laupäev, 24. detsember 2011

Venemaa - võim ja tähed 11

Läheme vahepeal seismajäänud Venemaa teemaga edasi. Ees on veel pikk tee läbida, et jõuda ükskord tänapäevale lähemale. Kas paus on tulnud kasuks, on ta andnud puhkust pika teema käsitlemisel või mitte, ehk hoopsiki ei peaks ühte teemat käsitledes vahesid sisse tegema. Seda oleks hea teada.



Vladimiri-Suzdali Venemaa.
Algselt kandis see Rostov-Suzdali vürstiriigi nime ja ulatus pikki Volgat Nizni Novgorodist Tverini, lõunas Oka keskjooksuni ning põhjas Beloje järve ja Veliki Ustjugini.13.sajandil puutus Venemaa kokku uue, varem tundmatu ohuga – Kesk-Aasia steppidest tulnud mongolite-tatarlastega. Erinevalt slaavlastest, teadsid mongolid juba 1220.aastatel küllaltki hästi, milline on Vana-Vene riigi sõjaline ja majanduslik potensiaal.


Mongolite lahingutaktika oli selline. Tugeval madalakasvulisel hobusel ratsutav mongoli sõjamees oli hirmuäratav vaenlane. Kettakujulised jalused andsid ratsanikule kindla toe, nii et ta sai isegi kiirel sõidul igasse suunda nooli lasta. Mongolid olid visad ja kohanemisvõimelised. Üksnes neil õnnestus edukalt Venemaale tungida, kasutades külmunud jõgesid teedena. Nad rändasid suurte jõukudena läbi Aasia, vedades kaasa naisi, lapsi, sõjavange, orje, kariloomi ja varuhobuseid. Igal ratsanukul oli kuni neli vahetushobust.



Mongolid valdasid meisterlikult piiramiskunsti, kasutades linna kaitsjate vastu mitmesuguseid võtteid: pommitamist kivide ja tulepommidega, näljutamist ning isegi uputamist. Sageli vedasid nad oma vaenlasi leidlikult ninapidi, näiteks teesklesid taandumist, et linnuse kaitsjaid müüride tagant välja meelitada, või kasutasid oma positsioonide varjamiseks suitsukatet. Nende kõige tõhusamaks relvaks oli hirm, mida nad vastases tekitasid. Nad kaunistasid oma vahitorne võidetute maharajutud peadega, et vaenlane teaks, milline saatus teda ootab.



Mais 1223. aastal siis mongolid tungivad Venemaale, toimub lahing Kalka jõe ääres. Mongolid võitsid lahingu, kuid keerasid otsa ringi – Tshingis-khaan Venemaa vallutamist siis veel ette ei võtnud. Mongolitest ei kuuldud jälle midagi 1237.aastani. Ehk seda seletaks astroloogiliselt sellega, et Päikesel oli opositsioon asteroid Pyrrhusega. Kreeka mütoloogiast teame tema kuulsat ütlust.”Veel üks säärane võit, ja me oleme kadunud”. Huvitav on veel see, et Pyrrha on konjunktsioonis Päikesega. Pyrrhon oli vana-kreeka filosoof, skeptitsismi rajaja. Filosoofi järgi on kõrgeim eetiline eesmärk isiksuse täielik sõltumatus ja meelerahu (ataraksia) ning erutuse ja kannatuse puudumine (apaatia). Vaevalt nüüd mongolid seda filosoofilist mõtet järgisid.

Kalka lahing 31.mail 1223.a. - Päikesel kvadratuurid Pluuto ja Musta Kuuga. Ixionil ühendus Jupiteriga Kaaludes ja vastasseis Rjurikute nataali Russiale. Täpne on Ixioni ja Salacia opositsioon. Kuna Salacia on niivõrd “värske” taevaobjekt (nime sai veeb. 2011), siis on raske midagi tema aspektidest teistega arvata. Lahingu Päike Rjurikute Jupiter-Varuna peal. Varuna oli jõudnud Rjurikute kaardi Põhjasõlmele tehes ühtlasi opositsiooni Mustale Kuule Kalades. Saturnil opositsioon Orcusega. Antud juhul siis Rooma sõjajumal Orcus oli Saturni poolel ja aitas mongoleid lahing võita. Saturn esindab Rjuriku dünastiat ja trigoon Pluutolt ning Neptuunilt ei aidanud lahingus vene väge, kuid.....


Maamärkides asuvad Saturn-Neptuun-Pluuto moodustavad suure kolmnurga ja näitavad ajastu seisu. Neptuun-Pluuto trigoon toimus tsükli teises faasis, kui planeedid olid oma vastasseisu ära teinud (1150-54, 9 korda). Võimlik, et trigoon “päästis” sel korral Venemaa ja lükkas mongolite vallutuse hilisemale ajale, siis kui trigoonil enam ajalist mõju polnud. Ohtu mongolite poolt Venemaale näitab Damoclese opositsioon Medvedjevile Vähis. Venemaa jaoks avas uue sõjalise ohu Pandora, mis oli ühenduses Peruniga Lõvi lõpus.



Venemaa ajalooõpikutes märgitakse lahing alati ära. Seda soodustab Varuna ja Karma ühendus Neitsis, sinna lähedale jääb Rjuriku aegne Põhjasõlm. Hilisem mongolite kallaletungi ja ikke üks tagajärgi oli see, et oluliselt nõrgenenud Venemaa lääne-ja lõunapiirkonnad lülitati 14.-15.sajandil pikapele Leedu suurvürsti ja Poola kuningriigi koosseisu. Lahing toimus Uraani ja Neptuuni täpse vastasseisu ajal. Üks kosmiline põhjus, et mongolid ei vallutanud osa Venemaast oleks ehk see, et lahing toimus siis, kui Saturn-Pluuto tsüklis polnud pinget. Oli läheneva trigooni seis. Tsükli alla käib piiride ja maade valdamise muutus.


järgneb...

Kommentaare ei ole: