reede, 6. aprill 2007

Pluuto : 3 osa

134340 PLUUTO
Pluuto- kahe astrokaardi võrdluse mõningad momendid.

Kui nüüd võrrelda Pluuto avastamise ja degradeerimise kaarte, mida me siis näeme?
Et aga pilt kahe kaardi vahel oleks selgem ja saaks neid ise teha, kõigepealt siis lähteandmed:
Pluuto avastati 18.02.1930. Flagstaffi obsrevatooriumis, Arizonas, mille koordinaadid on 111 W39 ja 35N12 kell 16.00.(UT +7:00)
Otsus välja arvata Pluuto põhiplaneetide hulgast võeti vastu 24.08.2006. Prahas, koordinaatidega 14E26 ja 50N05 kell 15.35.(UT -2:00)

Mõlema kaardi AC algab tulemärgist, mis sümboliseerib siis Pluutot ennast. DC on nii tema avastaja kui väljaarvajate sümboolne näitaja.
Avastamise kaardi AC (Lõvis) valitsejaks on Päike, mis asus Veevalaja viimases kraadis olles konjunktsioonis Veenusega, mis oli just siirdunud Kalade märki ja see ühendus on opositsioonis Neptuuniga. Siis mahavõtmise kaardis on AC (Ambur) valitsejaks Jupiter, mis asus Skorpioni 13-das kraadis ja (orb 3.38 ) konjunktsioonis asteroid IAU-ga, mis sümboliseerib astronoomide liitu.Ambur sümboliseerib maailmavaate kujundamist, sellest aru saamist. Avastamisel oli kindel tulemärk, siis staatuse allaviimise omas muutlik tulemärk, ehk seegi näita vastuvõetud otsuse iseloomu. Pluuto ise jääb esimesse majja Amburis. Kui avastamise kaardis on Skorpionis peale Kuu veel MPC (Väikeplaneetide keskus), siis nüüd on 1 kraadise orbiga Jupiterist seal IAU ise. Samas järgmises kraadis Pluuto avastamisel asus aga Kuu. Skorpion on märk, kus asus Uraani, Neptuuni avastamise ajal samuti Kuu. Selline märgi seotus kordub tihti uute taevakehade avastamisel.

DC valitseja avastamise kaardis on Saturn (kasutan ainult märkide valitsejatena Septeneri planeete) on omas kodus ja 6 majas, siis mahavõtmise kaardis on DC valitsejaks Merkuur asudes Lõvis 8 majas ja tehes täpse trigooni Pluutole, andes mõista, et seekord on ta tugevam ja otsus lähtub suurte juhtide (Lõvi märk) tahtest.Kuid DC ja 7 maja sümboliseerib veel kõigi planeedi Maa elanikonda tervikuna, on aga teadmata, kuidas inimkond tervikuna selle otsuse vastu võttis? Seekord siis oli ülekaal nende käes, kes ei pidanud Pluutot planeedi vääriliseks.7-dast lugedes asub Merkuur teises, seega praktilise ning maise kaalutlusega majas.
Sedasama sümboliseerib Astronomia positsioon 2.28 Lõvis, maapealsed astronoomia juhid lõvilikult panevad oma tahte järgi asjad paika, vast ehk praktilise kaalutlusest lähtuvalt.
8 majas on ka kõige enam planeete – Veenus oposit. Neptuuni ja Ceresegaga, Saturni oposit. Neptuuni ja Ceresega, Merkuuri oposit. Neptuuniga ja maja lõpus on Päike. Selline Pluuto majas asuv konsentratsioon ja nende planeetide aspektid otsustasid tema s(t)aatuse. Nii Päike kui Veenus olid avastamise kaardis 8 majas, siis nüüd nad samuti 8 majas.

Progresiooni kaardis (24. august) on prog. Marss jõudnud täpselt nataali Uraani peale ja prog. Veenus nataali Jupiteri peale. Marss avastamise kaardia aga valitseb MC-d, jõudes nüüd Uraanile 9 majas, saigi tema staatus otsustatud uraanlikult.Prog.Veenuse jõudmine Jupiterile viitaks Pluuto päritolu (Veenus IC valitseja) jupiterlikult suure kõla ja käraga tema aupaiste kustutamist.Avastamise kaardis 5 maja sulustab tervenesti Amburi märgi, mille valitseja Jupiter on.Nii avastamise kui mahavõtu kaartides on Jupiter 11, Uraani majas. Asja otsustasid ikkagi astronoomid, millede sümboolne juht on planeet Uraan!
Progressiivne Merkuur oli samuti sisenenud 11 majja ja tegi täpse kvadratuuri nataali Veenusele.
Kui avastamise kaardis olid Pluuto kõige täpsemad aspektid Veenusele (135) ja Neptuunile (45), siis degradeerimise kaardis on kõige täpsem Pluuto aspekt Merkuurile (DC valiseja) – trigoon (orb 0.28). Täpne aspekt on selles kaardis veel Saturni kvad. Uraanile (0.8).
Degradeerimise kaardis on nende vahel kvinkunks (1.11).

Huvitav on Varuna, mis sageli seotud kuulsuse, ekstremaalsuse ja tuntuks saamisega, seos kahe kaardi vahel. Kui avastamise kaardis oli ta Jäära esimeses kraadis, aktiveerides siis vaidluste seeria Pluuto staatuse üle, siis nüüd oli ta jõudnud täpselt avastamise kaardi Pluuto enda peale, orbiga ainult 0 kraadi 4 min.Järjekordselt leidis kinnitust, et Varuna on seotud kuulsaks saamise ja sellega seotud vaidluste ning avalikuse laia tähelepanu osa saamisel.
Täpse vastasseisu teeb degradeerimise kaardis Uraan Stargrazerile.Avastamise kaardis on nendevahel aga 82.07 kraadi.
Parema ülevaate saamiseks on hea vaadata võrdlevat peamiste aspektide nimistut.

Pluuto avastamise kaart Pluuto degradeerimise kaart

Päike 29.35 aqua oposit. Päike 1.15 virg
Päike 29.35 aqua kvad. Astronomia 27.25 tau
Kuu 13.15 sco trig. Uraan 13.13 pis
Kuu 13.15 sco konj. Jupiter 12.23 sco
Kuu 13.15 sco sekst. Stargrazer 13.44 virg
Kuu 13.15 sco kvad. Veenus 14.21 leo
Kuu 13.15 sco poolseks. AC 12.53 sag ja MC 11.50 lib
Merkuur 3.37 aqua kvad. Zvezdotchot 5.10 tau
Merkuur 3.37 aqua oposit. Astronomia 2.28 leo
Merkuur 3.37 aqua kvink. Päike 1.15 virg
Veenus 2.33 pis kvink. Astroniomia 2.28 leo
Veenus 2.33 pis oposit. Päike 1.15 virg
Marss 9.28 aqua kvink. Kuu 9.38 virg.
Jupiter 6.56 gem kvink. IAU 8.45 sco
Jupiter 6.56 gem kvad. Kuu 9.38 virg
Saturn 8.57 cap trig. Kuu 9.38 virg
Saturn 8.57 cap sekst. IAU 8.45 sco
Saturn 8.57 cap kvink. Chaos 8.25 gem
Uraan 9.05 ari kvink. IAU 8.45 sco
Uraan 9.05 ari kvink. Kuu 9.38 virg
Neptuun 2.17 virg konj. Päike 1.15 virg
Neptuun 2.17 virg R poolsekst. Astronomia 2.28 leo
Pluuto 17.46 can R kvink. Neptuun 18.03 aqua R
Pluuto 17.46 can R kvink. Ceres 17.13 aqua R


Kui Pluuto avastamise kaardis teeb Kuu viimase ühenduse (konj.) enne avastamist Neptuuniga ja järgmine on ühendus tuleb Saturniga, siis tõlgendaks seda järgnevalt:
Tema (Pluuto) avastamisega oli segadust , avastati mitte päris see, mida otsiti.Otsiti aga eelduste järgi suurt planeeti, mis tekitas hälbeid Neptuuni liikumises. Ühendus Saturniga viitaks siis planeedi staatuses ebakindlat aega, tema positsiooni piiramist ja kitsendusi tulevikus.
Mahavõtmise kaardis aga teeb Kuu viimase ühenduse enne otsuse vastuvõtmist Päikesega (suured juhid algatasid ja otsustasid) ja esimene põhiaspekt tuleb tal Marsiga.

Seda tõlgendaks, kui ees ootavat tuliseid ja aktiivseid vaidlusi ning ettevõtmisi sel teemal edaspidi. Sest mitte kõik ei olnud taolise otsusega rahul, eelkõige ameeriklased.Peale otsustamist valmis õige pea rohkem kui 300 astronoomi allkirja kandev petitsioon, milles nad teatavad oma vastuseisu uuele definitsioonile. Seal tehakse ettepanek korraldada 2007. aasta keskel spetsiaalne konverents selle küsimuse põhjalikumaks arutamiseks. Üks selle organisaatoritest on 2005. aasta jaanuaris startinud Pluuto uurimiseks mõeldud automaatjaama New Horizons teadusuuringute juht Alan Stern. Tema samuti kaotas palju, sest algselt pidi see projekt lõpule viima Päikesesüsteemi kõigi planeetide uurimise automaatjaamadega, nüüd selgus aga, et see eesmärk saavutati juba 1989. aastal Voyager 2 möödalennuga Neptuunist!

Ka Pluuto avastaja Clyde Tombaugh poeg ja lesk on vastaste leeriga ühinenud, osaledes New Mexico osariigi Ülikoolis (seal oli C.Tombaugh pikka aega professor olnud) toimunud protestiüritusel. “ Ma olen pettunud, et nii juhtus”, ütles 93-aastane Patsy Tombaugh.
Õige naljaka dokumendiga sai hakkama rühm Kalifornia osariigi seadusandliku kogu saadikud. IAU-le saadetetud pöördumises süüdistatakse seda teadusorganisatsiooni koguni teaduslikus ketserluses, lisaks veel osariigi elanikele vaimese ja rahalise (tuleks teha uued õpikud) kahju tekitamises.
Negatiivselt suhtub otsusesse ka näiteks Ameerika tuntud populaarteadusliku astronoomiaajakirja Sky and Telescope toimetus. Ajakirja 2006. aasta novembrikuu numbri juhtkirjas lubavad nad jätkata Pluuto koordinaatide avaldamist koos planeetidega, terminile “kääbusplaneet” aga lisada “niinimetatud”.
Kõige sagedamini heidavad otsuse kritiseerijad ette selle vastuvõtmist väga väikese rühma poolt. IAU peaassambleel Prahas osales kokku umbes 2400 astronoomi, ürituse lõppistungil toimunud planeedi definitsiooni üle hääletamisest võttis neist osa aga vaid 424. Seejuures on IAU-s ligi 10 000 liiget.

Teine tüliõun on orbiidi puhastamise nõue. Kriitikud väidavad, et selle järgi pole õige planeet näiteks ka Maa, mille läheduses liiguvad sellega kokku põrgata ähvardavad NEO-d (lüh. ingliskeelsest nimetusest Near Earth Object – Maa-lähedased objektid), rääkimata suure hulga troojalaste nime kandvate asteroididega oma orbiiti jagavast Jupiterist.
Ilmselt pole kõige õnnestunum nimetus “kääbusplaneet”, eriti just seetõttu, et ta planeet ei ole. Teiselt poolt on üle poolteise sajandi kasutatud asteroidide kohta paralleelnimetust “väikeplaneet” ja keegi pole neid “päris” planeetideks pidanud.
Samuti ei ütle definitsioon midagi planeedi suuruse ülempiiri kohta.

Sellist asja nagu “planeet” pole looduses olemas. See on ikkagi inimese pandud nimi. Ja kui nimi ei pidavat meest rikkuma , siis miks peaks ta seda tegema taevakeha puhul?
Aga selles asi ongi, et rikub ikka vahel küll. Õnnetust nimest võib tekkida õnnetus – nagu teadsid loodusrahvad, kes kiskjaid varjunimedega nimetasid.
Miks pidi hakkama ümber mõtlema planeetide süstemaatikat, seda teab paremini ehk mõni psühholoog. Võib olla viivad jäljed sinna, et inimene ei taha olla päris üksi – sestap soov, et oleks ikka veel mõni planeet, kust otsida kas või algelise elu jälgi. Ei taha ta tolmuterakesena liivamerre ära kaduda.
Samas otsivad teadlased planeete universumi suurtest kaugustest, teiste tähtede ümbert. Kuidas siis nendega lood on? Ei või ju väita, et nood on ilmtingimata ümarad.
Pluuto puhul ei aidanud isegi, et see on nimetatud Kreeka rikkust annetava maapõuejumala järgi. Või arvati, et nimi on antud hoopis Disney-filmide koera järgi? Nime pakkus välja ju 11. aastane koolitüdruk!

Et lõpetada teema Pluuto astronoomiline külg, siis natuke tema kaaslastest.
2005. aastal avastati Pluuto uued kaaslased – kuud, mis said indeksid S/2005 P 1 ja S/2005 P 2. Nimed valis taevakehad avastanud USA astronoomide meeskond. Kreeka ja Rooma mütoloogia tegelaste hulgast. Nagu seda on varasemast tuntud senine kaaslane Charon – paadimees allilma jõel.Esialgne nimi Nyx on Kreeka pimedusejumalanna ja Charoni ema ning Hüdra üheksapealine koletis, kes valvab allimaailma sissepääsu. Aga nime Nyx muutis astronoomiaühing Nixiks, sest Nyx on juba ühe väikese asteroidi nimi.
Nad on Charonist palju väiksemad – eeldavalt läbimõõduga 50-160 km.

Astroloogiliselt ei peaks aga midagi muutuma, ta oli on ja jääb oluliseks teguriks nii inimese kui maailmasündmuste toimumisel.Kuid kerkib küsimus? Kui Pluuto avastamine tõi kaasa vastava printsiibi esiletuleku tulevikus, siis mida võiks kaasa tuua pluutoliku printsiibi esindajatele sümboli staatuse muutus! Järgmises osas anname ülevaade Pluuto mõjudest ajaloosündmuste valguses.

Antud artikli koostamisel on kasutatud: Tähetorni kalener 2007, T.Tuvikene artiklit Mis asi on planeet?, Eesti Päevaleht – 1.07.2006 ja 6.09.2006 numbreid ning isiklikke astroloogilisi tähelepanekuid.

Valor

Kommentaare ei ole: