kolmapäev, 20. jaanuar 2010

Haumea ja Okeaania kroon


Hurmavat Hawaii (praegune kirjakeel) saari peetakse kogu Lõunamere pärliks. Teda peetakse kaunimatest kaunimaks, kogu siinse paradiisi paradiisiks. Täpsustuseks tuleb öelda, et mitte kogu Vaikse ookeani ala ei nimetata Lõunamereks, vaid ainult seda suurt vetevälja, mis jääb põhjas Vähi pöörijoone ja lõunas Kaljukitse pöörjoone vahele. Hawaii saarestik jääb selle ala põhjaossa.

Legend imekaunist ning lõhnavast Hawaiist kuulub Lõunamere kõige tuntumate ning sagedamini korratavate legendide hulka. Suurt legendi saadavad loendamatud väiksemad ja päris pisikesed; näiteks räägitakse havailannadest, et need olevat maailma kõige ilusamad naised, räägitakse Hawaiil asuvast Waikikist, et see olevat maailma kõige kaunim rand. Räägitakse “magusast” havai muusikast, laulust “Aloha oe”, mis väljendab selle paradiisliku maakoha hinge. Hawaiil sisaldub sõna aloha (armastus) riigihümnis, vapil, havailaste filosoofias ja religioonis.

Hawaii legendid toovad ära terve rea meresõidu kirjeldusi teiste Lõunamere saarte vahel. Nende jaoks oli Lõunameri nende universum, mille tippudeks lõunas olid Thaiti ja Rapa Nui (Lihavõttesaar) ning põhjas Hawaii. Meresõidud sellel Kuu pindalaga võrdsel veteväljal oli mehisuste mehisem ettevõtmine. Oma suuri mereseiklusi alustasid tulevased polüneeslased juba mitme tuhande aasta eest. Seepärast kutsuvad mitmed teadlased neid idaviikingiteks. Kuid erinevalt viikingite retkedest on ajalugu hoopis vait polüneeslaste meresõidu koha pealt. Mispärast? Kindlasti seepärast, et meri vaikib, lained katavad kinni ka suurimate laevade jäljed. Sest vanasõna, mis pärineb maooridelt, ütleb, et teeliivas võib jälge näha, kes märkab jälge ookeani kaugetel teedel?

Et võtta ette merereis sellel suurel veteväljal tuli tunda hästi navigatsiooni. Polüneesia navigaator pidi oskama ära tundma ja nimetada rohkem kui sada viitkümmend taevakeha. Samuti teadis ta täpselt, millise ookeani kohal või tänapäevaselt väljendudes – millise meridiaani või paralleeli kohal igaüks neist “ripub”. Havailased eristasid taevavõlvil kinnistähti (hokupaa) ja planeete (hokuhele). Üks planeet võis havai keeles kanda mitut nime olenevalt sellest, missuguses taevavõlvi osas ta parajasti asus. Näiteks Veenus kui Koidutäht oli Mananalo, aga Ehatähena kutsuti teda Naholoholoks. (sama oli ka vanadel kreeklastel, Veenus enne Päikest oli Lucifer). Jupiteri nimeks oli tema heleduse pärast Iksika, Merkuuril Ukali.

Polüneesia meresõitjatel oli tähtkujudest kahtlemata kõige olulisemad Plejaadid, mida havailased kutsusid Seitsmeks Väikeseks Õeks. Nende esmakordse ilmumisega taevavõlvile (novembris) algas Hawaiil uus aasta ja ühtlasi kogu aasta kõige lõbusam periood – makahiki pidustuste aeg. Populaarne tähepaar Castor ja Pollux oli Nanamuna (see, kes tuleb eespool) ja Nanahope (see, kes talle järgneb). Orioni tähtkuju, mis Thaitilt Hawaiile purjetades oli tähtsaks orientiiriks öötaevas, kutsuti Nukaoks. Linnutee oli Kau. Lõunarist, mille järgi purjetati Thaitilt Hawaiile viiva marsruudi esimesel poolel, kutsuti Neweks. Hawaiilt lõunasse purjetades oli tähiseks Põhjanael, mis pidi jääma laevaahtri kohale. Umbes teekonna keskel, meie arusaama kohaselt ekvaatoril (havailased kutsusid seda Pikoowakeaks) kaob Põhjanael ookeani ja teed lõunasse näitas särav Lõunarist.

Ajaarvamist mõõdeti päevadega. Nädalat nad ei tundnud, päevad ühendati kuuks. 29 või 30 päeva kutsuti kuuks – mahina. Igal kuul oli oma nimi. Esimest kuu päeva kutsuti Hiloks (samanimeline linn on ka Hawaiil), mis tähendas sõna-sõnalt poolkuud. Hawaii kuu keskel asuv viieteistkümnes päev kannab nime Hoku (Täiskuu).

Hawaii arengus on oma osa ka misjonäridel. Nende teeneks võik lugeda kohaliku havai keele tähestiku ja kirjakeele loomine. 7.jaanuaril 1822.aastal trükiti esimesed leheküljed. Siis oli Uraan oli koos Neptuuni ja Merkuuriga ühenduses Kaljukitses, Päike tegi ühenduse teise regiooni jumaluse Makemakega ja kvadratuuri Hawaiiga, Haumea liikus Veevalaja alguses.
1840.aastal Hawaii riigi “parlament” võttis vastu esimese põhiseaduse – selle kuningriigi konstitutsiooni. Haumea liikus siis Kalades ja oli trigoonis Jupiteriga. Asteroid Hawaii oli ühenduses Põhjasõlmega.

Hawaii isoleeritust aitas 19.sajandil purustada lennuliiklus. Esimene katse ületada vahemaa Kalifornia ja Hawaii vahel toimus 31.augustil 1925, kui kolm vesilennukit startisid ja võtsid kursi saarestikule. Haumea oli siis Vähi märgi lõpus ja tegi suure orbiga trigooni Uraanile Kalades. Täpne oli aga Hawaii opositsioon Makemakele ja kvadratuur Uraanile. Katse ebaõnnestus ja ükski lennuk pärale ei jõudnud. Asteroid Icarus oli ühenduses Hawaiiga ja Phaeton poolkvadratuuris Haumega. Saarestik ei soovinud, et temani läbi õhu jõutakse.

6.augustil 1927.aastal korraldati aga võistlus ülelennuks Oaklandist (Kalifornia) Hawaiile. Haumea oli just jõudnud Lõvi märki tehes sekstiili Hawaiile Kaksikutes. Makemakel täpne ühendus Põhjasõlmega Kaksikutes. Icarosel opositsioon Pluutoga (orb 3). Üheksast lennukist suutis vaid neli õhku tõusta ja lendu alustada. Ühes lennukis oli piloodiks 20-aastane õpetajanna Michiganist, esimene naine, kes iganes katsunud jõuda Hawaiile õhu teel. Võistluse võitjaks tuli aga kõige kogenum mees, kaskadöör Hollywoodist, üks esimesi lennuakrobaate – Arthur Goebel. Jõudmine Hawaiile võttis 26 tundi aega ja koos navigaator Davisega läksid nad Hawaii saarte isolatsiooni murdjate nimestikku. Kahjuks läks naispiloot koos ühe teise lennuki meeskonnaga kaduma ja ookean neelas nad igavikku.

See Hawaii`d tutvustav osa on võetud Miloslav Stingl`i raamatust Hurmav Havi, sarjast Maailm ja Mõnda 1986. Autoril endal on Haumea 4 kraadi Lõvis aga ühtegi olulist aspekti planeetidega ei tee. Ta on külastanud ka Eestit kolmel korral 1970-datel, on kohtunud Lennart Mere ja tõlkija Leo Metsariga.

Selle regiooni kaks jumalust on niisiis Makemake ja Haumea. Esimesest olen juba kirjutanud mitmetes artiklites, mis ilmusid möödunud aasta novembris. Pikemalt Haumeast on juttu tuumaenergeetika avaartiklis. Alguse link. Aga ta ei ole ainult tuumaasjadega seotud. Nüüd vaatame tema rolli ka muudes ilmaasjades, eelkõige siis Okeaania ajaloo ja selle regiooniga seotud inimeste kaartides. Link siin. Kuna mul Haumea kohta on veel materjali, mis seni avaldamata on, siis sellega saab tutvuda peale Hawaii artiklit.

Natuke veel Lõunamere avastamise ajalugu, andmed on võetud wikipediast.
Haumea “armastab” väga olla koos Pluutoga. Seda olen täheldanud paljudes maailma jaoks olulistes sündmustes, nii varsematel aegade kui lähisajanditel. Kui Magalhaes 1520.aasta novembris jõudis Vaikse ookeni vetele oli Haumeal konjunktsioon Pluutoga Kaljukitses ja trigoon Pandoraga.

Vaikse ookeani vetel on seilanud kuulus Francis Drake, temal on tugevasti esindatud Makemake aga Hauemal on väga täpne kvadratuur Erisega. Oma ümbermaailma reisi alustas ta 1577. aasta hilissügisel, mil Hauema oli konjunktsioonis Merkuuri, Põhjasõlme, Ixioni ja Musta Kuuga Jääras.

Polüneesia saari on uurinud Fletcher Christian, tema Haumea on kvadratuuris Veenusega, kvinkunksis Uraaniga ja opositsioon Saturni ja musta Kuu ühendusega. Uurinud on ka Marc-Joseph du Fresne, tema Haumeal on rida kvadratuure – Saturniga, Chaosega ja Varunaga ja Haumeal konjunktsioon Makemakega Kaaludes.
Tugev Haumea on Itaalia uurijal Alessandro Malasipal – Haumeal konjunktsioon Päikese, Marsi ja Makemakega Skorpionis, sekstiil Jupiteri ja Pandora ühendusega Neitsis, kvinkunks Põhjasõlmega ja kvadratuur Neptuuniga. Vasco Nunes de Balboa jõudis esimese eurooplasena Vaiksele ookeani rannikulele 1513. aasta septembris, siis oli Haumeal konjunktsioon Pluutoga, kvadratuur Marsiga ja trigoon Erisega.

Hawaii saared avastas teistkordselt (esimesed olid hispaanlased 1527) James Cook. Temal on kõige suuremad teened Lõinamere maade ja rahvaste tundmaõppimisel ning avastamisel. Cooci ekspeditsioon märkas Hawaii saari 18.jaanuaril 1778.aastal. Haumea oli siis 9 Amburis ja tegi kvinkunksi Põhjasõlmega. Aspekt viitab, et avastus oli teistkordne. Huvitav on see, et Hawaii oli Discoveryga sekstiilis ja kvadratuuris Cooc`iga.
James Cooc`il on kaardis Haumea ja Makemake konjunktsioon Kaaludes, ühendus on sekstiilis Marsiga, kvadratuuris Chaose ja Varuna ühendusega Vähis. Suurel maadeavastajal on Skorpionis tugev nelikühendus – Merkuur-Veenus-Uraan-Pandora. Päike on ühenduses Ixioniga ja opositsioonis Musta Kuuga. Hawaii saari avastades oli meresõitjal asteroid Cooc samas märgis sünni Cooc`ga – Neitsis ja Discovery oli Jääras märgis, seal kus Jamesil on sünni Hawaii. Ühendusi küll ei olnud (orbid liiga suured), kuid omamoodi sümboolne ikkagi.

Tuntud rännumees ja ilmamere sõitja Thor Heyerdahl oli samuti tugevasti seotud Vaikse ookeaniga, oma esimese ekspeditsiooni viis läbi just neis vetes. Kon Tiki balsaparv alustas oma teekonda päeval, mil Haumeal oli konjunktsioon Jupiteriga Lõvis ja täpne sekstiil Pandoraga. Omapärane on see, et nii asteroidid Thora kui ka Heyerdahl on mõlemad üksteise ligistikku Kalade märgi lõpus ja teevad trigooni Jupiterile. Sümboolne märk, et tema ettevõtmine õnnestub ja nii see ka oli. Rännumehel endal on Haumea aga peaaegu aspektitu ( isiklike planeetidega), ainult kvinkunks Chaosega.

7.juulil 1898.a. Võttis USA Hawaii saarestiku oma territooriumi osaks. Enne seda eksisteeris siin Polüneesia kuningriik. Mõlemal selle regiooni kääbusplaneetidel on mitmeid olulisi aspekte, nii Makemakel kui Haumeal.
Makemake konj. Marsiga Sõnnis, Veenusega kvad. ja trig. Põhjasõlmega
Haumeal konj. Neptuuniga Kaksikutes
Haumeal kvink. Uraaniga
Haumeal trig. Kuu ja Damoclesega

Väga oluline, traagiline Hawaii ajaloos, oli Pearl Harbouri ründamine Jaapani lennuväe poolt 7.detsembril 1941.aastal. Haumeal sel päeval väga palju aspekte.
Haumeal konj. Chironiga Lõvis
Haumeal trig. Päikese ja Marsiga
Haumeal sekst. Jupiteri ja Pandora ühendusega Kaksikutes
Hauemal kvink. Chaosega
Päevaseisudest veel Marsil kvadratuur Makemakega, Uraanil konjunktsioon musta Kuuga Sõnn/Kaksikud piiril. Selline siis viide ohule õhust!

21.august 1959.aastal sai Hawaii`st USA 50-s osariik.
Haumeal konj. Päikese ja Pluutoga Lõvis, trig. Saturniga
Hawaii on kuulus oma vulkaanide poolest. Neist kaks Mauna Kea ja Mauna Loa on üle neljatuhande meetri kõrgused. Mauna tähendab pärismaalaste keeles “mägi”. Mauna Loal on kaks kõrvalkraatrit, Kilauea ja Halemaumau. See viimane tähendab “tule maja” ning muistendi järgi on ta tulejumalanna Pele asupaik. Haumea on Okeaania Pele ema.

Vulkaanide maal on olnud nii mõnigi võimas purse. Näiteks 1.juunil 1950.aastal kerkis Mauna Loa kohale tohutu suur vulkaanilise gaasi pilv, mis sarnanes aatomiseenega. Kuna Hawaii vulkaanide pulssi jälgib juba aastakümneid vulkanoloogiline observatoorium, siis ei põhjustanud ka hiiglasliku tulemäe tookordne purse ohvreid elanikkonna hulgas. Taevane seis ka vastav. Asteroidid Volcano ja Hephaistos täpselt ühenduses Sõnnis tehes kvadratuuri Pluutole ning Haumea ja Pele on omavahel sekstiilis.
järgneb...

1 kommentaar:

helin ütles ...

Olen viimase nädala jooksul sattunud mitu korda veel ühe selle piirkonna asteroidi otsa. Tema nimi on Pele. Pele on Hawaii tulejumalanna ja tema elupaigaks peetakse Kilauea vulkaani. Ise leidsin selle tulejumalanna tänu sellele, et sattusin otsima infot mäe kohta Pelee(asub Martinique saarel) , mis peaks olema üks kohti, mis vaikselt siin Maa energiat peenemaks kruvib.
Pele asteroidi number on 2202. Kileauat valvab ka veebikaamera ja kuna seal vulkaan pulbitseb võib sealt igaüks saada oma sõnumeid.
http://volcanoes.usgs.gov/hvo/cams/PCcam/images/M.jpg