kolmapäev, 29. oktoober 2008

Heliloojad ja maailmameri - 3


Peajumalad läbi vaatatud, võiks edasi võtta ülejäänud merega seotud asteroidid. Kuid seda natuke teislaadi ülevaatena ja lühemas variandis, kui senised merejumaluste tutvustamisel sai tehtud. Üheks selle artikli eesmärgiks oli see, et ärgitada lugejaid ise ette võtma mõne talle meeldiva helilooja kaart ja leidma need inspiratsiooni allikad. Järgnevalt siis heliloojatest, kelledel planeediga (või mitu mereasteroidi koos) rohkem kui üks ühendus. Samuti ühendused Päikesega.

Asteroidide uurimisel vaatasin ka muusikainimeste päikesemärke. Kõige rohkem oli Kaksikute esindajaid, 15 juhul saja kümnest. Teisena jäid Kalade märgi esindajad 13 ning kolmandaks jäid Neitsi Päikesega - 12. Kõige vähem oli Päiksega Lõvis, ainult 4 ja Vähike 5. Elementide järgi oli tase ühtlasem, kõige enam oli Päikest vee ja õhu märkides ja natuke vähem tule ja maa märkides.

Et parem aru saada, millised mereasteroide ma kasutasin ja milline on nende osa nii mütoloogias kui astroloogias antud teemast lähtuvalt,siis lisaks Poseidonile, Oceanale ja Njordile olid vaatluse all veel järgmised mereasteroidid:

Nereus - mere tark jumal, avab saladusi neile, kes oskab teda ära tunda: inimeste saladused, nähtamatu reaalusest kõrvale libisemine, püüdmatus. Nereus oli kreeka merejumal, Pontose (ulgumeri) ja Gaia (maa) poeg. Teda hüüti ka meretaadiks, ta oli ustav, õiglane ja lahke; tal oli võime moonduda mis tahes loomaks või esemeks ja ennustada. Nereuse naine oli Okeanose tütar Doris, neil oli 50 tütart, kes elasid vahemere sügavustes. Astroloogias – ilmamuutlikus merel; inimese saladused, nähtamatu reaalsusest mööd hiilimine, selle püüdmatus.Nereus on ainus asteroid, mille efemeriidid algavad ülemöödunud sajandi keskel, seepärast ei saanud neid varem sündinutel arvestada.

Leukothea – kreeka merejumalanna: meremeeste abistaja; headus, mis saavutatud katsumustes.

Susano-Wo – oli tormijumal , jumalanna Amaterasu vend. Mõnikord kutsuti teda ka märatsevaks meheks, sest oma äkilise käitumisega põhjustas ta maailmas kaost ja jumalad karistasid teda taevast väljaheitmisega. Hävitav ja mässuline, lõhkuv stiihia, kindla struktuuri vastane. Taevas kannab ta nimetust Susanoo.

Galene – nereiid, kelle nimi tähendab “sile meri”: tasane merepind, vaikne meri, muretus ja häirimatus.

Storm – sümboliseerib torme üldiselt, ka meretorme
Tsunami – merepõhjas maavärinast tekkinud hiidlaine. Asteroidi nimetus on Tsunemi.

Protea – olukorra muutlikus, ilm merel
Kolga – skandinaavia variant – lainetest
Atlantis - sümboliseerib nii seda ookeani kui kadunud mannert.

Merenümfid ja näkineiud:
Nymphe – kõik nümfid – olgu siis mere-, jõe- või metsanümfid – olid noored, kaunid, meelad ja õrnad. Aga nagu jumalatel ja surelikel oli neilgi oma sünge pool, metsik loomus, mille tõttu nad võisid olla kättemaksuhimulised ja hävitavad. Nümfid polnud ei jumalused ega surematud, vaid väga pika elueaga naissoost loodusvaimud.Igaüks kolmest tuhandest titaanide Okeanose ja Tethyse tütrest sai kindla veekogu kaitsjaks.

Kalypso – merenümf, Atlase tütar, kes elas Ogygia saarel. Kreeka keeles tähendab Kalypso nimi “see, kes varjab”. Seitse aastat veetis sellel saarel end Odysseus. Kalypso sünnitas talle kaks poega, kaksikud Nausinoosi ja Nausithoosi.Astroloogias – kannatlikus, kinnihoidmine, süvendatus, väliselust varjatud; side kodumaaga, avalikku maailma tulek.

Undina – näkineid euroopa mütoloogias, lad.k. unda tähendab “laine”kes ahvatleb sügavustega: illusioonide ahvatlused, tunnete ja kirgede veekeeris.

Dynamene – merenümf, Nereuse ja Dorise tütar; tõlkes tähendab jõulist liikumist.Astroloogias - lained, torm, eluvoolude dünaamika.

Kui alateadvuse ürgookeanis valitsevad jumalad, siis ei pääse ka nende naiste osast inspiratsiooni ja ideede ammutamisel.
Poseidoni naiseks oli merenümf Amphitrite, mis tekitas merineitside hulgas mõnevõrra kadedust. Tema nimi on küllaltki sarnane merekoletise Tritoni omaga. Astroloogias sümboliseerib emotsioonide kokkusulavust.

Kushinadahime – Jaapani mütoloogias merejumal Susanoo naine
Vellamo – Kalevalas vetevaim
Sirene – naise pea ja linnu kehaga merenüfmid olid imeilusad nümfid, kes võlusid meremehi oma peibutavate lauludega. Kuigi algselt kujutati neid naislindudena, muutusid nad hiljem kauniteks ahvatlejateks. Mõnes teises versioonis peeti sireene allilma kuninganna Persephone mängukaaslasteks. Teisal öeldi, et armastusjumalanna Aphrodite oli mõned tõrksad naised selle eest lindudeks muutnud, et nad oma süütust jumalatele ega surelikele meestele ei kinkinud. Tänapäeval viitab väljend “sireeni laul” kuisatusele, millele on raske vastu panna, kuid mis viib paratamatult hävinguni, kui sellele järele anda. Astroloogias – muusikarütmide hüpnootiline mõju, sisendamisjõud, teise sisemaailma ahvatlus.

Thetis – merenümf ning Nereuse ja Dorise tütar. Ta oli ka kuulsa kreeka kangelase Achilleuse ema ja lühikest aega Peleuse naine.

Scylla – selle maailma armastuse vaenulikus, kättemaks välisilmale algkaose veestiihia abil
Charybdis – oli Skylla kaaslane, kes vastaskalju all varitses, müütiline hiiglaslik veekeeris, laevade õgija ning Gaia ja Poseidoni tütar. Zeusi välgunool oli ta merre paisanud ning tema ablas isu nõudis rahuldamist kolm korda päevas, mil ta tohutuid koguseid vett sisse imes ja need taas välja sülitas.Astroloogias sümboliseerib kaose maagilist jõudu, koos Scyllaga on kaks korda ohtlikum ja sümboliseerivad koos hinge kiskumist sündmuste keerisesse.

Leviathan – (ehk Leviaatan) oli foniikia mütoloogias metsik, suur, jube merekoletis, kes olevat olemas olnud viiendast loomispäevast alates ning kes esindas Jahve poolt allutatud kaosejõude. Hilisemate heebrea pärimuste järgi saavutab peaingel Gabriel suures viimses lahingus lõpliku võidu Leviathani üle ning messia võimalikku tulekut tähistatakse selle koletise nahast tehtud telgis. Tema nimi tähendab “keerdunud”. Leviathani kuju on loodud Kaanani seitsmepäise, Anati tapnud koletise Lotani ning ka Mesopotaamia mütoloogia kaosekoletise Tiamati eeskujul. Kreeka mütoloogias oli ta sajapealise Typhoni prototüübiks. Astroloogias – käsitamatu, arusaamatu, mõistetamatu kuju loomingus.

JOHANNES BRAHMS – Neptuunil konj. Charibdysega, Kolga ja Vellamoga Kaljukitses. Päikesel konj. Nymphega Sõnnis. Omanimelisel asteroidil Bash konj. Leukotheaga Veevalajas. Samasugune ühendus on ka heliloojal F.J.Haydenil – Haiden konj. Leukotheaga Veevalajas.

ANTONIO SALIERI – Päikesel konj. Merkuuri ja Marsiga Lõvis, planeetidele lisanduvad veel Tsunemi,Undina ja Atlantis.

WOLFGANG A. MOZART – Veenusel konj. Scylla, Charybdise ja Atlantisega Kalades.
JOHANN STRAUSS noorem – temal on omanimelise asteroidiga konj. Nymphe, Scylla ja Kolga Lõvis.Päikesel konj. Merkuuri ja Amphitritega Kaaludes.

NICOLO PAGANINI – kolm taevakeha, Scylla, Charibdis ja Sirene Kaljukitses. Kaks esimest on üldse huvitav paar nii mütoloogias kui ka paarina koostöös heliloojate kaartides.Päikesel konj. Leukothea ja Dynamenega Skorpion/Kaalud piiril.

STANISLAW MONIUSZKO – Päikesel konj. Merkuuri ja Thetisega Sõnnis.

GAETANO DONIZETTI – Uraanil konj. Nymphe ja Leviathaniga Neitsis. Neptuunil konj. Sirene ja Kolgaga Skorpionis. Donizetti`le on üldse väga rikkalikult antud planeetidel ühendusi – Poseidonil konj. Musta Kuu ja Susanooga Veevalajas. Pluutol Oceanaga Veevalajas. Neptuunil Njordiga Skorpionis. Uraanil konj. Nymphe ja Leviathaniga Neitsis. Päikesel konj. Merkuuri ja Undinaga Amburis. Veenusel konj. Dynamenega Kaljukitses. Marsil konj. Thetisega Skorpionis ja Põhjasõlmel konj. Kalypsoga Kaksikutes. Ainult Jupiteril on vastasseis Stormiga Jäärast Kaaludesse. Sellist teist heliloojat ma pole veel leidnud, kellel niipalju planeetidel koostöö võimalusi. Eks see avaldu ka tema loomingus ja andes.

HECTOR BERLIOZ – Veenusel konj. Chironi, omanimelise asteroidiga Berlioz ja Poseidoniga Kaljukitses. Päiksel konj. Undinaga Amburis.

SERGEI RAHMANINOV - Veenusel konj. Pluuto ja Amphitritega Sõnnis. Päiksel konj. Leukhoteaga Jääras.

ALEKSANDR SKRJABIN – omanimeline asteroid Skrybin konj. Stormi ja Nymphega Kaaludes. Veenusel konj. Thetise ja Kolgaga Skorpionis. Jupiteril konj. Uraani ja Kushinadhimega Vähis. Päikesel konj. Sirenega Kaljukitses.

CARL NIELSEN – Nereusel konj. Tsunemi, ja Leviathaniga Vähis.

GEORGE GERSHWIN – Pluutol konj. Galene ja Nymphega Kaksikutes. Neptuunil konj. Nymphe ja Dynamenega Kaksikutes. Mõlemad planeedid on omavahel ühenduses, kuid Pluutol ühendus Dynamenega jääb orbi arvestades liialt suureks.

ISSAK DUNAJEVSKI – Undina konj. Scylla ja Charybdisega Skorpionis.

GLENN MILLER – Uraanil konj. Nereuse ja Atlantisega Kaljukitses. Päikesel konj. Thetisega Kalades.

NIKOLAI RIMSKI-KORSAKOV – temanimeline asteroid Rimskij-Korsakovil konj. Chironi ja Thetisega Lõvis. Päikesel konj. Stormi ja Kolgaga Kalades.

MAURICE RAVEL – asteroid Ravelil konj. Veenuse ja Charybdisega Veevalajas. Marsil konj. Amphitrite ja Sirenega Amburis.

MIKE OLDFIELD – omanimeline Oldfieldil konj. Pluutoga Lõvis.Päikesel konj. Jupiteri, Kushinadahimega Sõnnis.

LEONHARD BERNSTEIN – Veenusel konj. Neptuuni, Amphitrite ja Susanooga Lõvis. Jupiteril konj. Pluuto, Protea ja Atlantisega Vähis.

ANTONIN DVORAK – Marsil konj. Sirene ja Scyllaga Amburis. Atlantisel konj. Nereuse ja Charybdisega Lõvis. Päikesel konj. Merkuuri ja Njordiga Neitsis.

JEAN-MICHEL JARRE - Päikesel konj. Saturni ja Njordiga Neitsis.

FREDERICK LOEWE – Päikesel konj. Pluuto ja Leviathaniga Kaksikutes. Jupiteril konj. Thetise ja Leukhoteaga Jääras.

RUGGERIO LEONCAVALLO – Päikesel konj. Pluuto ja Undinaga Sõnnis. Marsil konj. Saturni ja Stormiga Neitsis. Leukhoteal konj. Nymphe ja Scyllaga Sõnnis.

FERENZ LEHAR – Merkuuril konj. Jupiteri ja Nymphega Kaksikutes. Uraanil konj. Põhjasõlme, Leukhotea ja Undinaga Vähis. Päikesel konj. Levathaniga Sõnnis.

FERENC LIST – Susanool konj. Tsunemi, Kolga ja Atlantisega Neitsis. Neptuunil konj. Leviathani ja Sirenega Amburis.
järgneb....

Kommentaare ei ole: