neljapäev, 6. märts 2008

Inimsuhted

Inimsuhted on selline valdkond, mis puudutab eranditult meid kõiki.Suhted on ka kõige suurem kannatuste ja vaevade allikas inimestele.Kõik taandub tegelikult suhetele, absoluutselt kõik. Ei ole olemasvaldkonda elus, kus suhtumised, sümpaatiad-antipaatiad pearolli ei mängiks. Suhetest, nende nüanssidest ja aspektidest võiks kirjutadalehekülgede viisi, kui anda ainult niidiots kätte, et kust teemale peale minna !
Kuna Skorpion on tegija minu kaardis, siis on ta varustanud mind väga terva pilgu ja tugeva intuitsiooniga. Kas õnneks või kahjuks, ma näen üsna hästi inimeste sisse, taban ära nende motiivid ja liikumapanevad jõud ja ka nõrgad kohad. See toimub kõik tahtmatult ja alateadlikult, muide. Ma kunagi suheldes ei keskendu teise inimese uurimisele, ma lihtsalt suhtlen avatult ja otsekoheselt. Alateadvus aga tegutseb omasoodu ja loob mulje. Mõnikord alateadvus hoiatab mingi iseäraliku sisetunde tekkimisega, mida mõistusega olen ignoreerinud.Hiljem aga selgub, et alateadvusel oli õigus. Usun, et kõigil meil on alateadvus ärkvel, suur osa meist lihtsalt ei kuula/ei kuule temahoiatusi! Vaimses edenemises on oluline oma alatedvust kuulama õppida.Olen inimesi aegade vältel tundma õppinud, kuid mitte veel kuigi palju MÕISTMA. Proovin seda külge arendada, proovin hoiduda halvustamisestja kohtumõistmisest.

Mõistmine rajaneb oskusel asetada ennast teise inimese kohale ja võimes asju tema silmadega vaadata. See on empaatia ja seda on küllalt vähestele antud. Enamus inimesi vaatab ja otsustab kõike ainult iseenda mätta otsast. Mida rohkem inimene areneb, seda enam laieneb tema empaatia. Tõeliselt tark inimene suudab mõista enamuse inimestetegusid ja sündmuste põhjuseid. Ja ka prognoose teha selle alusel.Sellele ju rajaneb kogu diplomaatia.
Kuid sina-mina-tema suhetes on samuti võimalik protsesse ja arenguid kujundada positiivsemaks, juba varakult ette näha veealuseid karisid ja neid teadlikult vältida. Olgem ausad, enamus vigu tehakse ju lollusest ja lodevusest! Enamus halba ja kurja, mida inimesed endale ja teistele teevad, on põhjustatud rumalusest. Nad lihtsalt ei suuda mõista, mida tegelikult teevad ja millised on tagajärjed. Ega siis muidu ei öelda, et põrgutee on sillutatud heade kavatsustega! Selleks, et olla kaastegev oma elukäigus, on vaja mõningast enesepiiramist, pingutust ja vaeva, mis on paratamatu kooliraha arenguteel. On asju, mida saatus kingina inimesele sülle kukutab ja on asju mida on võimalik saavutada iseenda targa ja sihikindla tegevusega.Saatus võib kinkida ilusa välimuse, terase mõistuse, mitmeid-setmeid andeid. Kuidas me seda kõike kasutame, sõltub küll vaid meist endist.Kui palju on neid, kes on oma anded tuulde pillutanud! Ja neid, kes on kasinate eelduste ja suure tahtega palju korda saatnud.
Natuur ehk isiksuse laad on määrav valikutes. Natuur on isiksuse skelett ehk karkass, millele kõik toetub. Näiteks, kui andekas inimene on liiga meelelise natuuriga, siis võib ta minna selles osas liialdustesse ja anded lähevad kaduma. Kui inimene on liiga pidurdamatu või agressiivne, siis nullib ta ära oma võimalused annete realiseerimiseks. Jne. jne. Samuti on teada, et natuuri ei olevõimalik ise valida ega ka oluliselt muuta. Natuur on geneetiliselt ette antud reaktsioonide ja närviprotsesside omadus. Seega, kes on süüdi? Kas kergemeelne on süüdi et on kergemeelne? Kas agressivne on süüdi, et ründab sõnadega? Mina arvan, et on ja ei ole ka. Endaga peaks ikka proovima hakkama saada. Vähemalt osaliselt. See on sotsialiseerumine. Kokkuvõttes on tohutu hulk tegureid, mis meid igal hetkel mõjutavad, seejuures ka saatusel ja juhusel on siin suur rollmängida.
Sirjelind

Kommentaare ei ole: