esmaspäev, 30. mai 2011

Neptuun Kalades 3

Enne Neptuuni avastamist oli ta Kalades aastatel 1684/85 kuni 1698. Kuid enne, kui Neptuun sisenes Kaladesse, toimusid tema printsiibiga seotud sündmused. 1681.a. avati Canal du Midi – Prantsusmaad läbiv 240 km pikkune veetee, mis ühendas Atlandi ookeani Vahemerega. 1682.a Inglise leidur S. Morland kirjeldas põhimõtteliselt (teoreetiliselt) aurumasina talitust. Need kaks Neptuuni printsiipidega (vesi, aur) sündmust said võimalikuks planeedi viibimisega avastajate ja uuenduste märgi Veevalajas olemisega. Teaduse kroonikas on selle kohta üsna mitmeid avastamise ja leiutuste kirjeldusi, sealhulgas uurimised, mida tehti loodusteaduse vallas. Neptuun on ka kogu loodus ja keskkond.

17.sajandi lõpus, kui Neptuun liikus Kalades, I. Newton andis lõppkuju üleilmsele gravitatsiooniseadusele, avastati gaaside paisumise seadus, leiutati niiskuse mõõtmiseks hügromeeter, leiutati algeline atmosfääriaurumasin ja gaastermomeeter. Neptuuni osa on raske eraldi välja tuua, sest teaduse areng sõltub paljudest teguritest, eelkõige Uraanist, mis sel ajal liikus Sõnnis, ja Neptuun selles pigem “lubas” need tundmatud ja seni peidus olevad teadmised välja tulla.

Neptuun Kalades ajal on sündinud sellised suurkujud, nagu heliloojad Händel, Bach ja Scarlatti. Filosoofid E. Swedenborg ja Voltaire, tsarinna Katariina II, füüsik Fahrenheit, poeet A. Pope ja mitmed teised kuulsused. Määravamaks on siiski Neptuun majades ja tema aspektid lähiplaneetidega. See palju rohkem räägib meile isiku Neptuuni olemusest kui ainult planeet märgis.

1685-1697. aastatel Neptuun Kalades ajal asutati Inglise pank, Inglismaal lõpeb trükitsensuur, kuid kehtestatakse aknamaks, toimus ajaloos tuntud Salemi nõidade protsess Uus-Inglismaal. Hiina sadamad avatakse väliskaubandusele, Prantsuse hugenotid asuvad elama Kapimaa kolooniasse (rahvaste ränne on samuti Neptuuni asi). Jamaical asutatakse Kingstoni linn (asub mere ääres).

Viibides Kalades oli Neptuunil 1687.a. paiku ühendus teise veemaailma printsiibiga ülikauge asteroid Sednaga. Kahe vetemaailma ühendus pani aluse uuele nendevahelisele tsüklile, mille mõjud ilmnesid edaspidi meresõitudes ja maadeavastustes. Samal ajal avaldas Newton oma peateose “Loodusfilosoofia matemaatilised alused”.

Neptuuni ja Sedna omavahelisi aspekte uurides tulid välja mõned huvitavad seigad. Nimelt väga ammu, 1347/48. aastal tabas Euroopat katkuepideemia, mis külvas kogu maailmajao üle surmaga. Siis oli Neptuunil Sednaga ühendus Veevalaja keskmistes kraadides. Ja Varuna liikus Neptuuni avastamise kraadides. Usun, et katk jõudis kronoloogia lehekülgedele suuresti ka Varuna abile.

Katk sai alguse arvatavasti Hiinast 1330.aaste paiku ja levis mööda kaubateid ja meritsi algul Aasias ja siis jõudis Euroopasse. 1330. aastatel tegi Neptuun Sednaga noviili (40) ja vahepealsed aspektid teatud määral nagu pidurdasid katku kiiremat levikut. On see juhus või mitte, et Neptuunil ühendus Sednaga soosis epideemia levikut. Sedna printsiip teistusgune, kui Neptuunil meditsiiniga on. Või olid mängus veel mõned nimelised või nimetud kauged taevakehad, millede printsiipide hulka kuuluvad haigused ja epideemiad.

Orjakaubandus sai alguse peale seda, kui portugaalased lõid kaubandussuhted Aafrika läänerannikuga (1444.a.) ja hakkasid välja viima umbes 800 orja aastas. Siis liikus Neptuun oma pagenduse märgis Neitsis. Teatud osa selles jõledas kaubanduses on temagi osa.

Üks suurimaid inimelusid viiv häda epideemiate kõrval on nälg. 1630-31 tabas Indiat suur põud ja tekkinud näljahäda põhjustab kogu Indias surma. Neptuun oli just sisenenud Skorpionisse, tehes Sednale trigooni, temale järgnes kohe Saturn, Pluuto liikus Sõnnis.

Tragöödia Ungaris, klassikaline näide sellest, kuidas lahingutegevus võib muutuda inimkatastroofiks. Toimub see Austria-Türgi sõja ajal. Septembris 1697.a. , siis kui Türgi vägi ületas Tisza jõge, ründas neid vastase vägi. Tekkinud paanikas upub 10 tuhat türgi sõdurit ja lahingus langeb veel 20 tuhat. Neptuun oli just sisenenud Jäära ja tegi jällegi üsna täpse kvadrtuuri Uraanile, nagu seda oli rõugete epideemiaga P-Ameerika indiaanlste seas.

Teinegi suur näljahäda tabas maailma siis, kui Neptuun uuesti Neitsis liikus. Sedakorda Bengalis aastatel 1769/70. Umbes 10 miljonit sureb, rahvastiku vähenemine mõjutab Bengalit järgmised 15 aastat. Neil aastatel tegi Neptuun ka opositsiooni Sednaga. Uraan liikus siis oma langusmärgis Sõnnis.

Kartuliikaldus tabab Iirimaad 1845-1851, umbes 3 miljonit inimest on näljahäda käest sunnitud emigreeruma Ühendriikidesse. Neil aastatel Neptuun liikus Veevalajas ja asus oma avastamise kraadis. Sednaga tegi poolsekstiili, Pluutoga sekstiili, ühendus oli ka Saturniga.

Nagu tähele panite, siis loetletud sündmused kõik negatiivsed. No pole lihtsalt kroonikas kirjas erilisi positiivseid sündmusi, mis maailma oleks raputanud. Ikka jäävad hädad rohkem ajaloos esiplaanile. Neptuuni osa on tema printsiipe arvestades epideemiate ja näljahädade puhul olemas. Eks ta rohkem globaalsemate hädade käivitjana kaasa räägib. Igat sündmust eraldi tuleb vaadata kõikide planeetide seise ja mõjusid arvestades.

Peale avastamist sisenes Neptuun lõplikult Kaladesse 6. detsembril 1848. aastal. Mida kroonikud selle aasta ja kuupäeva kohta on üles märkinud?
Täpselt sel kuupäeval pole maailma sündmustes midagi kirjas aga Eesti kohta leiame järgmise üleskirjutuse. Alexander von Bodisco immatrikuleeriti Eestimaa rüütelkonda.10. detsembril 1848. aastal Louis-Napoleon Bonapartest sai Teise Prantsusmaa vabariigi esimene president.

Perioodil 1848 kuni 1862 on sündinud kirjanikud A. Strindberg, A. Kielland, Guy de Maupassant, G.B. Shaw, S. Lagerlöf, R.L. Stevenson. Saksa admiral A. von Tirpitz, vene loodustedalane I. Pavlov, USA raudtee magnaat Vanderbilt, füüsik, Nobeli preemia laureaat H. Becquerel, kunstnik Vincent van Gogh, Saksa tööstur F.A. Krupp, filmitööstur G. Eastman (Kodak), astronoom P. Lowell, psühhiaater S. Freud, helilooja Leoncavallo, tööstur R. Diesel. Neid isikuid on niivõrd palju, et vajab eraldi nimekirja, mis pole antud artikli eesmärk.

Kalades viibis Neptuun 1848 kuni 1862 ja sellel perioodil maailmas: Taani loobub oma Aafrika koloniseerimise plaanidest, hakkab välja surema üle Atlandi ookeani seni toiminud orjakaubandus, sh ka salajane orjade vedu. Samuti lõpeb orjakaubandus Brasiilias. Californias algab kullapalavik, F. de Lesseps saab kontsessiooni Punast merd Vahemerega ühendava Suessi kanali ehituseks. Londonis avatakse Maailma Tööstusnäitus, ilmub raamat “Moby Dick”.

Toimub Krimmi sõda Vene ja Türgi vahel, algab Ameerika Kodusõda. Kanada linn Ottawa saab pealinnaks, Aafrikas tehakse mitmeid suuri maadeavastusi, leitakse ja jõutakse Ngami, Tanganjika ja Njassa järvede äärde, avastatakse Victoria kosk. Venemaal tsaar Aleksander II vabastab talupojad pärisorjusest, ilmub Darwini “Liikide tekkimise” raamat.

Bostonis alustas tööd esimene naistele mõeldud meditsiinikool, asutati Ameerika esimene jääl sõitmise klubi, toimus esimene merejahtide võidusõit American Cup karikale, avati esimene sild üle Mississipi jõe, Kambodza dzunglis avastatakse Ancor Vat`i kompleks. Neptuuni printsiipi on igas sündmuses äratuntav.

Paigaldatakse esimene Atlandi ookeani läbiv telefonikaabel, Pennsylvanias puuritakse esimene naftapuurauk. Avastati närvid, mis suunavad veresoonte laienemist ja ahenemist, võeti kasutusele sõna “evolutsioon”, leiutati vetelpääste korkvest, ehitati esimese täisterasest kerega aurulaev. Keemia alal avastati petroolium, värvaine rosanliin ja sünteetiline aniliinvärvaine moveiin. Tehti kindlaks, et osoon on hapniku allotroopne seisund, eristati aatom- ja molekulkaal, valmistati kokapõõsate lehtedest kokaiin.
Need ja mitmed teised avastused ning sündmused on siis seotud Neptuuni printsiipidega tema liikumisel Kalades. Peamine Neptuun Kalades väljund oli orjuse kaotamine Ameerikas ja Venemaal.


järgneb...

Kommentaare ei ole: