kolmapäev, 15. august 2012

Jumalad töötavad taevas 7

Pallas Athena

Astronoomiliselt on Pallas väikeplaneet nr 2. Tema läbimõõt on 523 km, keskmine kaugus Päikesest 420 miljonit km, s.o. 2,8 astronoomilist ühikut. Pallas avastati 1802. aastal. Mütoloogiliselt on Pallas Athena (rooma Minerva) neitsilik jumalanna. Zeusi tütar. Ta sündis raseda Metise alla neelanud Zeusi peast: pärast seda, kui Hephaistos oli peavalu kannatava Zeusi kolju kirvega lõhestanud, astus sealt välja täies relvastuses täiskasvanud Athena. Jumalanna sõjavarustusse kuulusid: kiiver, oda, kilp, aigis, mis on kitsenahkne rinnaturvis, kilp, mille Hephaistos tegi Zeusile ja mida peale Zeusi enda kandsid ka Apollon ja eriti Athena; kaunistatud looklevaist madudest äärismustriga ja gorgoneioni embleemiga keskel.

Kuna sõdalasevarustuses Athenal oli sarnasust pronksi-ajastu lahingujumalannana ja kindlustevalitsejannaga, on oletatud tema kreeka-eelset päritolu. Ateena linna kaitsejumalannana võitis ta Poseidoni ja rajas õlipuuviljeluse. Sõjakas Athena võitles ka gigantidega. Ta oli mitme kreeka kangelase, nende hulgas Diomedese, Odysseuse ja Heraklese kaitsja. Ta võitles Trooja sõjas kreeklaste poolel. Tööosavusjumalannana leiutas ta palju käsitööalasid ja kaitses neid.

Tarkuse- ja mõistusejumalannana kandis hoolt teaduse eest. Temalt kui muistse kaarikuvõidusõidu tundjalt õppisid inimesed hobuse ja vankri kasutamist. Ta õpetas ka laevade ehitamist, ketramist ja kudumist, leiutas flöödi ja rajas areopaagil kohtu. Tema pühadeks olenditeks peeti öökulli ka madu; pühaks puuks õlipuud.

Astroloogiliselt sümboliseerib asteroid Pallas mõtte loovat algust. See asteroid otsustati nimetada Athena epiteediga (lisanimega), et teda mitte segi ajada iidse linna Ateenaga. Hiljem avastati ka see asteroid, mida hakati nimetama kuulsa linna järgi Ateenaks. See väikeplaneet on mõõtmetelt jumalannanimelisest väiksem. Samas on nime kirjutusviisile vaatamata linna nimi ikkagi ka jumalanna nimi. Segaduste vältimiseks seostatakse väikeplaneeti Pallas jumalanna Pallas Athenaga ja väikeplaneeti Ateena geograafilise paigaga, iidse linnaga.

Üks mütoloogialugu jutustab järgmist:
Zeusile ennustatud, et tal sünnib esimese abikaasa Methisega poeg, kes teda kõiges ületab. Zeus kohkunud ära ja neelanud ennustuse täitumise vältimiseks raseda naise alla. Vägeva jumala pea hakanud aga sellest koledasti valutama. Ta palunud seppa, et too midagi tema päästmiseks ette võtaks. Sepp võtnudki. Löönud jumala pea sepavasaraga lõhki. Peast karanud välja täies sõjarelvis ja täiskasvanu mõõtu jumalanna Pallas Athena.

Pallas Athena – nagu loomise uus mõte, kes rajab endale teed isegi sellises mõttetus olukorras nagu oli tema sünd. Ta loob uue mudeli, kuid ei lõhu sealjuures ära vana mõtetekorraldust. Vana Zeusi pea sai pärast sünnitust terveks – see pole miski ime, tegemist ju vägevate jumalatega. Targa ja õiglase sõjajumalannana õpetas Athena rahvale vaidluste ja tülide rahumeelset lahendamist ning pani kehtima seadused. Ta kaitses kultuuri ja tööd, käsitööd ja kunsti.

Pallas esines ka ravitsejana, kui ta valmistas Gorgo Medusa (lohejuukseline naisolend) verest ravimit. Ühe kreeka müüdi versiooni järgi oli Medusa Tritoni järve ääres elavate gorgo amatsoonide valitsejanna. Ka Athena olla pärit selle järve ääres. Poseidon armatses Medusaga, arvatavasti vastu naise tahtmist, ühes Athena templis. Jumalanna vihastas oma preestritari säärase käitumise üle ning muutis Medusa kaunid juuksed väänlevateks madudeks, pilgu aga sääraseks, mis muutis inimesed kiviks.

Teise kreeka müüdi järgi on amatsoon Medusa Athena enda hüpostaas. Sellele viitavad tütarlaste pidustuste rituaalid. Athenat austati neil pidustustel. Seal toimusid niisugused võistlused, mis meenutasid muistset ülempreestrinna tiitlile. Neistki traditsioonidest leiab vihje jumalanna väga vana päritolu kohta.

Ühe järgmise legendi kohaselt võitles Athena sõbralikult oma õe Pallasega, kes oli merejumal Tritoni tütar. Zeus sekkus, hajutas oma egiidiga (kilbiga) Athena tähelepanu, nii et viimane tappis kogemata õe ära. Suurest kurvastusest võttis ta ka õe nime endale kanda ning võttis tema kujutise – Tritoni tütar Gorgo – oma turvise peale. Sellel kujul, mis on tuntud Palladiumina, on maagilised omadused, mis garanteerivad haavamatuse.

Astroloogilises kontekstis vastab lahingus võitmatu sõjajumalanna Jäära märgile. Kuna ta valitseb ka rahuläbirääkimisi ja kultuuri arengut, peegeldub siin eredalt ka vastasmärk – Kaalud. Omamoodi võib Pallast pidada Marsi harmoniseeritud naisväljenduseks. Rahva kaitsmisega sõja ajal väljendab Pallas mehisust, heroilisust, poliitilist aktiivsust ja enesekaitsekunsti. Erinevalt Merkuurist, kelle kujust võiksime leida kompromissi Jäära ja Kaalude vahel, ei sümboliseeri Pallas neutraalset teadvuse tööd, vaid iga inimese uut mõistuslikku maailmanägemust, kes seda vaid suudab luua.

Pallas horoskoobis näitab, millistes tegevusvaldkondades ja kuidas võiks enam ilmneda inimese loominguline intellekt ja võime isiklikult asju tajuda. Kunstnike jumalannana peegeldab Pallas sisekaemuslikku elutarkust, mis võimaldab näha asju tervikuna. Selline mentaalne kujund on perekond, millest sünnib loominguline alge nagu vili (suguvõsa).

Pallase kuju sümboliseerib meestega võrdset naist meeste maailmas. Priviligeeritud seisuse nimel eitab ta oma naiselikkust ja naiselikke juuri. “Mitte ema ei lasknud mul sündida. Ja ma kinnitan meeste ülemlikkust kõiges ning hoidun abielust, “ kinnitab Athena ühes komöödias.

Ka psühholoogiline Pallas nagu mütoloogia omagi võtab enesele ebanaiseliku sõjaka rolli, mis on seotud isa kompleksiga. Kunstiannete seisukohalt on see arendav, kuid inimestevahelistes suhetes tekib sugudevahelisel suhtlemisel teravaid vastuolusid või siis pakutakse näiteks abielus armastuse asemel sõprust. Positiivset küljest arendab Pallas muidugi intellektuaalsust ning lisab julgust naistele ja kunstikalduvusi ning tundlikkust meestele – Pallase kogemine ja tundmine võib anda mõlemile tervikliku maailmatunnetuse.

Pallasega on seotud hirmud, mis tulenevad isiksuse ilmutamisest, võidust ja edust (või nende puudumisest). Väikeplaneet Pallas märkides näitab erinevaid terviklikkuse tajumise viise ja reaalsuse omaksvõtmise võimalusi, mille kaudu avaldub loov mõistus; majades aga viitab neile valdkondadele, kus kasutatakse isiklikke loomingulisi andeid ja neile punktidele, kus hirm võib edukuse blokeerida.

järgneb...

Kommentaare ei ole: