kolmapäev, 6. jaanuar 2010

Retrograadne Merkuur nataalis


Varasemas kirjanduses on olnud lugeda, et retrograadne Merkuur nataalis on tema üheks nõrgaks näitajaks planeetide tugevuse arvestamisel. Selline Merkuur olevat passiivne, tema impulss on suunatud isiku sisemaailma, tema minevikku. Planeedi funktsioon on varjutatud ja toime ilmneb isiku sisemaailmas katkendlikult ning takistustega. Loetakse, et retroplaneet on blokeeritud või pööratud tagurpidi toimega Inimese elus saab olema palju rohkem ebameeldivusi ja hädasi kui direktiivse planeediga isikutel. Retroplaneet ei suutvat saavutada oma tegelikku potentsiaali. Asi on selles, et inimesed ei kasuta planeeti vastavalt selle elu vajadustele. Selle asemel püüavad nad sundida tänapäeva kohanduma eelmiste elude arusaamadega. Siit loomulikult kutsub just selline elulaad esile kõige suurema disharmoonia.

Retroplaneetide huvitav omadus on selles, et olenemata sellest, millist rolli nad omaksid foobiate stimuleerimisel ja säilitamisel, näitavad nad samas ka lihtsat ravi. Kõik, mida inimesed peavad teadma, on see et nende hirmud pole midagi muud kui selle järelkaja, millest mõtlesid varem. Inimene omab täielikult vaba voli mitte reageerida sellisele kajale. Kui nad seda endale tunnistavad, siis võivad tekkida uued terved käitumismallid. Kuid iga kord kui inimesed lubavad endile reageerida eelmiste hirmude kallale, loovad nad uue kogemuse, mis uuesti annab sünni tulevasele retroprotsessi kajale. Loomulikult teeb see hirmu raskemalt ületatavaks.

Tänapäeval on arvamus "pahast" retrograadsusest tugevasti muutunud ja enam ei loeta retro- Merkuuri horoskoobis kehvaks näitajaks. Retro - Merkuuriga isikul on teadlik mõistus võimeline haarama ideid möödunud aegade universaalsest teadvusest. Tavaliselt nad seda endale ei teadvusta, kuigi saavad aru, et seda, mida nad teavad, on väga raske teistele selgeks teha. Rääkides on neil raske kirjeldada täpseid telepaatilisi pilte, mis annaksid edasi mõtete tähendust. Seega tunnevad nad endid tihti valesti mõistetuna ja imestavad, miks teised ei näe asju alati sellistena nagu nemad.

Seega retro Merkuur pole ei halb ega hea, tema energia on lihtsalt teistsugune. Inimene retro- Merkuuriga ja eriti, kui sel on aspekt Uraaniga (hea kui ka oleks retrograadne) on võimeline välja mõtlema asju, mille peale iial ei tuleks isik direktiivse Merkuuriga. Retro- merkuurlased sageli on võimelised lugema teksti diagonaalis. Kahjuks on koolide õppekava üles ehitatud direktiivse Merkuuri laadis ja selles pole kohta teistsugusele arusaamisele. Ja õpetajad võtavad kõiki ühe malli järgi.

Huvitav, et retro Merkuuriga isikute seas on palju muusikalisi talente. Võimalik, et raskused suulises väljendusviisis on neid viinud teisele suhtlemisviisile, sest see omab palju suuremat vabadust ja erinevaid peeneid mentaalse ja emotsionaalse väljenduse tasandeid. Sama peaks olema ka teiste kunstivallas tegelejatega, kes läbi oma loomingu ütlevad edasi rohkem kui seda sõnadega saab teha. See oleks uurimiseks uus teema, vaadata kunstnike, skulptorite, tantsijate kaartides, kelledel on retrograadne Merkuur. Samuti oleks huvitav ülevaade just lähedaste planeetide retrograadsuse olemasolu näitlejatel, kunstnikel ja lauljatel Veenuse (kael ja häälepaelad), teisalt ärimeestel nii retro Veenuse (raha) kui retro Marsi ning sportlastel samuti Marsi esinemissagedus.

Näiteks on retrograadse Merkuuriga heliloojad: S. Rahmaninov, A. Skrjabin, R.Rodgers, M.Ravel, L.Bernstein, M.Glinka, G. Händel, I.Stravinski, I.Kalman, B.Britten, E.Grieg, A.Vivaldi, A.Hatshaturjan, M.Oginski.

Aga heliloojatel de Palestrinal, Gluckil, Enescul, Berliozil, Rimski-Korsakovil, Jarrel ja Mendelsshon-Bartholdil ei ole ühtegi retrograadset planeeti nataalis.

Eesti muusikute ja lauljate hulgas on samuti mitmeid retrograadse Merkuuriga isikuid: L.Sumera, R.Kangro, L.Liitmaa, M.Länik, M.Nuude, S.Vrait, N-L. Vaiksoo, I.Linna, U.Alender, K.Madis, T.Leinatamm, P. Levandi.

Üks enim retrograadseid planeete omav muusik on Nele-Liis Vaiksoo, kellel kuus planeeti retros (Merkuur, Marss, Saturn, Uraan, Neptuun ja Pluuto).

Ühtegi retrograadset planeeti kaardis aga pole: E-S. Tüür, T.Kaljuste, P.Volkonski, H. Volmer, M-L. Ilus, K.Kõiv, M. Saar, A. Mustonen, O. Sõlg, H. Sallo, Ü. Jörberg.

Kuid, kui vaadata veel konkreetsete isikute elulugusid, kel nataalis retro Merkuur, siis on pilt sageli selline, et Merkuuri nõrkus on muutunud hoopis tugevuseks. Kuigi eelpool loetletud nõrkuse võimalused on olemas, aga nad ei domineeri sellisel määral, kui arvata võiks. Palju oleneb ka sellest, millises märgis ja majas retroplaneet asub ja milliseid aspekte teeb.
Kuid läheme mõnede näidete juurde, mis peaks ilmekalt tõestama, et retro Merkuur sünnikaardis on ka tugev tegija.

Kuidas oleks saanud 20.sajandi astroloogia “isa” Alan Leo oma retro Merkuuri ja Neptuuniga ning “passiivse” Marsiga ületada keskaja traditsionaalset arusaama astroloogiast. Ning luua tänapäeva klassikalise astroloogia alused. Tema teeneks on see, et oma töödega äratas tähelepanu nii Euroopa kui Ameerika astroloogide hulgas. Suutis välja anda astroloogilist kirjandust, asutas Londonis astroloogide Loozi, mis eksisteerib tänapäevalgi. Ja seda kõike oma viie retro planeediga nataalis. Ise ta möönas, et varem loeti retro planeedi omamist nõrkuseks ja ebaedu selgeks ilminguks. Tema Merkuuri ühendus Päikesega on väga tugev aspekt. Aga kas ta kannab endas nõrkuse ja negatevismi tunnuseid? Seda kindlaks määrata pole just kerge ülesanne. Ja Allan Leo leiab, et seda nõrkust on pea võimatu või siis keeruline leida.

Kuidas oleks saanud Kopernikus välja töötada oma heliotsentrilise süsteemi mudeli oma retro-Merkuuriga, kui viimane nõrk ja kahvatu oleks? Lisaks oli mehel veel retros Marss, Jupiter ja Pluuto. Eriti oluline planeet on Jupiter, mis sümboliseerib ideoloogiat ja religiooni, kuid ka kinnijäämist vanadesse mallidesse. Tõsi, retrograadsuse arvele võib kirjutada selle, et ta tugevasti pidurdas Koperniku raamatu uuest mudelist avaldamise ilmumise, mis nägi trükivalgust alles vahetult enne astronoomi surma.

Vene kunstnik Orest Kiprensky oma retro Merkuuri, Veenuse ja Neptuuniga pani aluse vene maalikunstis realistlike portreemaalide kujutamisele. Neis portreedes väljendus ajastu eesrindlike inimeste mõtte ja tundemaailm, patriotism ning humanism. Tänapäeva kunstimaailm loeb Kiprinskit uueks Antoine Van Dyck`s. Flaami kunstnik, kes 14.sajandil maalis suursuguseid ja elegantseid aristokraadiportreid.

Giacomo Puccini oma retrograadsete Merkuuri, Veenuse Jupiteri Saturni, Uraani ja Pluutoga kirjutas elulised sügava emotsionaalsusega ja dramaatilised ooperid “Tosca” ja “Madame Butterfly” ning veel rida teisigi teoseid.

Georg Ohm, saksa füüsik, kes avastas voolutugevuse sõltuvuse pingest ja takistusest (Ohmi seadus).Temal oli kolm retro planeeti – Merkuur, Uraan ja Neptuun. Oma retro Uraaniga (elekter) ometi seadus avastati ja loodi.

Samamoodi on taolisi näiteid võtta ka poliitikute seast. Napoleon oma retro Pluutoga (planeet, mis sümboliseerib olulisi muutusi, on sageli seotud suurte inimkaotustega) oleks võimeline tegema seda, mis ta tegi, oma “blokeeritud” Pluuto energiaga.

Kõikidest USA presidentidest ainult kahel on nataalis retro Merkuur – 23-s president B.Harrson 1kraad Neitsis ja 33-s president H. Truman 1kraad Kaksikud. Ja mõlematel on Merkuur just kodumärkides. Ühtlasi jäi silma veel see,et ainult kolmel presidendil ei ole nataalis retrograadseid planeete. Nendeks on F. Pierce, A. Johnson, W. McKinley ja B. Clinton.

Eesti praegusel poliitilisel maastikul leiame retrograadse Merkuuriga inimesi üldiselt vähe. 85-st isikust ainult 10-l olid kaardis retro Merkuur: Ansip, Mikser, Mutli, S.Oviir, Eenmaa, Klenski, Raidal, Reinsalu, Palts, Männik.
Samuti oli nende hulgas väga vähe neid, kelledel ühtegi planeeti retrograadis polnud, neli inimest: Kallas, Arjakas, Nestor, Kranich. Mu ülevaade ei hõlmanud esimese vabariigi aegseid poliitikuid ja ka paljud praegused väiksema mastaabiga isikud on sellest nimekirjast väljas.
järgneb...

1 kommentaar:

heie ütles ...

Siin veel üks väga huvitav materjal Merkuurist
http://www.aquarun.ru/community/mercph/default.htm