kolmapäev, 14. aprill 2010

Aspektitu Merkuur

Merkuuri ülesandeks on eraldada Inimest loomariigist mõistuse ja vaimuannete kasutamise abil. Astroloogias näitab Merkuur seda, kuidas inimese mõistus töötab, kuidas ta mõtleb (märgi järgi), millisele valdkonnale on isiku mõtlemine keskendunud (majja paigutamise järgi), kuidas ta õpib ja suhtleb.

Merkuuri aspektid väljendavad inimse intellektuaalset potensiaali ja oskust suhelda teistega. Aspektid vihjavad mõtte kergusele või mõtlemise raskustele. Füüsilises plaanis Merkuur näitab liigutuste koordinatsiooni kvaliteeti, käte liikumist, reaktsiooni kiirust. Samuti kuulub Merkuuri alla hääl, diktsioon, hingamine, kogelemine, käelabad, kopsud, Merkuuri alla käib ka inimese nimi ja ka perenimi. Disharmoniline Merkuur on võimeline tekitama inimesele korvamatut kahju tema mõtlematute tegude või ütlemistega. Aga mis siis, kui Merkuuril polegi ühtegi mazoorset aspekti või on ainult üks-kaks?

Siis aspektitu Merkuur sageli formeerib arutu ja samaaegselt mõistusetu ning ebamõistliku tüübi. Sellisel isikul on kalduvus olla suur lobamokk, tal on huvi uudsete teadete ja sentsatsioonide vastu. Isikul on veenev hääl, kuid ta alahindab oma intellektuaalseid võimeid. Tal on kõikevõimalike teadmisi ja andmeid, mis nagu iseenesest temani jõuavad. Ta harva väljendab kontaktide loomisel initsiatiivi. Mõistus võib olla terane, kuid see võib põhjustada üksindust ja eakaaslastest eraldumise.

Vestluskaaslase juttu tõlgendab ja elab sellele kaasa muuseas, möödaminnes. Loetut kirjandust omandab paremini kui kuuldut. Oma mõtteid ta püüab esitada enamasti kirjalikult kui kõnes. Eelistab rohkem vanu kontakte kui uusi. Vahel, eriti siis, kui transiitne või direktiivne Merkuur teeb aspekte nataali Merkuurile, ta on võimeline täielikult muutma ümbritsevat. Mõistusel pole asja inimese emotsionaalsete probleemide lahendamisel. Mõistus sellistes olukordades jätkab töötamist intellektuaalsel tasandil.

Kui Merkuur on Veevalajas, Kaljukitses või Lõvis, siis mõttemaailm erineb loogika, külmaverelisuse ja tagasihoidlikuse poolest. Merkuur muutlikes märkides võivad tekkida raskuseid – kannatab närvisüsteem. Sellistele inimestele oleks vajalik psühhotreening, et viia mõistus rahulikku seisusesse.

Karl Marx. Merkuuril ainult konjunktsioon Veenusega (orb 6,5 kraadi) Sõnn/Kaksikud piiril. Ühendus viitab organisatoorsetele võimetele ja kirjanduslikule andele. Majapositsioonilt aga tugev, asudes III majas.

Mahatma Gandhi, temal Merkuur 3.46 Skorpionis ja ainasd aspektid on Kuuga kvintiil ja kvadratuur sõlmedega. Ta oli mees, kes pidas vägivallatut võitlust Britannia võimu vastu Indias. Tema vabadusiha ja sõltumatuse saavutamine oli märkimisväärne ja see innustas mitmete põlvkondade poliitikuid seda joont jätkama. Gandhi juhtimine lõi India inimeste rahvusliku identiteedi. Oskus innustada miljoneid osa võtma vägivallatust allumatusest jõudis haripunkti 1942.aastal kampaaniaga “Välja Indiast”.

Gandhi habras välimus oli vastuolus tema raudse tahtega. On teada, et ta oli põhimõtteline taimetoitlane aga elu lõpupoole oli kehva tervise tõttu sunnitud tarbima ka lihapuljongit. Suurmees mõrvati hindu äärmuslase poolt 1948.aastal.
Gandhi kaardis on tugev Tau kvadraat, mille tipus asub ka Suure tuletrigooni üks planeetidest Kuu. Sellise kujundi iseärasustest on kavas kirjutada eraladi ja seepärast siin sellel pikemalt ei peatuks. Aspektitu Merkuur töötas siis tema puhul vägagi eriliselt, sest oskus end väljendada, arusaadavaks teha, veenda ja innustada miljoneid eeldab ikkagi tugevat ja hästi aspekteeritut Merkuuri. Siin aga hoopis vastupidine näide, kus aspekte nagu pole, kuid töötab piirmatult ja võimasalt. Oma tugeva osa Merkuuri võimsusele annab see, et ta on ühenduses AC-ga I majas ja on ka kvadratuur MC-ga, kuigi orb on siin 7 kraadi.

Väheaspekteeritud Merkuuriga on ka Iisraeli riigi loomise üks juhtfiguure ja riigi neljas peaminister Golda Meir. Ainsa aga tugeva aspekti saab Merkuur Päikese ühendusest Sõnnis (terav mõistus, praktilisus, töökus, kangekaelsus). Kvinkunks Saturniga viitab siis talle antud võimalusest luua uus ja kindla korra ning struktuuriga riik. Aspekt sümboliseerib ka liigset tõsimeelsust ja teravat vastutustunnet oma tegude eest. Probleemiks võib olla oma küünilisuse sobitamine humanismi ja ühiskondlike suhetega.

Väheaspekteeritud Merkuur on ka poliitikul Haile Selassise I-l. Merkuuril trigoon Jupiteriga (uhkus, suur enesekindlus, mitmesugused liialdused). Tema puhul on teda, et ta seadis end seadustest kõrgemale. Sekstiil Uraaniga (kangekaelsus, sõltumatus, ekstsentrilisus), mis kolmekesi moodustavad kujundi poolkäru. Kuid nõrgaks Merkuuri ei saa lugeda, mis siis, et vähe peaaspekte.

Hispaania diktaatoril (1939-1975) F. Francol oli samuti Merkuur vähe aspekteeritud. Opositsioon Kuuga (keskpäev, annab mässumeelsuse, libekeelsuse, õelad naljad jms.) ja trigoon Chironiga on ainsad aspektid.

Vähe aspekte Merkuuril oli ka kunagisel USA riigisekretäril J.F. Dullesel, opositsioon Kuuga (analüütiline anne, ratsionaalne lähenemine asjadele, samuti need omadused, mis sai kirja Franco) ja poolkvadratuur Veenusega ning kvinkuks Uraaniga. Aga Merkuur I majas.

Põhiaspektides vaba Merkuur on kunagine Iisraeli peaministril (aastatel 1948-1953) David Ben Gurionil. Poolsekstiil Marsiga, kvinkunks Pluutoga (tendents teha lihtsad mõisted keeruliseks, hirm näida rumalana) ja sekstiil Põhjasõlmega.

Saksa poliitik ja kommunistlik mässaja Ernst Thälmann. Merkuuril ainult opositsioon Uraaniga, mis hästi iseloomustab mässaja olemust. Veel on poolkvadratuur Pluutoga .
Läti sõjaeelsel presidendil Ulmanisel on ainus põhiaspekt Merkuuril konjunktsioon Veenusega Kaaludes (soodus tegeleda kirjandusliku loominguga, elegantne käitumine, Nõrgaks aga lugeda vast ei saa, sest veel on poolkvadratuur Uraaniga, kvinkunks Neptuuniga ja seskvadratuur Pluutoga.

Ilma põhiaspektideta Merkuur on Briti poliitikul N. Chamberlainil. Kuid on ridamisi abiaspekte, poolsekstiil Päikesega, kvintiil Saturniga, seskvadratuur Uraaniga ja poolkvadratuur Pluutoga.

Leedu päritoluga anarhist Emma Goldman, Merkuuril konjunktsioon Päikesega ja sekskvadratuur Kuuga (keskpäev).

Vähe aspekte Merkuuril oli ka teisel anarhistil ja mässajal Charlotte Corday`l, kes läks ajalukku J-P. Marati tapmisega. Merkuuril seksvadratuur Kuuga ja trigoon Marsiga. Jean-Paul Marat`il endal oli samuti Merkuur väheaspekteeritud, kvadratuur Jupiteriga ja seskvadratuur Uraaniga.

Tsaari Venemaa aegne peaminister Pjotor Stolõpin, Merkuuril ainult konjunktsioon Neptuuniga Jääras (annab loomingulisi andeid aga ka enesepettust ja ootamtuid eneseotsuseid) ja sekstiil Marsiga. Aga poliitik oli üks vähestest võimekatest ministritest, kes Venemaal suutis põllumajanduses reforme läbi viia. Alates 1907 kuni 1911 tehti talle üksteist atentaati, viimane siis tõi terroristidele edu.

Paistab, et vähese aspekteeritud Merkuuriga poliitikud on hoopis isesugused ja nende hulgas on väga erinevaid tegelasi. Poliitikute hulgas ma ei leidnud ühtegi isikut, kel Merkuur siis täitsa aspektitu oleks, Gandhi siis erandiks.


järgneb...

Kommentaare ei ole: