kolmapäev, 21. aprill 2010

Aspektitu Merkuur - 2

Kuulsaid kirjanikke on igas sodiaagimärgis, kuid näiteks Kaksikute soov kirjutada on eriti põletav. Merkuur on oluline iga kirjaniku märgi jaoks. Planeet peaks olema jõuline ja rohkete aspektidega. Sageli on kirjanikel Merkuur retrograadne (Zvanetski, Marquez, Strugatski, Solzhenitsen, Miller, Amado, Lindgren, Beskett), nii et see võib olla isegi heaks lisafaktoriks.
Olulised planeedid oleks veel Saturn ja Neptuun. Astroloog M.Gauquelin leidis, et Kuu peaks kirjanikel kõige olulisem olema, asuma kusagil seniidis või ühenduses tõusumärgiga ja seotud kaheteistkümnenda majaga. Kõigil korraga nüüd vaevalt kõik head omadused kaardis olemas, mis nagu eeldaks kirjanikuks saamist.

Astroloog Rae Orion soovitab neile, kel kirjatöö ees ootab, alustada loovkirjutamisega siis, kui täiskuu on kolmandas majas; noorkuu neljandas majas (kui tegu memuaaridega); noorkuu viiendas majas (eriti kui töö näisendi kallal); noorkuu üheksandas majas või noorkuu Kaksikutes. Alustada tuleks siis, kui Merkuur direktiivne, abiks kui Merkuur Kaksikutes, Neitsis, sinu päikesemärgis või samas, kus su sünni Merkuur.

Otsi Uraani, kui pead leidma originaalseid ideid; aktiivset Neptuuni, kui tahad elavdada oma kujutlusvõimet; ja aktiivset Pluutot, kui oled valmis süüvima emotsionaalselt keerukatesse küsimustesse.

Kui aga Merkuuril pole aspekte või on väheaspekteeritud. Kas siis ei saagi sõnameister või poeet olla? Vaatame, kas leidub selliseid. Sulgudes mõned aspekti iseloomulikumad omadused, mis otseselt ei käi antud isiku kohta.
Väheaspekteeritud Merkuur on luuletuste ja muusikalide libretode kirjutajal Tim Rice`l. Merkuuril kvintiil Kuuga, rohkem lähiplaneetidega aspekte pole. On viie kraadise orbiga sekstiil Neptuunga ja kümne kraadise orbiga trigoon Pluutoga. Orbid vast liiga suured, et päris aspekteerituks lugeda.

Vähe aspekte on kirjanikul Gabriel Marquesil, Merkuuri ainus aspekt on konjunktsioon Uraaniga Kalades (annab hea kujutlusvõime, kangekaelsuse aga ka mõningase kohanemisraskuse). Samasugune aspekt on ka kirjanikul ja naisaktivistil Betty Friedan`il, seda Veevalaja ja Kalade piiril. Trigoon Pluutoga jääb üheksa kraadise orbiga liiga suureks. Põhjasõlmega on aga trigoon tugev.

Ainus ja täpne aspekt on kvadratuur Merkuurlil Uraanile (loodab sageli ainult oma arvamusele, iseloomus mässumeelsed viited, vastuolud üldistele normkäitusmistele) Ameerika kirjanikul Raymond Chandleril. Kirjanik viljeles kriminaalkirjanduse maastikul. Merkuuril veel seskvadratuur Jupiteriga.

Väga nõrgaks pean Vene luuletaja Nikolai Gumiljovi Merkuuri. Võib isegi öelda, et planeet on aspektitu, sest on ainult kvinkuks Kuuga (keskpäev) ja väga suure orbiga opositsioon Uraaniga. Täpne on poolkvadratuur Pluutoga. Nooruses oli ta tihti haige, teda piinasid sagedased peavalud (Merkuur Jääras ühenduses Lõunasõlmega). Ta valuliselt reageeris mürale (Veenusel opositsioon Kuuga (keskpäev) ja opositsioon Marsiga). Eelistas olla üksinduses või tegeleda koduloomadega. Lemmikaineteks koolis oli zoloogia ja geograafia. Elu jooksul sooritas mitmeid reise Abessiiniasse, elas Prantsusmaal, reisis teistes Euroopa maades. Ka Aasia maad ei jääud reiside nimekirjast välja. 1921.aastal arreteeriti poliitilistel motiividel. Hukati sama aasta augustis. Tema loomingus praktiliselt puudus poliitiline ja patriootiline lüürika.
Nõrk kuid harmooniline Merkuur (Amburis pagenduses) aspektides on kirjanikul Jerome Salingeril. Trigoonid Saturnile (üldiselt viide aktiivsele isikule, kel head organisatoorsed võimed, suurem tähelepanu detailidele ja peensustele) ja Neptuunile (hea aspekt kirjaniku jaoks, aegajalt esineb loomingulisi tusaperioode) on orbiga üle üheksa kraadi. Nooruses oli ta häbelik ja viisaks noormees. Kõige tuntum tema teos on “Kuristik rukkis”.

Valgevene kirjanik Janka Kupala, ainus aspekt on sekstiil Marsiga, Veenusega poolkvadratuur.
Soome kirjanik Eino Leino, ainus aspekt on Merkuuril konjunktsioon Päikesega Vähis. Rohkem, isegi abiaspekte, tal pole. Ta oli rohkem tuntud andeka luuletajana. Seda näitab Neptuuni ühendus Chironiga Sõnnis ja nende positsioon Tau kvadraadi tipus.

Opositsioon Merkuurilt Marsile (viitab võitluslikule natuurile, kriitiline meel teiste suhtes) on ainus peaspekt kirjanikul Thomas Mann`il. Lisaks seskvadratuur Saturniga ja poolkvadratuur Pluutoga.

Iiri luuletaja, kirjanik ja avaliku elu tegelane W.B. Yeats, Merkuuril ühtegi peaaspekti. On bikvintiil Põhjasõlmega ja trigoon Musta Kuuga. Varakult tundis huvi okultismi vastu (Neptuunil ainult trigoon Marsiga), seega ei olnud planeet seotud ega piiratud tema mõttemaailma ja inspiratsiooniga. Vaba, kuid märgi järgi tugev Merkuur ühenduses IC-ga Kaksikutes näitab ka haritud päriolu ja laseb end piiramatult väljendada.

Aspektitu Merkuur on omanimelise ajakirjanduse nimelise preemia asutajal J. Pulitzeril. Ainult poolkvadratuur Veenusega. Hariduse sai ta Budapestis. Nooruses unistas sõjaväelase kutsest, kuid kehv tervis seda ei lubanud. Oli Ameerika Esinduskoja liige, oma varanduse pärandas Kolumbia ülikoolile, millest kolmandik läks siis ajakirjanduse preemia fondi loomisele.

Samuel Butler, Briti kirjanik. On kirjutanud ühiskonnakriitilise romaani “Erewhon”. Merkuuril ainult kvadratuur Uraaniga (kalduvus tervustele või sarkasmile, kiire mõistus, positiivne oleks olla liider ideede ja inimeste seas) ja Kuuga (keskpäev) opositsioon.

Fjodor Dostojevski, Merkuuril (Amburis pagenduses) opositsioon Kuuga (kriitika läheb väga südamesse) ja trigoon Pluutoga (nähtuse hea mõistmine, võime tungida asjade olemusse). Kuid on seskvadratuur Jupiter-Saturni täpse ühendusega Jääras. Opositsioon Kuuga näitab ka seda, et varakutl nooruses kaotas ema, oli 15 aastane. Merkuuri aga teeb tugevamaks lähedus AC-ga ise XII majas asudes.

Tarass Sevtshenko, Ukraina kirjanik, Merkuuril (Jääras) ainult trigoon Uraaniga (lisab intuitiivset vaimsust, humanistlikud vaated). On veel kvinkunks Jupiteriga (loominguline väljendus tihti pärsitud, ajahäda ja oma tegemiste läbimõtlematus).

Väga täpne ühendus on Merkuuril Päikesega Kaljukitses Edgar Poe`l III majas. Veel on sekstiil Saturniga (kriitiline mõistus, hea mälu) ja rohkem aspekte pole. Kirjanik on ameerika romantismi esinadaja. Suurema tuntus põhines põnevusjuttude avaldamises.

Vähe on Merkuuril aspekte Inglise naiskirjanikul Mary Shelly`l, kes sai tuntuks ulmeraamatu “Frankenstein” kirjutamisega. Peamine aspekt on konjunktsioon Veenusega Neitsi/Kaalud piiril. On küll kvadratuur Kuuga aga seda keskpäevase seisuga. Kvinkuks Pluutoga.

Suure orbiga (8 kraadi) on Merkuuril konjunktsioon Saturni ja Pluutoga Kaljukits/Veevalaja piiril muinasjuttude kirjutajal Jacob Grimmil. Merkuur ei kuulu ka ühegi kujundi koosseisu.
Praktiliselt aspektitu on Merkuur saksa luuletajal Denis Dider´il. Ainus põhiaspekt on kvadratuur Põhjasõlmega. Ainult trigoon Kuuga on saksa filosoofil G.Leibnizil.

Aspektitut Merkuuri kirjanikel on väga vähe, enamasti kaks aspekti ikka leiab. Mõned siiski sai leitud, kel sisuliselt pole Merkuuril aspkti. Aga sageli on üheks Merkuuri aspekti partneriks Uraan ( Marquez, Friedan, Ostrovski, Greene, Travers, Hamsun, Butler, Bruns, ) või Neptuun (D.Attenborough, A.Grin, J.Conrad, W.Scott).

Kommentaare ei ole: