teisipäev, 28. juuli 2009

August - september 2009


Heidame pilgu suvekuu taevastele seisudele, kaeme, kas on taevast mannat sadamas oodata või tuleb hoopiski pussnuge.
Augusti algus, Veevalajas jätkub kolmikühendus, kus osalevad Jupiter-Neptuun ja Chiron. Kusjuures Olümpose valitseja Jupiter on retrograadses liikumises. Kahe olulise planeedi ühendus eeldab ühiskonnale uute ideede tugevamat esiletulekut. Avama tee uutele perspektiividele ja sihtmärkidele. Ühendus sisendab rohkem optimismi aga samas võib tekitada illusoorseid ja utoopilisi arusaamu, et nüüd enam hullemaks minna ei saa vaid aina paremuse poole. Oma sõna peaks ütlema mõni kõrgem vaimne liider. Augusti teisel dekaadil saab maailm tunda tahtejõu puudust, mis aitaksid realiseerida neid plaane ja mõtteid – opositsioon Päikeselt. Tähendab, et paljud ettevõtmised võivad mitte täituda ja lubadused selleks ainult jäädagi. Sel ajal pole mõtet oma tahtmist peale suruda, tekitada sõnasõda oma ülemusega, olla temaga erimeelustes. Pikki reise ka ei maksaks ette võtta. Jupiter-Neptuuni tsükli negatiivsemad ilmingud ilmnevad siis, kui nad omavahel hakkavad moodustama pingeaspekte. Näiteks Jupiteri kvadratuur Neptuunile saab jõu sisse juunis 2012.Aga see natuke kaugem tulevik.

Augusti alguses on ka Veenuse ja Pluuto opositsioon. Merkuur siirdub Neitsi märki. Veenuse poolteistkvadratuur viimase kuuvarjutuse punktile (15 Kaljukits) ja Merkuuri ühine põhjuste kompleks võib luua tõrkeid ning kokkulepete muutusi finantssektoris. Esiplaanile võivad uuesti tulla materjalirohkete tootmisega tegelevate ettevõtete, tööpuuduse ja inflatsiooni teemad. 9-11.08. on Marsil kvadratuur Saturniga, terav vikat leiab kivi. Et mitte rikkuda saavutatut, tuleb neil päevil leppida sellega mis on, mitte tõmmelda ja teha seda, mis on saavutatav ühe korraga. 20.augusti paiku on eriti pingeline taevamuster. Päike teeb opositsiooni Neptuunile, Merkuur opositsiooni Uraanile ja Marss kvadratuuri Uraanile. Seda seisu vürtsitab ka kuuloomine Lõvis.

Selle negatiivsuse juures oleks positiivne kuu teisel dekaadil tekkiv võimalus paljude valusate probleemide lahendamiseks. Siis Päike teeb Marsile sekstiili ja Marss ise trigooni Jupiter-Neptuun ühendusele. See annab head eeldused läbirääkida humanitaarsete ja kultuuriliste ettevõtmiste parandamise meetmetes. Takistuseks võib saada aga juba mainitud opositsioon Päikese ja Jupiter-Neptuun vahel.
Vähem tähtsam pole Saturni ja Uraani jätkuv vastasseis, esialgu märkide tasandil. Täpseks läheb asi septembri keskel. Opositsioon tähistab stabiilsuse ja tasakaalu kõikumalöömist ühiskonnas. Kahe planeedi vastand on edumeelsuse, uue maailma arengu piduriks. Vana ja konservatiivne arusaam, väärtuste hinnangu jäik kinnihoidmine Saturni poolt. Ja teisalt Uraani edumeelne pürgimine uutele võimalustele. Vastasseisu jätkumine mõjub destruktiivselt kõigis infotehnoloogia valdkondades, kosmose ja lennunduse arengus. Aga ka kinnisvaras, finantsmaailmas. Teisalt on Saturnipoolne pidurdamine ka heaks. Uraani liiga tormakas edasiminek jätab arengusse mitmed tühjad augud ja kaasaegne maailm oma arusaamades ei jõua neid täita. Saturni hoo mahavõtmine aitab neid lünki täita, valesti planeerituid ettevõtmisi, liiga ülespuhutud ideid ning kärsituid plaane kärpida, teha vigade parandusi ja tulla tagasi maapealsesse reaalsusesse.

Aspekt viitab ka erinevate põlvkondade vahelise erimeelsustele, väärtushinnangute prioriteedi erilisustele. Areenile kerkib uuem ja noorepoolsem võimueliit, mis vana ja konservatiivsema põlvkonna meelest nende huve ei arvesta ja kaitse. Vastassesisu mõjuna võib tekkida tõsised raskused informatsiooni ja õigusalalistes suhetes. Skandaale võib tekitada mõne salajase kokkuleppe, sealhulgas äristruktuuride vahelistes, ilmsiks tulek, mis mõjutavad valuutade kursse. Need ühiskondlikud -ja finantsprotsessid, mis saavad alguse augustis, jätkuvad veel septembriski. Seni kuni Saturn lahkub Neitsi märgist ja läheb üle Kaaludesse. Üleminek uude märki on iseenesest tähtis sündmus, ikkagi kardinaalsesse märki minek. See toob ühiskonnas kaasa suurte erimeelsuste tekkimise võimulolijate ja opositsiooni vahelistes suhetes, edasiste perspektiivide, majanduse ja finantsplaanide koostamisel. Saturn Kaaludes on eksalteeritud ja märk ise sümboliseerib õigusalalist tegevust.

Teise dekaadi lõpp aga pole enam nii harmooniline. Merkuuril ühendus Saturniga ja teeb kvadratuuri Vähki siirdunud Marsile ja Pluutole, mis ühenduses Kuuga. Kaks Skorpioni valitsejat on omavahel vastasseisus. T -kvadraat tekitab nii emotsionaalselt kui ka finantssfääris pingeid. Selline asi võib viia rahamaailmas rida negatiivsete ilmingute eesliinile pääsemise. Pingestuvad nii siseriiklikud kui rahvusvahelised suhted, kerged on tulema skandaalid kõige kõrgemal tasandil. Augustikuu lõpp võib kaasa tuua ka looduskatastroofide, tehnogeensete avariide tekkimise suurema võimaluse. Seda just Marsi sisenemise pärast Vähki, kus ta teeb rida disharmoonilisi aspekte mitmele planeedile. Pealegi on Marss Vähis nõrk ja tema impulsiivne energia otsib väljapääsu. Kuu viimastel päevadel tuleks hoolas olla igasuguste dokumentide allkirjastamisel (Merkuuri kvad. Marsiga ja T-kvad. mõju), see võib kaasa tuua raskeid tagajärgi finants-ja infosüsteemides. 30.aug. saab oma tegemistes toetuda kaine mõistusele aga juba järgmisel päeval, siis kui Kuu teeb ühenduse Musta Kuuga, tuleb aeg maha võtta. Omad ohud valitsevad liikluses.

Kuu lõpus tekkinud negatiivsuse tendents jätkub ka septembris. Esiteks hakkab lähenema Saturn-Uraan täpne vastasseis. Teiseks muutub Merkuuri liikumine retrograadseks. Alates 4. septembrist kuni kuu lõpuni saab tunda Musta Kuu ja Põhjasõlme vibratsioone. Põhjasõlm hakkab ühinema Musta Kuuga. Kangekaelsus, järelandmatus ja tekkinud seisude ignoreerimine, see on vesi Musta Kuu veskile. Nende ühendus Kaljukitses mähib meie soovid, mõtted, tunded ja tegemised udulooriga üle. Heade kavatsustega teod on sillutatud tee põrgusse. Lihtsamalt öeldes, tahtsin teha head aga välja kukkus nagu alati – kehvasti. Koos retro-Merkuuri mõjuga oleks soovitav kõik uued algatused edasi lükata oktoobrisse. Oktoobri lõpus ilmneb 22.07. toimunud päikesevarjutuse iseloom ning tulemused. Siis jõuab Päike kraadi, kus ta teeb kvadratuuri varjutuse kraadile (29 Vähk).

Septembri esimese nädalal Merkuuri ja Marsi kvadratuuri risk väljendub varasemate kokkulepete ühepoolses hülgamises. Ja retro-Merkuuri ajal võetud krediit kõige tõenäolisemalt kauaks jääb tagastamata. Väljalaenatud raha aga ei pruugigi tagasi saada.
Selleks, et leida seisudest midagi positiivset pöörduge oma mõtetes palvete juurde. Meie Isa, kes Sa oled taevas.....aitab leida hingerahu ning lahendusi igapäeva probleemidele. Inglite abi on samuti heaks toeks. Tuleb ainult väga siiralt sellesse uskuda. Astroloogiline Valge Kuu on just inglite sümboolika, mis siis igas seisus aitab leida lahendusi. Suve viimasel kuul liigub Valge Kuu Jääras, uus algatus, uus mõtteviis, olude positiivne vaatenurk – kõik see aitab koostöös Valge Kuuga probleemidele lahendusi leida. Olles varustatud mõningate teadmistega planetaarsetest seisudes on meil kõigil võimalus olla rohkem valmis igasugusteks ootamatusteks, suhtuda sellesse rahulikult ja mõistvalt. See oleks üks artikli kirjutamise eesmärkidest, et ei öeldaks, et jälle ainult negatevism ja üks häda teise järgi ainult tulemas ja ei ühtegi positiivset nooti. Igal esmapilgul pahana näival asjal on alati ka midagi head, tuleb see ainult üles leida ja oma kasuks rakendada.

August on ka Venemaale olnud mitte just kõige meeldivam kuu, seda just negatiivsete sündmuste sagedaste korduste poolest. Tekivad need siiski siis, kui planetaarne seis taevas on formeerunud rida pingelisi seise. Positiivsete kilda arvaks näiteks seda, et president Jeltsinil algas teine ametiaeg presidendina, Vene õigeusukirik kuulutas bolshevike hukatud Venemaa viimase tsaari Nikolai II ja tema pere pühakuteks
Pahupoolelt siis: 1991.a. NL algas riigipöördekatse, mis kahe päeva pärast nurjus.1998.a. kuulutati välja nn deflot, majanduslik kriisi seis. 2000. aasta augusti algul terroriakt Pushkini nim. väljaku tunnelis Sellele järgnes tuumaallveelaeva Kursk uppumine pärast plahvatust Barentsi meres, kõik 118 meeskonnaliiget hukkusid. Sama kuu lõpus põles Ostankino teletorn. 2002.a. suured üleujutused ja tuulispask Novorossisskis, huk. 130 inimest. 2003.a uppus pukseerimisel aatomallveelaev K-159, huk. 9 inimest. 2004.aasta. Praktiliselt ühel ja samal ajal kukkusid alla kaks reisilennukit, kokku hukkus 93 inimest. Tõenäoliselt oli tegu terroriaktiga, kus enesetapjatest naisterroristid panid lõhkema vööpommid oma kehade ümber. Kuu lõpus terroriakt Moskva Riia metroojaamas, huk. 10 inimest. 2006.a. kukkus alla reisilennuk, mis lendas liinil Anapa-St.Peterburg. 2007.a. avarii kiirongiga „Nevski Ekspress“, üle 60 vigastatu. 2008.a. Sõjaline konflikt Kaukaasias. Selle üheks teguriks võis olla ka päikesevarjutus, mis kulges suurelt jaolt üle Venemaa.

Negatiivseid sündmusi sai kirja märksa rohkem. See võib olla tingitud ka sellest, et neid alati fikseeritakse ja ikka talletatakse kroonikasse, aga enamik positiivseid sündmusi leiavad vähest kajastamist. Vaadates augustikuu seise, siis vaevalt et midagi ekstremaal-emotsionaalsel pinnal olemata jääb. Venemaa puhul peab muidugi suvelõpu seise võrdlema Vene Föderatsiooni ja riigipea kaartidega. See oleks juba teine mahukam teema aga huvilistele heaks harjutuseks.

Eestimaa jaoks on augustikuu samuti mitmes mõttes ohtlik. Transiitne Päike läheb üle nataalsete Neptuuni ja Saturni, võimendades ja aktiveerides need planeedid. Samal ajal teeb Päike opositsiooni Veevalajas olevatele planeetidele. Selline asjade seis kordub igal aastal ja mis ta on kaasa toonud? Kes on jälginud viimaste aastakümnete kronoloogiat, sellel lihtsam neid sündmusi kirjeldada ja järeldusi teha. Palju olulisemaks aga tuleks lugeda Marsi jõudmist esimese vabariigi Lõunasõlme ja Pluuto peale augusti viimasel nädalal. Samal ajal teeb Marss kvadratuuri ka iseendale.

Sama seis oli viimati oktoobris 2007. Siis oli Marsil pealegi veel retroperiood Vähis, mis kestis novembrist kuni jaanuari lõpuni 2008. Nüüd on olukord küll natuke teistsugusem, ühel ja samal ajal teeb Marss ühenduse nataalse Pluutoga ja on samal ajal opositsioonis transiitse Pluutoga. T-kvadratuur, kus osalised Marss ja Pluuto, ilma ektsessideta (tulekahjud, plahvatused, meeleavaldused jne.) see periood vaevalt nüüd mööda läheb. Marss positsioonilt Vähis on nõrk aga väljendus saab olema jõuline ja tugev, sest liigub riigi X majas, kus on eksalteeritud. Seisud siis puudutavad ka sõjaväge, politseid, kuritegelikku maailma, kaitsejõude tervikuna. Marss kaardis valitseb riigiraha (VIII maja), mida arvata! Kaheksas maja on ka kinnisvara, Marsi ühendus nataalse Pluutoga ja vastasseis hetke Pluutoga võiks tähistada suuremaid muutusi kinnisvara hindades. Kas nüüd langevad veelgi kolinal või siis hakkab hind kerkima? Kõne alla võib tulla ka see, et ostetakse veelgi rohkem kokku allakukkunud hindadega kinnisvara, et hiljem see suure kasuga maha müüa.

Pluuto alla kuuluvad maavarad, nüüd Marsi jõudmisel temaga kohakuti, aktiviseerub nende ärimeeste surve, kes tahavad erinevates kohtades avada uusi kaevandusi ja karjääre. Seni on pea alati olnud kohalike elanike vastuseis nendele plaanidele ja asi on jäänud soiku või ootama uusi aegu. Pluuto valitseb kaardis ka 3 maja, lähisuhted naabritega. Lähtuda võib, et pinged naabritega muutuvad pingelisemaks, aktiivsemaks. Meedias saab rohkem sõnasõda lugeda ja kuulda. Kuna III maja valitseja Pluuto on mitmeti seotud siis pole võimatu, et transpordisüsteemis tehakse muutusi, vähendades näiteks busside/trollide arvu liinil või koondatakse transpordi masinate juhte, sageneda võivad avariide ja õnnetuste hulk.

Oluline on seegi, et Pluuto teeb II ja VIII maja tippudele kvadratuuri. See on viide, et midagi meie rahaga võib hakata toimuma. Aeglase Pluuto mõjul kestavad aspektid nende majade tippudele veel aastal 2012. Ja siis võib kõne alla tulla tõesti eurole üleminek, kui see varem ei toimu. Aga momendil on kõik võimalused lahti ja uus raha võib tulla siis, kui keegi seda momendil oodatagi ei oska.

Iga aastane nn. Tallinna vabastamine 22. septembril jääb perioodi, mil Marss läheneb nataalsele Kuule, Päikesel ühendus Saturni ja retro-Merkuuriga, tehes samal ajal kvadratuuri Pluutoga. Marsil veel kvinkunks Jupiteriga. Kas korduvad sellele sündmusele nii iseloomulikud teod ja sõnavõtud, kuid mis on siis rohkem emotsionaalsemad ja rahvas keevalisem?

Koos pingetega riigis satub ka Tallinn pingete alla, oktoobris lähenev Saturn jõuab meie pealinna auks nimetatud asteroid Tallinna peale. Vabariigi kaardis on Tallinn konjunktsioonis Marsiga Kaalude alguses. Kas kõne alla tuleb ka linna eelarve kärpimine? Tartu jaoks tulevad kuumemad ajad aga varem, Marss läheb üle asteroid Tartu augustikuu viimasel nädalal. Eks tema aspektid meie linnade asteroididele aktiviseerivad nii nende elanikke kui ka muid struktuure linnas.

Augustikuu lõpus läheb ka Saturn üle vabariigi Musta Kuu ja oktoobri viimastel päevadel, siirdudes Kaaludesse, jõuab vabariigi Marsi peale tehes samal ajal kvadratuuri transiitsele Pluutole. Ei ütleks, et seosed nataali ja transiitsete planeetide vahel just kerged saavad olema. See seis pärsib algatusvõimet. Kuna Marss valitseb VIII maja, siis võiks see tähendada ka rahasüsteemi kokkuvarisemist, kas on krooni lõpp või devalveerimine? Kuna Saturn teeb Marsiga mitu ühendust, siis on võimalik, et rahandussüsteemi kollaps võib tulla alles järgmisel aastal peale viimast ühendust. Enne kui Saturn Kaaludesse jõuab, teeb veel poolteistkvadratuuri Veenusele. Jällegi viide rahale.

Parlamendis, mis tuleb peale suvepuhkust kokku septembris, saab sügisene arutelude debatt olema vägagi tuline, sõnarohke ja ülekeevate emotsioonidega pärjatud. Lisaks allub parlament Uraanile ja Neptuuni kohalolek tema peal teeb parlamendi töö enamikel arusaamatuks. Seda me kurdame, et nad midagi ei tee, suures saalis on tihti vähe saadikuid jms. Ühesõnaga me ei näe (Neptuuni uduloor) otsest parlamendi tõhusat tegevust. Ning selline arusaam kestab edasi, seni kui Neptuun kaugeneb ühenduse aspektist Uraaniga. Sellega on seletatav ka parlamendi sisesed suhted. Ja ega valitsuses teistmoodi minema hakka. Taevased pinged toimivad igasugustel tasanditel.

Juba juulis läks Saturn viimast korda üle riigi AC. Liikumine esimeses majas (rahvus) sümboliseerib siis inimeste piiratuid võimalusi. Juba Saturni esimesel ühendusel AC-ga (okt. 2008) läks valitsus rahva rahakoti kallal, tõstes makse. Nüüd siis sama tendents jätkub. Saturn nõuab suurt distsiplineeritust ja kokkuhoidu aga seda kõigilt, mitte ainult rahvalt! Aga mis meil toimub, rahvas pingutab püksirihma kuid eliit mitte. Hea näitaja on see, et Saturn Kaaludesse jõudes hakkab tegema trigooni Jupiterile, aidates kaasa Jupiteri tegemistele.

Aga transiitse Saturni kvadratuur transiitse Pluutoga on hoopis karmim lugu. See on nende omavahelise tsükli viimane kvadraatne pingeaspekt enne uut ühendust. Algas see tsükkel nov. 1982 27 kaaludest ja riigi II majast. Mis sest, et siis oli teine riigikord, esimese vabariigi kaart töötas ikka edasi. Selle seisuga lõppes Breznevi ajastu ja algas suure Liidu lagunemine. Materiaalses majas olnud ühendus väljendus meil tühjade lettidega poes, tohutu defitsiidiga igas valdkonnas. Üldises plaanis on tsükkel on seotud rahvuse arengu, iseseisvuse saavutamise ja kultuuri muutustega.

Nüüd nende kahe kvadratuur väljendub kollektiivse jõu (Pluuto) pingestatuses ja seda Saturni abil. Kuid asjade seisu nähakse ainult must-valgena. Tähendab see võimu kriisi ja seda mitmetel tasanditel. Massid (Pluuto) pole sugugi rahul valitseva korraga, rahulolematus tõuseb veelgi. Meile võiks see tähendada ka II ja V majade valdkondade kriitilist seisu, sest Saturn ja Pluuto valitsevad neid maju. Arvestama peab sellega, et kui transiitne Saturn on riigi Marsi peal, siis ta teeb kvadratuuri riigi Pluutole ja samal ajal ka transiitsele Pluutole. Kõne alla võib tulla territoriaalse terviku lõhenemine, seda eelkõige Kirde-Eestis, oma autonoomia nõudmine. Vähemasti katse seda teha on üks võimalikke variante. Ja see pole uus asi, seda on varemgi teatud grupp nõudnud. Eelmine selline seis oli 1980.a. oktoobris. Siis toimusid noorterahutused ja mäss. Seotud oli see ansambli „Propeller“ esinemisega Dünamo staadionil. Toimus see 22. septembril, mil ligi 500 õpilast läksid rongkäigus staadionilt kesklinna, kus nad laiali aeti. Kordus meeleavaldus 1. oktoobril, kui Tammsaare mälestussamba juures, Raekoja platsil ja Võidu väljakul Tallinna koolinoored avaldasid protesti venestamispoliitika vastu. Paar päeva hiljem toimus rongiõnnetus Balti jaamas, mis nõudis 4 inimelu ja vigastatuid oli 22. Oktoobri lõpus ilmus 40 haritlase kiri venestamispoliitika vastu. Kiri jäi ajalehtedes avaldamata kuid levis käsikirjaliselt ning välisraadio vahendusel. Mida nüüd siis oodata võiks? Kui Saturn hakkab liikuma riigi II majas, võib kõne alla tulla uuesti lastetusmaks.

Et rahvas ei saa aru valitsusest, seda astroloogilises keeles seletatuna on näha Kuu asendist XII maja tipus Lõvis ja opositsioonist Merkuurile (valitsus). Ja kui Merkuuri ning Uraani vaheline orb 2.14 üle kanda aastateks, siis koorub välja huvitav asi. Nimelt ei ole Eestis ükski valitsus kolme aastat vastu pidanud. Kõige pikem on olnud 2,8 aastane üks koosseis ja selleski on vahepeal „remonti“ (osa valitsuse liikmeid on uued) tehtud. Kas pole müstika! Oleks nagu sisse kodeeritud juba aastast 1918. Kuidas seda olukorda murda? Kui sellest jagu saaks, siis oleks meie valitsuse võimulolek oma volituste täisajaga ja meil läheks hoopiski paremini.

Eesti kõigi valitsuste häda on selles, et pidevalt tahetakse kõike reformida, nad on omast ajast eespool ning jätavad vahele vaheetapid. Aga neid etappe tuleb samuti lahendada ja ei saa lõputult olla esirinnas oma muutustega. Vaatamine tulevikku on liiga tugev. Oleme ju praegu maailmas eesrinnas e-posti arengus, interneti e-valimine, mobiiliside laias kättesaadavuses ning levikus, infotehnoloogial põhinev valitsuste istungid. Seda kõike öeldut sümboliseerib siis Merkuuri konj. Uraaniga Veevalajas.

Jupiteri ja Neptuuni liikumine riigi Uraani peal ei luba kergeid lahendusi suvi/sügis perioodiks. Tööturul toob Jupiter välja (on juba toonud) need kitsaskohad, mis pärinevad minevikust, valed tööjõu koolitamise vead ja suunad. Võimatu pole valitsuses muudatuste tegemine (Jupiteri konj. nataali Merkuuriga), mis sügisel võib vabalt tulla, võimatu pole peaministri vahetus. Neptuun on vabariigi Uraani peal septembrist kuni jaanuarini 2010. Neptuun Uraanil - see võib ka viidata parlamendi lagunemise aega. Kõne alla võivad uuesti tulla kõrgkoolides õppimise maksustamine. Jupiteri minek Kaladesse toob nähtavasti kaasa haldusreformi ja seda vaat et isegi sunniviisiliselt - Jupiter teeb nataali omale kvadratuuri. Päevakorda võib tulla riigimetsa panek müüki, sellest on praegugi meedias juttu olnud.

Eesti krooni kaardis on sel sügisel esmakordselt olukord, kus kõik kaugemad planeedid teevad pingeaspekte sisemistega. Saturn ja Uraan kvadratuuri krooni Päikesele, Jupiter ühenduse krooni Saturnile, Neptuun ühenduse krooni Kuule ja Pluuto krooni Põhjasõlmele. Riigile oleks vast parem lahendus, kui paralleelselt krooniga tuleks käibele ka euro. Aega selleks oleks kuni novembri lõpuni. Seda on ju ka valitsuse tasandil arutatud ja räägitud. Viimased varjutused samuti toimusid krooni kaardi tundlikel punktidel. Päike asteroid Gold peal ja Kuu krooni Uraani peal.

Detailsemalt saab riigi tulevikus toimuvale pihta, kui võtta vaatluse alla ka solaarid ning heita pilk progressioonikaardile. Kohalike omavalitsuste valimise nüansid on omaette teema, mida peaks eraldi ja pikemalt vaagima. Kokkuvõtvalt saab öelda, et iga planeetide grupi seisus on peamisteks märksõnadeks võimu ja raha küsimused. Sellised on siis lähiaja suvi-sügis planetaarsed seisud, võimalused ning oletused.

Materjali koostamisel kasutasin lõike ajalehest „Orakul“ 8.2009.a. Eestimaa teema ülevaates kasutasin osaliselt varasuvel olnud astropäeva audiomaterjale.

Kommentaare ei ole: