neljapäev, 23. juuli 2020

1953 ja 1989


ETV saates Ringvaade suvel (oli eetris 21.juulil) tõi saatejuht Raul Rebane  välja tema jaoks huvitava asjaolu, et  aastal 1953 on sündinud meil üle 200 andeka  inimese, kes on millegagi enam silma hakanud. Ta ise on samuti sündinud 1953. See on rohkem kui muudel 50-datel aastatel sündinuid. Seda asjaolu seletas lahti nii rahvastiku teadlane Ene-Margit Tiit, samuti saate külaline O. Osolin, sündinud ka 1953. Mõlemil oma teooria selle kohta. Lähemalt siit: https://menu.err.ee/1115473/1953-aastal-on-sundinud-vahemalt-200-eestis-tuntud-inimest

Oleks nad küsinud astroloogidelt, siis oleks asi kohe hulga selgem. Astroloogilises keeles oleks see Saturni ja Neptuuni ühendus Kaaludes mis kvadratuuris Uraaniga Vähis. See siis soosis rohkem andekate sünde.Juba 1952 aasta oktoobri keskelt alates tegi Saturn ühenduse Neptuuniga.
1952 oktoober, novembris ja detsembris on meil sündinud – ristsõnade koostaja Viljar Kimmel; skulptor Tõnu Paberit; pianist Helin Kapten. Tuntumatest välismaalastest prantsuse laulja Desireless.

Eesti tuntumatest on 1953 aastal sündinud – geoloog Volli Kalm; filmilavastaja Peeter Simm; helilooja Rene Eespere; poliitik Toomas Hendrik Ilves; dirigent Tõnu Kaljuste; helilooja Rein Rannap; muusik Andres Mustonen; arhitekt Andres Alver; diplomaat Sulev Kannike; poliitik Peep Aru; loodussõber ja kirjanik Indrek Rohtmets; muusik Tõnu Aare; laulja Urmas Alender;  näitleja Urmas Kibuspuu jpt.

1953.a. sündinud välismaalastest on tuntumad – Microsofti kaasasutaja Paul Allen; vaba tarkvara propageerija Richard Stallman; sportlane Sara Simeoni; poliitik Tony Blair; poliitik Benazir Butho; muusik Mike Oldfield; näitleja Pierce Brosnan; näitlejanna Kim Basinger; näitleja John Malcovich; vormel 1 piloot Nigel Mansell; pianist Richard Clayderman; näitleja Tim Allen; Hiina president Xi Jinping jpt.

Kordus see ühendus aastal 1989, siis Saturn oli koos  Neptuuniga Kaljukitses.
1989 on meil sündinud – laulja Triin Kivilaan; laulja Karl-Erik Taukar; laulja Maria Listra; sportlane Grit Shadeiko; sõidja Kaisa Pajusalu; maletaja Tuuli Vahtra; maadleja Madis Sihimets;näitleja Kristel Aaslaid; näitleja Karl-Andreas Kalmet; poliitik Tanel Kiik;  laulaja ja näitleja Grete Klein; näitleja Piret Krumm; näitleja Liis Lass; näitleja Pääru Oja; näitleja Katarina Tamm, vennad näitlejad Piusid jpt.

Välismaa tuntumatest on sündinud 1989 -  DC Avicii; vormelisõitja Valtteri Bottas; laulja ja näitleja Taylor Swift; Eurovisiooni laulja Salvador Sobral.
Eks andekaid ja edukaid sünnib igas aastas. Nii, et pole mõtet arvata,et kui ei sündinud Saturn/Neptuun ühendusega, siis oled vähem andekas.

Kommentaare ei ole: