kolmapäev, 11. märts 2015

Astroloogia ja transformatsioon



Avaldan palju  aastaid tagasi ilmunud kirjutise, mille autorit ma täpselt ei tea. Artikkel oli vabalt internetis saadav ja loodan, et autor ei pahanda, et selle nüüd uuesti avaldan. Kordamine on tarkuse ema!

Astroloogia, vaadeldes üksikisikut, puutub kokku ka transformatsiooni mõistega. Astroloogia annab meile keele, mis võimaldab kirjeldada sisemist kogemust ja muutusi inimese elus. Astroloogia näitab väliste sündmuste kõrval ka sisemisi sündmusi. See on sisemine kogemuse kirjeldus, kogemus mis on täis elumustreid.
Päike sümboliseerib individuaalsuse ja loomingulise energia väljendamise transformatsiooni
Kuu sümboliseerib enesehinnangu ja iseendaga olemise transformatsiooni
Merkuur sümboliseerib mõtlemise ja intellekti transformatsiooni
Veenus sümboliseerib emotsionaalsete väärtuste ja inimese läheduse vajaduse transformatsiooni
Marss sümboliseerib tahte arendamise ja oma tõeliste tahtmiste väljaselgitamise transformatsiooni
Jupiter sümboliseerib inimese veendumuste, püüdluste ja pikaajaliste plaanide transformatsiooni
Saturn sümboliseerib inimese ambitsioonide, saavutuste ja töö struktuuri transformatsiooni
Uraan sümboliseerib vabaduse tunde, personaalse unikaalsuse transformatsiooni
Neptuun sümboliseerib inimese vaimsete ja/või ühiskondlike ideaalide transformatsiooni
Pluuto sümboliseerib inimese sisemiste jõu ja ressursside( eriti mõistuse ja tahtejõu) transformatsiooni.

Selleks, et kogeda transformatsiooni harmooniliselt peab inimene omama õiget hoiakut erinevatesse energiatesse ja jõududesse, mida esindavad planeedid. Planeedid on nn "jumalused", kellele, me peame pöörama piisavalt tähelepanu nii iseenda sees, kui ka väljaspool meid. Iga eluline probleem, millele viitab ka inimese kaart, on vihjeks, et on vaja head sidet selle universaalse jõu või printsiibiga. On mõttetu teha nägu, et mingi probleem on lihtsalt ebameeldivus, mida võib kergest ületada ja või lihtsalt ignoreerida. Iga probleem siin, mida ei lahendata siin hetkes, tõuseb päevavalgele kunagi tulevikus. Tõsi küll, juba hoopis teises vormis. Kõik planeedid väljendavad Ühte, igaüks omal moel. Nad sümboliseerivad erinevaid universaalseid seadusi, printsiipe, jumaliku jõu ilminguid. Vedanta õpetustes on öeldud, et lihtsalt printsiibid ühel tasandil, muutuvad raskusteks madalamal tasandil. Järelikult uurides astroloogiat, me kas teadvustame või mitte, me faktiliselt uurime kõrgemaid printsiipe, mis valitsevad kogu elu nn madalamal tasandil.

PÄIKESE JA KUU PRINTSIIP
Vedanta traditsioonis räägitakse füüsilise maailma ja puhta kausaalse ( mentaalse) maailma vahelistest paljudest tasanditest. Nähtavad Kuu ja Päike on ainult peegeldavad Kuu ja Päikese jõu allikat palju peenemal tasandil. Individuaalsed hinged laskusid tähtedesfäärist alla materiaalsesse maailma Päikese ja Kuu kiirte abil, nii räägib Vedanta, mille vanust ei oska keegi ütelda. Kui hing inkarneerub materiaalsesse maailma, siis ta satub duaalsesse maailma, kus me alati omame hea ja halva, päeva ja öö, mehe ja naise polarisatsiooni. Ja seda näitavad Kuu ja Päikese positsioonid. Päikese ja kuu printsiibid - teadlik ja alateadlik, aktiivne ja passiivne, mees ja naine. Terviklikkus on kaotatud, algas jagunemine. Enamasti on naistel suurem kontakt kuu omadustega ja meestel päikese omadustega. Kuid on palju mehi, kes on tihedas seoses kuu omadustega ( näiteks tugev vähk, Sõnn ja Kalad) ja nad on võimelised seda ka väljendama. Ja on ka naisi, kes tunnevad end mugavalt väljendades Päikese jõudud ja sõltumatust.

Kuigi on teada, et Päike on oma mõõtmetelt palju suurem kui Kuu, on ometi vaadates maalt nad peaaegu ühesuurused. See illustreerib ka seda, et kuu ja päikese jõud on meie elu jaoks üheväärse tähtsusega. Jung peab kuu jõudu naisarheotüüpiks. Ja päikese energiat meesarhetüüpiks. Naisprintsiip kui eros kõige laiemas tähenduses. Ja meesprintsiip kui logos.
Päikese ja Kuu asend sünnikaardis näitab ka inimese võimet tunnetada vanemaid ja suhteid nendega. Selles elus kujutavad vanemad konkreetset ja nähtavat allikat, inimese elule, iseloomule. Kuu ja Päikese seis ja aspektid nende vahel sümboliseerivad sisemist tunnetust, mida vanemad kui paar tähendavad inimesele. Sünnikaart eelkõige näitab meie kogemus, mitte kohustuslikke situatsioone.
Lääneühiskonnad on kadunud pühitsuse rituaalid, mis tähistavad ühe perioodi lõppu ja teise algust inimese elus. Selle tulemuseks on et paljud inimesed ei saagi täiskasvanuks, nad pole võimelised võtma endale vastutust. Inimene jookseb ära vastutuse eest ja püüab olla kõigi teiste meele järgi. Ja sellisel juhul ei teki kooskõla oma kõrgema MINAga ja oma isiklikud ideaalid jäävad järgimata. Selliste tingimuste korra, inimene hakkab surema sisemiselt ja tekib ärritatus ja solvumine, ilma vähimagi põhjuseta. Ja enne kui taibatakse, et ollakse ise valel teel pööratakse oma hämming teatud grupi peale, leitakse väline objekt kelle peale pahane olla.
Sellises olukorras tuleb leida isiklik initsiatsioon ja transformatsioon ja siin on astroloogial mängida suur roll. Astroloogia pole midagi väljaspool elu olevat. Ta pole ei religioon, ei teadus. Ta on lihtsalt vahend, üks paljudest võimalustest, mida võib kasutata väga erinevalt. Meie individuaalse elu astroloogia võib meil aidata läbi minna läbi erinevate initsiatsioonide, transformatsioone ja üleminekute. Ta võib meile anda selle kosmilise struktuuri ja mõtte, mis täidab iga tähtsa sügava tähendusega.

KÕRGEM TEADVUS. Me kõik oleme teel suurema armastuse ja valguse poole. Me võime olla erinevatel teelõikudel, kuid me oleme ühel ja samal tee, kas me teadvustame seda või mitte. Sünnikaart on sümboolne kaart teatud teelõigu kohta, mille me oleme võtnud läbida selles elus.
Läbi Uraani, Neptuuni ja Pluuto kogeb inimene suuri muutusi oma mõttemustrites, teadvuse tasandis, elustiilis ja võimes ennast väljendada. Need planeedid mõjutavad tugevalt inimese psühholoogilist elu. Nende võimsus on aga aegajalt nii suur, et nende toime on nähtav ka välises maailmas. Mida teadlikum on inimene, seda paremini ja konstruktiivsemalt on ta võimeline Uraani, Neptuuni ja Pluuto jõude vahendama. Uraan, Neptuun ja Pluuto sümboliseerivad jõudu, mis pidevalt tekitab muutusi meie teadvuses.
Planeete seespool Saturni orbiiti, on nimetatud ka Päikese vasallideks, samas kui planeedid väljaspool Saturni on nn "galaktika saadikud". Need saadikud teevad tööd, mis seovad meie väikest süsteemi, teiste suuremate süsteemidega.

Maalt vaadates liiguvad Uraan, Neptuun, Pluuto aeglaselt ja nii on terve põlvkond inimesi, kes kogevad samalaadseid katsumusi, kuigi väliselt võidakse läbi elada väga erinevaid sündmusi. Samas on Uraani, Neptuuni ja Pluuto toime väljaspool teadvuse kontrolli. Inimene ei suuda kontrollida nende planeetide energiat. Ainus mida inimene teha saab on muuta oma suhtumist nende jõudude ilmingutesse. Uraan, Neptuun ja Pluuto muudavad aktiivseks psühholoogilised küljed, mida esindavad Saturn, Jupiter, Marss, Veenus, Merkuur, Päike ja Kuu. Uraani, Neptuuni ja Pluuto energia justkui voolaks kanaleid pidi, mida sümboliseerivad need 7 planeeti.
Uraani, Neptuuni ja Pluuto asukoht ja aspektid sünnikaardil näitavad, kuidas indiviid on häälestatud muutustele, mis aegajalt esile kerkivad. 

järgneb...