kolmapäev, 12. märts 2014

Kaasaegne ja tuleviku inimene tehnilise progressi tuules - 2



Muidugi, mitte iga kord ei pea just nii kehvasti minema, kuid selline võimalus on väga reaalne.
Tagasivaates selgub, et kogu see IT  ja virtuaalne   arsenal  on meie õuele sõitnud vaid väga lühikese ajaga,  vähem, kui ühe inimpõlvega.  Vanemate inimeste noorusajal oli vaid juhtmega telefon,  kirjad liikusid posti teel ja inimesd suhtlesid peamiselt otseselt.
Selge see, et uuenduste kiirus on esitanud kõrgeid nõudmisi kohanemiseks. Sellega on tänaseks juba hakkama saadud, kuid  IT-kaarikul on kõva hoog sees ja uuendusi kallatakse nagu kotiga pähe kogu ühiskonnale.  Kõikvõimalikud äpp-id tulevad uksest ja aknast, kutsuvad kasutama ja paljud neist ka väga ahvatlevad ja põnevad. Mängude virtuaalmaailm vilgub kutsuvalt, pakkudes lõpmatuid võimalusi....jne.jne.
Noor inimene eksleb peibutuste keskel, killustades kogu oma tähelepanu  järjest laienevale tehniliste valikute ringile. Vaevalt sai uus äpp või mäng kasutusse, juba  10 uut uksele koputamas. ....

Võiks ju küsida, et mis selles siis halba on?  Halba eriti ei olegi, sest see on ju ’Fun’, kuid.....meenutame siin jälle Jin-Jang  lõpmatult kehtivat pendli-maailma printsiipi, et kunagi ei jää pendel kinni ühte äärmusesse, vaid liigub tagasi.
Selle teadmise valguses selgub, et  ainult üht, tehnilist osa tegelikkusest, on juba aastaid forsseeritud ja lubatud domineerima meie kõigi üle....teised  osad on bioloogiline ja mentaalne , mis kannatavad  juba tõsiselt verevaesuse all ja on surutud perifeeriasse.....
Seega, on protsesside tasakaal nihkesse surutud, pendel on naelaga ühte asendisse kinni löödud, mida Emake Loodus muidugi  ei luba juhtuda!
Praeguseni on tasakaalu aidanud säilitada vanem ja keskealine põlvkond, kes on veel normaalse psüühikaga ja suhtlevad tehnikaga vajaduse piires, seistes seejuures kahe jalaga tegelikkuses.

Kuid, kui praegused  väikelapsed  ja vara-teismelised  sirguvad  täiskasvanuteks, võib maailm hoopis teisiti välja näha. Need lapsed võivad olla tegelikust maailmast irdunud, võivad olla üsna abitud ja kogenematud reaalsetes suhetes üksteisega, perekonnaga, vastassooga. 
On ju  kõik  muutused toimunud erakordselt kiiresti, pole jätnud võimalust  kohaneda ja kehtestada tasakaalu virtuaalse ja reaalse maailma vahel.  Võib tekkida terve rida täiesti uudseid probleeme ja seninähtamatuid  psüühilisi kõrvalekaldeid, mis tulenevad reaalse maailma väljakutsete erinevustest virtuaalsest keskkonnast. Seda  võiks võrrelda muinasjututegelase raamatust välja astumisega ja tegelikku ellu sattumisega.....

Üks tahk nuti-laste probleemidest jäi veel mainimata ja see on LUGEMUS, eri raaamatute ja kirjanduse lugemine, sealhulgas kirjandusklassika, filosoofia ja ajaloo tundmine, mis on iga inimese üldintelligentsi  alustugedeks.....Aegade areng ja kogemus, ajaloolised faktid ja võtmeisikud vajuvad olematusse.....
Muidugi,  veel saab lugeda e-raamatuid ja digitaliseerida kogu kirjandust, kuid lastel ja noortel ei jätku ju huvi ega aega nende lugemiseks, sest põhiosa ajast kulub just virtuaalmaailma peibutustele, mängudele, suhtlemisele – a’ la mis sa täna teed? Mis uudist? Kas seda äppi tead? Jne.jne.

Veel üks aspekt vajaks valgustamist, mille super-tehniline progress kaasa toob.
See on  INIMESE TÄHELEPANU PIDEV HÕIVATUS  mõttetustega, suurema osa ärkveloleku ajast. Netiliikluse jälgimine, pidevalt oma lugematute neti-sõprade ’uudistega’ kursis olemine,  oma ’uudiste’ edastamine, suhtlus Scype -s jms. Hajutab   tähelepanu tuhandeks killuks,  seob mõtted mõttetustega, raiskab psüühilist energiat ja jätab isiku väljapoole tõeliselt oluliste faktide märkamisest, juurdlemisest süvaprobleemide üle,  iseenda üle, ei jää aega pühenduda lähisuhetele ja ei teki oskusi neid neid hoida.  On võimalus, et tekib üheülbaline,  lamenenud, juurtetu, rahvusetu, sootu, madala intelligentsi tasemega ja totaalselt  kontrollitud  inimpopulatsioon, mis on väga mugav valitsevatele ringkondadele   ja maiuspala  NWO  disaineritele....

 Inimene võib endalegi märkamatult  muutuda väga pinnapealseks ja lendleb ebaoluliste suhtlemiste ja  sisutu eksistentsi piirimail.
Üldintelligentsi langus, ajalooteadvuse puudus, väljendusoskuse puudulikkus, võimetus tajuda  süvafilosoofia tõdesid ja analüüsida objektiivset maailma väheneb.
Võibolla on see kirjeldus liiga dramaatiline ja maalib tonte seina peale....kuid  eks elu näitab, mis saab tulevikus nendest mudilastest ,kes sünnivad siia maailma tahvel ja nutt kaenlas.
Mul oleks väga hea meel,kui ma eksiksin oma prognoosides....

järgneb...

Kommentaare ei ole: