroloog Liz Greene sõnade järgi on aspektitu planeet teadvustamatu hingetasku. Aspektitu planeet rohkem mõjub inimese käitumises moraalse- ja psüühilise küljele pealt. Ja vähem konkreetses sündmuses. Selline planeet kutsub esile tunnetuse ja innustuse, mis ei ole kuidagi seotud isikliku eluga. Ta on kui kiuslik või riukalik iseloomu keha, millel on kama kaks, kuidas teda vastu võetakse, mis temast arvatakse.

Teatud aegadel ei ole teda tunda ega märgata aga ta võib muutuda piltlikult öeldes üleköetud katla sarnaseks, mis siis läbi kaitseventiili väga ootamatult oma auru välja laseb. Sellisel puhul ta pühib oma teelt tavapärased käitumisnormid. Veel L. Greene võrdleb aspektitut planeeti kurnatud olekuga retsidivistiks vanglas, kes pääsedes lõpuks kinnipidamiskohast vabadusse, käitub nii, et see ei mahu kuidagi tunnustatud õiglusnormide ja südamesoojusega kokku. Eriti käib see kõrgemate planeetide kohta alates Uraanist.

Kui näiteks aspektitu Veenus tõukab isikut kramplikult erootika kütkesse (M. Brando), siis seda võetakse ühiskonna poolt vastu teatud reservatsiooniga ja seda ei peeta liiga pahaks. Kui aga aspektitu on Uraan, siis isik langeb äärmuslikku ekstremismi küüsi (B. Laden). Selle isikuga ei saa tekkida ühiskonnal rahumeelne dialoog ja enamuses juhtub nii, et asi võtab äärmiselt kriitilise iseloomu. Aspektitu planeedi psühholoogilise omadused kas üldse ei lülitu töösse või siis seda suurte raskustega. Need psühholoogilised omadused iseloomus on eraldi valdkond ja arenevad täiesti sõltumatult, arendades ebatavalisi omadusi, sarnaselt “kolmanda silma”(Uraan) või terava tunnetuse (Neptuun).

Sageli inimene ei oska, ei leia neile tekkinud annetele rakendust. Peaaegu alati inimene selliste planeetidega väljendab originaalsust ja näib teiste seas välja “valge varesena”. Vahel need planeedid viivad isiku teadvuse kahestumisele (Blavatskaja). Aspekteerimatute Uraani, Neptuuni ja Pluuto mõjud enamasti ilmnevad hilisemas eluperioodis. Siis, kui enamus isiku formeerumisest on lõppenud. Seepärast on vajalik pöörata sellele tähelepanu ja põhjalikult uurida aspekteerimata planeeti (te) horoskoobis.
Aspektitu Päike.
Isik tunneb sisemist lõhestatust. Talle jääb mulje, et parim, “kõrgeim”, “puhtam” osa tema elust on liiga madal ja tühine. Tegelikuses jah liiga palju tegeletakse “maiste” asjadega, siis kui “kõrgemad” ainult kusagil kauge ja eemal paistavad. Inimesel puuduvad tugevad sidemed oma isaga või abielus oma partneriga. Isik tunneb, et on ise enda jaoks saladus ja tunneb hirmu selle pärast. Inimene püüdleb tuntuse poole, kui oma sisemise “mina” väljendus on raskendatud. Sageli on selline isik andekas. Lapsepõlves kasutab oma tahtejõudu tehes seda teiste allutamisega ise seda märkamata. Ere eneseväljendus ei paista silma kogu aeg. Mitte keegi tuntud isikutest ei ole tema jaoks vaieldamatuks autoriteediks või ideaaliks. Isik eristub teiste seast ja võib saavutada tuntuse masside hulgas oma tugeva mõjuga. Nende loosungiks on “mina tegelen oma asjadega, hoidke eemale”.

Veel on selle kohta kirja pandud järgmist. Kulub aega, kuni isik lõpuks oma olemuse tuumani jõuab. Näiliselt on inimene enesekindel ja loominguline, kuid sisemiselt tunneb isik end täiesti vastupidiselt. Naistel võib meestega esineda probleeme, mis algavad isalikest mõjutustest ning jätkuvad täiskasvanueas. Tarvis oleks tasakaalustada oma jõud ja vastuvõtlikkus partnerluses. Kui seda ei juhtu, pendeldab isik kahe omaduse vahel.

Vaatame mõningaid tuntuid isikuid, kel Päikesel puuduvad aspektid. 19.sajandi keskel sündinud Hollandi maalikunstnik Vincent van Gogh (31.03.1853). Päike 9 Jääras ja X majas ning ühtegi aspekti ei tee. Kõik tema tööd valmisid lühikese ajalõigu sees. Eluajal oli ta vähe tuntud, kuid peale surma (enesetapp vaimuhaiguse tagajärjel) tuntus kasvas kiiresti. Ja ega Saturnil pole ka aspekte, ühendus Uraaniga on liiga suure orbiga (10 kraadi). Saturni sekstiil Neptuuniga (orb 4 ) on ka liiga õhkõrn, et tugevaks aspektiks lugeda. Oma surmapäeval ei teinud Uraan ühtegi päevaaspekti, küll aga tal seskvadratuuri Neptuun-Pluuto ühendusega.

Teine kuulus ja tunnustatud kunstnik, kellel Päikesel ei olnud aspekte, oli Pablo Picasso (25.10.1881). Väljaprinditud kaart küll näitab trigooni Marsiga aga see ei mahu orbi piiresse (üle 10 kraadi). Päikesega küll vahel lubatakse ka üle 10 kraadiseid orbe, eks igaüks otsusta ise, kas lugeda aspektiks või mitte.

Andekas oli ka tummifilmi aegne filmikoomik Charly Chaplin (16.04.1889). Ka temal pole Päikesel aspekte, lähim, mis võiks olla, on opositsioon Uraaniga (orb 8).

Ameerika poeet Walt Whitman, temal praktiliselt pole Päikesel aspekte, on küll trigoon Jupiteriga aga nõrk ja orbist väljas (orb 9). ja ometi oli ta mõjukam ameerika luuletaja. Erinevalt Euroopa luulest viljeles Walt vabavärssi. Oma vaadetelt oli ta liberaal ja orjuse vastane. Aspektita Päike siis andis talle vabama tegutsemise ja teistsuguse filosoofilise maailmavaate.

Aspektitu Päike on Vene luuletajal Nikolai Gumiljovil. Neid asendab seskvadratuur Kuuga, poolkvadratuur Veenusega ja kvinkunks Jupiteriga. Kvinkunks küll on ja seega eriti ei mahu määratluse alla – aspektitu Päike. Aspektitu Päikese nimekirja võib vabalt panna Ameerika kirjanik F.Scott Fitzgerald.

Üldiselt aga on ilma aspektita kirjanikke ikka vähe küll. Läbi sai vaadatud ca 200 kirjaniku kaardid ja ainult mõnel oli Päike “vaba ja vallaline”. Vähe oli ka neid, kel üks või kaks aspekti oli.
Teadusmaailma, meditsiini ja geograafide, meresõitjate, astronoomide, leidurite jt. tuntud isikute hulgas on Päikese vähese aspektidega silma paistnud näiteks Ulugbek, Pascal, Franklin, Lomonossov, de Bougainville, de la Perouse, de Laplace, Gauss, Morse, Becquerel, Nansen, Lumiere, Alzheimer, Burdenko, Oort, Attenborough, Shoemaker, Ballard. Neil suurmeestel on Päikesel kaks põhiaspekti. Päikese vaba tahe ja oma ego läbisurumine oli neil lihtsam, sest käed olid nii öelda vabad.

Ühe aspektiga Päikesel oli Saksa leidur Skladanowsky (konj. Pluuto), polaaruurija Scott (sekst. Neptuun). Vene arstil Vishnevskil aga polnud Päikesel üldse aspekte, ainus aspekt oli Uraaniga bikvintiil. Üks aspekt oli meremaailma uurijal Cousteaul, ühendus Pluutoga.

Väga tugeva Päiksega ja mitmete aspektidega oli aga Mendelejev, seda Päikese nelja konjunktsiooniga (Kuu, Merkuur, Veenus ja Uraan). Tugeva Päikesega on ka W. Röngen, Päikesel ühendused Merkuuri, Jupiteri ja Uraaniga Jääras. Max Born, Päikesel neli konjunktsiooni (Kuu, Merkuur, Veenus Marss) ning lisaks opositsioon Jupiteriga ja kvinkunksid Saturni ja Neptuuniga. Palju aspekte on ka astronoomil Mike Braunil, kes on avastanud palju Neptuuni taguseid väikeplaneete. Päikesel puuduvad aspektid Veenuse ja Neptuuniga.

Päikesel aga kõikide planeetidega aspektid on IT mehel Rober Cailliaul, temal Kuust kuni Chironini on kõik aspektid Päikesega, neist viis on peaaspektid. Temaga sama valdkonnaga tegijal Tim Bernes-Leel oli ainult trigoon Neptuuniga ja kvinkunks Saturniga.

Riigi horoskoobis sümboliseerib Päike riigipead, liidrit ja juhti. On selleks siis president, peaminister, kuningas või kuninganna. Samuti keiser, imperaator või muu nimetusega riigipea (näiteks islamimaades sultan). Seega on Päike riigipea enda kaardis oluline näitaja. Vaatame siis, kel selle maailma vägevatel pole Päikesel asepkte.

Ühendriikide 44-st presidendist ei tee Päike aspekte lähiplaneetidega järgmistel (siin ma ei arvestanud seda, et Päikesel võib olla Veenusega poolkvadratuur, nimekiri nende valitsemise järjekorras: G. Washington, J. Adams, W. Taft, T. Wilson, H. Hoover, R. Nixon, J. Carter, B. Obama. Seega ainult seitsmel 44-st pole peamisi aspekte. Kas leidub ka sellist varianti, et Päikesel pole ühtegi aspekti kaugemate planeetidega? Selline mees on G. Cleveland (22 ja 24 president), temal ainus aspekt Päikesel on 9 kraadise orbiga trigoon Marsiga.

Ainsa aspektiga sekstiil Jupiteriga on J. Adams, trigoon Neptuuniga J. Madison, sekstiil Neptuuniga M. Buren, kvadratuur Uraaniga W. Harrison, trigoon Uraaniga J. Tyler, kvadratuur Jupiteriga Z. Taylor, sekstiil Neptuuniga M. Fillmore, sekstiil Neptuuniga J. Garfield, opositsioon Saturniga C. Coolidge, sekstiil Neptuuniga J. Kennedy, kvadratuur Pluutoga J. Carter, kvadratuur Jupiteriga R. Reagan, kvadratuur Neptuuniga B. Obama. Neliteist presidenti siis ühe aspektiga Päikeselt kaugematele planeetidele. Ülekaalus on Neptuun.

Ega nõrga Päikesega riigi juhiks ikka kole raske saada. Huvitava erandi teeb siis kahel korral president olnud G. Cleveland. Ehk on tema puhul oluline see, et Marss teeb ühenduse Jupiteriga Lõvis ja ka Kuu on selles märgis. Samuti Päike 10 majas. Kümnenda maja Päikesega on veel J. Adams, W. Harrison,Z. Taylor, J. Buchanan, G. Bush sen. J. Polk (11-s president), temal on Päike 9 maja lõpus MC lähedal Skorpionis.
järgneb...

Kommentaare ei ole: