neljapäev, 5. jaanuar 2012

Venemaa - võim ja tähed 14

Moskva - Venemaa


Kümnendana pärast A. Nevskit sai 1326. aastal Vladimiri-Suzdali suurvürstiks Tveri vürst Aleksandr II Mihhailovitsh. Kui 1327.aasta suvel saabus Tveri khaan Uzbeki saadik ja sugulane Tshol-khaan, hakkasid liikuma tõenäoliselt aluseta kuulujutud, et lisaks andami kogumisele on tal kavatsus tappa suurvürst , haarata troon, jagada vene linnad oma alluvatele ja pöörata vene rahvas moslemiusku. Lõpuks puhkes suur lööming, milles osales ka rahvas. Tshol-khaan tapeti. Juhust kasutas Aleksandr Mihhailovitshi rivaal, Moskva vürst Ivan Kalita, kes läks khaan Uzbeki juurde, sai temalt 50 000 meest ja ründas Aleksandrit, kes põgenes Pihkvasse.


Kalita rüüstas ja põletas oma vägedega Tverimaad. Tänulik khaan andis Ivan Kalitale 1328. aastal jarlõki suurvürsti tiitli ja nõudis, et Aleksandr ilmuks khaani kohtu ette. Too põgenes Leetu. 1338. aastal andis khaan talle armu. Kalita aga ei jätnud ning pani khaani uskuma, et Aleksandr kui tatarlaste vaenlane on võimeline tema vastu pöörama kogu Venemaa. Aleksandr koos pojaga hukati. Nii sai võimule Moskva suurvürst Ivan Kalita.


Ivan I Kalita valitsemisega (1328-1341) algas Venemaal Moskva suurvürstiriigi ülemvõim. Tema olevat olnud esimene Venemaa tsaar. Kalita nimi tulenes tema kokkuaetud suurest varandusest. Hüüdnimi kalita tähendab suurt nahkset rahakukrut, mida kanti vööl. Kirjanduses leiab sellele nimele kaks seletust. Ühe versiooni järgi oli vürst sügavalt usklik inimene, kes ulatas sageli kerjustele alamust ning kandis seetõttu alati kaasas rahakotti väikeste müntidega.


Teine seletus on pigem irooniline, viidates, vastupidi, vürsti ahnusele ja soovile vahendeid valimata suurendada oma valdusi ja jõukust. Taevaseisud sel ajal. Ixion oli Jääras, tehes Varunale poolkvinkunksi. Kalita valitsemise ajal 1233. aastal Rooma katoliitlik kirik pani aluse inkvisatsioonile. Pluuto tegi konjunktsiooni Varunale Kaaludes. Ka siin astus “mängu” Ixion, temal opositsioon Saturn-Must Kuu ühendusega Sõnnis ja täpne poolsekstiil Varuna-Pluuto ühendusega. Neptuun oli siis oma madalseisus.

Rjuriku progressiivne Kuu tegi trigooni Jupiterile ja kvadratuuri Uraanile. Jupiter aga trigooni Logosele (sõna), siin Kalita kasutas ära heatahtlikut trigooni ja vale abil sai võimule. Jupiteril veel täpne opositsioon Sedna-Damocles ühendusega Kaljukitses. Progressiivne Varuna oli jõudnud täpselt radixi Jupiteri peale.


1339. aastal võttis Ivan Kalita ette teise Kremli ehitamise. Sedakorda oli ehitusmaterjaliks tammepuu. Vanim tänaseni säilinud kirikuhoone Moskvas on juba augustis 1326 ehitama hakatud Uspenski katedraal. Venemaa kõrgeimaks kirikujuhiks oli tollal metropoliit Pjotor, kes ametlikult resideeris vanas traditsioonilises metropoliitide residentsis Vladimiri linnas, kuid hakkas ajapikku hoidma üha enam Moskva vürstide poole. Moskvas ta 1326. aastal ka suri. Tema pärija metropoliidi kohale, Bütsantsi kreeklane Theognostas, kinnitas metropoliidi residentsi juba alatiseks Moskvasse.


Moskva teine suurem kirik oli 1333. aastal püstitatud Peaingel Miikaeli ehk Arhangelski katedraal (Sobor Mihhaila Arhangela), mis kujunes Moskva suurvürstide matmiskohaks. Kui Kalita 1341. aastal suri, jättis ta Moskva vürstiriigi kolmele pojale: Simeon Uhke valitses ühte, Ivan Krasnõi teist ja Andrei kolmandat kolmandikku. Pärast Simeoni ja Andrei surma 1353. aastal jäi valitsema Ivan Krasnõi kuni surmani 1359. aastal.


1352-53 tabas Moskvat katk. Transiitsed Saturn ja Uraan liikusid üle linna radixi Sõnni planeetide (Kuu, Saturn, Pluuto ja Moskva).Transiitne Neptuun tegi T- kvadraadi linna Neptuuni ja Kuu-Saturnile.


Edasi valitsesid maad kuusteist tsaari, kelledest tuntumad oleksid Dmitri Donskoi, Ivan IV Julm ja Boriss Godunov. Dmitri Donskoi valitsemisaeg Moskvas kestis ligikaudu veerandsada aastat (1363-89). Ühe esimese teona laskis ta ehitada uue Kremli. 1366. aasta suur tulekahju, mis hävitas enamuse Moskvast, oli kahjustanud oluliselt ka Ivan Kalita rajatud Kremli tammepuust müüre. Transiitne Saturn tegi kvadratuuri linnakaardi Mustale Kuule ja opositsiooni linna planeetide stelliumile Sõnnis. Transiitne Uraan oli linna asutaja asteroid Dolgorukija peal Vähis.Transiitne Pluuto tegi üheaegselt kvadratuurid linna Ixionile ja Damoclesele.


Dimitri aga rajas nende asemele aga hoopiski uue, kivist Kremli. 1389.aastal jäi Kulikovo kangelane 39-aastane Donskoi raskesti haigeks ning suri sama aasta 19.mail.


järgneb...

Kommentaare ei ole: