neljapäev, 29. mai 2008

Taimede astroloogia 2


Üldiselt:
… on Päikesele alluvad taimed aromaatsed, maitselt hapukad. Õied on kollakat värvi ja pööravad Päikese järgi, mõned tõmbuvad Päikese loojudes kinni. Päikesele alluvaid taimi võib kasutada vastumürgina mürgiste taimede vastu. Seemned on hea maitsega.

… kasvavad Kuule alluvad taimed vee läheduses või vees. Nad on kas ilma maitseta või vänged. Lehed on suuremalt osalt suured, õied valged. Marjad maitsetud või läilad. Juured ümarad, seest käsnataolised.

… on Marsile alluvad taimed hapud või mõrudad. Kasvult väikesed, õied väikesed ja punakat värvi, tihti ka värvitud. Marjad ja seemned terava maitsega, sageli mürgised. Marsi taimede tunnuseks on see, et vars- ja lehed on kaetud okastega. Kui neid puudutatakse, kõrvetavad neist mõned (nõges).

… on Jupiterile alluvad taimed kasvult suured ja haralised. Õied sinakat ja valget värvi. Seemned ja marjad magusad või hapud.

… on Merkuurile alluvad taimed keskmise suurusega ja harulised, õied on väikesed, värvilt mitmesugused. Aroom on terav või vänge.

… on Veenusele alluvad taimed kasvult väikesed, õied roosakad või punased, suured. Aroomilt magusad, annavad palju seemneid, kuid suuremalt osalt ilma viljata.

… on Saturnile alluvad taimed kasvult suured, maitselt kibedad, suuremalt osalt mürgised või sisaldavad narkootilisi aineid. Kasvavad pikkamisi, aroomilt haisevad, õied tumedad, marjad ja seemned terava maitsega ja mürgised.

Kuu mõju taimedele.
Taimede elus ja arengus mängivad tähtsat osa kuufaasid. Talumehed on juba ammusest ajast teadnud, kuidas need orastele ja saagile mõjutavad.
Kuuloomise ajal ei tohi külvata, istutada, ümber istutada ega taimede ümbert maad kobestada: juurte pisemgi vigastamine võib nad hukata. Parem on tegeleda rohimisega, kuivanud ja haihete taimede kõrvaldamisega, kahjurite hävitamisega.
Kasvava Kuu ajal külvatakse ja istutatakse neid taimi, mis kannavad maapealseid vilju – kapsast, maitserohelist, puuvilja- ja marjakultuure, kõrvitsalisi, lilli. Väga hea on anda sel ajal juureümbrusesse mineraalväetisi.
Täiskuu ajal ei tohi taimi kärpida ja nende külgvõsusid eemaldada, seeeest oleks õige tõusmeid harvendada, rohida, korjata seemnetaimede seemneid ja juurvilju.
Kahaneval Kuul on hea külvata ja istutada maa-aluste viljadega taimi ja mugulvilju. Talupojad külvasid siis ka hernest ja uba. Neil päevil on soovitav korjata pikaajaliseks säilitamiseks mõeldus juur- ja puuvilju.
Põllumajandusastroloogide reeglitest juhindudes ei maksa unustada konkreetsele maakohale sobivaid külvamise ja istutamise aegu.

Tavaliselt segunevad taimes mitme planeedi mõjud, näiteks: domineeriva Saturni mõju korral on taim tumedat värvi või hallikas, suure kasvuga, maitselt kibe või soolane. Õied tumedad. Kui Saturn tõmbab ligi Marsi mõju, on taime vars sõlmiline, lehed kumerad, okasd kõverad ja kogu taimel metsik väljanägemine. Saturn koos Veenusega annavad kasvult suure taime, millel on paks vars. Jupiter, ühinedes Veenusega, annab tugevajõulise ja heade omadustega taime. Kui viimasega liitub veel Merkuur, on nende mõju all kasvav taim keskmise suurusega, valgete või sinakate õitega, suurte raviomadustega. Päikese mõjul muutuvad taime õied kollaseks.

Taimede osad alluvad:

… juured – Saturn
… seemned – Merkuur
… vars (tüvi) – Marss
… lehed – Kuu
… õied – Veenus
… vili – Jupiter

See oleks siis üldine äratoodud seitsmele planeedile alluvad taimede nimekiri, mis ei ole täielik, kuna on nimetatud ainult meile enam-vähem tuntud taimed ja puude nimestik.
Siia juurde tooks ära umbes kümme aastat tagasi Kolmanda Silmas ilmunud artikli Kuu mõjust taimedele.Kordamine on vana meeldetuletus ja ei tee mitte paha.

…Olulisem printsiip on nii loodusest kui ka aiast korjates see, et taimi tuleb koguda vaid sellises koguses, nagu neid tarvis läheb. Seda peaks järgima nii looduse kui ka ligimese austamise märgiks. Looduskaitse all olevad taimed peavad jääma puutumatuks. Piirduge nende taimedega, mida te hästi tunnete ja suudate kindlalt idenfitseerida.
Ettevaatus on eriti tähtis juuri kogudes, sest vastasel korral taimed hukkuvad. Alati peab mõni taim jääma puutumatuks ning ära tohib murda vaid selle taimeosa, mida raviks vaja läheb.
Ravitoimet pole kõigis taimeosades võrdväärselt. Mõned perioodid on kogumiseks väga ebasoodsad, sest aktiivsed ained paiknevad õites, teile on aga vaja juuri. Samuti võib juhtuda, et te kogute õisi või lehti, raviv mahl paikneb aga juurtes.


Apteegist ostetud loodusliku medikamendi kaaskirjas on tihti märgitud, et rohu värvus võib olla mitmesugune. Sellest tuleb järeldada, et korjatud pole ühel ja samal ajal (erinevate korjamisaegade puhul on taimest valmistatud teel erinev värv).
Valimaks õiget korjamise momenti, peaksite esmajärjekorras tähelepanu pöörama ilmale. Õisi saab loomulikult korjata siis, kui taim õitseb, ent peaksite siiski eelistama päeva, mil Päike ei lõõska, ent pole ka liialt külm.

Parim aastaaeg.
Parim korjamise aeg on enamasti kevadel, kui taim on veel noor ja selle ravitoime on suurim. Noorest taimest eralduvad ained kõige kergemini, kuna vanemate puhul on neid sageli lausa võimatu saada.

Parim kellaaeg.
Juuri on kõige parem koguda hommikul ja õhtul, lehti enne keskpäeva, kui kaste on kuivanud, õisi Päikese käes – need peavad olema avatud ja värsked, vastasel korral on nende ravitoime märksa väiksem. Seemneid ja vilju võib korjata kogu päeva, sest need pole nii tundlikud kui taimede teised osad. Parem oleks siiski vältida keskpäevast kuumust.

Kuu asumine sodiaagis.
Siin toimib järgmine reegel.
Ravimtaim, mis on korjatud mõne kindla kehaosa ravimiseks või tugevdamiseks, aitab eriti hästi, kui ta on korjatud seda kehapiirkonda kaitsva märgi päeval.

Kuu rütmid ja taimedega ravimine.
Jäär – peavalud, silmahaigused
Sõnn – kurguvalud, kõrvahaigused
Kaksikud – õlavöötme venitused, kopsuhaigused
Vähk – bronhiidid, mao-, maksa- ja sapipõievalud
Lõvi – vereringe ja südametegevuse häired
Neitsi – seedeelundite häired, närvivalud
Kaalud – puusavöötme valud, neeru ja kusepõiehaigused
Skorpion – suguelundite ja erituselundite haigused
Ambur – veenihaigused
Kaljukits – luude-, liigeste- ja nahahaigused
Veevalaja – veenihaigused
Kalad – jalgade haigused

Taimed, mis on korjatud ajal, mil Kuu paikneb Neitsis, aitavad väga hästi seedehäirete korral. Ajal, mil Kuu viibib Kalades, tuleb korjata taimi, millest saab teha suurepärase jalasalvi.
Pidage siiski meeles, et taimede korjamise ajal peaks olema kuiv ilm. Seda reeglit ei ole küll alati võimalik jälgida, sest sageli tuleb kuiva ilma oodata nädalate viisi.

Erinevate taimeosade korjamine.
Arvestada erinevate taimeosade korjamisel õiget aastaaega on lihtsam kui jälgida täpselt päeva, mil Kuu asub õiges sodiaagimärgis.
Juured.
Õigeim aeg juurte väljakaevamiseks on varakevad, mil taim pole veel päris suureks kasvanud, või sügis, kui ta uuesti jõudu kogub ja on täis mahlu. Juuri tasub korjata täiskuu või kahaneva Kuu ajal, siis on nende ravijõud suurim. Neid ei tohi panna Päikese kätte, seepärast on öötunnid (enne Päikesetõusu) või hiline õhtu (enne loojangut) sobivam aeg. Kahaneva Kuu aeg ning Sõnni, Kaljukitse ja Neitsi juurepäevad sobivad korjamiseks, ehkki Sõnn pole nii hea kui teised kaks.

Lehed.
Lehti võib korjata peaaegu terve aasta, tasub üksnes meeles pidada, et taimed peavad olema noored. Korjamise ajal ei pea ilmtingimata paistma Päike, ent hommikune kaste peaks olema juba kuivanud, järelikult on parim korjamise aeg enne keskpäeva. Lehti tuleks korjata kasvava Kuu ajal, noorkuu ja täiskuu vahelisel perioodil. Sobivad on ka Vähi, Skorpioni ja Kalade lehepäevad. Lehtedel, mis on korjatud, kui Kuu paikneb Skorpionis, on eriline ravitoime, samuti sobivad nad imehästi kuivatamiseks ja säilitamiseks. Lehti, mis on korjatud, kui Kuu paikneb Vähis või Kalades, on parem kohe kasutada.
Erilist tähelepanu väärib nõges. See on suurepärane vere puhastamise vahend, mida tasub korjata kahaneva Kuu ajal. Nõgeseteed tuleks samuti juua kahaneva Kuu aegu.

Õied.
Õisi on kõige õigem korjata kevadel ja suvel keskpäeva paiku. On hea, kui paistab Päike ning on soe, et õied oleksid avanenud ja raviained asuksid just nimelt seal. Õisi tuleks korjata kasvava Kuu ajal, võimaluse korral isegi täiskuuajal. Samuti sobivad hästi Kaksikute, Kaalude ja Veevalaja õiepäevad. Kui korjatakse talvevaru jaoks, sobib hästi kahanev Kuu, sest õied kuivavad sel perioodil hästi.

Viljad ja seemned.
Korjamise ajal peavad need olema küpsed, mitte aga pehmed ja üleküpsenud. Kõige sagedamini korjatakse seemneid ja vilju suvel ja sügisel. Oluline on kuiv ilm, vältida tuleks vaid väga suurt päevast kuumust. Kasvava Kuu aegu korjatud viljad ja seemned sobivad kohe tarvitada. Säilitamiseks sobib paremini tõusev Kuu (Amburist Kaksikuteni). Kogumiseks on head Jäära, Lõvi ja Amburi viljapäevad. Kõige ebasoodsama on aeg. Kui Kuu asub Kaljukitses, Kalades, Vähis või Neitsis.

Täiskuu saladuslik jõud.
Täiskuu on kõigi taimede korjamiseks parim. Täiskuu või kahaneva Kuu ajal korjatud juurtel on suurem jõud kui neil, mis said välja kaevatud muul ajal. Eriti tõsiste haiguste ravimiseks mõeldud juured ei tohi mingil juhul saada päikesevalgust.

Ravimtaimede säilitamine.
Taimede ettevalmistamisele, kui vatamisele ning säilitamisele tuleb pöörata suurt tähelepanu: oleks väga kahju, kui hoolimatuse tõttu läheks kaotsi hulk väärtuslikke loodusande. Kuivatamiseks tuleb asetada taim varju ning seda sageli ümber pöörata. Aluseks sobivad naturaalsed õhku läbilaskvad materjalid, nagu puuplaat või paber. Rohkem kui aasta ei tasu midagi säilitada – värskeid taimi on ju võimalik muretseda igal aastal. Iial ei maksa korjata taimi liiga palju.
Karpidesse ja purkidesse pakkida tuleks taimed alati kahaneval Kuul – mitte kunagi ei tohiks seda teha kasvava Kuu ajal, sest sel juhul droog rikneb.
Kõige parem on kasutada pakkimiseks tumedaid nõusid ja paberkotte, milles taimed jäävad kuivaks ning säilitavad kaua oma aroomi ja raviained. Valgus mõjutab taimedele halavasti. Kuivatamise aeg on erinev. Taimed, mis korjatud kasvava Kuu ajal, peaksid kuivades veidi tunda saama ka kahaneva Kuu mõju.

Kommentaare ei ole: