esmaspäev, 20. august 2012

Jumalad töötavad taevas 8

Juno

Juno number väikeplaneedina on 3, seega ta avastati üsna alguses, koos teiste meid huvitavate jumalanna-nimelistega.Mütoloogiliselt on Juno muinas-Itaalia jumalanna, tähtsaim rooma jumalanna (vastab kreeka Herale), Jupiteri õde ja abikaasa. Juno Reginana (kuninganna) kuulus ta koos Jupiteri (Zeus) ja Minervaga (Athena) Kapitooliumi triaadi – kolme tähtsaima Kapitooliumil austava rooma jumaluste hulka. Naised austasid teda kui abielu kaitsjat. Temalt kui Juno Lucianalt paluti abi sünnitamisel. Sarnaselt meeste genius`ega oli igal naisel oma juno, mis oli tema jõud ja võime sigida ning sünnitada.

Genius on meeste sigitus- ja elujõu jumalik kehastus (vaimolendikujuline); mehe, maja või perekonna, ka riigi kaitsevaim. Majaperemehe genius`e nimel anti vannet. Ka paikadel oli oma genius loci (kohalik; koha oma). Geniuse tähtsaim pidustus oli tema kaitsealuse sünnipäev. Geniuse sümboliks peeti madu. Naise juno auks pühitseti 1. märtsil Matronalia`t (matrona `abielunaine`). Rooma linnuses asus Juno Moneta (mündikaitsja) tempel koos roomlaste rahapajaga. Seal peeti ka pühasid hanesid, kelle kaagutamine oli kord päästnud Kapitooliumi gallide rünnakust. Juno oli paljudes itaalia kogukondades peajumal.

Antiigijärgses kunstis kasutati vahet tegemata nimesid Juno ja Hera. Lehm ja paabulind olid Herale pühendatud. Argos oli tema lemmiklinn. Asteroid Juno ei mahu suurimate asteroidide nelikusse, kuid püüab sellegipoolest astroloogide tähelepanu, kuna kirjeldab abielupartnerite vahelisi suhteid. Transiitne Juno (see, mis parasjagu hetkel meie peade kohal kosmoses tiirutab) juhib suhete tekkimist, kurameerimist, abielu, lahusolemist ja lahutust.

Sünastrias ehk suheteastroloogias aga näitab Juno kokkusobivust, mis töötab sarnaselt Kuule ja Veenusele traditsioonilises tõlgenduses. Juno on abielu jumalanna, truu, ustav ning seaduslik Jupiteri abikaasa. Ta kaitses abielu ja selle rütme ning tavasid, lastesaamist jms. Kuna ta organiseeris ka naiste tsüklit, peeti teda meeles iha lunaarkuu alguses. Jupiteri abikaasana kaitseb Juno abielu vastavalt ühiskonna reeglitele, mitte ei tegele suhetega nii nagu Cheiron, kes viitab inimestevahelistes armastussuhetes üldisele harmooniale. Selles mõttes sobib Junot siduda Amburi märgiga: ta säilitab traditsioone ja loob perekonnas ühtsust, mis hõlmab rohkem kui kahte inimest; ta toob meieni iidse abielurituaali mõtte.

Kuna aga suhted jäävad ikkagi kahe inimese vahel dünaamilisteks, pole võimalik ühe sõrmeliigutusega luua staatilist jupiterlikku õnne. Juno lisab oma jumaliku mehe otsivaloomulise elu üle valitsemise.Otsijalikkus aga sobib suurepäraselt Kaksikute märgiga. Ega ilmaasjata pole juuni Juno järgi nime saanud. Juno pole mitte üksnes perekonna ja ühiskonna atmosfääri kujundaja, vaid ka atmosfäärinähtuste seadistaja. See mõte on pärit mütoloogiast: kõuemüristaja vallatles pruudiga, muutes end käoks, kelle hõiked tõid taevast vihma alla nagu Jupiter välku lõi.

Juno tahtis märga lindu oma mantliga katta ning Jupiter oli sunnitud oma tõelist palet näitama. Ühest küljest lubas see pidada Junot heaks pruudiks ja ideaalseks abikaasaks, Jupiter ja Juno näitavad sünastrias abieluõnne. Teisest küljest seob see müüt Junot ilma ja kliimaga; tugeva Junoga inimene aga võib parandada nii perekonnasisest kui ümbritsevat, ühiskondlikku kliimat; või siis saab temast meteoroloog. Antiikses sodiaagis valitses Juno Veevalajat, mida võib siduda tema suhtega ilmastikku ja sotsiaalset võimet luua kollektiivi kliimat.

Inimese sünnihoroskoobis näitab Juno, mis on inimese jaoks abielu tähendus ja kuidas seda kooselu hingestada. Ta näitab püsivate suhete võimet (või võimetust), samuti teise inimese vastu suunatud tunnete tasandit ja mõistmist. Ta võib viidata korrigeerimise ja tunnete sügavamaks muutmise võimalustele, samuti partnerivahelise mõju iseloomu. Näiteks on Jäära Junoga inimese jaoks külgetõmbavateks vastassugupoole esindajateks jääralike omadustega inimesed. Juno pataloogia on armukadedus, ka selle puudumine, orjastamine, omandiks tegemine, petmine ja äraminek (lahkumine).

Sünnikaardi Juno näitab, kuidas suhteid parandada, kasutades selleks naiselikke võlusid ja külgetõmmet (rõivastus, soeng, juveelid ehtena, lõhnaõli, kosmeetika), oskus luua harmooniat ja meeldivat kodu. Juno toob suhetesse ilu, harmooniat, rahuldust.

Juno märkides kirjeldab 12 viisi suhete stiili ja sobivuse kujundamiseks; majades aga seda, millistes valdkondades tegutsedes on võimalik korraldada vastastikuseid suhteid.

Neli vägevat naist ja jumalannat, Ceres, Vesta, Pallas Athena ja Juno, väärivad minu meelest igati nii astroloogilist kui mütoloogilist tähelepanu. Seda märgati juba antiigi õitseaegadel, kui kolm neist – Vesta, Pallas Athena ja Juno tõsteti kõrgele aujärjele Olümposele elama. Cereski oleks selle au vääriliseks saanud, kui ta vaid oleks nõustunud. Tema eelistas iidse maajumalana jääda maapeale elama, kus see, mis tema hoole alla usaldatud, talle kõige lähemal on.

järgneb...

Kommentaare ei ole: