teisipäev, 30. november 2010

Ajastu ja kolm kunstniku - 3 osa

Leonardo da Vinci. Unikaalne, aga ilmselt üksildane geenius. Universaalne renessanssiinimene: teadlane, leiutaja, filosoof, kirjanik, kujundaja, skulptor, arhitekt ja maalikunstnik. Tal oli nii viljakas mõtlemine, et ta vaevu suutis midagi lõpetada ning ta on loonud suhteliselt vähe maale. Teda liikuma panevaks jõuks oli täitmatu vajadus teada saada, kuidas kõik töötab. Et ta sellega tegeles, näitavad täpsed anatoomilised joonistused ning lennumasinate plaanid jms.
Tema maalid on mitmekihilised ning iga tegelane on uurimisobjekt, samuti uurivad need ilu, inetust, spirituaalsust, inimese suhteid looduse ja Jumalaga ning „mõtte liikumist“ (psühholoogiat). Leonardo tehnika oli uuenduslik aga hooletu. Tema muutis kunstniku staatuse – käsitöölisest härrasmeheks. Ta oli määrava tähtsusega kunstnikuks Firenze kunsti üleminekul kõrgrenessansi perioodi. Teada on, et ta sündis notari ebaseadusliku pojana. Tollal oli see tõsine häbiplekk ning võib-olla just seetõttu jäi ta teistest eemalseisvaks.

Missugused seisud siis aitasid teha tema loomingu nii mitmekülgseks ja uudseks? Esiteks on Leonardo päikesemärgilt Sõnn, mille disposiitoriks on kunstide planeet Veenus. Oma natuurilt pidi ta seega peenelt tunnetama ja mõistma looduse olemust. Lisaks on esimeses majas loomingut soosiv Quaoar. Teiseks asub Päike horoskoobi V majas. Seejuures on V maja valitsejaks Marss, mis on trigoonis Saturniga. Horoskoobi valitsejaks on Jupiter konjunktsioonis Kuuga Kalades.
Uudset mõtlemist soosis Merkuuri asend Jääras. Merkuuril on poolkvadratuur Veenusega, mis on üsna tähenduslik – asub Kuu ja Päikese vahel. Peale selle moodustab Merkuur trigooni Pluuto-Pandora ühendusega ja opositsiooni Saturniga Kaaludes. Pandorat aga loetakse nii mütoloogias kui ka astroloogias mõttelaeka avajaks. Veel on Merkuur MC (Neitsis) valitsejaks. Mõlemad planeedid, mis seotud Leonardo kunsti ja looduse tunnetamisega, on kvintiilis – Merkuur Musta Kuuga ja Veenus Pluutoga. Kvintiil toimib aga mitte kui potensiaalsete võimaluste andja, vaid kui end loomingule ohverdanud tegevus oma mõtete realiseerimiseks.

Oluliseks tuleb lugeda kujundit saatuse sõrm, mille tipuks on horoskoobi valitseja Jupiter ja Kuud III majas. Aluse moodustab Neptuuni-Pluuto sekstiil. Neptuun on pealegi veel ühenduses kesktaevaga. Jupiter-Kuu kvinkunks Neptuunile näitab ka soosingu vajadust ja selle otsimist religioosetelt juhtidelt. Kunstniku elu eesmärgiks oleks kaardi järgi Päikese bisekstiili MC-le realiseerimine, millele aitab kaasa ka Päikese trigoon Põhjasõlmele. Väga ilmekas on see, et Põhjasõlmel on väga täpne konjunktsioon asteroid Leonardoga Lõvis I maja lõpus, mida saab seostada otseselt kunstniku isikuga. Leonardo arhitektuurialaseid saavutusi ja annet seletaks Pallase ja AC konjunktsiooniga I majas. Pallast seostatakse arhitektuuriga ning ta soosib seda valdkonda.

Veelgi kõnekam on kaart siis, kui ühildada Leonardo horoskoop Uraan-Neptuuni ühenduse kaardiga (1478.a. Skorpionis), ehk siis AIV kaardiga. Siis moodustuvad tervelt kolm saatuse sõrme konfiguratsiooni. See kujund lubab edu inimesele, kes on osanud olla õigel ajal õiges kohas.
AIV Päike (13 Ambur) on kvadratuuris Saturniga ja sekstiilis Marsiga. AIV Pluutol on opositsioon Päikesega, poolsekstiil Neptuuniga ja trigoon Jupiteriga. AIV Marsil on opositsioon Pluutoga ja sekstiil Merkuuriga. Nataalse Veenuse ühendus AIV Jupiteriga, mis pealegi on opositsioonis AIV Veenusega, näitab Leonardo loomingu sotsiaalset tunnustamist ja tema saavutusi. Aspekt sidus tema loomingu ajastu vaimuga, tõukas eemale varem väljakujunenud stereotüübid ning andis oskuse üllatada kõrgemal võimul olevaid usuliidereid.

Ajastu uuele kunstivoolu tekkimisele ja viljelemisele viitab ka AIV kaardis Musta Kuu konjunktsioon Quaoariga Veevalajas. Veevalaja märk näitab uusi tuuli ja Must Kuu teistsugust kunstivoolu tekkimist, erilisust ning omapära. Loomingu tipuks tuleb lugeda 1503.aastal loodud maali Mona Lisa (La Gioconda). See maal ei olnud maalitud tellimuse peale. Aeglaste planeetide transiiti jälgides me saame teda, et sel aastal liikus Pluuto Skorpioni viimastes ja Amburi esimestes kraadides. Seega AIV kaardi Uraan-Neptuun ühenduse peal ja oli võimendatud selle kaardi Merkuuri ning Veenuse mõjude poolt.

Ajastu kaardis asub asteroid Leonardo 8 Kaksikutes täpses kvadratuuris Chironiga. Leonardo nataali Merkuur teeb Leonardole sekstiili ja Pallas täpse opositsiooni.AS kaardis asub Leonardo 9 Kaaludes ühenduses Marsi ja Haumeaga. Nataali Merkuur teeb sinna täpse opositsiooni ja nataali Leonardo-Põhjasõlm kvadratuuri.

1503. aasta hilissügisel toimus Marsi, Jupiteri ja Saturni kolmikühendus Vähis. Need seisud soosisid millegi väga omanäolise, müstilise ja uudse tekkimist, mida Mona Lisa maal ka kahtlemata on. Samal ajal Must Kuu liikus Skorpionis ja oli ühenduses AIV kaardi Veenusega, seega üsna lähedal AIV kaardi Uraan-Neptuuni tsükli alguskraadile.


Kõigil kolmel kunstnikul pole sünnikaardis peaaegu üldse loomingulisi aspekte, kuid see eest on need olemas ajastu- ja nataalkaartide vahel. Võib väita, et individuaalne kaart ei ole kõige määravam isiku eneserealiseerimisel. Ta on ainult „algmaterjaliks“, et võtta vastu ajastu poolt loodud võimalused ja need siis koos ellu viia.

Kommentaare ei ole: