esmaspäev, 6. veebruar 2012

Maisi jumal

Oma lemmikteema edasisel uurimisel olen jõudnud järgmise Neptuunitaguse asteroidi juurde. Neid on seal väga palju aga omale nime saanuid on veel vähevõitu. Seni pole veel tutvustanud mitmeid viimastel aastakümnetel avastatuid. Üheks selliseks on siis pika ja raskepärase nimega väikeplaneet - Teharonhiawako. Kas saite esimese hooga nime välja lugeda? Mina igatahes kohe küll mitte. Tegin siis nime silpideks (Te-ha-ron-hi-a-wa-ko) ja lugesin mitu korda enne kui sain nime täispikkuses soravalt loetud. Vene keeles näiteks kirjutavad nad aga nii – Taronhaivagon ja hääldavad ka nii. Ameerika põlisrahvastel on teisigi keeruliste nimedega jumalusi – Quaoar, Tezacatlipoca, Quetzalcoatl jt. Aga selline nimi on antud siis irokeesi indiaanlaste maisi jumalale.

Väikeplaneedi astroloogilistest printsiipidest on üldiselt vähe teada, nagu ka teiste hiljuti avastatud ja omale nime saanutest. Rohkem on teada Quaoari, Varuna ja Ixioni printsiipidest aga Teharonhiawako kohta napib infot. Seepärast eriti midagi põhjapanevat näidete näol on ära tuua raske. Eelkõige peaks Teharonhiawako olema nähtav loovinimeste kaartides, sest on ta ju üks looja jumalustest indiaani mütoloogias.

Mõned tema arvatavad märksõnad oleksid – optimism, inspireeriv, vaimne teadlikkus, loovus, takistuste ületamine, uuenduslik ja innovaatiline, oma ajast ees, individuaalsus. Negatiivne on – kui ei lähe ootuspäraselt, siis rikub reegeleid, naiivsus, isiku lõhestatus, vahel täielik mässaja, ootamatud taksistused võivad esile kutsuda põhjalikke katastroofe.


Veel märgitakse ära, et Teharonhiawako alla käib lepingute ja kokkulepete tegemine, rassilised küsimused, ekspeditsioonid, rakustruktuuri jagunemine ja süntees. Seos pidi olema veel meteoriitidega, mis toovad ilmaruumist kaasa tundmatut materjali.
See võõrapärase nimega kauge asteroid on üks nendest, kel on ka oma kaaslane kuu – Sawiskera. Selliseid taevakehi nimetatakse binaarseteks väikeplaneetideks.

Avastati ta üsna hiljuti, nii nagu enamik, on nad avastatud astronoomia tipptehnoloogia arenguga. 11.oktoober 2001 oli see päev kui avastus kirja pandi. Siis asus ta 23.56 Veevalajas ja oli retrograadne. Avastamise ajal oli tal üsna täpne konjunktsioon Uraaniga ja opositsioon Päikesega. Esmaavastus oli 20.augustil 2001. Nüüdseks on tal siis nimi (aprill 2007) ja number – 88611. Tema orbiit ulatub Pluuto orbiidi sisse ja tiiru ümber Päikese teeb 292,7 aastaga. Orbiidi kalle on väike, 2,6 kraadi. Hästi väike on tema ektsentrilisus – 0,027 kraadi, st. orbiit on väga lähedane ringile. Läbimõõt on kõigest 176 km.

Kes või mis oli Teharonhiawako? Kõik cubewanode grupi taevakehad on kõik loojad, nii ka Teharonhiawako, kes oli ameerika indiaanlaste irokeeside looja jumalus. Igal üksikul asteroidil on oma koht ja tähendus taevases hierarhias. Ja seepärast tuleks neid ükshaaval ka uurida ning lähemalt vaadelda.Üks lugu räägib suurest naisest, kes suri sünnitamisel. Sündsid aga kaksikud, paremakäeline sai nimeks Teharonhiawako (omanik on taevas) ja teine vasakukäeline sai nimeks Sawiskera, kel oli võime olla paha ja kuri. Teharonhiawako see eest oli aga headus ise. Teda kutsuti ka maisi ja teiste taimede ja loomade, lindude loojaks. Irokeesi mütoloogia järgi on Teharonhiawako loodud on neli aastaaega koos vastavate elementidega.

Samuti on ta demiurg – jumalus, kes korrastab algkaose, võidab mütoloogilise ürgkoletise ja loob maailma. Veel on ta jahimeeste kaitsja. Teharonhiawako loodud on roosid ja Sawiskera aga rooside okkad. Irokeesid asustasid neid alasid, mis tänpäeval on New Yorgi, Oklahoma osariigid ja Kandada Ontario alad. Irokeesidest on juttu ka James F. Cooperi indiaaniromaanide tsüklis “Nahksuka jutud”, kus neid kirjeldati kui salakavalaid, pahelisi ja valelikena.

Üks huvitav seik on Teharonhiawakol see, et ta liigub paaris teise cubewanoga, mis kannab Borasisi nime (1999 RZ 253, nr. 66652). Viimane avastati enne Teharonhiawakot, 8. sept. 1999.a. 18. sajandi 70-datel oli Teharonhiawako ja Borasisi koos Sõnnis. Borasisi liikus eespool. Ka 19. sajandi algul olid nad koos Kaksikutes. Vähis said nad päris kokku (1830-el). Sama sajandi teisel poolel liikusid nad Lõvis ja Neitsis, siis juba Teharonhiawako ees ja Borasisi taga.

20.sajani alguseks liikusid nad juba Kaaludes, läks veel 30 aastat ja näiteks suure depressiooni ajal (1929) olid nad mõlemad Skorpionis. Enne Teist Maailmasõda olid nad Amburis. Kaljukitses said nad jällegi päris kokku. Veevalajas olid nad umbes aastatel 1985 kuni 21. sajandi alguseni. Ja nii nad koos paaris, kord üksteisele lähemal ja kord kaugemal koos märgist märki on liikunud. Üksteiset kaugele nad liikudes ei jää. Mitte kaugele ei jää neist ka Salacia, mis liigub nendega kaasas.Kuid tema orbiidi kalle on 24 kraadi ja teatud sodiaagmärgi läbimisel ta kaugeneb paarist Teharonhiawako-Boras.isi.

Sarnaselt liiguvad ka plutiinod Pluuto ja Ixion, mis ei eemaldu teineteisest rohkem kui 60 kraadi. 2012. aasta algusel on Teharonhiawako ja Borasisi Kalade märgi esimese pooles. Borasisist tuleb lähemalt juttu teises artiklis.

Et mõlemad nii käsikes liiguvad on seotud ka sellega, et neil on lähedane triilemisperiood, Teharonhiawakol 297 aastat ja Borasisil 292 aastat ja sarnane on ka ektsentrilisus – 0,0928. Ka Borasisi on binaarplaneet ja tema kaaslane on Pabu (pa:bu:). Kui vaadelda Teharonhiawako osalust sündmustes, siis tuleks silmas pidada ka Borasisit.

Teatavasti tõi maisi kui põllukultuuri Euroopasse Kolumbus. Tema kaardis on Teharonhiawakol Uraaniga täpne trigoon ja Jupiteriga sekstiil. Kolumbus jõudis Uude Maailma oktoobris 1492. aastal, siis kui Teharonhiawako Sõnnis oli opositsioonis Merkuur-Veenus ühendusega.

Kuna Teharonhiawako on Ameerikamaa indiaanlaste mütoloogiast pärist, siis esimesena tuleks uurida, kuidas ta on seotud selle kondinendi ja inimestega. Analoogselt, nagu ma olen teinud seda Haumea või Makemakega Vaikse ookeaniga seotult. Ameerikaga peaks Teharonhiawako kõige enam seotud olema ja osalema peamistes ajaloolistes sündmustes ning olema samuti tegev tuntud inimeste kaartides.

Vaatame Ameerika 19. sajandi ajaloost mõningaid sündmusi, eelkõige neid, mis seotud indiaanlastega, nende võitlusega valgete vastu. Seminooli indiaanlaste ja armee vaheline sõda puhkes Floridas 1817. aastal. Teharonhiawako on 0 kraadis Vähis ja teeb trigooni Veenusega Skorpionis ning trigooni Saturniga Veevalaja viimses kraadis. 1830. aastal võtab Ühendriikide kongress vastu Indiaanlaste Eemaldamise Seaduse, Teharonhiawakol on väga täpne ühendus Borasisiga Vähis. Lähim aspekt on Uraaniga kvadratuur Veevalajas.

Bad Axe Riveri lahingus (1832) tapetakse indiaanipealik Must Kotkas, Teharonhiawakol kvadratuur Päikesega ja kvinkunks Marsiga. Ühendriikide Kodusõda algas aprillis 1861. aastal, Teharonhiawako teeb trigooni Päikesega ja kvinkunksi Merkuuriga. 1862. aasta augustis algab siuude ülestõus Minnesotas ja Põhja-Dakotas, Teharonhiawakol ühendus Päike-Merkuur-America Lõvis.

Mais 1869. aastal valmib tervet mannert läbiv Union-Pacific raudtee, Teharonhiawakol Neitsist trigoon Jupiteriga Sõnnis.1890. Aastal tapavad USA väed 350 siuud Wounded Knee lahingus, mis oli indiaanlaste viimane relvastatud vastupanu nende ajamisel reservaatidesse. Teharonhiawakol Kaaludes kvadratuur Päikesega Kaljukitses ja trigoon Neptuuniga Kaksikutes.

Vaatame esimesi Ameerika presidente, kas Teharonhiawako horoskoobis omab mingit tähtsust. Orbiks luban (endal puhul) piirduda kolme-nelja kraadiga aga seda mööndusega, et Päikese ja Kuu puhul võib see olla ka suurem.

Esimene Ühendriikide president oli G. Washington - Teharonhiawakol täpne sekstiil Kuuga ja kvadratuur Neptuuniga. Veel on opositsioon Musta Kuuga.
Teine president oli John Adams - Teharonhiawakol seskvadrant (135) Päikesega, poolsekstiil Kuuga, trigoon Veenusega, kvintiil Jupiteriga, kvadratuur Uraaniga, bikvintiil Pluutoga, sekstiil Chironiga.
Kolmas president oli Thomas Jefferson - Temal on väga suured teened Ameerika ajaloos. Teharonhiawakol on konjunktsioon Merkuuriga Kalad/Jäär piiril. Poolkvadratuur Veenusega, kvinkunks Saturniga, seskvadrant Pluutoga.

Sellisel moel nimekirja jätkates pole selle lugemine huvitav. Kui kõik 44 presidenti läbi vaadata, siis peaaegu igas neis leiab Teharonhiawako seoseid planeetidega.. Tema osa on anda siis lisaloominguline impulss, mida andekal inimesel kindlasti vaja on. Ilma andekuse ja läbilöögi võimeta ikka presidendiks vaevalt et saab. Viis viimast Ühendriikide riigipead:

Ronald Reagan – Teharonhiawako 2 Skorpionsis – sekst. Marsiga, trig. Veenusega, oposit. Saturniga
Georg H.W. Bush – Teharonhiawako 17 Skorpionis – täpne trig. Veenusega, kvad. Neptuuniga, poolsekt. Kuuga.
Bill Clinton – Teharonhiawako 15 Amburis – täpseid aspekte pole, on põlvkondlik trig. Pluutoga.Tema on ka ainus, kellel pole Teharonhiawakol aspekte lähiplaneetidega.
Georg W. Bush – Teharonhiawako 16 Amburis – oposit. Päike-Uraaniga, täpne kvink. Veenusega ja sekst. Jupiteriga
Barac H. Obama – Teharonhiawako 4 Kaljukitses – kvink. Kuuga, kvink. Merkuuriga, oposit. Veenusega ja trig. Pluutoga.


järgneb...

Kommentaare ei ole: