esmaspäev, 11. veebruar 2013

Sila - Nunam

Kes on kuulnud sellisest väikeplaneedist nagu seda on Sila-Nunam. Arvan, et vähesed, aga pole viga, nüüd on võimalus sellega lähemalt tuttavaks saada.
Sila-Nunam on kauge väikeplaneet Kuiperi vöös, seal kus tiirlevad tema tuntumad kaaslased Quoar, Varuna, Chaos jt.
Ta on binaarne väikeplaneet, cubewano, 1997 CS 29 nr. 79360, avastati 3. veeb. 1997.a. Mauna Kea obervatooriumis. Binaarsus avastati Hubble teleskoobi abil 22. okt. 2002. Binaarne tähendab, et neid on kaks, mis tiirlevad üksteise ümber, duaalsus, oleks nagu Yin-Yang süsteem.

Nime sai inuttide kahe jumaluse nime järgi, Sila “vaim (spirit)” on inuittide jumal taevas, ilm ja elu jõud.Osades traditsioonides lõi (tegi) Sila märjast liivast inimese. Nunam “maa-(earth)”on Maa jumalanna, mõnes traditsioonis Sila naine. Nunam lõi loomad maale. Ja ühes teises variandis ka märja liiva

Orbiidi kalle on 2,2 kraadi ja ektsentrilisus 0,011, mis on lähedane ringile. Sila on umbes läbimõõduga 243 km ja Nunam 230 km. Üksteisest on nad 2780 +/- 20 km kaugusel. Neid võib võtta kui kahekordseid väikeplaneete.Apheel on 44,4 au ja periheel on 43,44 au. Ametliku nime sai 9. jaanuaril 2012.a. Veenusega kvinkunks ja sekstiil Marsiga. Kas pole tore, jälle Yin-Yang. 2013. algul asus ta 14-15 kraadi Lõvis ja retros.

Avastamise ajal oli ta 23.35 Vähis ja retrograadne opositsioonis Merkuuriga.Sabiani järgi tähendab 24-s kraad: Leidlikus. Naine ja kaks meest mahajäetuna Lõunamere saarel. Isiksuse kolm hinge – tegutseva, emotsionaalse ja mentaalse – vangistus füüsilises kehas. Potensiaalne teostumine.Kaotuse tunne. Sila-Nunam on nähtavas valgusspektris väga punane. Infrapunases spektriosas meenutab Ixionit.
Tema mütoloogilisest taustast. Parem lugeda originaalis kui kehvas tõlkes. Lugeda saab siit: http://glitternight.com/2011/06/06/the-top-12-deities-from-inuit-mythology-2/~~V

Sila-Nunam on dünaamiliselt külm klassikaline väikeplaneet, suhe Neptuuniga on 7:4, teeb tiiru ümber Päikese 291.26 aastaga, teistel andmetel 288.171aastaga. Natuke siis kauem kui seda teeb Pluuto. Aga Pluuto kuulub plutiinode sekka ja Sila-Nunam cubewanode perekonda, seepärast on tiirlemisperiood ka erinev. Kuna Pluuto on meile oluline planeet, siis tema suhe Sila-Nunamiga samuti. 15. sajandi algupoole olid Pluuto ja Sila-Nunam koos Kaksikutes. 1479. aasta paiku olid nad ühenduses Kaaludes. 1761 ja 1765 olid nad omavahel kvadratuuris 11 korda (Kaalud-Kaljukits). Aastatel 1867- 1877 olid nad 23 korral uuesti kvadratuuris ( Sila-Nunam Veevalajas, Pluuto Sõnnis).1965 – 1965 olid nad 11 korral uuesti kvadratuuris, Sila-Nunam Kaksikutes, Pluuto Neitsis.

Kui 20. sajand (1901) algas, siis Sila-Nunam, Orcus, Rhadamanthus ja Eris olid Kalade märgi teises pooles. Kalades oli ka kentaur Nessus. Mundaanastro järgi loetakse seda ühe märgi piires ühenduseks. Eks seegi määras ära sajandi edasise olemuse.

Eelkõige peaks Sila-Nunam mundaanis väljenduma põhjarahvaste ajaloo sündmustes, kuna on seotud põhjarahvaste mütoloogiaga. Nendes, milles kajastuvad Siberi, Alaska, Gröönimaa ja Põhja-Kanada rahvaste saatuse olulisemaid etappe. Ühtlasi saab Sila-Nunami väljatoomisega sündmustes värskendada teadmisi põhjala ajaloost ning kontrollida oma mälu nimede ja faktide kaudu.

Arktika

Arktika on väga karm ja suur regioon, seda nii kohalikele rahvastele kui ka meresõitjatele ja maadeuurijatele. Suur Loodus ilmutab oma saladuste avamisel äärmist kiivust. Põhja-jääretked on alati olnud seotud suurimate ohtudega. Mitmete polaaruurjate hukkumine on selle kinnituseks.
Seda suurt ala on uurinud, avastanud ja hukkunud mitmed maailmas nime teinud isikud. Kooli geograafia tunnist peaks tuttavad olema mitmed nimed nagu J.Franklin, J.C. Ross, F.Litke, F.Wrangel, A.Wegener, A.E.Nordenskiöld, F.Nansen, R. Amundsen, R.Pearay, S.Makarov, O.Smith, I.Papanin ja paljud teised.

Arktika uurimisega on ajalukku läinud mitmed eskspeditsioonilaevad nagu, Fram, Maud, Vega, Gjoa, Georgi Sedov, Sibirjakov, Tseljushkin jt. Tänapäeval aatomallveelaev Nautilus, vene jäälõhkuja Arktika, saksa uurimislaev Polarstern jmt. Arktika alistamisest on kirjutatud palju raamatuid, tehtud nii dok- kui mängufilme. Vaatame enam tuntud isikuid ja Sila-Nunami osa nende kosmokaartides.

Sila-Nunam siis rohkem viitab maakera sellele regioonile, ilmakaare suunale, mida üks või teine uurija peaks oma elu eesmärkide realiseerimisel arvestama, kuhu kanti panustada oma eesmärk. Sinna, kuhu tal taeva poolt on antud suund, tõmme, uudishimu ja teadmisjanu maailma naba avaruste teadasaamiseks.Sinna, kuhu hing ihkab minna.

Kuulsad polaaruurijad

Peatähelepanu Sila-Nunami positsioonidele ja mõnedele konkreetsetele taevakehadele, mis iseloomustavad ja on seotud põhjamaa sündmuste ja isikutega. Nagu näiteks on Ameerika ajaloosündmustes ja väljapaistvatel isikutel sageli tegev kauge asteroid Teharonhiawako või Altijra Austraalia asjades.

Maadeuurija on ühtlasi nii teadlane, meresõitja, seikleja ja rändur. Teda tõmbab nii tundmatus kui ka auahnus. Tal peavad olema isiklikud omadused, mis teevad temast nii grupi liidri kui ka teadlase. Selleks eelduseks oleks tugevad Päike, Marss, Jupiter., Uraan. Auahnuse annavad Veenus ja Pluuto. Kohusetunde annavad Saturn ja Kuu. Maailmaränduril peab olema ka õilsustunne, ohvrimeelsust, seda iseloomustavad Neptuun, Merkuur. Lisafaktorina siis väikeplaneedid Scientia, Talent, Fantasia, Discivery, Skepticus jt.Vaja on ka lihtsalt õnne, et eesmärgile jõuda.

Erik Punane (Eirik Raudi Thorvaldsson)

Normanni maadeavastaja, kes avastas ranniku, mille nimetas Gröönimaaks. Hiljem jõudsid viikingid oma retkedega välja Põhja-Ameerika rannikule. Normannideks nimetati nii Norra sügavate kääruliste fjordide rannikuelanikke, Rootsi metsaste orgude asukaid kui ka rahvast, kes elas Taani lauskjatel tasandikel. IX sajandi keskpaiku avastasid normannid Islandi, Sila-Nunam oli liikus siis Vähis oli opositsioonis Neptuuniga (meresõit ja võõrad maad) ning Sednaga.

X sajandil jõudis Islandile Norrast pagendatud Erik Punane. Kuid ka Islandil õnnestus sel tulipeal peatselt taas tülli pöörata ning ta pagendati selleltki saarelt. Korjanud kokku kamba endasarnaseid uljureid, suundus Erik nüüd otsima uusi maid.Hilisemad viikingid seilasid praeguse Labradori ja Neufoundlandi kandis, talvitusid seal aastal 1003 kuni 1005. Neil aastatel Sila-Nunam liikus Veevalajas. X sajandi lõpus oli Sila-Nunam ühenduses ka Sednaga Kaljukits/Veevalaja piiril.

John Cabot, Itaalia päritolu Inglise meresõitja, kes pani aluse Inglise maadeavastuse ajaloole läänepoolkeral ja Loodeväila otsingule. Oma retkel prikil Matthew, mis algas mais 1497, aastal, purjtas ta Kanada St.Lawrenci jõe suudmes ja Labradori poolsaare lõunakaldal. Sila-Nunam oli selle aasta kevadel Kaalude lõpukraadides trigoonis Sedna-Uraan ühendusega Veevalajas, taevane luba Arktika uurimiseks oli antud. Hiljem Cabot käis Newfoundlandil ja Nova Scotias. Tema retke tulemuseks oli selle regiooni rikkalike kalavarude avastamine. Caboti mereretkede tegelik tähtsus andis kokkuvõttes Inglismaale õiguse pretendeerida olulisele osale Põhja-Ameerika rannikule.

Willem Barents, Hollandi meresõitja ja polaaruurija, kes seilas Põhja-Jäämerel, avastas Tervmäed ja Karusaare. Karusaar asub poolele teel Nordkapist Teravmägedele, avastati 10. juunil 1596. aastal. Saarel tapeti jääkaru ja nad nimetasid saare seetõttu Karusaareks. Sila-Nunam oli siis 4 kraadi Kalades opositsioonis Saturniga ja Neptuunil ühendus Discoveryga Lõvis. 29. juunil nähti suuremat mägist maa-ala, mida hollandlased pidasid osaks Gröönimaast. Selle maa jääga kaetud teravatipulised mäed kerkisid otse veest ning meremehed otsustasidki nimetada selle Teravmägedeks. Barents suri Novaja-Zemlja saare vetes seilates 1597. aastal. Sila-Nunam Teravmägede avastamisel oli täpses opositsioonis Saturniga ja Sedna opositsioonis Sednaga.

Vitus Bering, Taani päritolu vene meresõitja, kes purjetas esimesena läbi Aasia ja Ameerika vahelise väina.Reis algas 13. juulil 1728 ja siis oli Sila-Nunam ühenduses Merkuuriga Lõvis. Retke ajaloolise tuntude tagas Päikese ühendus Varunaga Vähis.Teel põhjapoole avastati 10. augustil uus saar ja ristis selle Püha Laurentsiuse saareks (Saint Lawrence). Sila-Nunam oli siis täpses ühenduses Päikesega Lõvis. Ja Pluutol ühendus asteroid Vitusbering`iga Kaaludes. Päev hiljem läbiti väin, mis nüüd kannab Barentsi nime. Kahjuks ei lubanud toona udune ilm kindlalt veenduda, et nähti vastaskallast - Ameerika mannert.Tagasiteel tabas neid samuti ebaõnn, udu ei lasknud jällegi vastaskallast näha. Bering suri omanimelisel saarel 8. detsembril 1741. Ta on ajalikku läinud väärika suurkujuna. Tema nimi on igaveseks jäädvustunud geograafilistel kaartidel – Beringi meri, Beringi väin, Beringi saar jt.

Sel aastal (1741) oli Sila-Nunam Neitsi esimestes kraadides. Meresõitjal endal on Sila-Nunam 19 Kaksikutes kvadratuuris Ixioniga Neitsis ja Saturn ühenduses Alaskaga Vähis. Palju peaks ütlema tema Päikese ühendus asteroid Fanaticaga Lõvis ja Marsi ühendus Fantasiaga Kaaludes.

Seoseid leiab ka Beringi nataali ja avastamise päeva vahel. Päike ühenduses iseendaga, samuti Marss lähedal oma nataali positsioonil. Saturn täpselt nataali Neptuunil, Sila-Nunam Päikese lähedal.

järgneb...

Kommentaare ei ole: