neljapäev, 12. jaanuar 2012

Venemaa - võim ja tähed 16

Konstantinopoli vallutamine


Konstantinoopoli langemine 1453.aastal türklaste kätte nõrgestas Moskva patriarhi positsioone ning Moskva kirik oligi muutunud sisuliselt autokefaalseks kirikuks. Rooma paavast aga keeldus tunnistamast Rjazani piiskop Iona`t, kes valiti 1448.aasta lõpus toimunud kirikukogul metropoliidiks. Formaalselt kehtis ju katoliku ja õigeusu kiriku unioon, millega paavstile kuulus juhtiv positsioon ühendatud kirikus. Paavst pidas seaduslikuks Vene metropoliidiks endiselt Isidori. Mõistnud, et ei õnnestu Isidori võimu taastada, püüdis paavst säilitada Isidori positsiooni vähemalt Leedus.


Paavsti jõupingutuste tulemusena pühitseti Roomas Kiievi metropoliidiks Isidori õpilane Grigori. Nii ilmalik kui ka vaimulik Moskva püüdis seda paavsti sammu igati takistada. Et need katsed ei andnud mingeid tulemusi, siis keeldus 1459.aastal kokkutulnud vene kirikukogu Grigorit metropoliidina tunnistamast. Just selle sammuga algaski piirkondlik lõhenemine vene kirikus. Mõne aja pärast loobus Moskva metropoliit Kiievi ja kogu Venemaa metropoliidi tiitlist, vormistades sellega lõhenemise lõplikult.


Konstantinoopli langus. Pärast 54 päeva pikkust piiramist õnnestus sultan Mehmet II kahuritel purustada kahekordne linnamüür, mille 412. ja 422. aasta vahel Theodosius II oli linna kaitseks ehitanud. 6,5 km pikkune 192 torniga ja 11 väravaga kindlustatud müür oli jäänud läbitungimatuks, kuni Mehmet II 100 000 meheline vägi selle 29. mail 1453.a. purustas.

29.mai 1453 Konstantinoopoli langemine – Päikesel ühendus Orcusega Kaksikutes, Merkuuril täpne ühendus Lõunasõlmega Kaksikutes, Jupiteril täpne trigoon Pluutoga ja opositsioon Neptuuniga. Marsil täpne konjunktsioon Varunaga Vähis, mis kvadratuuris Saturniga Kaaludes. Sõjajumalanna Bellona koos Damoclesega Veevalajas. Et tegu religioonide vahelise sõjaga, seda näitab Jupiteri opositsioon Neptuuniga.Siin on Salacia opositsioonis Chaosega. Tekkis mõte, et kas need kauged Neptuuni tagused asteroidid, mis ikka tugevasti osalevad põhjapanevates maailma sündmustes, on see ainult kokkulangevus või on selle taga siiski midagi enamat.


Järgimisena tuleb juttu valitsejast, keda Euroopa peab ja arvestab Vene tsaaride genealoogias alguseks. Et mitte ühe ja sama teemaga lugejat ära tüüdata, siis vahepael teeme juttu millegist muust.


järgneb....

Kommentaare ei ole: