kolmapäev, 25. veebruar 2009

Sünnikriis

Tähetargutaja materjale.

Aastaid tagasi, nii kaheksa-üheksa, levis ja müüdi astroloogiahuviliste seas isetehtud ja otsast lõpuni koostatud A4 formaadis ajakirja Tähetargutaja. Seda sai ka Loitsukellerist osta. Selle ettevõtmise eesotsas oli Marja-Leena, praegu Tartumaal elav astroloog-mütoloog, kes nüüdseks tegeleb ka muude esoteeriliste asjadega peale astroloogia. See ajakiri oli üks esimesi pääsukesi, mis püüdis laiemalt tutvustada astroloogilist materjali huviliste seas. Autoriteks tolle aja tuntud astroloogid ja oli ka neid, kes tegid esimesi samme kirjutamise vallas. Tutvustati nii algõpetusi, anti ülevaade astropäevadel toimunust, analüüsiti ka sügavamalt astroloogia põhitõdesid, juhtumeid, põnevamaid seise. Elektrooniliselt pole sellest jälge, kuigi horoskoop.ee-s on link, kuid selle taga pole materjale. Kes aastatel 2001-2002 käisid astropäevadel, neil oli võimalus neid ajakirja numbreid endale soetada.

Vahepael on aeg edasi läinud, palju uusi huvilisi juurde tulnud. Seepärast otsustasin osa siis ilmunud materjalidest uuesti tutvustada. Olen mitmes oma artiklis natuke mõnda ka osaliselt kasutanud, kuid nüüd teeks seda juba põhjalikumalt. Sest ega siis ilmunud kirjutised pole oma väärtust sugugi kaotanud.
Alustuseks tooks ära veebruaris 2001 ilmunud tõlkeloo Marja-Leena sulest.

Ühe sünni kriisi psühholoogiline tähendus.
Kristjan Borup.
Ajakirjast Urania nr.4.1993

Saateks
Iga inimese sünnikaart on ka sündimise sündmuse kaart. Sellest lähtudes võib igat sünnihoroskoopi analüüsida nagu horaarkaarti. Kuna siia ilma sündimine on tõeline suursündmus iga inimese elus, siis on täiesti loogiline, et kogu ilmaletuleku rõõm ja eriti vaev jätab jälje kogu elule ning psüühika kujunemisele.
Tuntud Taani astroloog Kriastian Borup (Irene Kristenseni nimelise Astroloogia instituudi juhataja) kirjutas spetsiaalselt vene astroloogia-ajakirjale Urania pikema kirjutise sünni kriisi psühholoogilisest tähendusest inimese elule, analüüsides sünnihoroskoobi Kuu aspekte horaarastroloogia reeglite alusel. Tema toodud näited on huvitavad ning meeliköitvad. Kirjutise algus on Urania ajakirjas nr. 2, aastast 1993, käesolev lõik aga tõlgitud sama aasta nr 4-st.

Stella (18.03.1923)
Päike – 26.50 Kalad X maja
Kuu – 06.54 Jäär X maja
Merkuur 09.25 IX maja
Veenus – 13.59. VIII maja
Marss -10.11 Sõnn Xi maja
Jupiter - 18.41 Skorpion R V maja
Saturn – Kaaludes IV majas
Uraan - 17-19 kalad IX maja
Neptuun - 15.48 Lõvi II maja
Pluuto - 09.06. Vähk Xii maja
Põhjasõlm - 20.17 IC-l
AC - 25.37 Vähk
MC - 22.41 Kalad
Kahjuks on ajakirjas Saturni täpne koht puudu.

Kuu aspektid:
00.0 Jäär X majas (enne sündi)
06.54 Jäär (sünnimomendil) X majas
09.05 Jäär kvadraat Pluutoga Vähis, XII majas
14.45 Jäär sekstiil Veenusega Veevalajas, VIII majas
15.47 Jäär trigoon Neptuuniga Lõvis, II majas
18.13 Jäär opositsioon Saturniga Kaaludes, IV majas

Stella lugu on suurepärane näide selle kohta, kuidas karm sünni müüt mõjutab kogu elu. Stella sündis 1923. aastal ja sattus minu juurde konsultatsioonile 65-aastaselt. Sündimist kirjeldab ta kirjas nii:
“Ema meenutas sageli; “Raekoja kell lõi kaksteist, kui sina sündisid.”
Võitlesin sündides ellujäämise eest tõsiselt: nabanöör oli ümber kaela. Vanemad olid hirmul ja mind ristiti ruttu, otse kodus, sest enne mind sündinud vend suri ilmale tulles kohe, nii et teda ei jõutud ristidagi.”
Mida üritab Stella selle kirjaga öelda? Teda ristiti kiirustades, kuna vanemad kartsid, et ta ei jäägi elama. Muide, seda tava ei esine Taanis kuigi sageli.

Vastavalt sellele sünni müüdile esitaks nagu sünd ise juba tütarlapsele need nõudmised ja kohustused, mis tema ristimata surnud vennale. Teisisõnu oleks tal nagu kohustus jumala ees, sest venna surm oleks nagu andnud talle võimaluse sündides elama jääda, ta oleks nagu sooritanud ime.
Aga mida räägib meile sünni müüti kommenteerides horoskoop?
Küsimus on selles, kas kõik need kriisid, mida Stella elus kogema pidi, oleksid kergemini lahendatavad olnud, kui keegi oleks varem rääkinud kõikidest nendest ootustest, mis talle vastsündinuna õblukestele õlgadele laoti?

X maja Kuu peegeldab tavaliselt neid ema grandioosseid plaane, mis tal lapse tuleviku kujundamise tarvis varuks on. Kõige sagedamini on need üksnes ema ootused, mida laps ise ei suuda ellu viia, kas siis keskkonnast tingitud asjaolude tõttu või võimaluste puudumise pärast.
Stella horoskoobis on Kuu kõige tähtsamaks aspektiks kvadraat Pluutoga XII majas. See aspekt kõneleb lapse raskest sündimisest ja napist surmast pääsemisest. Just seepärast mängivadki surm ja kaotused Stella elus nii suurt rolli.

Kuna kvadraadi lahendamine käis Stellal üle jõu, veetis ta palju aega elust psühhiaatriahaiglates (Pluuto XII majas viitab psüühiliste häirete tõttu haiglasse sattumisele), jätkates samal ajal kõrgetel ametipostidel aktiivset töötamist ja olles liidripositsioonil – st. tehes kõike seda, mis vastaks tema ema ootustele (Kuu X majas).
Samal ajal juhtus ka midagi säärast, mis pole küll otseselt seotud nabanööriga ümber kaela, kuid sündimise fakti enesega küll. Võimalik, et sellesse aega ulatuvad ema ja tütre omavahelise sobimatuse (Kuu Jääras ning kvadraadis Pluutoga XII majas) juured, mis omakorda tekitab tütres alateadlikku antipaatiat oma lapse vastu.

Aasta vanuselt sai Stella venna, kes asendas enne tema sündi varasurnud poisslast. Ema agressiivsust tütre vastu suurendas veelgi isa õnnetu hukkumine siis, kui Stella oli 3-aastane (ja horaarkaardi sünni-Kuu liikunud 3 kraadi edasi, jõudes täpsesse kvadraati Pluutoga). Sellise sünnikaardi puhul võib oletada, et Stella tundis end isa surmas süüdi olevat, nii nagu ta tundis jätkuvalt solvumist, mida ema põhjustas.
Tema suhet emaga võib üldiselt pidada raskeks ja kuna Stella Päike on Kalades, üritab ta kohaneda oma “mina” teiste perekonnaliikmete vajadustega.

Stella kirjutab:
“Minu elu pole olnud kunagi tervikuna ei harmooniline ega õnnelik, isegi mitte lapsena. Isa hukkus õnnetuses, ema jäi 25-aastaselt kahe lapsega leseks ja ei abiellunud enam kunagi. Olin tolla l3-aastane, vend kahene. Ema kibestumus oma saatuse pärast mõjutas oluliselt minu elu algust. 1939.aastal jätsin kooli pooleli ja mind saadeti kutset õppima, see aga lõppes minu jaoks kaheksa päeva pärast.”
Pluuto ja Kuu isiklike aspektide juures võib pea-aegu alati rääkida ema klammerdumisest, naise horoskoobis kõneleb see ema ja tütre vahelisest tugevast konfliktist.

Sagedane on seegi, et inimene räägib oma isiklikust elust maailma poliitiliste sündmuste kaudu. Siin on peidus tema ühiskondliku eneseteostuse vajadus. See langeb kokku Pluuto olemusega. Sellise sünni-Pluutoga inimene on valmis sarnast laadi kollektiivseks massimõjutusteks, kuid sageli kontrollimatus vormis.

Teise maailmasõja käigus sattus Stella vend Saksa koonduslaagrisse. Nende emal õnnestus pääseda tänu sellele, et liitlasväed pommitasid Kopenhagenis Saksa komandopunkti, kus ema parasjagu viibis. Stella valib sageli sõjasündmused taustaks, kui ta tahab seletada oma isiklikku elu. Isegi siis kui tal endal puudub otsene side nende sündmustega.
Kuu kvadraat Pluutoga muudab tema sünni kriisi sümboliks ja seepärast interpreteeribki ta omi elusündmuseid just nii.
Üldjuhul tõstavad Kuu ja Pluuto aspektid alati küsimuse, kas inimene ikka väärib siia ilma sündimist, on ta selle ära teeninud?
Sageli laseb Kuu ja Pluuto kvadraat arvata pideva süütunde kandmist endas, antud juhul esmasündinu pattu.

1945. aastal pöördub Stella katoliku usku, arvatavasti sellepärast, et püüda kuidagigi seletada terve elu läbivat katastroofi aimdust (Kuu ja Pluuto pinge sünnikaardis). “Taasristimine” aktiga astus ta vastu vanemate tahtele (nemad juba ristisid teda), rõhutades, et vanemate tahtel pole tema jaoks enam mingit tähendust. Ta ei sündinud ju posisina, keda kõik nii väga ootasid!
1965. aastal põhjustas tema tegu perekondliku draama, kus emal oli peamine roll. “Ma ei öelnud emale kunagi, et just tema oli selle sündmuse peamiseks põhjustajaks,” kirjutab Stella.
Stella ei avaldanudki emale kunagi saladust, et astus katoliku usku just selle pärast, et ema ei sallinud katoliiklaseid. End niimoodi kaitstes saavutas Stella ka võidu.
Kes julgeb esitada väljakutse Jäära Kuule, mis on veel XII maja Pluutoga kvadraadis ka?
Stella igatahes ei julgenud ja nii ta valaski väljaelamata tunded nooremale vennale kaela. Oli ju noorem vend selle poisslapse kehastus, kelle rolli tema ei suutnud kanda.
Hea meeles pidada, et kõigil Pluuto aspektidel ei ole sellist sisu, nagu Stella näite varal kogesime. Stella kaardis on Kuu kvadraat Pluutoga eriti tugev just seetõttu, et on ainuke Kuu aspect, pealegi on Kuu AC valitseja.

Lubage mul piltlikustada mõned Stella elusündmused, mõistmaks paremini tema sisemaailma.
“1940.aastal armusin Haroldisse. Mees ise ei osnud seda kahtlustadagi. Ta oli minust kümme aastat vanem, pealegi toona kihlatud. Meie teed läksid lahku.
1943.aastal sain teada, et ta teenib taani ohvitserina Saksa armees! Alles 1947.aastal otsustasin ta enda jaoks unustada. Minu vend veetis ju kogu selle sõja aja Saksa koonduslaagris!”

Pöörake tähelepanu sellele, kuidas Stella teadvustab pidevalt poliitilist olukorda (Pluuto kollektiivne printsiip) isikliku elu sündmustega seotult.
Pluuto-Kuu kvadraadi mõjul paneb ta ühte patta nii isiklikud ki kollektiivsed projektsioonid, püüdes neid isiklikke veendumuste raames interpreteerida.

Faktiliselt tunnistab Stella seda, et armastatud inimene osutub piinajaks, seda sümboolses mõttes – tema venna piinajaks. Ta püüab mõista anda, et tunneb end seepärast hirmus halvasti, kuna armastab Haroldit ka peale sõja (mis oleks pea-aegu tapnud ta ema!) lõppemist.
1975.aastal pühendub ta täielikult tööle ja ühiskondlikule elule, püüdes nii unustada oma õnnetut salaarmastust. Ja ta ei rääkinudki Haroldile oma tunnetest, kuigi kirjas seisab nii:
“1975. aasta lõpus seisis see mees taas minu teel, kogesin elu suurimat armastust, kuid olin tööga sedavõrd hõivatud, et sellest ei tulnud midagi välja.”
Tundub nagu viimaks ometi saabuvad õnne ja edu käsikäes! Armastatud mees tahab temaga koos olla, aga Stella eelistab hoopis tööd. Ta ei suuda end ikka veel lahti rebida püüdest vastata ema ootustele (Kuu X majas). Ometi tekib Stellal plaan, kuidas asju lahendada.
Sel ajal jääb tal pensionini veel kümme aastat ja ta otsustab, et suur armastus võib niikaua veel oodata. Stella usub endiselt, et ei vääri sellist tunnet.
Jaanuaris 1985 jääbki naine pensionile – lõpuks on kätte jõudnud armastuse aeg! Jaanuari keskel kutsub ta armastatud mehe kohtama, kuid ootab asjatult. Stella järeldab, et kallim jättis ta maha ja isegi ei ürita mitte mehega ühendust võtta. Naine kohaneb kaotusega, olles veendunud, et ei vääri armastatud meest. Alles kahe nädala pärast kuuleb Stella kõrvalisi teid pidi, et mees suri täpselt kuu aja eest südame puudulikkusesse.

Stella horoskoop ja lugu on suurepärane näide selle kohta, kuidas inimene ei kasuta ära neid võimalusi, mis võiksid ta õnnelikuks teha. Tüüpiline näide, kuidas sünni kriisist kujuneb kinnistunud käitumismudel, mis taksitab inimesel vastu võtta teadvustatud otsuseid.
Kalade Päike ja veemärgi (Vähi) AC viivad selleni, et ta valib elu mudeliks ohvri rolli: ta nagu sipleks situatsioonide sasipuntras, mis iseenesest lahti ei hargne. Ja kõike vaid sellepärast, et inimene ei näe teisi võimalusi.

On lootust, et astroloog oskab ja saab sellist inimest aidata tema saatuse sasipuntra lahtiarutamisel.


Kommentaare ei ole: