esmaspäev, 23. jaanuar 2012

Mida pakub taevas aastal 2012

Koostatud ülevaade aasta seisudest oli aluseks ka jaanuari astropäeva ettekandes. Selles jäi osa asju välja. Nüüd siis on kogu materjal täismahus lugeda.

Uus aasta on 14 päeva vana ja paljusid kindlasti huvitab, mida alanud aasta võiks tuua ja millised võimalikud taevased protsessid meie elamist ning käitumist kujundavad. On küll ilmunud mitmeid artikleid (Delfi Naistekas P. Tammela omad) ja teleesinemisi alanud aasta kohta meie tippastroloogidelt, kuid eks igaüks näe ja tõlgenda seise omamoodi. Huvi lähituleviku vastu on loomulik asi, inimene tahab teada, mida toob homne-ülehomne päev, sest vajab mingit kindlustunnet lähiaja suhtes. Ja seda kindlustunnet eriti nagu pole, sest maailm on patiseisus ja edasi õigesti minna ei osata või ei taheta?

Rahvusvaheliselt on alanud aasta siis 2012 ehk MMXII ja ühtlasi on ka liigaasta. Aga Hiinas on selleks 4710. aasta, juutidel 5772 ja islamimaades 1433. aasta, hindudel 5113/14 aasta, armeenlastel 1461. aasta jt. Eestis on aasta lind tüll ja aasta puu õunapuu.

Alanud aasta on kuulutatud rahvusvaheliselt “Säästva energia kõigile” aastaks ja Alan Turingi aastaks. Seda inglise matemaatiku, loogiku ja arvutiteaduse pioneeri Alan Turingi 100. sünniaastapäeva pärast. Meil tähistatakse jaanuaris Oskar Lutsu 125. sünniaastapäeva ja “Kevade” esmailmumise 100. aastapäeva. Tähistatakse ka Eesti filmi 100. aastapäeva.

Juba mitmeid aastaid on 2012.a. kohta liikvel lugematu arv teooriaid ja erinevaid vaatenurki, mis kõik seotud selle maiade kalendri ennustusega aasta lõpus toimuva talvise pööripäevaga ja nii öelda maailma lõpuga. Sellest on jahutud väga palju, sel teemal kirjutatud tonnide viisi raamatuid, tehtud lugematul hulgal filme. Teooriaid ja ettekuulutusi on seinast seina, üks põnevam kui teine. On tobedaid ja on ka üsna fantastilisi.

Kindlasti jätkub see kuum teema veel kogu jooksva aasta vältel edasi. Kõik see on muudetud suureks äriks ja palaganiks.Teadlased möönavad, et tõesti siis lõpeb üks paljudest maiade kalendritest, kuid kusagil pole öeldud, et sellega kaasneb ka maailma lõpp. Tasuks mõelda, kellele on see kõik kasulik, kes sellest profiiti lõikavad. Aga kasu saavad eelkõige filmitööstus ja kirjastused. Samuti ehitusfirmad, ehitusmaterjalide tootjad ja müüjad, sest neile tuleb ridamisi tellimusi igasuguste maa-aluste punkrite projekteerimiseks ja ehitamiseks. Maha müükase maad ja muu kinnisvara ja seda alla oma hinna. Oma osa lõikavad ka igasugused sektid ja usuorganisatsioonid ning rühmitused.

Vaatan lihtsalt neid taevaseise, mis aasta algul on, mida planeedid aasta jooksul teevad, milliseid peamisi aspekte moodustavad.Otsin seoseid minevikuga ja mõtisklen oma vaatenurgast, mis on olnud ja mis võiks tulla. Millised protsessid on parasjagu aktuaalsed. Taevas loob taustfooni aga meie siin maakeral peame ikka ise otsustama, tegutsema, kuidas oma elu või riigi käekäiku paremaks teha. Taevas meie eest seda ei tee ega otsusta. Probleemid on alati olnud, on praegu ja saavad olema ka edaspidi.

Tahaks küll seise kirjeldades näidata kõike positiivselt ja harmooniliselt aga ei saa. Sest taevas pakub meile nii üht kui teist. Ei saa kõike näidata roosas valguses, ei saa käituda ka jaanalinnu kombel pea liiva alla peites. Siis ju pole midagi, ei head ega halba näha. Ei saa ka kõike negatiivset ja kurjakuulutavat ignoreerida, ei saa maailma ainult läbi roosade prillide vaadata. Ja kõik ei ole must-valge, alati leidub igas seisus midagi head ja värvilist.

Mida aga meie rahvas uuelt aastalt ootab? Mõned nopped, mis ilmunud ajakirjanduses. Tahetakse näha, et lõppeks see koolide-lasteaedade probleemide rägastik, ühele poole saaks omavalitsuste liitumise plaanide teostamine. Loodetakse, et tuumareaktoritega riikides kontrollitakse kõik reaktorid üle ja suletakse ohtlikud. Et ei tuleks tuumasõda ja sõjad üldse jääksid minevikku.

Soovitakse, et Eesti jääks kõrvale maailma katastroofidest, vähemalt looduslikest. Euro peaks jääma, idanaabritega võiks lõimumise ja üksteisest aru saamise probleeme ka ükskord lahendada. Uuelt aastalt oodatakse stabiilsust, võimalust tegeleda oluliste asjadega, vähem bürokraatiat ja rohkem inimlikkust. Et inimeste materiaalne olukord paraneks, väheneks tööpuudus jne. jne. Ühesõnaga, niipalju kui on inimesi, niipalju on ka erinevaid soove, nii isiklikke kui ühiskondlikke.

Alljärgnev ei ole niisiis prognoos otseses mõttes vaid seisude kirjeldus, kus läbi planeetide liikumise saame ettekujutuse nendest asjadest, mis loovad tingimusi, milles me sel aastal saame elama. Konkreetseid sündmuste prognoose ärge lootke lugeda, neid ei tule ega saagi tulla.Täpselt ette prognoosida pole võimalik ega ka vajalik, mis tulema peab, see ka tuleb. Mis hukule määratud, see ka hukkub...

Kuid üldist prognoosi siiski mõningal määral püüan teha. Harmoonilised ja vähem harmoonilised seisude taustal on meil vast lihtsam ja kergem vältida vigu ja valesid otsuseid, mis elu keerukamaks teevad. Teades taevapingeid, planeetide musterid, on inimesel parem ülevaade hetkeolukorrast ning ta saab paremini teha valikuid ja neid ühtlasi ka ellu viia. Ja kuna siin on tegu ikkagi astroloogilise blogiga, siis toon ära rida detaile ja täpseid kuupäevi ning sodiaagi kraade. Pearõhk on seekord ainult planeetidel ja tuntuid asteroide aasta lõikes saab ära toodud vähe.

Üks inimene ei jõua kõiki olulisi ja huvitavaid sündmusi maailmas astroloogilisest vaatevinklist jälgida. Seepärast kasutasin ülevaate koostamisel meie tuntud astroloogide Taimi, Abhi, Villu, Aureliuse ja mõnede teiste tähelepanekuid ja kommentaare, mis on ilmunud foorumites 2011/12 aasta kohta. Samuti mõningaid tähelepanekuid ja lõike artiklitest, mis meedias või internetis ilmunud. Neid omakorda ise täiendades ja omapoolsed kommentaarid juurde lisades.

Alustuseks aga heidame pilgu äsja lõppenud 2011. aastale. See oli täis põnevaid ja huvitavaid ning traagilisi sündmusi. Oli nii head kui halba, oli õnnestumisi ja ebaõnnestumisi. Oli illusioonide purunemise aasta, sest sai selgeks, et masu pole veel lõppenud ja alanud aasta tuleb ehk karmimgi kui läinud oli. Või siis majandustõus jääb kiratsema ja loodetud tõusu ei tule.

Algas 2011. aasta “araabia kevadega”. Üksteise järgi langesid senised araabiamaailma liidrid – Tuneesias, Egiptuses ja Liibüas. Islamiriikide sündmusi on hea vaadata prohvet Muhamedi sünnikaardi järgi. See seletab nii mõndagi. Jaapanit tabas ülivõimas maavärin ja Fukushima tuumajaama häving. Aprillis olid Briti kuninglikud pulmad, paari läksid prints William ja Kate Middleton. Paariminekuid oli veel teisigi, Monaco vürst, modell Kate Moss, laulja Alla Pugatshova ja teised kuulsused.

Moskvas Domodedovo lennujaamas toimus terrorakt. Juulis uppus Volga jõel lõbusõidulaev, Norras hukkus massimõrvari käe läbi 77 inimest. Suvel oli päevakorral kolibakteriga nakatunud köögivilja paanika. Augustis Londonis massilised tänavarahutused. USA reiting (AAA) langes alla. Septembris hoogustus liikumine okupeerigem Wall street, lennuõnnetuses hukkus Jaroslavi Lokomotiivi jäähoki meeskond.

Aasta viimasel kuul oli veel suur üleujutus Uus-Meremaa Lõunasaarel, troopilises tormis Filipiinidel hukkus ligi tuhat inimest, palju torme Lääne-Euroopas, veretöö Belgias, kus hukkus viis ja viga sai sadu inimesi. Ametlikult lõppes Iraagi sõda. Ohhoota merel läks ümber naftapuurtorni platform.

Aasta oli täis pingeid ka Euroliidu riikides, finantskriis, ülejõu elamine, oma ressurside ebapraktiline kasutamine, maksejõuetus haaras oma embusesse paljud riigid, peamiselt Kreeka, Iirimaa, Hispaania, Itaalia ja veel teisigi. Euroopa allakäik on ilmne. Kõiks see kandub üle ka käeolevasse aastasse. Venemaal ärkas inimestes kodanikutunne – massilised meeleavaldused pärast parlamendivalimisi, mis seotud laiaulatuslike võltsimiste pärast.

Lätis pankrotistus Kraijbank ja rahapaanika, kui rahvas võttis välja Swedpangast oma raha. Avati Nordstreami gaasijuhe, kohus Ukraina ekspeaministri üle, sotsiaalmeedia tegi võidukäiku (Facebook, Twitter, erinevad blogid). Tehti palju avastusi kosmose vallas. Sealhulgas kosmoseteleskoop Kepler avastas palju ekoplaneete ja oli palju muid sündmusi.

Eesti liitus euroalaga. Majandusinimesed teavad paremini, mis kasu sellest riigile ja mis kasu rahvale. Aasta esimesel poolel Veerpalu dopinguskandaal, jalgratturite röövimine Liibanonis (õnneks said juulis vabaks). Keskerakonna rahaskandaal. Tulevahetus Kaitseministeeriumis. Toimusid parlamendi valimised. Augustis presidendi valimised, mis tegelikult oli erakondade kokkulepe, rahval polnud jällegi mingit sõnaõigust.

Siis veel IRL elamislubade skandaal, kooli ning lasteaedade rahastamisega seotud probleemide rägastik. Samuti haldusreformi uus esilekerkimine, töötus jms. Probleeme juba jätkus ja enamus neist kandub üle uude aastasse. Aasta lõpus kostitas loodus meid Jõulutormiga Patric, mis tõi välja meie vead ehituses ja energia ülekande süsteemis, samas pakkudes silmailu oma vägeva jõu demonstreerimisel.

Eks nende sündmuste vahele mahtus ka positiivsemat, näiteks – noorte tantsu- ja laulupidu ja Kultuuriaasta erinevad sündmused. Nõmmel avati N. von Glehni kuju. TV-s saade “Tantsud tähtedega” kogus palju vaatajaid. Aasta oli niisiis üsna sündmuste - ja teguderohke igas valdkonnas.

Lahkusid meie hulgast mitmed tuntud isikud – kultuurielu kaotas: muusik Gerry Rafferty, laulja Amy Winehouse, näitlejad Jane Russell, Elisabeth Taylor, Ljudmilla Gurtshenko, filmirezisöör Sidney Lumet, näitleja Peter Falk jt.

Mais tapeti Osama bin Laden (väga kaheldav, kas see oli ikka tõeline Osama või hoopiski teisik), oktoobris tapeti Muammar Gadaffi, lahkus India guru Sathya Sai Baba. Soome suusataja Mika Myllyla, infotehnoloog Steve Jobs ja paljud teised oma alal tuntud isikud. Poliitareenilt lahkusid kas tuntud poliitikud, Vaclav Havel ja Põhja-Korea diktaator Kim Jong Il.

Eestis – toonelateele siirdusid skulptor Matti Varik, Pühitsa kloostri ülem Varvara, ärinaine Enelin Meiusi, poliitikud Tiit Käbin, ajakirjanik ja poliitik Ants Paju, Arnold Green, Peeter Kreitzberg ja Ülo Nugis. Näitlejad Rudolf Allabert, Enn Klooren, Jaanus Orgulas, Ada Lundver, laulja Kalju Karask, kirjanik Ralf Parve, kunstnik Evald Okas, võrkpallur Viljar Loor, korvpallitreener Ilmar Kullam. Luuletaja Andres Ehin. Astroloog ja filmikriitik Ilmari Karro ning astroloog ja nahakunstnik Urve Arrak.

Alanud aasta tuleb Draakoni aasta (23.jaan.). Jätame hüvasti Kassi (jänese) valitsemisega ja püüame sulanduda Draakoni mõjusfääri. Draakon on karm vend, tema ei hakka tseremoonitsema nendega, kes talle ei meeldi või kes …? Kuid Hiina astroloogia pole minu eriline huviobjekt ja tean sellest ainult üldist. Seepärast jäägu see kellegi teise eraldi teemaks.


järgneb...

2 kommentaari:

Peeter ütles ...

Olav, ma avastasin huvitavad kokkusattumused Draakoni aasta alguse ja 2012 kevadpunkti kaartides:

http://www.online-astrology.net/kaardid/draakoni_aasta2.gif
http://www.online-astrology.net/kaardid/2012_kevadpunkt.gif

Valori tähetarkus ütles ...

Panin mõlemisse kaarti ühed ja samad asteroidid, võrdlesin, seoseid on mitmeid. Aga vist ei saanud pihta sellele, mida Sina silmas pidasid. Seda võiks Skype kaudu arutada.