laupäev, 7. november 2020

Hephaistose lapsed - 5

Agung

Gunung Agung purskas 17.märts 1963. VEI 5. Vulkaan Indoneesia paradiislikul Bali saarel. Vulkaan oli üle saja aasta kestnud rahuperioodis. Äge purskamine  paiskas õhku peenikest tolmu ja väävliaure, mis tungisid kõrgele atmosfääri, kus nad sattusid ülemistesse maakera tuultesse ja kandusid laiali ümber maakera.Võluvad päikeseloojakud värvisid troopikataeva punaseks, sest stratosfääri oli sattunud suur hulk pisikesi, ligikaudu viie miljondiku sentimeetrise läbimõõduga osakesi. Tolm soojendas ülemisi atmosfäärikihte: 21 km kõrgusel troopilise Atlandi ookeani kohal oli kolm kraadi tavalisest soojem. Stratosfääri tuuled kandsid vulkaanilise tolmu laiali pooluste suunas ja päikesekiirgust tõkestades jahutas see kogu maakera. 1964.-1965. aastal oli temperatuur maapinnal keskmiselt kolmandiku kraadi võrra madalam. Ülespaisatud tuhk ja tolm mattis viis küla ja hävis viiendik saarest.

 

Keskpunktid:

Uraan/Pluuto – konj. Pele Neitsis

Marss/Neptuun – konj. Vulkaneifel Neitsis

Uraan/lõunasõlm – konj. Neptuun Skorpionis

Päike/Neptuun – konj. Vulcano Kaljukitses

 


 

Prenataalne Kuuloomine 4.45 Kalades 24.veebruaril 1963. Täiskuu 19 kraadi Neitsis 10.märtsil 1963. Vulcaneifel osavõtul. Saturnil ühendus Ash`ga Veevalajas ja Typhonel täpne ühendus Asheriga ning Hephaistosega.

Transneptuunidest on tegevad Makemake ja Zhulog ühenduses Marsiga Lõvis. Ixion ühenduses Musta Kuuga Kaaludes. Kentaur Pholus koos Damoclesega ühenduses Saturniga Veevalajas.

Vulkaani taevapildi seisudega sündis maailma Vanessa Williams, ameerika laulja, produtsent, näitleja, modell. Seda päev hiljem kui toimuss vulkaani purse. Muutus ainult Kuu positsioon. Samal päeval sündis ka Brasiilia näitleja Julia Lemmertz.

Agungi purse oli vulkaanide üksikpursetest 20.sajandi suurimaid. Määrangu järgi moodustas tema tolmuloor 80 % kuulsal Krakatau purskel 1883.a. eraldunud tolmust. Tugev vulkaanipurse mõjutab ilmastikku Maal mitu aastat pärast sündmust ennast, kuni tolm setib. Jahutava toime kõrval on tal tõenäoliselt ka maakera tuuli nõrgendav mõju.

1695.a. saatuslik suvi Shotimaal järgnes neljale olulisele purskele Indoneesias aastail 1693-94. Saja aasta jooksul, 1750-1849, s.t. Väikese jääaja kuminatsioonil, on teada vähemalt 10 purset Krakataust suurema tolmulooriga, nende hulgas kolm kohutavalt tugevat: Mayon Filipiinidel 1766, Tambora Indoneesias 1815. ja Coseguina Nikaraaguas 1835.

Coseguina

20.jaannuar 1835. Nikaraagua. See oli riigis toimunud kõige võimsaim purse. Purske tolmuosakesi on leitud Jamaikal, Mehhikos ja Costa Ricalt.Tema purskega toimus järgmine lugu. Tuhasadu levis ümbruskonnas mõnesaja kilomeetri kaugusele ja mähkis kõik ajutiselt täielikku pimedusse. Purset märgati veel enam kui 1000 km kaugusel Lõuna-Mehhikos ning Jamaikal. Kuni 1750 km kaugusele Honduurasesse ja Guetemaalasse kostnud plahvatust peeti kahurimürinaks; see tekitas rohkesti arusaamatusi ning vaenlase kallalatungi kartes kuulutati välja isegi mobilisatsioon.

järgneb ....

 

 

Kommentaare ei ole: