reede, 19. veebruar 2016

Aasta 2016 - 9



Pika nimega Teharonhiawako. Väikeplaneedi astroloogilistest printsiipidest on üldiselt vähe teada, nagu ka teiste hiljuti avastatud ja omale nime saanutest. Rohkem on teada Quaoari, Varuna ja Ixioni printsiipidest aga Teharonhiawako kohta napib infot. Seepärast eriti midagi põhjapanevat näidete näol on ära tuua raske. Eelkõige peaks Teharonhiawako olema nähtav loovinimeste kaartides, sest on ta ju üks looja jumalustest indiaani mütoloogias.

Kes või mis oli Teharonhiawako? Kõik cubewanode grupi taevakehad on kõik loojad, nii ka Teharonhiawako, kes oli ameerika indiaanlaste irokeeside looja jumalus. Igal üksikul asteroidil on oma koht ja tähendus taevases hierarhias. Ja seepärast tuleks neid ükshaaval ka uurida ning lähemalt vaadelda.Üks lugu räägib suurest naisest, kes suri sünnitamisel. Sündsid aga kaksikud, paremakäeline sai nimeks Teharonhiawako (omanik on taevas) ja teine vasakukäeline sai nimeks Sawiskera, kel oli võime olla paha ja kuri. Teharonhiawako see eest oli aga headus ise. Teda kutsuti ka maisi ja teiste taimede ja loomade, lindude loojaks. Irokeesi mütoloogia järgi on Teharonhiawako loodud on neli aastaaega koos vastavate elementidega.

Samuti on ta demiurg – jumalus, kes korrastab algkaose, võidab mütoloogilise ürgkoletise ja loob maailma. Veel on ta jahimeeste kaitsja. Teharonhiawako loodud on roosid ja Sawiskera aga rooside okkad. Irokeesid asustasid neid alasid, mis tänapäeval on New Yorgi, Oklahoma osariigid ja Kandada Ontario alad. Irokeesidest on juttu ka James F. Cooperi indiaaniromaanide tsüklis “Nahksuka jutud”, kus neid kirjeldati kui salakavalaid, pahelisi ja valelikena.


Mõned tema arvatavad märksõnad oleksid – optimism, inspireeriv, vaimne teadlikkus, loovus, takistuste ületamine, uuenduslik ja innovaatiline, oma ajast ees, individuaalsus. Negatiivne on – kui ei lähe ootuspäraselt, siis rikub reegleid, naiivsus, isiku lõhestatus, vahel täielik mässaja, ootamatud takistused võivad esile kutsuda põhjalikke katastroofe.
Veel märgitakse ära, et Teharonhiawako alla käib lepingute ja kokkulepete tegemine, rassilised küsimused, ekspeditsioonid, rakustruktuuri jagunemine ja süntees. Seos pidi olema veel meteoriitidega, mis toovad ilmaruumist kaasa tundmatut materjali.
See võõrapärase nimega kauge asteroid on üks nendest, kel on ka oma kaaslane kuu – Sawiskera. Selliseid taevakehi nimetatakse binaarseteks väikeplaneetideks.

Üks huvitav seik on Teharonhiawakol see, et ta liigub paaris teise cubewanoga, mis kannab Borasisi nime (1999 RZ 253, nr. 66652). Viimane avastati enne Teharonhiawakot, 8. sept. 1999.a. 18. sajandi 70-datel oli Teharonhiawako ja Borasisi koos Sõnnis. Borasisi liikus eespool. Ka 19. sajandi algul olid nad koos Kaksikutes. Vähis said nad päris kokku (1830-el). Sama sajandi teisel poolel liikusid nad Lõvis ja Neitsis, siis juba Teharonhiawako ees ja Borasisitaga.

20.sajani alguseks liikusid nad juba Kaaludes, läks veel 30 aastat ja näiteks suure depressiooni ajal (1929) olid nad mõlemad Skorpionis. Enne Teist Maailmasõda olid nad Amburis. Kaljukitses said nad jällegi päris kokku. Veevalajas olid nad umbes aastatel 1985 kuni 21. sajandi alguseni. Ja nii nad koos paaris, kord üksteisele lähemal ja kord kaugemal koos märgist märki on liikunud. Üksteiset kaugele nad liikudes ei jää. Mitte kaugele ei jää neist ka Salacia, mis liigub nendega kaasas.Kuid tema orbiidi kalle on 24 kraadi ja teatud sodiaagimärgi läbimisel ta kaugeneb paarist Teharonhiawako-Borasisi.

Sarnaselt liiguvad ka plutiinod Pluuto ja Ixion, mis ei eemaldu teineteisest rohkem kui 60 kraadi. 2012. aasta algusel on Teharonhiawako ja Borasisi Kalade märgi esimese pooles.

Et mõlemad nii käsikes liiguvad on seotud ka sellega, et neil on lähedane tiirlemisperiood, Teharonhiawakol 297 aastat ja Borasisil 292 aastat ja sarnane on ka ektsentrilisus – 0,0928. Ka Borasisi on binaarplaneet ja tema kaaslane on Pabu (pa:bu:). Kui vaadelda Teharonhiawako osalust sündmustes, siis tuleks silmas pidada ka Borasisit.

Teatavasti tõi maisi kui põllukultuuri Euroopasse Kolumbus. Tema kaardis on Teharonhiawakol Uraaniga täpne trigoon ja Jupiteriga sekstiil. Kolumbus jõudis Uude Maailma oktoobris 1492. aastal, siis kui Teharonhiawako Sõnnis oli opositsioonis Merkuur-Veenus ühendusega.

Kuna Teharonhiawako on Ameerikamaa indiaanlaste mütoloogiast pärist, siis esimesena tuleks uurida, kuidas ta on seotud selle kondinendi ja inimestega. Analoogselt, nagu ma olen teinud seda Haumea või Makemakega Vaikse ookeaniga seotult. Ameerikaga peaks Teharonhiawako kõige enam seotud olema ja osalema peamistes ajaloolistes sündmustes ning olema samuti tegev tuntud inimeste kaartides. Presidentidel näiteks.

Nüüd sai küll tugevasti peateemast kõrvale kaldutud aga ega meeldetuletamine ja kordamine ka paha tee. Kel tahtmist ja huvi, siis blogi arhiivis on nii Borasisi kui Teharonhiawako (Maisi jumal) ja teiste kohta päris pikalt kirjutatud.

Jupiter Kaaludes on tema jaoks soodus märk. Aitab tasakaalustada õiglussüsteemi. Soodustab juriidilist seadlusandlust, diplomaatiat. Vastu võetakse uued seadused, mis aitavad kaasa elu-olu paranemisele. Soosib loomingulisi inimesi, meelelahutus firmasid, moetööstust. Paraneb ühiskonna moraalne ja eetiline teadlikkus. Jupiter Kaaludes liikudes teeb ära mitmeid ühendusi Neptuunitaguste väikeplaneetidega. Kohe algul on tal ühendus Logose ja Makemakega. Kaaludes asuvad siis veel Haumea, Rhadamanthus, Typhon, milledega Jupiter Kaaludes liikudes teeb ühendused ära. Milline on nende ühenduste mõju? Ühendus Haumega võib olla seotud tuumaenergeetikaga, avatakse uus jaam või toimub avarii või Euroopa CERN kiirendajaga Genfis. Kas mõni uus avastus? Jupiteri ühendus Typhoniga ei tõota just head.
Võtsin aga Typhoni ette seepärast, et ta täisring on lähedane plutiinodele ja tema orbiit on üsna omapärane. Kaugeim orbiidi punkt jääb 58 au ja lähim 17 au kaugusele. Üsna piklik ellipsikujuline orbiit. Liigitatakse ta SDO (scattered disc objekt) grupi taevakehade hulka. Sel sügisel liigub ta  Kaalude kolmandas dekaadis.

Lisaks tema mütoloogiline taust paelub. Typhon oli kohutav maosarnane koletis, kelle silmadest paiskusid välja tuleleegid. Tema sünnitajaks oli maaema Gaia, kui ta koos teiste Titaanidega Tartarosesse saadeti. Titaanid olid olendid, kes valitsesid maailma enne Olümpose jumalaid. Nad tõukasid troonilt oma hirmuvalitsejast isa Uranose ning asendasid ta Kronosega. Kronos omakorda neelas alla kõik oma lapsed peale Zeusi, kes kasvatati salaja üles.

Kreeka müüdi järgi tahtis Typhon saada maailma valitsejaks, ülijumalaks, kuid hiljuti troonile tõusnud Zeus hävitas ta võimasa piksenoolega. Mõne uskumuse kohaselt on Sitsiilias asuva Etna mäe vulkaaniline tegevus põhjustatud sellest, et Typhon on sinna alla vangistatud. Kuid tegelikult oli Zeusi ja Typhoni vaheline võitlus üpris tasavägine. Ühel hetkel sattus Zeus abituna koopasse, olles ilma nii oma relvadest kui kehalisest jõust.Õnneks tuli talle sel korral appi jumalate käskjalg Hermes. (Merkuur). Enne lõplikku kaotust sigitas Typhon tohutu merekoletise Kimääri, kelle tappis hiljem kangelane Perseus.

Lugedes neid Kreeka mütoloogilisi lugusid ja seostades neid tänapäeval arvatud Päikesesüsteemi tekkimisega, arvan, et müüdid kirjeldavad suuri gigantseid kosmilisi muutusi, kui planeedid muutsid oma asukohti Päikese suhtes. Mujal, teistes tähtkujudes eksoplaneete avastades, jõutakse järeldusele, et alates sealse Päikese järel tulevad kõige suuremad planeedid ja nende suurus muutub kahanevas järjekorras. Teisiti öeldes, Päiksele kõige lähemal on kõige suurem planeet ja kaugem kõige väiksem.

Meil on see järjekord sassis.Päiksele kõige lähemal kõige väiksem (Merkuur) ja keskel kõige suurem (Jupiter). Miski suur ja vägev ilmaruumi sündmus on selle niimoodi paika seadnud. Ja müüdid siis kajastavad seda sündmust.
Lisaks Typhoni ühendusele Jupiteriga on tal pikemaajaline opositsioon Uraaniga, mis kesata aastani 2028.
Typhoni ja Uraani lähiaja vastasseisud:
Exact 11 June 2016 23:10:58 23 li 36'23" Rx 23 ar 36'23"
Exact 17 August 2016 4:30:40 24 li 22'21" 24 ar 22'21" Rx
Exact 26 June 2017 3:29:15 27 li 56'44" Rx 27 ar 56'44"


Aasta viimasel päeva on Jupiter 21 kraadi Kaaludes.

järgneb...

Kommentaare ei ole: