kolmapäev, 19. november 2008

Näitlejanna ja tema roll


FILM – ROLL - NÄITLEJA JA ASTROLOOGIA.
Astroloogias on sageli lemmikteemana võimalike inimestevaheliste sobivuste määramine.Tavaliselt alustatakese seda päikesemärgist, kus appi võetakse neli ürgelementi. Selle abil saab rohkem võrrelda inimese temperamendi tüüpi kui sobivust. Kogu võrdlemise ja sobivuse meetodit nimetatakse sünastriaks. Sama meedotid võib kasutada ka inimese ja näiteks tema mängitud rolli vahel. Selle heaks näiteks on üks film, kus on teada ka filmi kangelanna sünniaeg. Pealegi on filmi peaosalisel täna sünnipäev. Alljärgnevalt lugu siis filmi kangelannast ja tema osatäitjatest astroloogilise sünastria kaudu.

Meil kõigil on olemas mõni lemmiknäitleja, laulja või mõne muu zanri esindaja. Nii ka minul. Üheks lemmikuks on näitlejanna Jodie Foster ning üheks väga heaks filmiks pean ulmefilmi “Kontakt”, kus ta mängib peaosa. Selle filmi panen jooksma siis, kui tunnen, et motivatsioon, tahtmine või inspiratsioon on väheseks jäänud, pole uusi mõtteid ja mõni asi tundub lausa mõttetuna. Seda juhtub küll harva aga siiski. Peale filmi läbivaatamist tuleb see tahtmine midagi teha, uurida või koostada jällegi tagasi. Mind igatahes see film on seni alati aidanud.
Filmi rezisööriks tuntud Robert Zemeckis ja filmi aluseks on astronoom Carl Sagani poolt koos abikaasaga kirjutatud novell.

Astroloogiliselt on aga huvitavad need seosed, mis ilmnevad näitleja ja filmi peaosalise vahel. Samuti on teisi seoseid veel novelli kirjutaja, filmi esilinastuse ja rezisööri vahel.
Neid seoseid saab lähemalt uurida seetõttu, et filmi kangelanna, oma ametisse andunud ja väga visa astronoom dr. Eleonor Ann Arroway kohta on filmis antud tema sünnidaatumid.

Peategelane Eleanor sündis 25. augustil 1964. aastal Milwaukees Wisconsis. Selles kosmogrammis on Päikesel opositsioon Saturniga ja mõlemal kvadratuur Jupiteriga, mis moodustab T-kvadraadi, kvinkunks Kuuga. Jäärast algav Kuu on üks visaduse ja oma joone läbiviimise eelduseks. Kuu on pinges poolteistkvadratuuriga Neptuunile ja kvinkunksiga Päikesele. Päikesel ühendus asteroidi Sunshinega. Oluliseks võib pidada Kuu tõususõlme täpset ühendust Uraaniaga Kaksikute märgi viimases kraadis.Erisel küllalt täpne opositsioon veel ühe astronoomiat sümboliseeriva taevakehaga – Astrowizardiga. Päikese vastasseis Saturniga kitsendab inimese eneseteostuse võimalusi. See seis näitab üldiselt ka usu puudumist oma võimetesse. Siin ma leian, et on mingi vastuolu. Ei tea küll, mis ajendas novelli autorit peategelase sünd just selle kuupäevaga varustama. Oli see pelgalt juhus või sihilikult valitud, kuid antud juhul ei lähe Eleanora sihikindlus ning eesmärgile pühendumine Päikese-Saturni opositsiooni kirjeldusega küll kokku. Või korvab selle väga visa järgimine oma eesmärkide teostamisel. Siin see aspekt ilmutab end hoopiski teisiti, kui kirjanduses selle kohta lugeda on. Kangelanna oli veendunud ja oma usus kindel, et kord tuleb päev ja tema pingutused kannavad vilja.
Sellele aitab kaasa Veenuse ühendus Marsiga, mis trigoonis Neptuunga. Trigoon annab küll vähe praktilist meelt kuid lisab iseloomule müstilisust, sügava emotsionaalse arusaama. Marss trigoonis lisab ettenägemise tunnetuse, visaduse. Aspekt soosib teadlase natuuriga inimesele ja seda Eleanor ka oli. Päikese-Saturni vastasseisuga on sellisel inimesel raskusi nii sõprade kui armusuhetes ja seda me filmis näeme samuti. Tugeva Neitsi märgi esindajana, Päike, Uraan, Pluuto ja Merkuur märgis, on Eleonoril sündides antud eelis olla teadlane.

Kandev roll on filmis antud Jodie Fosterile, kes sündinud 19. novembril 1962. aastal Los Angeles 08.14 hommikul. Natuurilt tugev Skorpion – Neptuun, Veenus, Merkuur ja Päike selles märgis. Kuul ühendus Uraaniga Neitsi alguses. See annab Jodile originaalse mõtlemise, impulsiivsuse, hea intuitsiooni. Ühendus on opositsioonis Jupiteri ja Chironi ühendusega Kalades. Jupiter on sageli näitlejatel tõhus ja tugev. Põnev on veel see, et koos Jupiteri ja Chironiga on selline asteroid nagu Jody! Näitlejannal on mitmeid ühendusi, mis sobiks hästi astronoomile. Urania on konj. Merkuuriga Skorpionis, Asteria ja Helios Päikese lähedal Amburi märgi alguses. Kõige üllatavam oli aga leid, et tema auks nimetatud (avastatud 18.01.1998) Jodiefoster on konjunktsioonis nataalse Päikesega. Ei tahaks uskuda, et see oli spetsiaalselt otsitud võimalus. Selliseid seise aga esineb astroloogilistes kaartides nähtavasti küllalt sageli. Seda peaks muidugi järgi uurima. Vahel on näiteks ühel lapsevanematest kas viienda maja tipus, majas või maja valitsejaga konjunktsioon oma tulevase lapse nime kandva asteroidiga.
Millised on aga peaosalise ja näitleja omavahelised seosed.

ELEANOR - JODIE
Eleanori Päike konjunktsioonis Jodie Kuuga Neitsis
Eleanori Veenus täpne trigoon Jodie Veenusega, poolsekstiil Marsiga
Eleanori Astronomia konjunktsioonis Jodie Marsiga Lõvis
Eleanori Saturn konjunktsioonis Jodie Jupiteriga Kalades
Eleanori Uraan konjunktsioonis Jodie Uraaniga Neitsis, orb viis kraadi
Samuti on Pluutod ühenduses Neitsis
Eleanori Zvezdotshot konjunktsioonis Jodie MC-ga
Eleanori Marss konjunktsioonis Jodie Astrowizardiga Vähis
Eleanori Asteria konjunktsioonis Jodie Astronoomiaga Jäär/Sõnn

Film ise esilinastus 11. juulil 1997. aastal. Neptuuni ja Pallase väga täpse ühendusega Kaljukitses 28:50. Filmi Päike oli üle läinud Eleanori Veenus-Marsi ühendusest Vähis. Merkuuril konjunktsioon Jody`ga Lõvis, mis jäi 8 majja nataalis. Jodyfoster aga nataali 7 majas, sümboliseerides siis oma esiletulekut, suhet rahvaga läbi filmi. Kuna film oli ulme- kosmoseteemaline, siis on tegevad ka seda valdkonda sümboliseerivad asteroidid. Filmis on süzeeks tähelt Vega (Kivine kotkas,Lüüra tähtkuju) saadud kodeeritud signaalide lahtimuukimine ja ulmeline lend sinna. Vega ise asub Kaljukitse märgi keskpaigas. Esilinastuse kaardis on Päikesel vast kõige lähem aspekt tähele, opositsioon (orb ca 4 kraadi). Kangelanna sünnikaardis aga opositsioon Veenuse ja Marsi ühendusega ja Jodie Fosteri horoskoobis opositsioon Astrowizardiga (orb 3 kraadi).

Astronomia ja Helios konjunktsioonis Chironiga Kaaludes
Asteria konjunktsioonis UraanigaVeevalajas
Stargazer konjunktsioonis Veenusega Lõvis
Filmi Uraan oli Jodie Saturnist üle läinud.
Filmi Veenus Jodie Marsi peal Lõvis

Autori seosed filmi kangelannaga.
Carl Sagan – 9.nov. 1934.a. New York, 05:05 PM
Sagani Päikese-Veenuse ühendus on Eleanori Neptuunil,
Sagani Kuu on Eleanori Cerese ja musta Kuu ühenduse peal Amburis.
Sagani Marsi-Neptuuni ühendus Eleanori Pluuto peal Neitsis.
Sagani Uraan Eleanori Asteria peal Jäära lõpus.
Sagani AC on täpselt Eleanori Jupiteril.
Sarnaseid seoseid leiab ka autori ja Jodie kaartide vahel.
Mõlemad on Skorpioni märgi esindajad, kusjuures
Sagani Veenus on täpselt Jodie Neptuuni peal, orb 1 kraad.
Sagani Päike omakorda Jodie Veenuse peal, orb 0.50.
Sagani Kuu on Jodie AC lähedal,
Sagani IC on Jodie Kuu tõususõlmel.

Autor muidugi pole valinud peaosatäitjat, siin peaks pigem vaatama filmi rezisööri ja näitleja vahelisi seoseid.
Robert Zemeckis – 14. mai 1952. aastal Chicagos. Tema Pluuto on Jodie Marsi lähedal Lõvis. Rezisööri Päike ja Veenus satuvad Jodie 5 majja ja Jupiter 5 maja tippu. Roberti Päike on oposit. Jodie Päikese, seega ka Jodyfosteriga ja Merkuuriga. Roberti Merkuur on konj. Jodie Astronomiaga Sõnnis. Roberti Pluuto on Jodie Marsi lähedal Lõvis.

Filmi esilinastuse ja Roberti seosed.
Mõlemad Päikesed Vähis, omavaheline orb kaheksa kraadi. Filmi Veenus on samuti lähedal Roberti Pluutoga Lõvis. Filmi Kuu (keskpäev) on Roberti Saturni lähedal Kaaludes. Filmi Neptuun on Roberti Kuu peal Kaljukitse lõpus ( keskpäev, kuna ma ei leidnud autori täpset sünnikellaaega).

Filmis peaosa mänginud Eleanoril on päriselus prototüüp, kelle nimi on Jill Cornell Tarter, SETI instituudi astronoom. Kahjuks ma ei leidnud kuidagi tema sünnipäeva, sain ainult sünniaasta – 1944. Selle järgi on raske mingeid sünastrilisi seoseid välja tuua.
Film algas tulevase astronoomi lapsepõlve kaadriga, keda filmis mängis Jena Malone. Otsides seoseid lapsepõlve Ellit mänginud Jena ja näitleja Jodie astroloogilisi seoseid sain tulemuseks järgmist.

Jena seosed Jodie Fosteriga:
Jena Päike konjunktsioonis Jodie Päikesega Skorpionis
Jena Päike kvadraadis Jodie Kuuga
Jena Päike kvadraadis Jodie Jupiteriga
Jena Päike trigoonis Jodie Kuu tõususõlmega
Jena Kuu (keskpäev) konjunktsioonis Jodie Veenusega Skorpionis ja Jodyfosteriga
Jena Kuu tõususõlm on opositsioonis Jodie Päikesega
Jena Marss konjunktsioonis Jodie Saturniga Veevalajas
Jena Marss opositsioonis Jodie Kuu tõususõlmega
Jena Marss trigoonis Jodie MC-ga
Jena Jupiter trigoonis Jodie Pluutoga
Jena seosed Eleanor Ann Arrowayga:
Jena Päike kvadraadis Eleanori Päikese ja kvadraadis Jodie Saturniga
Jena Päike trigoonis Eleanori Kuuga
Jena Päike täpses kvinkunksis Eleanori Kuu tõususõlmega
Jena Päike ühenduses Eleanori Pallasega, orb on küll 4 kraadi
Jena Kuu (keskpäev) konjunktsioonis Eleanori Neptuuniga Skorpionis
Jena Veenus trigoonis Eleanori Uraaniga
Jena Neptuun täpses opositsioonis Eleanori Kuu tõususõlmega

Väikese Elli isat Ted Arroweyd mängis filmis David Morse. Ka siin peab olema sünastrilised seosed, teisiti pole see võimalik. Kõigepealt Jena ja isa mänginud Davidi seosed. Noor näitlejanna kaart on juba huvitav ainuüksi seepärast, et temal kõik planeedid jäävad 91 kraadi sisse, alates Pluutost Skorpioni kolmandast kraadist ja lõpetab planeetide konsentreerituse Marss Veevalaja neljandas kraadis. Davidil on ka kosmogramm selline, et kõik planeedid jäävad suht ühele poole, alustades Jupiterist Kaksikute lõpus kuni Kuuga (keskpäev) Skorpioni lõpus. Nataali Pluuto on konjunktsionis Jodyfosteriga. Ning filmi esilinastuse päeval oli Jodyefoster Davidi nataalse Jupiteri peal.

Jena seosed Davidiga:
Jena Päike konjunktsioonis Davidi Kuuga (keskpäev) Skorpionis
Jena Päike sekstiilis Davidi Kuu tõususõlmega
Jena Kuu (keskpäev) on Davidi Merkuuri lähedal Skorpionis
Jena Merkuur kvadraadis Davidi Veenusega
Jena Veenus sekstiilis Davidi Merkuuriga
Jena Saturn trigoonis Davidi Uraaniga
Jena Neptuun opositsioonis Davidi Jupiteriga, orb 3.30
Jena Kuu tõususõlm trigoonis Davidi Kuu tõususõlmega

Jodie ja Davidi seosed:
Jodie Päike konjunktsionis Davidi Kuuga (keskpäev) Skorpionis
Jodie Päike täpses kvinkunksis Davidi Jupiteriga
Jodie Päike sekstiilis Davidi Kuu tõususõlmega
Jodie Merkuur sekstiilis Davidi Veenusega
Jodie Merkuur täpses poolsekstiilis Davidi Neptuuniga
Jodie Veenus sekstiilis Davidi Marsiga
Jodie Marss poolsekstiilis Davidi Marsiga
Jodie Kuu tõususõlm opositsioonis Davidi Kuu tõususõlmega

Nagu mitmetest näidest näha, on niipaljud osaliste seosed üsna iseloomulikud, tugevad ja printsiipidelt sobivad, mis soosisid selle filmi ulmeloona teostada ja sellel jõuda ekraanidele.
Kuna Jodie Foster on mu lemmiknäitlejanna,siis nüüd leidsin sellele ka ühe astroloogilise seletuse. Nimelt mu enda nataalis on Jodiefoster konjunktsioonis Kuuga.

Kommentaare ei ole: